TORSTAI 14.08.08
1. ”USA:N TULEE VALITA joko ”virtuaaliprojektinsa” tai todellisen kumppanuuden välillä Venäjän kanssa”, totesi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tarkastellessaan Georgian tilannetta. Lavrov käytti varsin kovaa kieltä kuvaillessaan Moskovan todellisia joskin vielä vain verbaalisia suunnitelmia pienen rajanaapurinsa suhteen. Ulkoministerin sanoista voi päätellä, ettei Moskova tule peräytymään tässä asiassa, mikä varmaan herättää kylmiä väreitä monien Itä Euroopan pienvaltioitten johtajien selkäpiissä.
VIRALLISESTI venäjä sanoo noudattavansa allekirjoittamaansa Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn laatimaa tulitaukosopimusta, mutta kenttätiedot taistelualueilta puhuvat toista kieltä. Vain muutama tunti sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen 50 venäläistä panssaria vyöryi Gorin kaupunkiin. Tämä 50 000 asukkaan kaupunki sijaitsee 25 km etelään Etelä-Ossetian rajasta ja 76 km länteen Georgian pääkaupungista Tbilisistä. Venäjä kielsi uutiset, vaikka ne perustuivat paikalta otettuihin videokuviin. Venäläiset joukot eivät itse ilmeisesti osallistuneet Gorin asukkaitten kotien ryöstelyyn ja heidän talojensa polttamiseen, vaan siihen syyllistyivät venäläisten mukana kulkeneet venäläissyntyiset paikallisasukkaat. (JP)
2. USA:N PRESIDENTTI George Bush vaati, että Venäjä noudattaa tulitaukosopimusta ja vetää sen mukaisesti joukkonsa pois Georgian alueelta. Hänen lausuntoaan voidaan ymmärtää siten, että venäläiset ”rauhanturvaajat”, kuten Venäjä kutsuu Georgiaan tunkeutuneita sotilaitaan, voivat pysyä Abkhazian ja Etelä-Ossetian alueilla, mutta ei Georgian alueella. Georgia on jo vetänyt armeijansa rippeet Tbilisin puolustusrenkaaseen. Georgian joukkojen kokonaisvahvuudeksi ilmoitetaan n. 28 000 sotilasta, mutta heidän aseistuksensa ja koulutustasonsa lienee kovin puutteellinen, eikä maalla ole ilmavoimia. Venäjä ilmoitti ampuneensa kaksi muuta ohjaajatonta tiedustelukonetta, joita Israel on toimittanut Georgialle. Israel perui viime vuonna solmimansa kaupan Merkava-tankkien myynnistä Georgialle, koska jo silloin sota Venäjän kanssa oli pelättävissä. (JP)
3. USA TOIMITTAA Georgialle massiivista inhimillistä apua Italiasta ja Turkista olevista tukikohdistaan. Sotilaskone C-17 lensi jo eilen Tbilisiin täynnä hätäapu- ja lääkintätarvikkeita. Toinen kone lennätetään heti, kun on selvitetty mitä tarvikkeita kipeimmin tarvitaan. USA lähettää Georgiaan myös sairaala-aluksen, mikäli se osoittautuu tarpeelliseksi. Venäjän laivasto piirittää Georgian merialueita, joten yhteenotot Venäjän sota-alusten ja USA:n lähettämien merialusten välillä ovat mahdollisia. Venäjän laivaston alukset tai lentokoneet tulittivat Potin satamaa upottaen kaksi satamassa ollutta georgialaista alusta.
PRESIDENTTI Bush vaati kireäsävyisessä puheessaan, että Venäjä vapauttaa välittömästi Georgian maa-, meri- ja ilmatilat ja poistaa armeijan yksikkönsä Georgian maanteiltä.
Pentagon arvioi, millaista sotilasapua Georgian runneltu armeija tarvitsee.
