KESKIVIIKKO 13.08.08
1. MITÄ TEHDÄ VENÄJÄLLE, on länsivaltojen vaikea ongelma. Yksimielisyyttä esiintyy siinä, että Venäjää tulisi rangaista sen hyökättyä täysin voimin demokraattisesti hallittua itsenäistä rajanaapuriaan vastaan huonosti verhotulla tekosyyllä, että operaation tarkoituksena oli vahvistaa ja turvata Etelä-Ossetiassa ja Abkhaziassa olevia venäläisiä rauhanturvaajia. Mutta keinot rangaista voimistuvaa, hyökkäävää ja entistä suurvalta-asemaansa tavoittelevaa maata ovat vähissä.
USA:ssa esitetään, että Venäjä suljetaan pois kansainvälisistä klubeista, joihin se päästettiin NL: romahdettua ja uusien vapaamielisten tuulien puhaltaessa entisessä tsaarien ja diktaattorien maassa. Mutta niiden vaikutus lienee lähinnä symbolinen, ja helposti aiheuttaa vastatoimia Kremlin voimakaksikolta. Venäjän mahdollisuudet kiristää Eurooppaa öljyruuveilla lisääntyivät Georgian operaation myötä. Joku öljy-yhtiö on jo keskeyttänyt öljytoimituksensa Georgian öljyjohdon kautta. Tämä on enteellinen ja jopa uhkaava.
Venäjä sanoo hyväksyneensä Ranskan välitysehdotuksen ja presidentti Medvedev määräsi sotilastoimet lopetettaviksi kuitenkin esittäen uhkauksen, että armeijalla on oikeus murskata armotta kaikki ilmenevä vastarinta ja puolustautua. Tarkkailijoitten mukaan ilmahyökkäyksiä kuitenkin jatkettiin tulitauon aikana Venäjän koneitten iskiessä ainakin Gorin alueella. (JP)
2. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Venäjä on pahaenteisesti keskittänyt laivastoaan ja merivoimiaan vastapäätä Georgian puoli-autonomista Ajarian maakuntaa Mustanmeren alueella. Puolet Ajarian asukkaista on muslimeja, kertoo Debkafile, toinen puoli on syntyperältään venäläisiä. Venäjän Mustameren laivaston keskittyminen tapahtuu Ajarian pääkaupungin Batumin edustalle. Batumi on tärkeä Kazakstanin ja Turkmenistanin öljyn vientisatama, ja sen öljynjalostamo käsittelee Azerbaijanin raakaöljyä.
ISRAEL saa 20 % raakaöljystään Georgian kautta kulkevasta öljyjohdosta. Israelin toiveena on jatkaa Kaspianmeren öljyä kuljettavaa johtoa Turkin kautta Ashdodiin, josta se voitaisiin siirtää johtoa myöten Eilatiin ja laivata osa siitä Kaukoitään. Suunnitelmien mukaan öljyjohdon kanssa samanaikaisesti rakennettaisiin johdot Turkista kaasun ja veden kuljettamiseksi sekä Israelin että Jordanian kasvavia tarpeita varten.
DEBKAFILE toteaa, että Saakashvilin voitettua Georgian presidenttiyden viisi vuotta sitten, Ajaria kapinoi 2004, mutta joutui antautumaan Georgian vaatimuksiin. Venäjällä oli sotilas-tukikohta Batumissa, mutta suostui sulkemaan sen 2007.
DEBKAFILE kertoo, että Venäjän tarkoituksena ei ollut vain rangaista Georgiaa, kuten se sanoo, vaan ”rauhanturvaamisoperaation” varjolla lisätä vaikutusvaltaansa Balkanilla, ja samalla päästä entistä tarkemmin valvomaan Kaspianmeren öljynkuljetuksia.
3. GEORGIAN alue on ollut asutettu vuosituhansia. Kaksi muinaista valtiota olivat Colchisin ja Iberian kuningaskunnat. Iberia tunnustautui kristilliseksi valtioksi 337 jKr., omaksuen kristinuskon valtionuskontona. Nykyisin Georgian asukkaista 84 % on kristittyjä. Georgian valtio perustui Iberian varaan. Georgian kuningaskunta perustettiin 11. vuosisadalla, mutta joutui sekavien vuosikymmenien jälkeen Ottomaanien ja Persian vallan alle, sekä lopulta Venäjän hallintaan, irtaantuen siitä 1917 vallankumouksen ansiosta, vain joutuakseen uudelleen Venäjän alaisuuteen 1921. Nykyinen itsenäisyys saavutettiin NL:n hajottua 2001. Kristittynä valtiona Georgian poliittinen mielipide suuntautuu länteen, mistä osoituksena on sen pyrkimys irtautua entisen NL:n kahleista ja päästä Naton jäseneksi.
