MAANANTAI 04.08.08
1. ”LIBANONIN HALLITUS, jota entinen UNIFIL:n neuvonantaja Timur Goksel kuvaa ”kiihkeän Hizbullahin vastaiseksi” ja jota johtaa huomattavaa lännen tukea nauttiva enemmistö, on allekirjoittanut päätöksen, joka takaa Hizbullahille oikeuden määrättyihin toimiin ilman hallituksen suostumusta. Se myös lopettaa kuvitelmat Hizbullahin riisumiseksi aseista. Se varmistaa Hizbullahin sotilaalliset toimet”, Goksel toteaa JP:n artikkelin mukaan. Ministerineuvoston päätös on tarkoitus esittää Libanonin parlamentin hyväksyttäväksi lähipäivinä. Tekstin mukaan Hizbullah saa oikeuden ”vapauttaa tai palauttaa miehitetyt maat”.
ISRAELIN hallituksen edustajat katsovat, että tästä lähtien Israel voi pitää Libanonin hallitusta osallisena ja vastuullisena Hizbullahin hyökkäyksiin Israeliin. Hallitus aikoo aloittaa PR-kampanjan maailmalla lähtien tältä pohjalta.
LIBANONIN KAKKOSSODAN aikana kansainvälinen painostus esti Israelia iskemästä Libanonin infrastruktuuria vastaan, sillä Libanonin hallitusta ei pidetty syyllisenä IDF:n sotilaitten Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin kaappaamisen, vaan sen suoritti Hizbullahin kommandoyksikkö. Eräs Libanonin parlamentin riippumaton jäsen tulkitsi päätöksen sanamuotoa siten, että ”vastarinta” on valtion oikeus eikä jonkun erikoisryhmän. Hän haluaa päätökseen lisäyksen, että ”vastarinta tulee tapahtua valtion alaisuudessa”.
Päätösluonnoksessa vakuutetaan ”Libanonin, sen kansan, armeijan ja vastarintajärjestön, oikeutta vapauttaa tai palauttaa miehitetyn Shaba Farmin (Mount Dov), Kafr Shba kukkulat ja libanonilaisen osan Ghajarin kylästä, ja puolustaa Libanonia kaikkia hyökkäyksiä vastaan kaikin laillisin ja mahdollisin keinoin.” (JP)
2. IDF PALAUTTI eilen Abbasin vaatimuksesta 30 Gazasta paennutta Hilles-klaanin jäsentä takaisin Gazaan. Hamasin turvallisuusjoukot pidättivät heidät välittömästi. Abbas antoi ensin pakolaisille luvan siirtyä Juudean ja Samarian alueille, mutta hän peruutti sen välittömästi. Loput 180:stä pakolaisesta ovat edelleen Israelin alueella, osa heistä kuten klaanin 56-vuotias johtaja Ahmed Hilles, vietiin sairaalaan saamiensa vammojen vuoksi. Abbas vakuutti puolustusministeri Ehud Barakille, ettei pakolaisten palauttamisesta Gazaan ole mitään vaaraa, mutta Ahmed Hilles vakuuttaa, että jos hän palaa Gazaan, hänen henkensä on vaarassa. Hän haluaa muuttaa toistaiseksi Länsirannalle. Hän kertoo, että Hamasin joukot tulittivat heidän kotejaan raketein ja kranaatein ja uhkasivat surmata kaikki klaanin johtajat. ”He jopa estivät ambulansseja hakemaan haavoittuneita ja käyttivät niitä miestensä kuljettamiseen alueelle. Osa heistä käytti maanalaisia tunneleita päästäkseen alueemme keskelle”, Ahmed Hilles kertoo.
KRANAATIN sirpaleesta olkaan haavoittunut 28-vuotias Shadi Hilles kertoo piileskelleensä Shajayiehin lähiössä Hamasin joukkojen tunkeuduttua heidän alueelleen. ”Hamas surmaa minut välittömästi. On varma kuolemantuomio palauttaa meidät takaisin Gazaan. Toivomme, että voisimme asua toistaiseksi Länsirannalla.”
