MAANANTAI 25.08.08
1. VUODEN 2009 budjetti hyväksyttiin hallituksen istunnossa yli 14 tunnin jahkailujen, uhkailujen, lehmäkauppojen ja syytösten jälkeen yhden äänen enemmistöllä 13 puolesta, 12 vastaan. Budjettia vastustivat Labourin ja Shasin ministerit, apulaispääministeri Haim Ramon (Kadima) pidättyi äänestyksestä. Budjetin puolustajat tulivat Kadimasta (paitsi Shaul Mofaz, joka vastusti) sekä eläkeläisten puolueesta, jolle Olmert lupaili ilmeisesti jotain salaisessa palaverissa ennen ratkaisevaa äänestystä. Olmert lupaili satoja miljoonia kapinallisille ministereille ja toiset miljoonat eläkeläisten puolueelle. Talousministeri Roni Bar-On valitti Olmertille kuultuaan lupauksista, ettei häntä oltu informoitu niistä eikä hän pysty rahoittamaan näin suuria lisäyksiä, mihin Olmert vastasi: ”Ei ollut aikaa keskustella yksityiskohdista.” Olmert kertoi journalisteille, että hänelle olisi ollut yksinkertaisempaa antaa hallituksen kaatua budjettiesityksen myötä ja jättää koko roska seuraavalle pääministerille, mutta ”hallituksen maineen ja perinnön takia” hän jätti huomiotta poliittiset näkökannat. Olmert uhkasi erottaa ministerit, jotka äänestävät budjettia vastaan. Saapa nähdä, toteutuuko tämä.
LABOURIN puheenjohtaja Ehud Barak ja pääministeri Olmert vaihtoivat kärkeviä syytöksiä budjettikeskustelujen aikana, ja lopulta Olmert kieltäytyi keskustelemasta Barakin kanssa kahden kesken, kuten Barak pyysi. Barak olisi halunnut siirtää budjetin käsittelyä. Olmert syytti Barakia tosiasioitten salaamisesta puolustusbudjetin osalta.
SHAS-PUOLUEEN puheenjohtaja Eli Yishai sanoi budjetista, että se ikuistaa trendin murskata heikot. ”Ei ole epäilystäkään, etteikö kuvitteellinen budjetti tule antamaan kuolleen viestin millekään vaihtoehtoiselle hallitusyhteistyölle. Valitettavasti hallitus hyväksyi virtuaalibudjetin. Ilman uudistunutta ajattelua myös hallituksesta tulee virtuaalihallitus.”
ELÄKELÄISTEN puheenjohtaja Rafi Eitan taputteli itseään selkään ihastellen saavutusta, mitä hallitus oli noina yön hiljaisina hetkinä saanut aikaan.
LIVNI JA MOFAZ ovat molemmat antaneet ymmärtää, että budjetti tulee muuttumaan, jos jompikumpi heistä valitaan Kadiman puheenjohtajaksi ja pääministeriksi. (JP, Ynetnews)
2. KORKEIN OIKEUS hylkäsi sunnuntaina terrorin uhrien yhdistyksen (Almagor) valituksen Olmertin lupaamien ja hallituksen hyväksymien 199 palestiinalaisvangin vapauttamiseksi, kuten epämääräisen poliittinen sanonta kuuluu: ”Abbasin aseman vahvistamiseksi”. Heidät vapautettaneen tänään vain vähän ennen ulkoministeri Ricen saapumista maahan. Kukaan ei ole pystynyt selittämään, miten Abbasin asema kohentuu sillä, että hänet leimataan Palestiinan kadulla Israelin yhteistyökumppaniksi. Tätä samaa ihmetteli korkeimman oikeuden tuomarikin vapauttamispuheessaan, mutta myöntyi joka tapauksessa hallituksen päätökseen ja hylkäsi terroristien uhrien valituksen.
VAPAUTETTAVIEN JOUKOSSA on kaksi rikollista terroristia, jotka murhasivat israelilaisia. Said al-Atla tuomittiin 1977 elinikäiseen vankeuteen osallisuudesta Petah Tikvan markkinatorilla tehtyyn pommi-iskuun, jossa sai surmansa Venäjältä neljä vuotta aiemmin aliyan tehnyt 54-vuotias Tzila Galili. Atla tuomittiin pomminteosta, pommien asettamisesta, laittomasta sotilaskoulutuksesta ja kuulumisesta laittomaan järjestöön.
Muhammad Abu Ali tuomittiin elinkautiseen 20-vuotiaan yeshiva-opiskelijan Joshua Saloman ampumisesta Hebronissa 1980. Saloma oli muuttanut maahan vähän aiemmin Tanskasta. Abu Ali tuomittiin myöhemmin vankilassa tehdystä yhteistyöstä Israelin kanssa epäilemänsä toisen palestiinalaisvangin murhaamisesta.
