SUNNUNTAI 03.08.08
1. HAMASIN TURVALLISUUSJOUKOT hajottivat lauantaina rajuissa taisteluissa Gazan kaupungin Shajayiehin lähiössä sijainneen Fatahia tukeneen Hilles-klaanin tukikohdan. Taistelut alkoivat Hamasin vaatiessa, että klaani luovuttaa yhdeksän päivää sitten Gazassa tehtyyn pommi-iskuun epäillyt, jossa kuoli viisi Hamasin aktivistia ja 7-vuotias lapsi. Satoja Hamasin pyssymiehiä suoritti kotietsintöjä klaanin jäsenten kodeissa, mutta klaanin johto kieltäytyi luovuttamasta Hamasin vaatimia miehiä.
TAISTELUISSA kuoli kuusi Hilles-klaanin jäsentä ja kolme Hamasin miestä, yli 90 haavoittui. Lopulta klaanin jäsenet antautuivat suojellakseen lapsiaan, koska Hamasin miehet tulittivat heidän kotejaan kiväärein ja panssarikranaatein. Piiritystä kesti viisi päivää.
Ainakin 12 haavoittuneista oli alle 15-vuotiaita. Hamasin sisäministeriön edustaja Ihab al-Ghissin sanoi, että yli 100 klaanin jäsentä vietiin kuulusteltaviksi. Hamasin turvallisuusjoukot löysivät suuren määrän aseita, joukossa rakettikranaatteja ja dynamiittia. Hamasin poliisin edustaja Islam Shaheen kertoi, että he löysivät asetehtaan, jota klaanin jäsenet ja Fatahin entiset turvallisuusupseerit pyörittivät.
YLI 180 klaanin jäsentä pääsi pakenemaan Gazasta, ja he tulivat aseineen Israelin rajalle, jossa he luopuivat aseistaan ja pyysivät lupaa päästä rajan yli. Jotkut heistä olivat haavoittuneita; pääosa oli miehiä, mutta myös naisia ja lapsia oli heidän joukossaan. He tulivat viiden aikaan iltapäivällä taistelujen kestettyä aamuviidestä koko päivän. Yhdeksän aikaan illalla kaikki oli tarkastuksen jälkeen päästetty Israelin puolelle. Hamasin pyssymiehet tulittivat rajan yli paenneita kiväärein ja kranaatein, mihin sotilaat vastasivat.
HILLES-KLAANIN johtoon kuuluva Ahmed Hilles oli haavoittunut jalkaan IDF:n sotilaitten ja Hamasin pyssymiesten välisessä tulituksessa. (JP)
2. FATAHIN JOHTO Ramallahissa syyttää Hamasia massamurhasta viattomia ihmisiä kohtaan. ”Tämän tarkoituksena on hyvin suunnitellun ohjelman mukaan levittää hajaannusta palestiinalaisten keskuuteen”, sanoo Fatahin virkailija Fahmi Zaarir. Toinen Fatahin virkailija Samir Mashharawi syyttää Hamasia ”sotarikoksista inhimillisyyttä vastaan”. Fatah pyysi sekä Egyptiä että arabivaltioita lopettamaan verenvuodatuksen Gazassa.
NABLUSISSA ryhmä al-Aksan pyssymiehiä pidätti Hamasin korkean edustajan Muhammad Ghazzalin uhaten teloittaa hänet, ellei Hamasin turvallisuusjoukot lopeta hyökkäyksiään Hilles-klaania vastaan. Hänet vapautettiin myöhemmin vahingoittumattomana.
HAMASIN turvallisuusjoukot pidättivät Gazassa Fatahin johtoon kuuluvia henkilöitä, heidän joukossaan oli Zakariya al-Agha, PLO:n hallituksen jäsen. Hamasin edustaja sanoi, että pidätykset tehtiin vastapainona sille, että Fatahin poliisit pidättivät 200 Hamasin jäsentä Juudeassa ja Samariassa. Mahmoud Abbas antoi myöhemmin käskyn vapauttaa heidät, mutta Hamas valittaa, että vain osa heistä on vapautettu. (JP)
3. HAMASIN TAHOLTA kerrotaan, että operaation tarkoituksena on osoittaa, ettei Hamas salli enää itsenäisiä, Hamasista riippumattomia aseellisia ryhmiä Gazan kaistalla. JP:n kolumnisti Kh A Toameh näkee tässä ”taas yhden naulan lisää Fatahin arkkuun Gazassa.” Hän toteaa. ettei Fatah ole pystynyt rakentamaan pysyviä tukikohtia Gazan kaistalle Hamasin kaapattua vallan siellä. Vain yksi vahva itsenäinen klaani on jäljellä Gazassa. Tämä on tunnettu Dughmush-klaani, jonka sisällä toimii ääri-islamilainen joukko Army of Islam (Islamin armeija). Tämä joukko on syyllistynyt lukuisiin pommi-iskuihin varsinkin länsimaisesti toimiviin ravintoloihin ja kahviloihin sekä toimien eräänlaisena ”siveyspoliisina” tarkkaillen nuorten seurustelua ja tyttöjen pukeutumista pahoinpidellen niitä, jotka sen mielestä käyttäytyvät tai pukeutuvat säädyttömästi.
