PERJANTAI 08.08.08
1. ISRAEL VAROITTAA Venäjää: Jos se toteuttaa suunnitelmansa myydä S-300 ilmapuolustusjärjestelmän Iranille, Israel tulee neutraloimaan sen suunnittelun alaisena olevalla sähköisellä taistelujärjestelmällä. Tämä tarkoittanee elektromagneettista pulssia, jolla on mahdollisuus eliminoida halutun kohteen sähköiset järjestelmät. Asiasta kertoi JP:n toimittajalle Yaacov Katzille korkea puolustusministeriön virkailija nimeämättä häntä. Israelin varoitukseen liittyy lisävaroitus, että se tulisi neutraloimaan myös Venäjän ilmapuolustuksen ja saattamaan sen haavoittuvaksi ilmasta tapahtuvalle tunkeutumiselle maahan.
UUTISET Venäjän lupauksista toimittaa Iranille sen pisimmälle kehitetty ilmapuolustus-järjestelmä S-300 ovat ristiriitaisia. Iranilla on jo Venäjän toimittama TOR-M1 maasta ilmaan torjuntaohjus järjestelmä. Reuters ilmoitti pari viikkoa sitten korkean israelilaisen viranomaisen lausuntoon viitaten, että Venäjä toimittaa S-300 järjestelmän kuluvan vuoden lopussa. Pentagon kiirehti antamaan oman lausuntonsa, jossa se ilmoitti, ettei Iran saa järjestelmää vuoden 2008 aikana. IAF:n upseeri lisää, ettei kukaan todella varmasti tiedä.
IAF:n upseeri täydentää, että kyse on ns. EW-järjestelmästä (electronic warfare), jolla S-300 järjestelmä pystyttäisiin neutraloimaan, mikä olisi katastrofaalinen Venäjälle, koska se vaarantaisi samalla Venäjän kansallisen turvallisuuden. Kukaan maa ei enää haluaisi ostaa järjestelmää, joka on tehty tehottomaksi, hän arvioi.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi torstaina italialaiselle lehdelle Corriere della Sera, että ydinasein varustettu Iran on vaaraksi maailman järjestykselle. Hän kertoi, että on tarpeen pitää auki kaikkia mahdollisuuksia Iranin pysäyttämiseksi. Hän katsoi, että Iranin tapa pettää ja hylätä koko maailman tarjous, on todiste sen päättäväisyydestä hankkia ydinaseita.
Barak viittasi pari vuotta sitten käytyyn Libanonin sotaan mainiten, että silloin Israel joutui maksamaan hinnan kokemattoman johdon virheistä, mutta totesi, että nyt Israel on varautunut ja tietää, miten tämän toistuminen voidaan estää. (JP)
2. YNETNEWS kertoo web-sivullaan Teheranin Damaskoksen lähetystön lehdistö-attasean Majed Bashtestanin myöntämästä haastattelusta Israelin arabilehdelle, ilmeisesti ensimmäisestä Iranin myöntämästä israelilaiselle lehdelle.
Kyseinen lehti nimeltään ”al-Sinara” ilmestyy Nasaretissa.
BASHTESTANI esitti haastattelussa varoituksen Israelille, että ”jos se uskaltaa tehdä jotain typerää, se tulee kohtaamaan vastareaktion, jollaista se ei ole koskaan ennen kokenut”.
Vastauksena toimittajan kysymykseen, mitä hän ajattelee USA:n ja Israelin hyökkäyksestä Iraniin hän totesi, ettei uhkaus ole uusi, sellaisia on esitetty Islamilaisen Tasavallan perustamisesta lähtien. Hän sanoi, että Iranilla on hyvät suhteet naapurivaltioihinsa, eikä nähnyt perustetta väitteille, että Iran haluaisi sulkea Hormuzan salmen. Hän katsoi Syyrian presidentti Bashar Assadin äskeisen Teheranin vierailun olevan todisteena tästä. Hän sanoi, että vierailu lujittaa maitten välisiä suhteita ja samalla vahvistaa alueen tasapainoa ja turvallisuutta. Hän kertoi, ettei Assadilla ollut viestiä länneltä toimitettavaksi Iranille.