3. JP:N KOLUMNISTI Calev Ben-David analysoi tilannetta Gazassa ja vertaa sitä muihin hallituksiin Länsirannalta Libanoniin. Hän selaa ensin muutamia historian esimerkkejä todeten, että Hamas vaatii nyt kaikkien sen hallintoalueella toimivilta järjestöiltä ehdotonta kuuliaisuutta Hamasin hallitukselle, päinvastoin kuin Jasser Arafat, joka salli Hamasin pitää aseensa ja toteuttaa omia päätöksiään. Ben-David viittaa myös Ben Gurioniin, joka 1948 itsenäisyyssodan ollessa vielä käynnissä, määräsi upotettavaksi Beginin johtaman Irgunin aselaivan Altalenan. Tämä tapaus on vieläkin tuskallinen ja ristiriitainen, koska Ben Gurionin päätös oli petollinen ja perustui ilmeisesti vääristeltyihin tietoihin. Osa aseista oli tarkoitettu Haganalle. Ben-David toteaa kuitenkin, että kaikesta Hamasin hallituksen arvostelusta huolimatta Gazan kaista edustaa paremmin hallittua itsenäistä aluetta kuin Israelista pohjoiseen sijaitseva alue, jota kutsutaan Libanoniksi. Siellä äskettäin valittu presidentti Michel Suleiman menetti lopunkin 2005 vaalien tulosten uskottavuudesta suostumalla antamaan Hizbullahille itsenäisen oikeuden käydä sotia ja aiheuttaa ulkopuolisia selkkauksia hallituksen nimissä ja luvalla. Ben-David uskoo, että Bashar Assad ja Mahmoud Ahmadinejad voivat onnitella toisiaan suotuisasta kehityksestä Hamasin ja Hizbullahin valvomilla alueilla. Hän katsoo, että nämä järjestöt käyttävät tilapäistä rauhan aikaa asemiensa vahvistumiseen valmistautuessaan uusiin hyökkäyksiin Israelia vastaan. (JP)
4. MIKSI ABBAS ei halua Gazan pakolaisia Juudeaan ja Samariaan, kyselee Kh A Toameh JP:n artikkelissaan. Hän luettelee useitakin syitä. Ensiksi Fatah ei halua, että sitä tukevat asukkaat pakenevat Gazasta ja jättävät maan Hamasille, Toiseksi klaani tunnetaan itsenäisyydestään. Sillä oli omat aseet ja aseverstaita, joissa se valmisti yksinkertaisia aseitaan. Kolmanneksi klaanin jäsenet harjoittivat kaikenlaisia laittomia toimia, murhia, raiskauksia ja kiristystä, kertoo Toameh Gazan asukkaitten todenneen. Neljänneksi aiemmin Gazasta Länsirannalle paenneet eivät ole saaneet suosiollista vastaanottoa paikallisten asukkaitten taholta, jotka vierastavat ja epäilevät heitä, eivätkä he ole tervetulleita muissakaan arabimaissa. Pakolaisten on vaikeaa löytää asuntoa Länsirannalta.
TOAMEH arvioi, että tässä on tarpeeksi syitä, miksi Abbas ei halua lisää Gazan asukkaita kuljeskelemaan Ramallahin, Nablusin ja Betlehemin katuja. (JP)
5. IHMISOIKEUSJÄRJESTÖ ACRI esitti voimakkaan vastalauseen IDF:n päätökselle palauttaa Gazasta paenneet 180 Hillea-klaanin jäsentä takaisin Gazaan. Järjestön edustaja kertoo, että pakolaisia odottaa kuolema Gazassa, eikä siten voida pakottaa palaamaan sinne. Päätös palauttamisesta perustui alun pitäen Mahmoud Abbasin vastustuksekseen heidän päästämisekseen Länsirannalle.
Viimeisten uutisten mukaan Abbas on kuitenkin muuttanut mieltään ja sallii heidän kuljettamisen Ramallahiin. IDF ehti palauttaa heistä 30 eilen, mutta havaittuaan, että Hamasin turvallisuusjoukot pidättivät heidät, operaatio keskeytettiin, mutta sitä oli tarkoitus jatkaa tänään. Nyt Abbasin suostumuksesta jäljellä olevat n. 150 miestä, naista ja lasta, kuljetetaan Ramallahiin, paitsi ne, jotka tarvitsevat vielä sairaalahoitoa.
6. TURVALLISUUSVIRKAILIJAT antoivat varoituksen, että Hizbullah suunnittelee hyökkäyksiä juutalaisia asukkaita ja heidän laitoksiaan vastaan Länsi-Afrikassa. Hyökkäykset on tarkoitettu kostoksi Hizbullahin sotilasjohtajan Imaad Mughniyehin salamurhasta, josta se syyttää Mossadia, vaikka se on kiistänyt osallisuutensa. Varoituksessa todetaan, että hyökkäykset voivat tulla myös sellaisina, ettei Hizbullahin peukalonjälki näy niissä kansain-välisen kohun estämiseksi. Heinäkuun 18. 1994 pommi-iskut repivät AMIA:n talon Buenos Airesissa Argentiinassa. Iskussa kuoli 85 ihmistä ja haavoittui sadoittain.