HAMAS syyttää sekä Israelia että Yhdysvaltoja yrityksistä sen vallan murtamiseksi Gazassa. Boikotista ja saarrosta huolimatta Hamasin valta Gazassa ei osoita hajaannuksen merkkejä, päinvastoin sen ote on lujittunut kaiken aikaa, mistä eiliset taistelut olivat osoituksena. (JP)
4. HAMASIN joukot ampuivat lauantaista lähtien yhdeksän kranaattia Gazasta Israelia kohti, mutta vain kolme niistä tuli turvallisuusaidan yli. Hamasin pyssymiehet myös tulittivat IDF:n partioita aidan läheisyydessä, mihin sotilaat vastasivat. Kukaan ei haavoittunut. Peläten uusia yhteenottoja Hamasin joukkojen kanssa IDF lähetti turvallisuus-aidan läheisyyteen vahvistusjoukkoja Nahal Oz kibbutsin lähelle, josta lähetettiin hätäapuryhmä paikalle, koska pelättiin Hamasin aloittavan rakettitulen Israelin puolelle.
Tilanne näytti rauhoittuvat turvallisuusaidan läheisyydessä käytyjen Hamasin ja Hilles-klaanin välisten taistelujen jälkeen. Nahal Oz kibbutsissa kuultiin kivääri- ja kranaattitulitus Gazassa, mutta kibbutsin asukkaille ei annettu varoitusta mennä suojahuoneisiin.
5. ISLAMILAISEN LIIKKEEN (Islamic Movement) eteläinen haara piti perjantai-iltana vuosittaisen kokouksena Kafr Karan jalkapallokentällä. Tuhansia liikkeen kannattajia kokoontui tilaisuuteen kaikkialta maasta kunnioittaakseen ”Muhammadein matkaa kaukaisimpaan moskeijaan (al-Aksa), josta hän karautti riikinkukkopyrstöllä ja naisen kasvoilla varustetulla siivekkäällä al-Bura ratsullaan taivaaseen”. Muhamettilaiset valloittivat Jerusalemin v. 638 Muhammedin v. 632 tapahtuneen kuoleman jälkeen. Jos Temppelivuorella oli silloin jokin kulttirakennus, se oli bysanttilainen kirkko.
TILAISUUTEEN kokoontunut väki erottautui siveästi miesten ja naisten osastoihin, naisten ollessa pukeutuneina perinteisiin mustiin arabiasuihin. Lapset heiluttivat Islamin vihreitä lippuja ja hijab-asuihin pukeutuneet nuoret naiset myivät suurikokoisia ”Palestiinan karttoja ennen naqbaa”, eli katastrofia, jona palestiinalaiset pitävät Israelin itsenäistymistä 1948.
PAIKALLE SAAPUNEET poliitikot ja sheikit vaativat ”muslimien tukea veljilleen territorioissa, puolustamaan al-Aksa moskeijaa sekä taistelemaan oikeuksiensa puolesta Israelissa”.
LIIKKEEN PERUSTAJA sheikki Abdullah Nimr Darwish sanoi puheessaan kansalle, että ”palestiinalaisilla on oikeus valita vaaleilla Hamasin edustaman vastarinnan ja Fatahin edustamien neuvottelujen välillä”. Hän vaati välittömiä vaaleja, joissa kansa saa valita Abbasin ja Haniyehin välillä.
