MAANANTAI 18.08.08
1. SHIN BET, Israelin turvallisuuspalvelu, valittaa Olmertin hallituksen päätöstä vapauttaa 200 Israelin pidättämää ja tuomioistuinten tuomitsemaa terroristia Israelin vankiloista. Kahdella heistä on ”verta käsissään´”, eli he ovat henkilökohtaisesti osallistuneet israelilaisten murhaamiseen. Shin Betin taholta kerrotaan, että järjestö tekee kaikkensa tällaisten valtiolle vaarallisten ainesten löytämiseksi ja pidättämiseksi, ja sitten ”poliittinen tarkoituksen-mukaisuus” heittää hetkessä heidän suurella vaivalla tehdyn työnsä roskiin ja vapauttaa heidät sillä läpinäkyvällä verukkeella, että sillä vahvistetaan PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin asemaa palestiinalaisten silmissä. Mofaz ja 3 Shas-ministeriä vastusti päätöstä.
Kuitenkin Fatahin taholta ilmoitetaan välittömästi tyytymättömyys hallituksen ”hyvään tahtoon” ja vaaditaan lisää, ei edes yhtä kiitoksen sanaa. Jopa sellainen poliittisesti kokenut kuin ulkoministeri Tzipi Livni kehtaa kehua, miten paljon hyvää tällä saavutetaan.
”Meidän kansamme haluaa nähdä kaikkien vankien vapauttamisen, eikä vain muutamia”, sanoo PA:n pääministerin Salaam Fayadin edustaja Ramallahissa. Fayad tunnustaa vasta-hakaisesti, että askel on oikeaan suuntaan, mutta vaatii lisää vankeja vapautettaviksi.
Israelin oikeistopuolueet tuomitsivat hallituksen päätöksen kiivaasti. Ne epäilivät, että hallitus on menettänyt paitsi kansan luottamuksen loputkin järjenrippeistään viimeisinä päivinään. Hallituksen päätös on sitäkin kummastuttavampi, että PA on selvin sanoin ilmoittanut, etteivät keskustelut Olmertin hallituksen kanssa johda mihinkään. Olmertin julkistamaa ”rauhansuunnitelmaa” PA:n johtajat pitävät ajan haaskauksena.
HAMASIN taholta epäillään, että hallituksen tarkoituksena on syventää Hamasin ja Fatahin välille syntynyttä repeämää. Hallituksen päätöksen epäillään vaikeuttavan Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluja, koska Hamas tulee nostamaan hänen vapauttamisensa hintaa.(JP)
2. USA PELKÄÄ, että Venäjä on palautumassa samaan yksinvaltaiseen hallitustapaan, joka oli vallalla NL:n kukoistuskausina ja myös tsaarien aikana.
USA:n puolustusministeri Robert Gates arveli sunnuntaina, että Georgian tapahtumien valossa USA:n on arvioitava suurvaltasuhteita uudelleen. Hän syyttää Venäjän presidentti Dmitri Medvedeviä ulkoministeri Ricen tapaan, ettei Venäjä ole toteuttanut lupaustaan vetää joukkonsa nopeasti pois Georgiasta, kuten sen allekirjoittama tulitaukosopimus edellyttää.
Rice sanoo toivovansa, että Venäjä toteuttaa lupauksensa tällä kertaa Venäjän presidentti Medvedevin luvattua joukkojen alkavan vetäytyä maanantaina. Hän totesi, ettei Venäjä noudata sopimuksen tekstiä, mutta ei tiennyt syytä tähän. Rice sanoo, että länsivallat tekivät lujasti työtä saadakseen Venäjän liittymään kansojen joukkoon ja sanoi uskoneensa, että tähän suuntaan oltiin menossa. Nyt hän toteaa, että tilannetta on arvioitava uudelleen.
Rice myös epäilee, että valta Kremlissä on edelleen Vladimir Putinin käsissä, vaikka hänen kuviteltiin siirtyvän hoitamaan käytännön sovellutustehtäviä ja antavan ulkomaanasiat Medvedeville.