GEORGIA haki Naton jäsenyyttä muutamien muitten Itä Euroopan maitten tapaan, mutta Naton johto pani huhtikuussa asian hautumaan peläten Venäjän vastareaktiota. Presidentti Bush lupasi vieraillessaan Tbilisissä 2006, että Georgia voi luottaa USA:n kestävään tukeen. ”Tie valitsemaanne itsenäisyyteen ei ole helppo, mutta te ette kulje sinne yksin”, lupasi Bush silloin Georgian johdolle. Nyt on lupausten lunastamisen aika. (JP)
4. POLIITTISET ANALYYTIKOT pyrkivät arvioimaan, miten Georgian tilanne osoittaa tämän hetkistä lämpötilaa Venäjän ja länsivaltojen, ennen muuta sen ja USA:n, välillä. Yleisenä havaintona näyttää olevan, ettei pääasia ole Georgia, vaan se sattui joutumaan kuumenneitten välien pyörteisiin. Eräs analyytikoista, Haifan yliopiston professori Brenda Shaffer kertoo H Keinonin JPN. artikkelin mukaan, että USA:n tunnustaessa Kosovon itsenäisyyden helmikuussa, Venäjän silloinen presidentti Putin ilmoitti, että Venäjä tulee antamaan tukensa Georgian separatistiryhmille, ja ”hän tarkoitti sitä”, ei vain uhannut. Shaffer arvioi, että Venäjä muotoilee politiikkansa USA:n kanssa Iranin kautta. ”Jos USA työskentelee yhteistyössä Venäjän etujen kanssa, se tukee USA:n politiikkaa Iranissa. Jos näin ei tapahdu, Venäjä katsoo voivansa ”kurittaa” yhdysvaltoja tukemalla Irania.” Sama pätee Venäjän suhteisiin EU:n kanssa, hän arvioi. Jos EU, jonka 27 jäsenmaan mukana on NL:n entisiä osavaltioita, ottaa kovin Venäjää arvostelevan asenteen, kuten nämä uudet jäsenmaat voivat vaatia, Venäjä tuskin suostuu osallistumaan Iranin vastaisten boikottitoimien koventamiseen.
YLEISENÄ huomiona voitaneen todeta, että Venäjä käyttää kovin teräviä kyynärpäitä raivatessaan itselleen diplomaattista tilaa, jonka se menetti NL:n romahtaessa 1990-luvun alussa. Se tulee koskemaan kipeänä moneen suuntaan, eikä Venäjä itsekään jää osattomaksi. ”Aloittaakseen korjata tuhoa suhteissaan USA:n, Länsi Euroopan ja muitten maitten kanssa, ja aloittaakseen paikkansa etsimisen maailmassa, Venäjän tulee pitää sanansa ja toimia tämän kriisin lopettamiseksi”, analysoi George Bush. Hänen hallituksensa edustajat arvioivat, että välittöminä seurauksina voidaan harkita Venäjän erottamista G-8 rikkaitten maitten klubista, ja peruuttaa Naton ja Venäjän yhteiset sotaharjoitukset. Lisäksi voidaan harkita muitten sotilaallisten yhteistoimintamuotojen ja –ohjelmien peruuttamista, arvioi USA:n puolustusministeriön edustaja Bryan Whitman.
PRESIDENTTI Bushin terävistä kritiikin sanoista huolimatta tarkkailijat olettavat, ettei Venäjä tule perääntymään politiikassaan Georgiassa saavuttamansa yllättävän helpon ja nopean voiton hedelmistä Georgian armeija yksiköistä. Kysymys lienee vai siitä, minkä muodon lopullinen ratkaisu tulee saamaan, mutta sen tullee muotoilemaan Venäjä. (JP)
5. SANALLINEN sota riehuu pahantuntuisesti myös kotoisella rintamalla. Sitä käydään yllättäen Labourin puheenjohtaja ja puolustusministeri Ehud Barakin ja Kadiman tällä hetkellä niukasti gallupeja johtavan puheenjohtaja- ja pääministeriehdokkaan Tzippora (Tzipi) Livnin välillä. Barak totesi keskiviikkona armeijan radion haastattelussa viitaten Hillary Clintonin vaalipuheeseen varoittaessaan Obaman valmistumattomuudesta vastata puhelinsoittoon aamulla kolmenaikaan ja iltapäivällä kolmen aikaan, ”ettei ulkoministeri taustastaan johtuen ole tehty tekemään päätöksiä, ei aamulla kolmelta eikä iltapäivällä kolmelta. Se että sattuu olemaan huoneessa päätöstä tehtäessä ei tee ketään pystyväksi päättämään asioista.”
Livni heittäytyi kovin uskonnolliseksi nojautuen vastauksessaan Barakille Talmudiin, jossa Ben Sirahin kirjassa sanotaan: ”Älä yritä selittää sitä, mikä on käsityskykysi yläpuolella.” Livni kai yritti tällä sanoa, ettei hän pystynyt vastaamaan Barakin kritiikkiin.
