TIISTAI 12.08.08
1. ISRAEL VALMISTAUTUU juutalaisten massamuuttoon Georgiasta kahtena aaltona, ensimmäinen parin viikon ja seuraava kahden kuukauden sisällä, kertoo maahanmuutto-ministeri Eli Aflalo. Jewish Agencyn johtaja Zeev Bielski osallistuu ulkoministeriön ja Georgian juutalaisjohtajien ja muiden hallituksen virkailijoitten kanssa hätäkokoukseen, jossa käsitellään Georgian sodan aiheuttamaa tilannetta. Georgiassa lienee 13 000 juutalaista.
Ainakin 60 juutalaista Georgiasta on jo allekirjoittanut maahanmuuttosopimuksen, tusinoittain lisää halukkaita on odottamassa toimenpiteitä. Jewish Agency sanoo järjestävänsä muuttajille omat lentonsa, ja jos ne osoittautuvat mahdottomiksi sotatilanteen johdosta, se harkitsee maayhteyksiä Armenian, Azerbaijanin ja Turkin kautta. Aflalo totesi, että hälventääkseen juutalaisten maahanmuuttajien pelkoja työpaikoista ja asunnosta Israelissa, hän on laatinut laajennetun paketin heidän varalleen. (JP)
2. VENÄJÄN pommitettua Tbilisin kansainvälisen lentokentän tutkalaitteita Arkian kone joutui perumaan lentonsa sinne vakuutusyhtiön kieltäytyessä vakuuttamasta matkaa. Lentokentällä odottaa ainakin 260 israelilaista, jotka joutuivat pakenemaan sotaa. Heidän kuljettamisekseen Israeliin harkitaan bussikuljetuksia Turkkiin, josta he voivat lentää Israeliin. El Al yhtiö on tarjoutunut lentämään Tbilisiin, jos tarvetta esiintyy.
KANSANEDUSTAJA Leon Litinsky (Labour) lensi Tbilisiin avustamaan siellä asuvia juutalaisia ja sinne juuttuneita israelilaisia pyrkimyksissään löytää mahdollisuus matkustaa pois Georgiasta. Litinsky sanoo asuvansa hotellissa, jossa asuu useita israelilaisia. Hän kertoo, että hotellin lähelle pudotettiin pommeja ja venäläiset koneet lentävät toistamiseen kaupungin yllä. Hän aikoo kuitenkin päästä myös Gorin kaupunkiin Etelä-Ossetian rajan läheisyydessä, mikä lienee vaikeaa, jos tiedot maantien katkaisemista ovat tosia. (JP)
3. TILANTEESTA Georgiasta annetaan ristiriitaisia ja varmaan tarkoituksellisen harhauttaviakin tietoja riippuen uutislähteestä. Venäjän armeijan taholta vakuutetaan, etteivät sen joukot etene Etelä-Ossetian ja Abkhasian rajojen ulkopuolelle, mutta Georgian antamien virallisten tietojen mukaan Venäjän joukot ovat katkaisseet ainoan Goriin johtavan maantien eristäen sen muusta maasta. Uutislähteet kertovat Ynetnews web-sivun mukaan, että Tbilisi valmistautuu viimeisenä Georgian hallituksen tukikohtana taistelemaan eteneviä Venäjän joukkoja vastaan. Uutislähteet kertovat edelleen, että Gori, Senaki, Zugdidi ja Kurga Georgian valtion alueella ovat joutuneet Venäjän joukkojen valvontaan vastoin venäläisten kenraalien maanantaina antamia lausuntoja, ettei sotaretkeä jatketa pitemmälle.
Georgian presidentti Sakashvili ilmoitti eilen, että venäläiset joukot ovat tunkeutuneet maan keskiosiin ja jakaneet maan kahtia katkaisten yhteydet itä- ja länsiosien välillä. (JP)
4. USA:N presidentti Bush sanoi lausunnossaan eilen palattuaan Pekingistä, että jos tiedot Venäjän pommittamisesta Tbilisin kansainvälistä lentokenttää pitävät paikkansa, se tarkoittaa dramaattista ja brutaalia konfliktin laajentamista Georgiassa. Hän sanoi, että Venäjä hyökkää itsenäiseen naapurimaahan ja uhkaa sen demokraattista kansan valitsemaa hallitusta, mitä hän pitää täysin hylättävänä 21. vuosisadalle.
