KESKIVIIKKO 06.08.08.
1. USA:N KÄRSIVÄLLISYYS alkaa loppua Iranin venkoilun vuoksi. Iran lupasi viimeisen vastauksensa kuuden maan, USA, Ranska, Englanti, Kiina, Venäjä ja Saksa, paketti-tarjoukseen tiistaina, jota maitten edustajat ovat tutkineet. USA:n edustaja totesi AP:n toimittajalle, että ”se sisältää lisää hämäännyksiä ja viivyttelyä eikä ole todellinen vastaus Iranille tarjottuun pakettiin”. ”Odotamme selkeää ja positiivista vastausta Iranilta, ja sen puuttuessa meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin asettaa uusia pakotteita heitä vastaan”, sanoi USA:n ulkoministeriön edustaja Gonzalo Gallegos.
KUUSI MAATA aikovat pitää konferenssin keskiviikkona päättääkseen seuraavista toimista. Ulko- ja talousministeriön edustajat eivät halunneet ennakoida, mitä uudet pakotteet olisivat. Israelin viranomaiset olettavat, että YK:n turvallisuusneuvosto (UNSC) asettaa edellisten pakotteiden tapaisia rajoituksia, jotka kohdistuvat määrättyihin henkilöihin ja yhtiöihin, mutta ovat laadultaan rajoitettuja. Kuuden maan toimia rajoittaa halu säilyttää yhtenäisyys, mikä särkyy Venäjän ja Kiinan vastuksen vuoksi kovemmista pakotteista.
JP:N ARTIKKELIN mukaan USA uhkaa Irania rangaistustoimilla kertomatta, mitä ne olisivat. Israel alkaa olla kuin kissa pistoksissa, sillä sen keräämien tietojen mukaan Iran oppii kuluvan vuoden aikana kokoamaan ydinpommin , jonka se valmistaisi ensi vuoden puoliväliin mennessä. Aikaa ei siten ole turhiin jaaritteluihin, mitä sanktioitten koventaminen merkitsee. Missään tapauksessa niitä ei saada nopeasti kasaan. (JP)
2. ISRAELIN TURVALLISUUSKABINETTI kokoontunee tänään keskustelemaan ”uudesta realiteetista”, mikä on syntynyt Libanonissa. Tällä tarkoitetaan Libanonin hallituksen päätöstä, jonka sen parlamentti hyväksyi, antaa Hizbullahille oikeuden ”vapauttaa libanonilaisia alueita voimatoimin”. Israelin viranomainen kertoi JP:n toimittajalle, että tämä on saanut aikaan uuden tilanteen, jonka seurauksia on syytä tarkoin harkita. ”Aseitten salakuljetus Syyriasta Libanoniin Iranin avustuksella, ja se tosiasia, että Hizbullah on osa Libanonin hallitusta, pakottavat tutkimaan tilannetta ja muotoilemaan sen mukaisen politiikan.”
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak totesi USA:n vierailunsa yhteydessä, että YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1701 on epäonnistunut eikä ole pystynyt lopettamaan aseitten laitonta salakuljetusta Hizbullahille. Israelin turvallisuuskabinetti käsitteli tilannetta Libanonissa heinäkuun alussa todeten silloin, että Litanijoen eteläpuolella on 2 500 siviiliasussa kulkevaa Hizbullahin jäsentä ja että se on kolminkertaistanut asearsenaalinsa. Sillä on arviolta 40 000 lyhyen ja keskimatkan rakettia Libanonissa.
Turvallisuuskabinetti joutunee toteamaan, että tästä lähtien Libanonin hallitus on vastuussa kaikista Hizbullahin aloittamista vihollisuuksista Israelia kohtaan. (JP, AP)
3. ISRAELILLA on tehokas vastaus Shihab-ohjuksia vastaan, toteaa ilmapuolustuksen päällikkö prikaatikenraali Daniel Milo tiistaina. Hän täsmeni lausuntoaan toteamalla, että Israelilla on sopiva vastaus mihin tahansa ballististen ohjusten aiheuttamaan uhkaan. Hän totesi samalla, että vaikka Iran kertoo maailmalle uusista ohjuskokeiluista, ne eivät kuitenkaan edusta mitään ennen kokematonta uutuutta. ”Mutta me elämme kautta, jolloin vihollinen kiihdyttää ballististen ohjusten uhkauksiaan kaikilla rintamilla”.