Kaikki epäillyt olivat paikallisia, mutta todellisia teon suorittajia ei tavoitettu.
Pari vuotta myöhemmin Israelin lähetystö Buenos Airesissa joutui terroristin pommi-iskun kohteeksi. Siinä sai surmansa 29 ja haavoittui 242. Teon suorittajia tai sen suunnittelijoita on vaikea saada kiinni, mikä on osoittautunut erityisen vaikeaksi Argentiinassa.
Israel ei kuitenkaan ole antanut matkustusrajoitusta Länsi-Afrikkaan matkustaville israelilaisille, kuten edellisissä tapauksissa, mutta kehottaa varovaisuuteen. (Haaretz)
7. LIKUD-PUOLUEEN puheenjohtaja Binyamin Netanyahu syyttää päähallituspuoluetta Kadimaa siitä, että se on ensimmäinen juutalainen hallitus, joka on valmis luovuttamaan pääkaupunkinsa viholliselle, jopa pahimmalle niistä. Hän puhui rabbi Kook Instituutin perustamisen 70-vuotisjuhlilla. Tilaisuudessa oli myös entinen päärabbi ja Shas-puolueen hengellinen johtaja rabbi Ovadia Yousef , joka esitti ylisteleviä lausuntoja Netanyahusta kutsuen häntä ”rakkaaksi, rakastetuksi ystäväksi, joka tekee suuria tekoja Toran hyväksi”. Tilaisuudessa olivat läsnä myös molemmat hallitsevat päärabbit.
KADIMAN taholta Netanyahua syytettiin Hebronin luovuttamisesta PA:lle ja todettiin, että Netanyahu tulisi luovuttamaan Jerusalemin kuten Hebroninkin.
KADIMAN JÄSENET ovat käärmeissään ulkoministeri Tzipi Livnille, ettei tämä ole antanut lupausta pysyä puolueensa jäsenenä, vaikka hän häviäisikin puheenjohtajakilvan. Livni yrittää vakuuttaa, että ”hän pystyy kokoamaan kaikki rauhaa kannattavat puolueet taakseen”. Hän myös yrittää vakuuttaa, että hän edustaa Sharonin perinnettä parhaimmillaan, mutta Sharonia lähellä olleet ns. Sycamor-farmi klubissa kiistävät tämän todeten, että Livni kutsuttiin mukaan vain siksi, että hän edusti oikeusministeriötä, mutta ei kuulunut Sharonin uskottuihin.
LIIKENNEMINISTERI Shaul Mofaz lupaa koota laajan yhteishallituksen heti, kun hänet valitaan Kadiman puheenjohtajaksi. Hän myös toteaa yhä uudelleen, ettei maalle ole edullista pitää Knessetin vaaleja lähiaikoina. Tämän voi ymmärtää siten, että Kadiman 29 parlamentti-jäsenen luku putoaisi radikaalisti uusissa vaaleissa. Monet puolueen kansanedustajat menettäisivät paikkansa ja puolue johtoasemansa hallitusta muodostettaessa. (Haaretz)
8. UUTISOTSIKOITA
- Iran kokeili uutta meriohjusta, jonka kantomatka on 300 km. Vallankumous-armeijan edustaja kehuu, että se pystyy tuhoamaan minkä tahansa aluksen.
- IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazi kertoi uusien alokkaitten vastaanottotilaisuudessa, että IDF tuo sotilaansa kotiin kaikista olosuhteista. Hän kertoi, että IDF tietää Gilad Shalitin olinpaikan ja ketkä häntä pitävät panttivankinaan. Panssarivoimien komentaja Agai Yehezkel sanoi, ettei Hizbullah ole mikään vastustaja IDF:lle, ja jos se hyökkää, se tulee yllättymään IDF:n valmiudesta. ”Panssarivoimat ovat tässä avainasemassa”. (Haaretz)
- Kuningas Davidin kaupunki on arkeologien kultakaivos. Kolme vuotta sitten sieltä löydettiin sinetti, jonka omistaja kirjoituksen mukaan oli Yuchal ben Shlemiyahu, joka oli tärkeä mies kuningas Sidkian hovissa. Äskettäin löydetty sinetin omistaja oli Gedaliyahu ben Pashur, josta Jeremia puhuu kirjassaan. Molemmat miehet palvelivat Sidkian hovissa 597-586 eKr. (Jer.38:1-4)(INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021