KORKEIMMAN OIKEUDEN tuomari Ayala Procaccia sanoi, ettei tästä vankien vapauttamisesta saada mitään vastineeksi. Toiseksi se rikkoo periaatteen, että rikollisen tulee kärsiä ainakin kaksi kolmasosaa tuomiostaan. Kolmanneksi se rikkoo periaatetta, ettei vapauteta rikollisia, joilla on israelilaisten verta käsissään. Neljänneksi tuomari kritisoi sitä, että hallituksen päätös tehtiin 18.08. ja heidät vapautetaan viikkoa myöhemmin, mikä ei anna päätöksen vastustajille eikä oikeudelle aikaa tutkia asiaa kunnolla. Korkeimman oikeuden tuomareilta kuitenkin puuttui moraalista rohkeutta siirtää vapauttamista. (JP)
3. OLMERT IHMETTELEE, miksi hänelle ei lähetetä kutsua Moskovaan, vaikka oppositiojohtaja Binyamin Netanyahu vierailee siellä 11. syyskuuta. Asioitakin olisi keskustelun pohjaksi; on Georgian jälkipyykki ja Israelin asemyynti sinne, ja on Syyrian ase-hankinnat, joita Israelissa katsellaan suurella epäluulolla. On lisäksi Iranin ydinsuunnitelman toteutuminen ja Venäjän rakentaman Bushehrin ydinvoimalan käynnistyminen ennen vuoden loppua. Ja Venäjä myy aseita myös Iraniin, jotka voivat olla uhkana israelilaisille ainakin siinä hypoteettisessa tilanteessa, että IAF lähettää F-16i koneensa muinaisen Persian taivaalle. Vierailun yhteydessä todettaisiin viisumipakon poistamisesta maitten välillä 15.09.08. Protokollan mukaan Netanyahu ei voisi tavata presidentti Dmitri Medvedeviä ennen Olmertia, mutta hän voi kyllä keskustella pääministeri Vladimir Putinin kanssa.
KESKUSTELUJA käydään Moskovan ja Jerusalemin välillä, että Olmert voisi tavata presidentti Medvedevin vielä syyskuun alussa ennen YK:n yleiskokousta ja kvartetin tapaamista sen jälkeen, mutta Medvedevin aikataulu voi olla kireä jännittyneen kansainvälisen ilmapiirin johdosta. Jos Olmertin Moskovan vierailu toteutuu syyskuun alussa, Netanyahu joutunee siirtämään oman matkansa, ettei synny päällekkäisyyksiä. (JP)
4. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapuu maahan tänään iltapäivällä. Eräs mielenkiintoisimpia kysymyksiä, joista hän keskustelee israelilaisten vieraittensa kanssa, on Venäjän tarjous kansainvälisen ”Annapolis II” järjestämiseksi Moskovassa. Kysymys on mielenkiintoinen siksi, että Venäjän panssarien ja lentovoimien tunkeutuessa Georgiaan Rice totesi, että tämä kyseenalaistaa Venäjän sopivuuden osallistua minkäänlaiseen toimintaan, joissa se sanoo haluavansa olla mukana, mukaan lukien sen tarjous Lähi Itää koskevasta kansainvälisestä rauhankokouksesta marraskuusta Moskovassa.
ISRAELIN viranomaiset vakuuttelevat journalisteille, ettei Israel halua millään tavoin sotkea suhteitaan venäjän kanssa. Tämän vuoksi se poisti aseviennistään Georgialle aseet, joiden voidaan katsoa kuuluvan hyökkäyksellisiin aseisiin, ja lopetti aseviennin sinne kokonaan taistelujen alettua.
ISRAELIN JA SYYRIAN väliset epäsuorat keskustelut Turkin välityksellä tullevat esille Ricen ja Olmertin välisissä keskusteluissa. Pääministerin edustaja Mark Regev painottaa, että keskusteluja jatketaan, vaikka seuraavasta kokouksesta ei ole sovittu. Syyrian edustaja puolestaan ilmoittaa, että seuraava keskustelu on ratkaiseva, koska edellisissä tapaamisissa ei ole saatu aikaan mitään ratkaisevaa.