ISLAMILAINEN LIIKE, sekä sen eteläinen että pohjoinen haara, tekee lujasti työtä laillisin perustein muslimien sosiaalisen aseman parantamiseksi aina siellä, missä hallituksen talous-politiikka jättää aukkoja. Täten ne rakentavat terveysklinikoita ja jopa sairaaloita, kuten Umm el-Fahmiin, kauppakeskuksia, tukevat alipalkattuja opettajia ja perustavat urheiluseuroja ja rakentavat kenttiä urheilua harrastaville. Vaikka Israelin lainsäädäntö ja politiikka suosii juutalaisia määrättyyn rajaan saakka, muslimien sosiaalinen ja yhteiskunnallinen asema Israelissa on parempi kuin missään arabimaassa. (JP)
6. SYYRIAN presidentti Bashar Assad matkusti eilen kaksipäiväiselle viralliselle vierailulle Iraniin. Israelin viranomaiset torjuvat suoralta kädeltä Syyrian ilmoituksen, että Assad pyrkii taivuttamaan Iranin presidenttiä alistamaan ydinohjelmansa kansainväliseen tarkkailuun. Ydinsuunnitelma on keskusteluissa mukana, mutta Assad tuskin katsoo vaivan arvoiseksi edes yrittää vaikuttaa Iranin korkeimman johdon päätöksiin. Assad antoi tätä koskevan lupauksen Ranskan presidentti Nicolas Sarkozylle osallistuessaan Välimerenmaiden kokoukseen Pariisissa viime kuussa.
ISRAELIN diplomaattilähteiden mukaan Assadin Teheranin vierailun varsinainen aihe on vahvistaa maitten välisiä suhteita. Syyrian virallinen uutistoimisto Sana kertoo, että maitten väliset taloudelliset suhteet ovat jo poikineet tusinan verran projekteja Syyriassa, arvoltaan 896 miljoonaa USD. Uutistoimisto kertoo edelleen, että taloussuhteita on tarkoitus kehittää edelleen siten, että yhteiset investoinnit nousevat yli kolmeen miljardiin USD tulevienvuosien aikana. Israelissa todetaan, että Syyrian pahoin jälkeenjäänyt talous nojaa kehityksessään raskaasti Iranin varaan.
Syyrian ja Iranin lähentyminen entistä tiiviimmin yhteen asettaa Olmertin ajamat ”rauhankeskustelut” Syyrian kanssa entistä oudompaan valoon. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- SAKSA ei aio perääntyä 100 miljardin Euron kaasusopimuksestaan Iranin kanssa. Tämä torpedoi lopullisesti sanktioiden koventamisen Irania vastaan.
- Olmertin solmiman ”vankienvaihtosopimuksen” mukaan Israel vapauttaa viisi Hizbullahin jäsentä. Yleisönosastossa vaaditaan heidän teloittamistaan.(JP)
- Knessetin sisäinen komitea pyrkii saamaan Golanin luovuttamista edeltävän kansanäänestystä tarkoittavan lakiesityksen esityskuntoon Knessetin palattua kesälomaltaan elokuun loputtua. (JP)
- Knessetin puhemies Dalia Itzik pelkää Kadima-puolueen hajoamista puheenjohtajakilvan kiihtyessä Livnin ja Mofazin välillä. Livni on edelleen suositumpi Kadimassa kuin Mofaz. Itzik esittää, että puolueen johtosääntöä muutetaan siten, että vaalissa toiseksi jäänyt saa apulaispääministerin paikan. Mofaz kuitenkin uskoo vahvasti, että hän lopulta hakkaa Livnin vaaleissa. Yedior Aharonot lehden teettämässä gallupissa Netanyahu voittaisi yleisvaalit oli kumpi tahansa Kadiman johdossa. Labourin kannatus on 17 – 20 %. Maariv-lehden gallupin mukaan Likudin kannatus olisi 39.5 % (48 edustajaa) ja Kadiman 14.5 % (17 edustajaa). Labour saisi alle 20 % äänistä (24 edustajaa).
- Anti-semitismi on noussut Englannissa selvästi, 21 % vuoden alusta lähtien. Tämä trendi on havaittavissa varsinkin korkeamman opetuksen laitoksissa. Hyökkäykset ovat useimmiten verbaalisia, vihaviestejä ja anti-semiittisiä grafiitteja. Fyysiset hyökkäykset vähenivät 24 % edellisvuodesta.(JP)
- Gazasta paenneet Fatahin jäsenet palautetaan sopimuksen mukaan Gazaan.
- Syyrian presidentti Assadin tärkein neuvonantaja ja yhteysmies Hizbullahin kanssa Muhammed Suleiman sai surmansa sala-ampujan luodeista Tartossa perjantai-iltana. Ampujan henkilöllisyydestä ei ole tietoa. (Ynet)
Säätilat, Jsm: Su: 20-31; Ma: 20-31: Ti: 19-29; Ke: 18-28 C-astetta, aurinkoista.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021