BARAK syyttää Livniä myös siitä, että hän oli muotoilemassa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1701, jonka Barak leimaa täysin pätemättömäksi ja riittämättömäksi. Barak sanoo, että Livni pitää tätä diplomaattisen uransa huippusaavutuksena, vaikka turvallisuus-virkailijat jo silloin pitivät sitä epäonnistuneena. Barak kutsuu Kadima-puoluetta ”pakolaisleiriksi” ja ennustaa, ettei se kestä yhtä kautta kauemmin. ”Ihmiset huomaavat pian, että Kadima toi maalle Gazan evakuoinnin, toisen Libanonin sodan sekä sarjan hämmentäviä skandaaleja, joita Kadima-johtajat eivät edes vaivautuneet protestoimaan. Barak ennustaa, että seuraavissa vaaleissa hän ja Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahu tulevat kilpailemaan keskenään kahden johtavan puolueen puheenjohtajina.
KADIMAN johtajien parissa Barakin esiintymistä pidetään selvitystilassa olevan puolueen johtajan hysteriana havaitessaan, että hänen puolueensa on menettänyt uskottavuutensa.JP
6. BARAKIN JA LIVNIN väliseen sanaharkkaan on tarttunut myös Israelin USA:n lähettiläs Sallai Meridor, joka valittaa, ettei Barak äskeisen USA:n matkansa aikana pyytänyt häntä mukaan tavatessaan USA:n puolustusministeri Robert Gatesin ja kansallisen turvallisuusneuvonantajan Stephen Hadleyn Washingtonissa ”aiheuttaen näin suurta tuhoa Washingtonissa oleville virkamiehille edustaa maataan”. Hän lähetti kopion kirjeestään sekä Barakille, pääministeri Olmertille että ulkoministeri Livnille. Barak vastaa tähän, että Meridor oli mukana toisessa kokouksessa varapresidentti Dick Cheneyn ja ulkoministeri Ricen kanssa. Lisäksi hän totesi, että amerikkalaiset pyysivät Gatesin kanssa pidetyn kokouksen rajoittamista minimiin. Gates oli ilmeisen haluton kuulemaan Barakin vaatimuksia sotilaallisesta iskusta Iraniin, joka Gates ja Rice vastustavat. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Israel luovuttaa omistusoikeuden Jerusalemissa sijaitsevan Pyhän Sergiuksen kirkon maa-alueesta Venäjälle. Venäjän kreikkalaisortodoksikirkolla on useita maa-alueita Jerusalemissa, joita se on vaatinut omistukseensa. Mm. Knesset ja pääministerin virkatalo on rakennettu ortodoksikirkon omistamalle maalle.
- Jordanialaiset rajavirkailijat eivät päästäneet rajan yli israelilaisia, joilla oli heidän uskonnolliset tunnusmerkkinsä kuten tallit ja tefilin selvästi näkyvillä. Virkailijat selittivät, että tämä on tarpeen heidän turvallisuutensa vuoksi, eivätkä suostuneet kompromissiin, että häiritsevät tunnusmerkit olisi piilotettu.
- Saudi Arabia on saanut luvan jatkaa ydinvoimalahankkeitaan sovittuaan asiasta IAEA:n virkailijoitten kanssa. Saudikabinetti hyväksyi IAEA:n vaatimat turvallisuustoimenpiteet sekä lupauksen olla levittämättä ydintietoutta. (JP)
- Kyprokselta laivoilla Gazaan pyrkivät 44 aktivistia joutuivat siirtämään keskiviikkona suunnittelemansa matkan huonon sään vuoksi. Heidän tarkoituksensa on päästä Israelin laivaston pitämän saarron läpi osoittaakseen, ettei Israelilla ole oikeutta estää heitä.(JP)
- Knessetin talousvaliokunta hyväksyi 560 asuntoyksikön rakentamis-suunnitelman haredi-yhteisöön Betar Illitissä. Huhtikuussa Olmert lupasi antaa luvan 877 asuntoyksikön rakentamiselle, mutta vain 317 on saanut luvan. Olmert hyväksyi myös 550 asuntoyksikön rakentamisen Givat Zeeviin. Useita rakennuskohteita on rakenteilla Juudeassa ja Samariassa vanhojen lupien perusteella. Yksi suurimmista on 100 asuntoyksikön rakentaminen Mevo Heroniin, joka hyväksyttiin läheisen ilman lupaa rakennetun yhteisön suostuttua muuttamaan Mevo Heroniin. (JP)
- Iranin 200 parlamentaarikkoa vaativat varapresidentti Esfandiar Rahim Mashain rankaisemista hänen todettuaan, että Iran on kaikkien maailman maiden ystävä, jopa Israelin. (Ynetnews)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019