ISRAELIN haaveena on, että Syyria katkaisisi suhteensa Iranin ja Hizbullahin kanssa, mutta sillä ei näytä olevan mitään toteutumisen mahdollisuuksia. Toisaalta Libanonin ja Syyrian välit ovat edistyneet diplomaattien vaihtamisen asteelle. Libanonin pääministeri Siniora valitti äskettäin YK:lle, että Israel uhkaa sen turvallisuutta. (JP)
5. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert totesi äskettäin, että koska Libanonista on tulossa terroristien johtama valtio, Israel ei tunne mitään rajoituksia iskeä Libanoniin täysin voimin. Olmert selitti, ettei Israel käyttänyt Libanonin kakkossodassa kaikkea voimaansa, koska se taisteli Hizbullahia vastaan, ei Libanonia. Tämä antoi aiheen Libanonin pääministeri Fuad Sinioralle valittaa YK:n pääsihteerille Israelin hyökkäysaikeista.
HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah kertoi partiolaispoikien tilaisuudessa, että järjestö on paljon vahvempi kuin koskaan aiemmin. Hän kehotti Israelia ajattelemaan ei tuhat vaan kymmenentuhatta kertaa ennen hyökkäystä sitä vastaan.
SANALLISET hyökkäykset ja vastahyökkäykset alkoivat sen jälkeen, kun italialainen lehti Corriere Della Sera kertoi Hizbullahin johtajien matkasta Moskovaan, jossa he neuvottelivat panssarin- ja ilmatorjuntaohjusten hankkimiseksi Hizbullahille Venäjältä. Uutinen on oikeastaan suora hyökkäys Venäjää vastaan, sillä aseitten myyminen ja kuljettaminen Hizbullahille on YK:n turvallisuusneuvoston 1701 päätöksen mukaan laiton. Venäjä on turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen, joten tieto lienee tunnettu myös Moskovassa.
Tuntuu oudolta, etteivät tällaiset uutiset kulkeudu myös YK:n pääsihteerin korviin, jonka tulisi aloittaa tutkimukset tietojen todenperäisyydestä. Tähän sarjaan kuuluvat myös Hizbullahin pääsihteerin ylvästelyt aseittensa määrästä ja laadusta, joiden hän kertoo avoimesti kolminkertaistuneen viimeisen sodan jälkeen.
HIZBULLAHIN poliittisen blokin johtaja Libanonin hallituksessa Mohammed Raed kertoi, että jos Israel hyökkää Iraniin, se tulee vastaamaan ampumalla 11 000 ohjusta Israeliin.(Ynetnews)
6. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi teki ratsian Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran päämajaan lauantai-iltana. Arviolta 300 poliisia osallistui al-Aksa Instituutin tiloihin tehtyyn ratsiaan Umm el-Fahmissa, jotka toimivat Islamilaisen Liikkeen hermokeskuksena. Islamilainen Liike on Egyptissä toimivan Islamic Brotherhood järjestön alaosasto Israelissa. Ratsia tehtiin sen jälkeen, kun puolustusministeri Ehud Barak kertoi, että al-Aksa Instituutti on laiton järjestö, joka toimii yhteistyössä Jerusalemissa toimivien Hamasin johtajien kanssa. Shin Betin tietojen mukaan instituutti toimi yhdessä Hamasin maailmanlaajuisen katto-organisaation ”Allahin unioni” kanssa. Se julistettiin laittomaksi Israelissa 2002. Perjantaina kymmeniä tuhansia Israelin arabeja osallistui liikkeen järjestämään mielenosoitukseen Umm el-Fahmissa tunnuksella ”al-Aksa on vaarassa”.(JP)
- Islamilaisen liikkeen johtajat vannovat jatkavansa toimintaansa, jota he kutsuvat ”muslimien pyhien paikkojen puolustamiseksi” ratsioista huolimatta. Al-Aksa instituutin johtaja kertoo, että poliisi takavarikoi tuhansia kansioita, toimistovälineitä, dokumentteja pyhistä paikoista sekä varoja 300 000 NIS. Lisäksi poliisi oli jäädyttänyt instituutin pankkitileillä 670 000 NIS. Instituutin al-Aksa Instituutin puheenjohtaja sheikki Ali Abu Sheikha kielsi, että instituutti oli tehnyt mitään väärää tai että sillä oli yhteyksiä, taloudellisia tai muita, Hamasin kanssa. Hän kertoi, että poliisi oli tehnyt ratsian myös hänen kotiinsa Kfar Arassa myöhään sunnuntaina vieden dokumentteja ja rahaa 248 000 NIS. Hän epäili, että poliisi päätti ratsiasta Instituutin pitämän mediatilaisuuden jälkeen 12.08.08, jossa se väitti Israelin hallituksen päättäneen rakentaa ainakin yhden synagogan Temppelivuorelle. Islamilainen Liike jakaantuu kahteen haaraan. Pohjoista johtaa sheikki Raed Salah, eikä se osallistu Israelin vaaleihin poliittisista syistä. Eteläistä haaraa johtaa Abdullah Nimr Darwish Kfar Kassemissa. Sitä ei pidetä niin radikaalisena kuin pohjoista. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019