BASHTESTANI kertoi, ettei Iran vastusta Syyrian ja Israelin välisiä keskusteluja, koska Syyrialla on oikeus vaatia siltä riistettyjä alueita palautettaviksi.
Hän vakuutti, ettei Iran koskaan luovu oikeuksistaan kehittää ydinteollisuuttaan rauhan-omaiseen tarkoitukseen. (Ynetnews, Roee Nahmias, Israel News)
3. ISRAEL ILMAISEE tyytymättömyytensä Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin Turkin vierailuun, joka toteutunee ensi keskiviikkona. Israelin korkea viranomainen kertoi JP:n toimittajalle H Keinolle, että tieto vierailusta tuli Ankaraan normaaleja diplomaattikanavia pitkin lisäten, ettei ole järkevää kutsua vierailulle maata, joka vaatii Israelin tuhoamista.
IRAN on melkoisesti eristetty diplomaattisesti eikä Ahmadinejad pääse useisiin maihin.
Viimeisellä vierailullaan Välimerenmaiden YK:n sponsoroimassa kokouksessa Roomassa Italian johto kieltäytyi tapaamasta Iranin presidenttiä.
TURKIN viranomaiset puolustavat vierailua todeten, että Turkki ja Iran ovat naapurivaltioita, joilla on yhteisiä asioita, joista tulee sopia. Toiseksi Turkki tarjoutuu sovittelemaan Iranin ja länsivaltojen välillä Iranin ydinteollisuudesta.
Kolmantena asiana vierailun aikana, joka tapahtuu Istanbuliin eikä Ankaraan, keskustellaan kaasuputken rakentamisesta Iranista Turkkiin, joka pystyisi välittämään vuodessa 40 miljardia kuutiota kaasua Eurooppaan, Itävaltaan. USA tukee kaasujohtoa Turkista Eurooppaan, mutta vastustaa Iranin kaasutoimituksia.
Uusi kaasujohto, jonka Iran rakentaisi 930 miljoonan USD hinnalla, palvelisi Turkin sisäistä tarvetta. Iranin nykyiset kaasutoimitukset Turkkiin ovat epävakaat.
AHMADINEJADin isäntänä Istanbulissa toimii Turkin presidentti Abdullah Gul. Vierailua kutsutaan työvierailuksi. Sovittamalla vierailu Istanbuliin vältettiin epämukava velvollisuus laskea seppele Turkin uuden tasavallan perustajan, ei-uskonnollisena pidetyn, Kemal Atatyrkin haudalle Ankarassa.
TARKKAILIJAT ovat kiinnostuneina ja huolestuneina seuranneet Turkin sisäistä poliittista kehitystä, joka on selvästi poikkeamassa Atatyrkin viitoittamalta polulta ja siirtymässä entistä selvemmin islamin johtamaan politiikkaan, jota nykyinen hallituspuolue AKP edustaa.
Iranin presidentin vierailua Turkissa edelsi Syyrian presidentti Bashar Assadin vierailu, jonka aikana Assad tapasi Turkin pääministeri Recep Tyyup Erdoganin Bodrumissa.
Turkissa on käyty oikeustaistelua korkeimmalla taholla, pitääkö valtapuolue oikeus- ja kehityspuolue (AKP) hajottaa, koska se toimii vastoin maan perustuslakia.
http://www.joelstrumpet.com/?p=1393#more-1393
4. KANSAN VASTARINTAKOMITEAN (PRC) virkailija Abu Mujahed Gazassa uhkaa, että Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen välinen tulitaukosopimus voi raueta kolmen viikon kuluttua, ellei Israel toteuta sopimuksen ehtoja. Tärkein ehto niiden mielestä on Gazasta Israeliin ja Egyptiin johtavien ulosmenoteitten avaaminen. Muslimien ramadan-kuukausi, jolloin muslimit paastoavat päivällä mutta syövät ja juovat senkin edestä auringon laskettua, alkaa kolmen viikon päästä. Tämä kausi on joka vuosi lisännyt muslimien hyökkäyshaluja.
Israel on höllentänyt Israelista Gazaan menevien tavarakuormien tarkastuksia seitsemän viikkoa kestäneen tulitauon aikana, vaikka yksi Kassam ammuttiin tällä viikolla.