PÄÄMINISTERI Vladimir Putin syytti Bushia ”teeskentelystä pitäessään Georgiaa uhrina vaikka se oli hyökkääjä”. Putin sanoi, että ”Saddam Hussein piti hirttää tekemiensä rikosten vuoksi, mutta Georgian johtajat, jotka hetkessä tuhosivat 10 Ossetian kylää, ajoivat tankeillaan yli vanhusten ja lasten, jotka polttivat asukkaita elävinä katoksiinsa, heitäkö pitäisi nyt suojella?” Putin syyttää Georgiaa etnisestä puhdistamisesta. Venäjän edustajat kertovat, että nyt aloitettu sotaretki on vain ”laajennettu rauhanturvaamisoperaatio”. (Ynetnews)
5. USA:N JA VENÄJÄN välinen sananvaihto on hälyttävästi palautumassa siihen, mitä se
oli pahimpina kylmän sodan aikoina. Venäjän johtajat, Putin ja Medvedev, ovat valinneet retoriikan, jossa ei kaunistella asioita, vaan puhutaan suoraan ilmoille kaikki se katkeruus ja nöyryytys, mikä sydämen kammioihin näyttää kätkeytyneen länsivaltojen voitontunnossaan uhoamasta länsimaisen ideologian paremmuudesta kommunismin ja Venäjän harjoittaman ideologian romahtaessa NL:n hajotessa. Putin on entinen KGB:n johtaja, joka sisäpiiriin päässeenä pystyi läheltä seuraamaan tilanteen kehitystä. Hän varmaan silloin jo vannoi sydämessään, että jos vielä joskus tulee aika, jolloin pöydät on käännetty ja Venäjä päässyt nousemaan alennustilastaan, hän tulee kostamaan kaiken kokemansa nöyryytyksen. (Ynet)
6. GEORGIA kuului aikoinaan Persian ja sitten Turkin imperiumiin. Se oli siten kiitollinen, kun tsaarien Venäjä liitti tämän kristityn maan hallintonsa alle. Venäjän kommunistivallan-kumouksen myötä Georgia itsenäistyi, mutta Venäjä alisti maan väkivalloin uudelleen valtansa alle. JP:n pääartikkeli arvioi, että tänä aikana syntyivät ne etniset ja kansalliset ongelmat, jotka nyt ovat nousemassa pintaan. Stalin viekkaasti pelasi etnisiä ryhmiä toisiaan vastaan vahvistaakseen keskushallinnon otetta alueesta.
NL.n hajotessa 1991 Georgia itsenäistyi uudelleen, mutta sen maakunnat Etelä-Ossetia ja Abkhazia halusivat liittyä Venäjään. Veristen kahakoitten selvittämiseksi Venäjä sopi rauhasta osapuolten välillä asettaen venäläisiä ”rauhanturvaajia” Etelä-Ossetiaan.
Putinin ja Medvedevin päämääränä ei ole kuitenkaan pelkästään Georgian tilanne. Heidän tarkoituksenaan on päästä valvomaan Kaspianmeren maista tulevia öljyjohtoja ja niiden valvonnan kautta valvomaan Euroopan maitten öljynsaantia. Venäjä on jo menneinä vuosina käyttänyt kaasujohtojaan ”psykologisessa sodankäynnissä” Eurooppaa vastaan, nyt on kysymys paljon suuremmasta asiasta. Venäjä havittelee suurvalta-asemaa.
YNETNEWS kertoo web-sivullaan, että Ranskan presidentti Sarcozy on henkilökohtaisesti antautunut selvittelemään Georgian tilannetta. Hän matkustaa EU:n presidenttimaan ominaisuudessa ensin Moskovaan keskustelemaan Putinin ja Medvedevin kanssa ja lentää sitten Tbilisiin. Venäjän johtokaksikko hylkäsi aiemmin Ranskan ja Suomen ulkoministerien toimittaman Georgian presidentin allekirjoittaman tulitaukosopimuksen.
Georgia haluaa maahan kansainvälisiä joukkoja puhtaasti venäläisten sijaan. (JP)
7. VENÄJÄ tulee näkyvästi esille Lähi Idän kuvioihin ensi viikolla ja sitä seuraavan kahden viikon aikana, jolloin Syyrian presidentti Bashar Assad tekee virallisen vierailun Venäjälle. Asiasta kertoi Venäjän uutistoimisto RIA Novosti maanantaina JP:n mukaan. Israel on pyrkinyt astelemaan sukkasillaan Georgian tilanteen vuoksi, koska se toimitti sinne aseita, mistä Venäjä varoitteli jo aiemmin. Vaikka asevientiä vähennettiin ja niiden laatua muutettiin, Venäjä näyttää kuitenkin syyttävän Israelia osallistumisesta ”Venäjälle vihamielisen hallituksen tukemiseen”. Israelissa pelätään tämän kiihottavan ja antavan sopivan verukkeen pitkälle kehitettyjen aseitten myymisestä sekä Syyrialle että Iranille.
