SUNNUNTAI 10.08.08
1. TÄNÄÄN sunnuntaina 10.08.08, juutalaisen kalenterin mukaan yhdeksäs Av-kuuta (Tisha B´Av) juutalaiset kaikkialla maailmassa hiljentyvät muistelemaan kaikkia niitä kauhuja, mitä juutalaiset ovat joutuneet kokemaan juuri tänä vuoden päivänä. Kertauksen vuoksi esittelen muutamia tunnetuimpia tapauksia.
- Ensimmäinen Temppeli tuhottiin Babylonian toimesta v. 586 eKr.
- Roomalaiset hajottivat toisen Temppelin v. 70 jKr.
- Bar Kochba kapina kukistettiin v. 135 jKr. Temppelivuori tasoitettiin v. 136.
- Juutalaiset karkotettiin Italiasta 1000-luvulla
- Juutalaiset karkotettiin Englannista 1300-luvulla
- Juutalaiset karkotettiin Espanjasta v. 1492.
- I Maailmansota alkoi tänä päivänä v.1914.
Luettelo ei ole täydellinen, mutta määrätyt päivät näyttävät olevan kohtalokkaita juutalaisille.
INN kertoo hyvän uutisen: Messias syntyy tänä vuoden päivänä kuin osoitukseksi, että kaikkeen hävitykseen liittyy myös lunastus; ettei Israelin Pyhä ole hylännyt kansaansa.
Näin kertovat Toran oppineet juutalaiset.
JUUTALAISET kulkevat tänä päivänä murheellisina, eivätkä tervehdi toisiaan Shalom-tervehdyksellä. Juutalaisten tulisi paastota, ainakin noin puoli yhteen saakka päivällä. Silloin ei saa juoda eikä syödä, sukupuoliyhteys on kielletty, nahkakenkiä ei saa pitää. Synagogissa ja kodeissa luetaan Valitusvirsiä. Juutalaiset oppineet selittävät, että Temppelin hävittäminen johtui juutalaisten keskinäisistä riidoista ja pahan puhumisesta toisistaan.
ARIEL SHARONIN toimeenpanema 9000 juutalaisen karkottaminen Gazan juutalaiskylistä 2005 oli tarkoitus aloittaa tänä päivänä. Aloitusta siirrettiin päivällä vastalauseiden vuoksi.
Rukouksiin tänä päivänä lisätään Amidah-siunaus Jerusalemin rakentajille. Jerusalemin vanhakaupunki oli eristetty autoliikenteeltä eilen illalla sapatin loputtua, koska suuri kansanpaljous tungeksi Itkumuurille. Osa kansaa kiersi Jerusalemin vanhankaupungin muurit rukoillen ja ylistäen.
2. ISRAELISSA on seurattu syvästi huolestuneina täysimittaisen sodan puhkeamisesta lauantaina Venäjän ja Georgian välillä Ossetiasta. Venäjä sanoo saaneensa laillisen oikeuden mennä väliin, koska Georgian joukot olivat hyökänneet tähän maakuntaan ja muutamia venäläisiä ”rauhaturvaajia” oli saanut surmansa. Näin pääministeri Vladimir Putin puolusti Venäjän lentokoneitten suorittamia siviilikohteitten pommituksia ja satojen panssarien vyörymistä ”puolustamaan” maakunnassa asuvia venäläisiä. Tuhansittain ihmisiä on paennut sotaa, osa Venäjän puolelle, osa Georgiaan.
ISRAELILAISIA sotilaallisia asiantuntijoita oli arviolta tuhatkunta opastamassa georgialaisia rakentamaan armeijaansa ja turvallisuusjoukkojaan. Israel on toimittanut Georgiaan sotilas-tarvikkeita. Juutalaisia asui Gorissa maakunnan rajalla Venäjää vastaan. He ovat paenneet pääkaupunkiin Tbilisiin, jossa Israelin lähetystö pyrkii auttamaan heitä kuten myös haravoiden maata eri paikoissa asuvien juutalaisten löytämiseksi. Venäjän hävittäjät pommittivat Goria ja sen läheisyydessä olevaa öljyjohtoa, joka välittää Kaspianmeren maitten öljyä Eurooppaan.