ABU MUJAHIDEEN kertoi lehtimiehille, että jos Israel ei suostu toteuttamaan ehtojaan, joihin kuuluu Hamasin vaatimien Israelin vankiloissa olevien palestiinalaisten vapauttaminen, PRC antaa tehtäväksi aseellisille joukoille puhua Israelille keskustelujen asemesta.
PRC salli lehtimiesten seurata joukkojensa harjoituksia entisen juutalaiskylän raunioilla, jonne se oli rakentanut IDF:n tukikohtaa muistuttavan rakennelman, jota vastaan aseistetut joukot hyökkäsivät kovin panoksin ja pommein. Tulitaukosopimuksessa kielletään terrori-iskut sekä IDF:n vastatoimet Gazassa. PRC uhkaa kaapata lisää IDF:n sotilaita.
APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Matan Vilnai totesi äskettäin, että Rafahin terminaali Gazasta Egyptiin pysyy suljettuna, kunnes Gilad Shalit on vapautettu. Hamas vaatii sen avaamista ehtona sotilaan vapauttamiskeskustelujen jatkamiseksi. (INN)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin hallitus hyväksyi maanantaina yksimielisesti esityksen sormenjäljen ja biometrisen kasvokuvan lisäämisen henkilökorttiin. Aloite tarvitsee vielä lain, joka määrittelee tarkemmin uuden käytännön vaatimukset ja oikeudet. Hallituksen päätös on jo herättänyt kovaa vastarintaa yksityisyyden kärsimisen vuoksi. Uusi käytäntö katsotaan tarpeelliseksi, koska luottokortteja ja ihmisten henkilöllisyyksiä varastetaan enenevässä määrin. (Haaretz)
- Pääministeri Ehud Olmert oli poliisin kuulusteltavana viidettä kertaa epäiltynä korruptiosta. Poliisi syyttää Olmertia kuulustelujen häiritsemisestä keksimällä kaikenlaisia verukkeita lyhentääkseen niiden aktiivista aikaa. Torstaina ilmoitettiin, että poliisi oli asettanut Olmertin ministerikauden aikana hänen avustajanaan toimineen Eldad Rotmanin kotiarestiin Olmertin kuulustelujen ajaksi. Hänen epäiltiin sopivan taktiikasta Olmertin kanssa. (Ynet)
- Kyproksesta Haifan kentälle laskeutumista yrittänyt pienkone Beechcraft Bonanza epäonnistui laskussaan ja lopulta tuhoutui tyhjää rakennusta vasten. Onnettomuudessa kuoli kolme, toinen heistä entinen everstiluutnantti, toinen laivastorakentamisen asiantuntija. Yksi haavoittunut oli eilen kuoleman-vaarassa, kaksi selvisi pintanaarmuin ja shokkitilalla. Onnettomuuden syyksi arvioidaan inhimillistä erehdystä.
- Israelin tiede- kulttuuri- ja urheiluministeri Raleb Majadele saapui Israelin lipun nosto- ja hatikvan esittämistilaisuuteen vasta, kun seremonia oli ohi, kertoo Yediot Aharonit-lehti. Lehti kertoo ministerin puolustaneen myöhästymistään sillä, että hänen kiinalainen oppaansa ei tiennyt, missä seremonia oli. Presidentti Shimon Peres on saanut erikoiskohtelun Pekingissä. Peres aluksi kieltäytyi tulemasta olympialaisten avajaisiin, koska hän ei halunnut rikkoa sapattikäskyä. Hänen sallittiin majoittua olympiakylään, josta hän voi kävellä avajaisiin rikkomatta mitään sääntöä. Peres ei ole uskonnollinen. (Ynet)
- Israelin viranomaiset epäilevät, että Iranin suurin fanfaarein ilmoittama 300 km:n kantomatkan meriohjuksen koeammunta oli pelkkää propagandaa. Kysyttäessä Iranin viranomainen väisteli suoria vastauksia todeten, ettei tilaisuudesta saatu kuvia epäpätevän kuvaajan vuoksi. (Debkafile)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019