EDELLISEN Venäjän vierailunsa yhteydessä 2006 Assad jo esitti kiinnostuksensa S-300 ilmapuolustus-järjestelmän hankkimiseksi, mutta Venäjä kieltäytyi silloin. Nyt tilanne voi olla toinen. Venäjä esitti Iranin tavoin tyytymättömyytensä siihen, että Syyrian johto halusi USA:n keskusteluihin Israelin kanssa. Venäjä haluaa itse päästä sopimaan Lähi Idän tilanteista, ja sopivana kiihokkeena Venäjän saamiseksi mukaan Syyrian ja Israelin välisiin keskusteluihin voi olla tarjous S-300 ja muista huippunykyaikaisista taisteluvälineistä.
Venäjän uutistoimiston kertoman mukaan Assadin vierailu alkaa 20.08.08 ja kestää kaksi viikkoa. Sen aikana Assad tapaa Venäjän johdon, joiden kanssa hän keskustelee maitten välisistä suhteista, kuten myös alueellisista ja maailman akuuteista kysymyksistä. Varsinkin Lähi Idän diplomaattinen prosessi ja Irakin tilanne nousevat esille. Venäjän johto tullee myös informoimaan Georgian sen hetkisestä tilanteesta. (JP)
8. OLMERT antoi Abbasille laatimansa karttaluonnoksen, jonka mukaan hän on valmis luovuttamaan Juudean ja Samarian maita PA:n hallintoon tulevaa Palestiinan valtiota varten. Tarkoitus on, että suunnitelma hyllytetään, kunnes PA:n turvallisuusjoukot pystyvät suoriutumaan tehtävistään ja Gazan hallinto palautettu PA:lle.
Suunnitelma sisältää seuraavia pääkohtia:
- Juudeasta ja Samariasta luovutetaan 93 % PA:lle.
- Israel säilyttää Maale Adumimin, Etzion Blokin, Arielin, Jerusalemin uudet lähiöt sekä muutamia alueita Samarian pohjoisosassa.
- Israel kompensoi 5.5 % Juudean ja Samarian maista luovuttamalla maata Negevistä.
- Pakolaiset palaavat pääosin PA:n alueille, muutamia perheitten yhdistämisiä sallitaan Israelin puolelle. Suunnitelma sisältää pakolaisten monimutkaisen paluuohjelman.
- Israel sallii esteettömän kulun Gazan ja Hebronin välille sitten, kun Gaza on palautettu PA:n valvontaan. Israelia jakava tiealue jää Israelin omistukseen.
- PA:n alueella sijaitseville juutalaisasukkaille tarjotaan korvausmenetelmää, jonka mukaan he voivat muuttaa joko Israelin puolelle jääviin 1949 aselepolinjan takana sijainneisiin juutalaiskaupunkeihin tai muualle Israeliin. Toisessa vaiheessa, kun PA on suorittanut sisäisen reforminsa ja valmis ottamaan vastuun, Israel siirtää loput ”vihreän linjan”, eli tulevan rajalinjan takana olevat juutalaiskaupungit ja kylät.
- Palestiinan valtio saa omat poliisi- ja turvallisuusjoukkonsa, mutta ei omaa armeijaa. Suunnitelmaan sisältyy kenraalimajuri Ido Nehoshtanin johtaman tiimin laatima PA:n turvallisuus- ja poliisijoukkojen uudelleen organisointikaavio. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1010812.html
Keskustelut Jerusalemista jätetään myöhempään ajankohtaan Shasin vastustuksen vuoksi. Olmert uskoo, että on mahdollista runnoa suunnitelma valmiiksi kuluvan vuoden aikana. Hän vastustaa ulkoministeri Ricen vaatimusta edes osasopimuksen käsittelemistä YK:n seuraavan yleiskokouksen aikana. Olmert antoi suunnitelmansa Mahmoud Abbasille tavatessaan tämän äskettäin. Palestiinalaisten suhtautumisesta siihen ei ole tietoa, mutta he ovat kaiken aikaa vaatineet 98 % Juudeasta ja Samariasta ja 2 %:n korvausta Negevistä. (Haaretz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019