ISRAEL HALUAISI, että öljyjohto Eurooppaan ohjattaisiin Turkin eikä Venäjän kautta, mikä voi olla yksi syy Venäjän aktiivisuuteen Ossetiassa, jonka kautta johto kulkee. Israelin tarkoituksena oli, että Kaspianmeren maitten öljyä ohjattaisiin merenalaista putkea pitkin Israelin rannikolle Ashdodiin, josta se välitetään valmista putkea pitkin Eilatiin ja sieltä laivoilla edelleen Kaukoitään. Tämä on turvallisempi reitti kuin Persianlahden kautta.
3. VENÄJÄN ULKOMINISTERI Sergei Lavrov varoitti länsivaltoja toimittamasta aseita Georgiaan todeten, että aseitten toimittajat ovat osavastuullisia ihmishenkien menetyksiin. Israel on toimittanut Georgialle aseita 300 miljoonan USD edestä. Myös USA ja Ukraina ovat toimittaneet aseita maahan. Venäläiset ampuivat äskettäin alas Israelin toimittaman ohjaajattoman tiedustelukoneen, ja Georgian armeija esitteli sotilasparaatissa Israelin toimittamaa rakettijärjestelmää nimeltä Lynx. Venäjä on aiemmin varoittanut Israelin asemyynnistä Georgiaan, minkä johdosta sinne myytiin vain puolustukseen tarkoitettuja aseita. Israelin ulkoministeriö varoitti israelilaisia matkustamasta Georgiaan.
ISRAELIN ulkoministeriö on huolestunut tilanteen kehittymisestä Georgiassa siksi, että sillä voi olla Israelille vaarallisia seurauksia Lähi Idässä. Israel on pyytänyt, ettei Venäjä toimittaisi huippuvaarallisia ilmatorjuntajärjestelmiä Syyrialle ja Iranille. Israelin toivomukset voivat näiden uusien tilanteiden johdosta mennä kuuroille korville, ja voivat jopa kiihdyttää Venäjän asetoimituksia Israelin vihollismaille.
Israelin Venäjälle antama ”varoitus” aseiden myynnistä Iranille tuskin paransi suhteita.
JUUTALAISIA muutti Georgiaan Babylonian vallattua Juudean ja karkotettua juutalaiset maasta kuudennella vuosisadalla eKr. Heitä oli siellä arviolta 100 000 vielä 1970-luvulla, mutta suurin osa muutti Israeliin ja Yhdysvaltoihin. Heitä asunee vielä maassa 13 000.
Uhrilukujen nousu kiihtyvissä taisteluissa tuhansiin pakotti Venäjän pääministeri Valdimir Putinin kiirehtimään valvomaan tilannetta Vladikavkaziin, lähelle Georgian rajaa. Putin ja Israelin presidentti Shimon tapasivat Pekingissä ennen Putinin poistumista Kiinasta. Heidän uskotaan käsitelleen myös Georgian tilannetta, vaikka siitä ei ole tiedotettu.(JP, INN)
4. YK:n turvallisuusneuvosto ei päässyt yksimielisyyteen sanamuodosta, jolla vihollisuuden Georgiassa saataisiin loppumaan. USA esitti Venäjälle vaatimuksen vetää joukkonsa Georgiasta välittömästi. Venäjä on saartanut Georgian rannikon Mustallamerellä ja pommitti Tbilisin sotilaslentokenttää.