VIIME KUUSSA Iran kokeili kehittelemäänsä uutta Shihab-3 ohjusta, jonka kantomatkaksi kerrottiin 1300 km. Tiistaina Iranin uutistoimisto Fars raportoi web-sivullaan, että Shihab-3 ohjukset varustetaan Iranin kehittämällä uudella ohjauslaitteella, mikä oleellisesti parantaa sen osumatarkkuutta, ja joka mahdollistaa sen lennon korjaamisen ilmassa. Lisäksi raportissa kerrotaan, että ohjus on varustettu itsetuhojärjestelmällä, jos se harhautuu kohteestaan.
MILO KERTOI, että Israel suoritti tiistaina harjoituksen Arrow-ohjustentorjunta järjestelmällä IAF:n tukikohdassa Palmachissa. Harjoituksessa simuloitiin, miten järjestelmä toimisi tilanteessa, jossa maata kohti ammutaan lukuisa määrä ohjuksia Syyriasta ja Iranista. Milo totesi jälkeenpäin, ettei ole olemassa 100 %:n järjestelmää. (JP)
4. IRON DOME (Teräskupu) lyhyen matkan rakettien torjuntaan tarkoitettua järjestelmää kokeiltiin eilen. Samalla julkistettiin ensimmäisen kerran siinä käytetty ohjus. Järjestelmää on testattu useaan kertaan, ja kokeet ovat olleet positiivisia. Järjestelmää kehittää Rafael-yhtiö.
Iron Dome järjestelmä on yhtiön ilmoituksen mukaan valmis 2010.
Toinen järjestelmä, Davidin linko (Davids sling) on tarkoitettu keskimatkan ohjuksia ja raketteja varten. Näiden järjestelmien ohella Israel on jatkanut kehittelytyötään Patriot- ja Arrow-järjestelmien tehokkuuden parantamiseksi. Nämä neljä järjestelmää toimivat yhdessä ja takaavat parhaan mahdollisen suojan kaikentyyppisille raketeille ja ohjuksille, joita ammutaan Israelia vastaan.
Davidin linko lienee käyttökunnossa 2012-2013. (Haaretz)
Tarkasteltaessa uutisia Iranin uusista sotakoneista, ne ovat järjestään hyökkäyksellisiä. Israelin kehittämät ovat puolestaan puolustuksellisia. Davidin linko viittaa Sakarian mainintaan: ”Herra Sebaot on suojaava heitä, ja he syövät ja he ”tallaavat” linkokiviä ja he juovat ja pauhaavat niin kuin viinistä ja ovat täynnä, niin kuin uhrimaljat, niin kuin alttarin sarvet.” (Sak.9:15) Jerusalem Bible kääntää kohdan: ”Herra Sebaot puolustaa heitä, ja he tuhoavat ja voittavat (subdue: alistaa valtaansa, voittaa, valloittaa, nujertaa, hillitä, kesyttää, tukahduttaa, saada pysymään kurissa) linkokivillä, he ovat riehakoita kuin viinistä, ja he ovat täytetyt kuin maljat, kuten alttarin sarvet.”
5. IAF SAA sähkö-optisen järjestelmän, nimeltään Sniper (sala-ampuja), jonka asentaminen aloitettiin viime kuussa. Järjestelmä perustuu kahteen kameraan, jotka pystyvät havaitsemaan lentokoneen 70 km:n säteellä tarkkailupisteestä. Järjestelmä koostuu kahdesta kamerasta, joissa on yönäkö. Niiden ansiosta operaattorit pystyvät havaitsemaan satoja kilometrejä tunnissa kulkevia lentokoneita laajalla säteellä.
LAITE on Israelin puolustusteollisuuden (IDI) kehittämä. Se tullaan asentamaan kaikkialle Patriot torjuntaohjuspatterien lähistölle tarkkailemaan vihamielisiä tai epäilyttäviä koneita.
Päätös järjestelmän kehittämiseksi tehtiin siksi, että IAF:n koneet ovat suuresti kasvavassa määrin joutuneet nousemaan ilmaan tarkastaakseen epäilyttäviä lentäviä objekteja. Vuonna 2004 IAF joutui tarkastamaan 2349 kohdetta; vuonna 2006 jo 4977 ja vuonna 2008 luku oli 5743 epäilyttävää kohdetta. Puolustusvoimille annetaan hälytys, jos lähestyvä kone ei tunnista itseään 1000 km:n päässä rajalta. Tämä voi aiheuttaa epäilyksen, että kone on tulossa terrori-iskuun tai se on terroristien valtaama. Vuonna 2007 IAF lähetti koneet ilmaan saatuaan varoituksen Continental Airlinesin koneen lähestymisestä Ben Gurionin kenttää, eikä koneeseen saatu yhteyttä. Järjestelmä tulee suuresti avustamaan ohjustentorjuntaan keskittyneitä IDF:n osastoja tunnistamaan lähestyvän kohteen. (JP)
6. ISRAELIN TURVALLISUUSJÄRJESTÖJEN näkemykset Egyptin tavasta ja tehokkuudesta valvoa ja estää salakuljetusta Siinailta Gazan kaistalle poikkeavat toisistaan. Tämä näkemysten eroavuus sai Israelin neuvottelijan Gilad Shalitin vapauttamis-neuvotteluissa Egyptin välityksellä Amos Giladin pyytämään Shin Betin edustajan mukaan Kairon neuvotteluihin ensi sunnuntaina. Amos Giladin tukena ovat hänen neuvonantajansa David Hanan, joka vastaa puolustusministeriön yhteyksistä Shin Betin kanssa. He tapaavat Kairossa Egyptin tiedustelujohtajan Omar Suleimanin ja hänen avustajansa.