Taistelut Etelä-Ossetiassa alkoivat Georgian lähettäessä sotilasosastonsa 07.08.08 palauttamaan kapinoivan Ossetian paikallishallinnon Tbilisin alaisuuteen. Tällöin Venäjä lähetti pari divisioonaa sotilaita, eliittijoukkoja , panssareita ja lentovoimien hävittäjiä ja helikoptereita Ossetiaan ja myös Abkhaziaan ja saartoi Georgian merenrannikot. Georgia saattoi havaita muutamassa päivässä joutuneensa täysin Venäjän armeijan armoille ja pyysi tulitaukoa, mikä saatiin aikaan Ranskan presidentin Nicolas Sarcozyn avustuksella.(JP)
3. GEORGIAN sekavat olot saivat siellä asuvat 13 000 juutalaista asukasta harkitsemaan vakavissaan muuttoa Israeliin, mitä heille avuliaasti ja erikoisehdoin tarjottiin. Ensimmäisessä vaiheessa muutti 67 Georgian juutalaista taistelujen alettua. Taistelujen edelleen riehuessa maassa ja sekavan tilanteen jatkuessa toiset 130 juutalaista sai ”aliya-luvan”. Georgiassa on kuitenkin laajoja alueita, joita taistelut eivät koskeneet, eivätkä niiden alueitten juutalaiset tunne tarvetta muuttaa pois maasta, jossa he ovat asuneet, muutamat suvut heistä, vuosisatoja tai yli pari tuhatta vuotta. 700 korkeaan ikään ehtineen juutalaisen ja lapsen arvellaan joutuneen kärsimään sodan vauriot, ja heidän uskotaan olevan valmiit siirrettäviksi maahan, joka heille luvattiin 4000 vuotta sitten ikuiseksi omaisuudeksi.
GORIN kaupungin 200 juutalaista ovat kaikki siirtyneet pääkaupunkiin Tbilisiin. Vain yksi Gorin kaupungissa asunut juutalaisperhe on vielä paikallistamatta. Toinen kaupunki, jota Jewish Agencyn virkailijat ovat käyneet katsomassa, on Batume Mustanmeren rannalla, jossa asuu suunnilleen 230 juutalaista. (JP)
4. ISRAELIN HALLITUS on aloittanut vuoden 2009 budjetin käsittelyn, mitä nyt pyritään saamaan läpi erikoisissa olosuhteissa. Maalla ei ole toimivaa hallitusta, sen ministerit riitelevät avoimesti hallituksen kokouksissakin eikä pääministerillä ole enää otetta pitää asioita käsissään. Joku on verrannut Olmertin hallitusta Mafiaan, jonka aktiivijäsenet on ostettu periaatteella: ”Jokaisella on hintansa, ja jokainen on ostettavissa”. Toinen vertaus kutsuu hallitusta ”rikollisliigaksi”, koska varsin moni sen ministereistä ovat joko poliisin tutkittavina laittomuuksista epäiltyinä elleivät peräti odota oikeusministeriön syytteitä. Mutta budjetti on kuitenkin saatava esityskuntoon joulukuun loppuun mennessä.
HALLITUKSEN esittämän budjetin loppusumma on 319 miljardia NIS, mutta kuten aina, nyt alkavat vaatimukset ja uhkaukset erolla hallitusyhteistyöstä ja monenlaiset selitykset, miksi juuri mitäkin budjetinosaa tulee kasvattaa ja toista leikata.
Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin esittää, että leikataan kovalla kädellä puolustusbudjettia ja lisätään varoja kulttuuriin ja opetusministeriöön.