SYNTYPERÄISET georgialaiset kutsuvat maataan nimellä Sakartvelo ja itseään nimellä kartvelebi, kieltään nimellä kartuli. Legendan mukaan kartvelian ihmisten esi-isä oli Jahvetin pojanpoika Kartlos. Muinaiset kreikkalaiset historiankirjoittajat kutsuivat Itä-Georgiaa nimellä Iberia, ja länsiosaa siitä nimellä Colchis asukkaitten mukaan. Nimi Iberia yhdistetään sanaan hebrew (ivrit), ehkä maahan muuttaneiden juutalaisten mukaan.
GEORGIA-NIMEN alkuperästä tutkijoilla on useitakin arvioita. Ehkä vakuuttavin on Persian imperiumin käyttämä nimi Gurfhan, jonka muslimikirjailijat väänsivät muotoon Kurz ja Gurz; kutsuen asukkaita sen mukaan kurzilaisiksi tai gurzilaisiksi. (lähde: Wikipedia)
Juutalaisia muutti Georgiaan juutalaisten kuningaskuntien jouduttua 700- ja 800-luvuilla eKr. Assyrian ja Babylonian valtaan, jotka karkottivat juutalaiset Israelista ja Juudeasta lähes tyystin. Heitä lienee ollut Georgiassa ennen Venäjän ”rauhanturvaoperaatiota” 13 000, mutta monet heistä ovat ilmoittaneet halunsa muuttaa Israeliin tai muihin maihin.
4. TIISTAIPÄIVÄ oli kohtalokas inhimillisiä pelastustoimia seuraaville journalisteille Gorin kaupungissa Georgiassa. Tanskalainen RTL-valokuvaaja Stan Storyman sai surmansa, georgialainen journalisti haavoittui kohtalaisesti ja kreikkalainen journalisti lievemmin. Pahimmin loukkaantui israelilainen Yedioth Acharonoth kehden toimittaja Zadok Yehezkel, joka sai luodin olkapäähänsä. Hänen kiidätettiin sairaalaan Tbilisissä, jossa hänet leikattiin. Hän oli kuitenkin edelleen hengenvaarassa. Hänet lennätettiin Tbilisistä Israeliin, jossa hänet vietiin teho-osastolle. Hänen tilansa kerrotaan jonkin verran parantuneen.
Yehezkelin toimitti sairaalaan Georgiassa toinen RTL:n toimittaja, joka huolestuneena vielä tiedusteli Israelista, mikä hänen vointinsa on nyt.
Georgiaan juuttuneet israelilaiset saatiin lennätettyä eilen kotiin. Heidän mukanaan tuli myös uusia juutalaisia maahanmuuttajia, jotka joutuivat jättämään kotinsa Etelä-Ossetiassa paetessaan taistelujen jaloista. (JP)
5. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kävi eilen tutustumassa IDF:n joukkojen harjoituksiin Golanilla. Hänen mukanaan olivat IDF:n yleisesikuntapäällikkö Gabi Ashkenazi, IDF:n maajoukkojen komentaja kenraalimajuri Avi Mizrahi sekä muita upseereita. Barak kertoi mukana seuraaville journalisteille, ettei Golanin harjoitus ole sattuma. Hän totesi, että aseiden virtaaminen Hizbullahille uhkaa alueen tasapainoa ja että ne muodostavat välittömän vaaran Israelille. ”Toinen osapuoli on voimistumassa. Ei ole mikään sattuma, että pidämme alueellisen, laajan ja tiiviin harjoituksen Golanilla”. Hän toisti aiemmin esittämänsä havainnon, että YK:n turvallisuusneuvoston julkilausuma 1701 on epäonnistunut eikä ole pystynyt saamaan siltä odotettuja tuloksia. Hän katsoi, että tässä tilanteessa Israelin tulee tehdä kuten tulee tehdä ja valmistautua kaikkiin mahdollisuuksiin.
BARAK KERTOI, että harjoituksessa käytetään kovia panoksia ja ohjuksia, ja se tulee muuttamaan IDF:n perusjoukkojen valmiustilan ja suorituskyvyn myöhempiä todellisia operaatioita varten, mikäli sellaisia tilanteita syntyy.
BARAK totesi Gazan tilanteesta, että tulitauko on pitänyt tähän saakka varsin hyvin, 10 rakettia on ammuttu Gazasta Israelin puolelle tulitauon aikana, mutta niiden aiheuttamat vahingot ovat minimaalisia. Viimeinen raketti putosi lähelle lastentarhaa.