AMOS GILAD haluaisi saada vauhtia neuvotteluihin Gilad Shalitin vapauttamiseksi, jotka eivät ole edistyneet Hamasin hylättyä Egyptin vaatimuksen keskustelujen jatkamiseksi viikko sitten.
SHIN BETIN jäsenen ottamisella mukaan keskusteluihin halutaan osoittaa egyptiläisille Israelin huolen Hamasin aseistautumisen vakavuudesta. Olmert antoi Shin Betin johtajalle Yuval Diskinille tehtäväksi toimia ”erotuomarina” tarkasteltaessa salakuljetuksen määrää. Puolustusministeriön sotilastiedustelulta saamien tietojen mukaan Egypti on tehostanut valvontaansa. Amerikkalaiset asiantuntijat ovat avustaneet rajavalvojia parantamaan asian-tuntemustaan. Eilen Egypti ilmoitti löytäneensä 8 salakuljetustunnelia. Vähän aikaisemmin 5 salakuljettaa tukehtui tunneliin Egyptin räjäyttäessä löytämänsä tunnelin.
Shin Betin mukaan salakuljetus jatkuu lähes entisellään eivätkä egyptiläiset tee voitavaansa sen estämiseksi. Diskin kertoi hallitukselle, että Hamas salakuljetti 4 tonnia räjähteitä, 50 panssarintorjuntaohjusta sekä lukuisasti kiväärejä ja käsiaseita. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- 40 aktivistia 16 maasta aikoo toteuttaa merimatkan Kyprokselta Gazan rannikolle testatakseen Israelin merivoimien Gazan rannikon saartoa. Retken järjestäjä on Free Gaza ryhmä Kaliforniasta. Mukana on myös israelilaisia, palestiinalaisia, 81–vuotias Anne Montgomery, katolinen nunna, sekä Tony Blairin veljen vaimo Lauren Booth. (JP)
- Pääministeri Ehud Olmert aikoo tavata PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin ikään kuin mitään outoa ei olisi tapahtunut tai tapahtumassa. Monet kansaedustajat ovat ihmetelleet, miten toimenpidehallitusta johtava henkilö voi käydä tällaisia keskusteluja. Olmertilla on kuitenkin vakava pyrkimys saada sopimus aikaan, vaikka keskeneräisenäkin, jossa olisi hänen puumerkkinsä.
- Eilen saapui maahan 81-hengen ryhmä Falash-Mura juutalaisia Etiopiasta. Samaan aikaan hallitus teki päätöksen keskeyttää uusien juutalaisten kuljetukset Etiopiasta. Heitä on vielä ainakin 8 700 odottamassa lupaa. (JP)
- 16 tutkijaa neljän maan yliopistosta ja tutkimusinstituutioista, mukana Haifan Technion, Tekninen instituutti, ovat todenneet, että käärmeet ovat todellakin 140 miljoonaa vuotta sitten kulkeneet jaloillaan. Ne ovat kuitenkin menettäneet jalkansa, kuten 1.Mooseksen kirjassa kerrotaan. (1.Ms.3:14) Vain surkastunut lonkkaluu on todisteena tapahtumasta. Tutkijat selittävät, että käärme on samalla joutunut kehittämään terävät hampaat ja joillekin myrkkypussit saaliin kiinni ottamiseksi. Jotkut lajit saalistavat kuristamalla uhrinsa. (JP)
- Galileassa Hulalaaksossa kurjet, jotka eivät ole viitsineet muuttaa pohjoiseen, ovat valtavina laumoina syömässä maanviljelijöitten viljapellot. Viljelijät valittavat, ettei heillä ole keinoja eikä varoja kutsumattomien vieraitten häätämiseksi pois pelloiltaan. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021