PUOLUSTUSMINISTERI Barak, jota turvallisuusjohtajat tukevat, varoittaa koskemasta puolustukseen, koska maata uhkaavat ennen näkemättömät vaarat. Olmert haluaisi leikata puolustuksen menoja ja syyttää puolustusministeri Barakia, että tämä estää keskustelut puolustuksesta. Olmert väittää edelleenkin, että Libanonin kakkossodan ansiosta maan pohjoisraja on rauhallinen eikä Hizbullah uskalla liikauttaa sormeaankaan Israelin pelossa. Olmert näyttää kuuluvan kuin toiseen maailmaan, jossa Hizbullahin 40 000 rakettia ja ohjusta eivät ole realiteetteja eikä Hizbullah ole palannut Litanijoen eteläpuolelle eikä vahvistanut, laajentanut eikä ajanmukaistanut sinne rakentamiaan linnoituksia. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Laivasto valmistautuu vaikka väkivalloin estämään kahden anarkistien ja vasemmistolaisten kuljettaman laivan pääsyn Gazan rannikolle. Aktivistien operaation tarkoituksena on murtaa Gazan merisaarto ja samalla näyttää maailmalle, miten virtuaalinen IDF:n reklamoima Gazan saarto lopulta on. (JP)
- Olmertin hallituksen edellinen talousministeri Avraham Hirchson, joka pakotettiin eroamaan häntä vastaan nostetun poliisitutkimuksen vuoksi, sanoo, ettei hänelle Kansallisesta Työntekijöitten Liitosta maksetut 25 000 NIS ylimääräiset kuukausimaksut olleet laittomia. Hänen puolustusasianajajansa sanoo oikeudelle laatimassaan vastineessa, että vuosien 2000 ja 2004 välillä maksetut suoritukset on pidettävä joko lainana hänen palkkaansa vastaan ilman palkkaa tehdystä toiminnasta liiton puheenjohtajana, tai eläke-etuina, jos hän jatkaa kansanedustajana myöhemmin. Hän sai noina vuosina runsaat 2.5 miljoonaa NIS, joista hän nyt pyrkii antamaan selityksen. (JP)
- Etiopiasta Israeliin muuttaneet juutalaiset osoittivat sunnuntaina mieltään hallituksen päätökselle lopettaa ns. Falash Mura juutalaisten siirtämisen maahan. Heitä lienee edelleen Etiopiassa vastaanottoleirien surkeissa oloissa 8 700. Poliisi oli lähettänyt paikalle runsaasti sekä tavanomaisia poliiseja että pahamaineisia mellakkapoliiseja, joista Gazan evakuoinnin aikana alettiin käyttää nimitystä ”Sharonin verikoirat” heidän rajujen otteittensa vuoksi, sekä myös ratsupoliiseja. Poliisi pidätti 9 mellakoitsijaa varsin ikävännäköisissä TV-kuvissa, mutta JP:n artikkelin mukaan mielenosoitus päättyi rauhanomaisesti. Monilla Etiopiasta muuttaneella on lähiomaisia tai ystäviä Etiopiassa, joiden he haluavat voivan muuttaa Israeliin. (JP)
- IRAN näytti eilen TV-kuvissa kaksivaiheisen ohjuksen ampumista avaruuteen, jonka yhteydessä se antoi tiedotteen, että Iran oli ampunut omatekoisen tekokuun avaruuteen. Tarkkailijat uskovat, että tieto satelliitista oli virheellinen, mutta ohjuksen ampuminen sinänsä oli aito. Tämä aloitti spekulaatiot, onko Iran pystynyt kehittämään Shihab-4 ellei perät Shihab-5 ohjuksen, jonka kantomatka voi olla 5000 tai peräti 7000 km. Tarkkailijat ovat jo ennustaneet, että tämä tieto tulee asettamaan koko Israelin ohjuspuolustuksen uusiin puihin. USA lupasi asentaa Israeliin uuden pitkänmatkan suuritehoisen tutkan, joka nostaa Arrow -3 Pinetree tutkajärjestelmän ulottuvuuden ratkaisevasti.
- Iranin Safir-ohjuksen onnistunut laukaisu eilen ja sen kyky lähettää vakoilusatelliitteja avaruuteen on samalla poistanut Putinin esittämän väitteen, etteivät Iranin ohjukset yllä Eurooppaan eikä siten USA:n vaatimaa puolustus-järjestelmää sitä vastaan ole tarpeen rakentaa Itä Eurooppaan. Toinen hälyttävä uutinen Iranin tiedotteessa on sen valtavasti edistynyt avaruus-tekniikka, jolla se alkaa kilpailla edistyneitten maitten kuten Israelin kanssa.
- Presidentti Medevedev antoi vakavan varoituksen, että häirintäyritykset sen Georgiasta poistuvia joukkoja vastaan murskataan armotta. Hänen sanavarastossaan esiintyvät usein sanat ”murskataan” ja ”armotta”.
- Arabimaat, etupäässä Egypti ja Saudi Arabia, ovat varoitelleet Irania, ettei sen tule antaa USA:lle ja Israelille syytä hyökkäykseen kuin kultalautasella. Kuwait on jo asettanut armeijansa hälytysvalmiuteen pelätessään yllätysiskua Iraniin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021