GEORGIAN tilanteesta Barak totesi, ettei Israel voi hylätä Georgiaa sen ahdingon aikana. Hän katsoi, että Israelin mahdollisuudet vaikuttaa tilanteeseen ovat rajalliset, koska Venäjä on alueellinen ja maailmanlaajuinen vaikuttaja. Hän kuitenkin vakuutti Israelin arvostavan ja ylläpitävän ystävällisiä suhteita Georgian kanssa.
ASHKENAZI valitti Naalin kylässä tapahtunutta ampumistapausta, jossa upseerin puolihuolimaton lausuma: ampukaa sitä – sai sotamiehen ampumaan pidätettyä ja silmät peitettyä palestiinalaista jalkaan. Hän sanoi, että upseeri joutuu miettimään tekojaan toisissa tehtävissä sanallisten moitteiden ohella, mutta että hänen palvelujaan tarvitaan edelleen.(JP)
6. SYYRIAN HALLITUSPIIREISTÄ saamiinsa tietoihin perustuen Qatar päivälehti
Al-Watan kertoo, että Syyrian johto pelkää Israelin valmistelevan iskua Syyriaan ja Libanoniin, ja siksi Syyrian johto seuraa tarkoin IDF:n suorittamia sotilasharjoituksia Golanilla. Lehti viittaa Syyrian presidentin entisen neuvonantajan George Jaborin lausuntoon, jonka mukaan IDF:n sotilasharjoituksilla ja Kaukasuksen sodalla on selvä yhteys. Hän kertoo, että Syyrian johto on tehnyt useita valmisteluja epäilemänsä IDF:n hyökkäyksen varalta.
JABOR varoittaa, että USA voi pitää IDF:n harjoituksia Golanilla suorana seurauksena sotaan Kaukasuksen alueella. Hän myös arvioi, että näistä syistä johtuen Israelin ja Syyrian väliset epäsuorat ”rauhankeskustelut” ovat vaikeutuneet entisestään. (Ynetnews)
7. TIENVARSIPOMMI Libanonin pohjoisessa Tripolin kaupungissa surmasi ainakin 18 ihmistä ja haavoitti useita muita Banks-kadulla tiistaina. Pommi-iskussa kuoli sekä siviilejä että sotilashenkilöitä. Iskun pelätään aloittavan uudelleen äskettäin riehuneet eri väestöryhmien keskeiset taistelut, jotka ovat vaatineet lukuisia siviili- ja sotilasuhreja. LIBANONIN PRESIDENTTI Michel Suleiman matkustaa viralliselle vierailulle Syyriaan lähi päivinä, ensimmäisenä tämän tason vierailuna kolmeen vuoteen. Vierailun yhteydessä uskotaan Syyrian ja Libanonin sopivan virallisista diplomaattisuhteista ja vaihtavan lähettiläitä. Tämän uskotaan vahvistavan edelleen Damaskoksen otetta Libanonista, mitkä heikkenivät muutama vuosi sitten.
LIBANONIN parlamentti vahvisti ns. Doha-sopimuksen mukaisen uuden hallituksen, jossa Hizbullah saa ministeripaikkoja ja veto-oikeuden hallituksen päätöksiin. Libanonin hallituksen 30:stä ministeripaikasta 11 on syyrialaismielistä ja Hizbullahin vaikutusvallan alla; länsimielinen enemmistö sai 16 ministeriötä; presidentti Suleiman nimittää kolme ministeriä. Pääministerinä jatkaa Saniora. (JP, Ynetnews)
7. UUTISOTSIKOITA
- Murtautujan rikkomista viemäriveden puhdistuslaitteista valui jätettä Kinneretin järveen eilen, minkä johdosta useita hiekkarantoja jouduttiin sulkemaan. (JP)
- Opetusministeriön budjetin leikkaukset uhkaavat siirtää koulujen avaamista.(JP)
- PA:n johto sanoo Olmertin laatimaa rauhansuunnitelmaa ”ajan tuhlaukseksi”.
- Kiitän Luojaani, että olen juutalainen, sanoo entinen epäilijä Avi Dvir tutustuttuaan elämän Kiinassa. Hän tarkastelee hallituksen valvontaa kaikessa, lähtien yhden lapsen kiintiöstä perhettä kohti, mikä johtaa tyttövauvojen abortointiin ja naisten vähyyteen; työonnettomuuksista, joissa Kiina johtaa 80 %:lla maailmassa; Kiinan väestön muuttuminen vanhusten yhteiskunnaksi, koska avioparit eivät halua edes yhtä lasta; väestön vanheneminen puolestaan poistaa nuorten aktivistien terveen protestoinnin hallituksen päätöksiä vastaan; ja lisäksi yhteiskunta, josta uskonto on poistettu lähes olemattomiin. Näiden vuoksi hän katsoo nyt entistä hyväksyvämmin elämää ja uskonnollisten ryhmien suuria perheitä Israelissa. (Ynetnews)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019