Georgia on tiettävästi vetänyt joukkonsa pois Ossetiasta, mikä oli Venäjän vaatimuksena sotilas-operaation keskeyttämiseksi. Mutta levottomuudet ovat levinneet Abkhaziaan, toiseen kapinalliseen maakuntaan, joka myös haluaa irrottautua keskushallinnon johdosta. Se on Debkafilen mukaan tehnyt ilma- ja maahyökkäyksiä Georgian joukkoja vastaan maakunnassa. Georgian presidentti Mikhail Saakashvili kertoo, että sen joukot ovat torjuneet hyökkäykset Abkhaziassa, mutta toteaa samalla, ettei maa pysty yksin vastustamaan Venäjän päättäväistä hyökkäystä maahan. Georgia sanoo ampuneensa alas 10 Venäjän konetta ja tuhonneensa 30 panssarivaunua. Maan parlamentti julisti maahan 15 päivän sotatilan. Georgia kutsuu kotiin Irakissa olevat joukkonsa, mutta jatkanee osallistumistaan Pekingin olympialaisiin. Presidentti Bush vaatii Venäjää vetämään joukkonsa Georgiasta välittömästi ja suostumaan kansainväliseen ratkaisuun asiassa. (JP, www.debka.com)
5. HAMAS UHKAA, että se murtaa Gazan ja Siinain välisen raja-aidan protestina sille, ettei Rafahin terminaalia ole avattu eivätkä Gazan asukkaat pääse Egyptiin. Osa haluaisi vierailla sukulaisissaan, osa tehdä ostoksia, osa matkustaa ulkomaille Kairon kautta. Viime tammikuun 23. päivänä gazalaiset murtautuivat Egyptin puolelle. Raja oli auki 12 päivän ajan ja liikenne lähes valvomaton satojen tuhansien gazalaisten käyttäessä tilaisuutta hyväkseen päästä hetkeksi ulos Gazan kaistalta. Sinä aikana he kuljettivat arvioimattoman määrän kaikenlaisia tarpeellisia tarvikkeitaan rajan yli, mutta myös aseita ja ammuksia sekä räjähteitä ja terroristeja. IDF uskoo, että myös ohjuksia kuljetettiin sinä aikana Gazaan. Egypti pidätti useita Hamasin jäseniä, joita oli tullut Egyptin puolelle, mutta osa heistä pääsi vuoristoalueella
Siinailla asuvien beduiiniheimojen pariin, eikä heitä ole sieltä saatu poistettua. Osa Egyptin turvallisuusjoukkojen pidättämistä Hamasin jäsenistä on edelleen vankina, ja Hamas syyttää, että heitä kidutetaan ja häväistään kaikin tavoin. Jotkut ovat olleet vankeina yli 3 vuotta.
HAMASIN johto on esittänyt kiivasta kritiikkiä Egyptin presidentti Mubarakia vastaan syyttäen häntä Amerikan lakeijaksi. Egyptin valtionjohtoinen lehdistö on puolestaan syyttänyt Hamasia hajaannuksen levittämisestä palestiinalaisten keskuuteen ja pyrkimyksistä levittää terrorismia Egyptiin. Hamas syyttää puolestaan Egyptiä, että se antoi turvapaikan sadoille Fatahin jäsenille, jotka pyrkivät kaatamaan Hamasin hallituksen Gazassa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Olympiauutisia. Iranilainen uimari ei halunnut samaan veteen israelilaisen 100 metrin rintauimarin Tom Beerin kanssa johtajiensa käskystä. Israelilainen judoilija Gal Jekutiel hävisi pronssin hiuksenhienosti tanskalaiselle Ruben Houkesille. (JP)
- Syyria kielsi YK:n lähetystöltä pääsyn tutkimaan kahta muuta epäiltyä ydin-voimalaa Syyriassa selittäen, että lupa oli vain yhteen. Syyrian epäillään valmistavan rikastettua uraania Pohjois-Koreasta ja Iranista saamillaan laitteilla ja tietotaidolla.(JP)
- USA:n ulkoministeri Rice totesi journalisteille, että Israel tekee itse omat päätöksensä vastauksena tiedusteluihin, antaako USA Israelille luvan iskeä Iranin ydinlaitoksiin. Hän ei myöskään halunnut spekuloida, onko Israel valmistelemassa sellaista iskua. Hän painotti diplomaattisten ratkaisujen olevan etualalla myöntäen, että suoria yhteyksiä USA:n ja Iranin välillä on kehitetty ja on meneillään. Tieteen ja kansainvälisen instituutin laatimassa raportissa tutkijat David Albright ja Paula Brannan asettavat kyseenalaiseksi, että lentohyökkäyksillä pystyttäisiin oleellisesti tuhoamaan tai edes viivyttämään Iranin ydinohjelmaa, koska Iranin tekninen osaaminen pystyisi nopeasti korvaamaan tuhotut osat. (JP)
- Syyria ja Iran eivät ole löytäneet yhteistä säveltä suhteissa Israeliin, jonka kanssa Syyrian johto haluaa jatkaa epäsuoria rauhankeskusteluja. (Haaretz)
- Gazan terroristit muistuttivat olemassaolostaan ampumalla Kassamin keskiviikkona ja toisen lauantaina. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoja. (Haaretz)
Lämpötilat, Jsm: Su: 20-30; Ma: 21-29; Ti: 19-31; Ke: 18-31, C-astetta. Aurinkoista.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019