TORSTAI 31.07.08
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert suostui lopultakin näkemään ”kirjoituksen seinällä”, joka oli ollut siellä kaikkien nähtävillä jo jonkin aikaa. Olmert piti eilen lyhyellä varoitusajalla ”tärkeän puheen”, joka ajoitettiin sopivasti TV-kanavien pääuutisten aikaan 20.00.
JP luonnehtii Olmertin puhetta analyysissaan ”katkeraksi mutta arvokkaaksi”, viitaten samalla presidentti Moshe Katsavin pitämään eropuheeseen, jossa ”Katsav hyökkäsi rajusti ja julkisesti lain toteuttamisvirkailijoita vastaan pyrkien tuhoamaan heidän uskottavuutensa pelastaakseen omansa”, kuten pääkirjoitus muistelee.
OLMERT oli jo viikonvaihteen aikana puhuessaan journalistien kanssa valittanut katkerasti poliisin ja valtion syyttäjänviraston tarkoituksellisista toimista hänen syrjäyttämisekseen.
TV-puheessaan eilen illalla Olmert myönsi tehneensä virheitä, mutta kielsi syyllisyytensä niihin lain rikkomuksiin, joista poliisi häntä kuulustelee. Hän sanoi, ettei hän pääministerinä ole lain yläpuolella, mutta ei myöskään sen alapuolella, mikä oikeus häneltä riistetään. Hän sanoi, että hänen oma oikeutensa jää toiseksi valtion oikeuden rinnalla. Siksi hän katsoo olevansa pakotettu jättäytymään sivuun Kadiman puheenjohtajakilvasta syykuun 17. päivänä, mikä käytännössä tarkoittaa hänen eroaan. Hän tulee kuitenkin jatkamaan ”toimenpide-ministeristön” johdossa, kunnes uusi pääministeriehdokas on muodostanut uuden hallituksen.
PRESIDENTTI antaa uuden hallituksen muodostamisen KADIMAN puheenjohtajuuden voittaneelle tai parhaaksi katsomalleen henkilölle, jolla on 28 vrk aikaa muodostaa uusi hallitus, mitä presidentti voi jatkaa 14 vrk. Jos se ei onnistu, presidentti antaa tehtävän jollekin toiselle, jolla on samoin 28 vrk aikaa muodostaa toimintakykyinen hallitus. Jos sekään ei onnistu, presidentti hajottaa Knessetin ja määrää uudet vaalit 90 vrk:n kuluessa.
Tämä tarkoittaa sitä, että Olmert tulee jatkamaan virassaan pahimmassa tapauksessa ensi kevääseen, mikä aiheuttaa vakavaa päänsärkyä maan tulevaisuudesta vastaaville. (JP)
2. EHUD OLMERT kertoi eilisessä TV-puheessaan, että hän tulee jatkamaan ”rauhan-keskusteluja” niin kauan, kuin hän on virassaan, mutta ”puhdistaakseen oman hyvän nimensä” hän katsoo valtion kannalta parhaaksi siirtyä syrjään (ainakin toistaiseksi). Tämä Olmertin ilmoitus jatkaa juutalaisvaltion kannalta elintärkeitä keskusteluja palestiinalaisten ja syyrialaisten kanssa herätti äänekkäitä vastalauseita sekä hänen oman Kadima-puolueensa että muitten hallituspuolueitten jäsenten taholta, puhumattakaan opposition vastalauseista, ettei hänellä ole oikeutta eikä minkään instanssin antama mandaattia jatkaa keskusteluja ja tehdä koko kansaa koskevia myönnytyksiä rajoista, pakolaisista ja Jerusalemista.
OLMERT ILMOITTI vain muutama päivä sitten, että vain Jerusalemin kysymys on toistaiseksi avoin, muut kysymykset on periaatteessa sovittu. Ulkoministeri Tzipi Livni keskusteli eilen PA:n pääneuvottelijan Ahmed Qureian kanssa Washingtonissa USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricen toimiessa välittäjänä. Keskusteluilla oli tarkoitus luodata keskustelujen nykyvaihetta ja jos mahdollista vauhdittaa pulmakysymyksiin juuttuneita keskusteluja.
USA:n viranomaiset ilmoittivat jo etukäteen, ettei keskusteluista odoteta tuloksia, kuten ilmenekin. Livni aikoi pitää lehdistötilaisuuden eilen, mutta peruutti sen saatuaan tiedon Olmertin puheesta. (JP)
3. PRESIDENTTI George Bush esitti osanottonsa Olmertille tämän päätöksen johdosta
ja ilmoitti halunsa jatkaa työskentelyä Olmertin kanssa niin kauan, kuin hän on virassaan.
USA:n ulkoministeriön edustaja Sean McCormack sanoi lausunnossaan, että USA tulee jatkamaan työtään kuten ennenkin. Hän vakuutti USA:n edelleen tähtäävän ”rauhansopimuksen” saamista valmiiksi vuoden 2008 aikana, joka johtaa kahteen valtioon.
POLIITTISET tarkkailijat kuten JP:n toimittaja L Krieger ovat hyvin pessimistisiä tämän onnistumiseksi, sillä Olmert oli Annapolis-konferenssin päätöslauselman keskeisin toimeenpanija. Livnin, Qureian ja Ricen komikantaneuvotteluista annettiin myös vihjeitä, että molemmat neuvottelijat pitivät epärealistisena saada sopimusta Bushin virkakaudella, vaikka Olmert olisikin pysynyt virassaan täysin oikeuksin. (JP)
4. JERUSALEM näyttää lopulta nousevan sille kuuluvaan asemaan. Olmert jo vihjaili ennen eropuhettaan, että Jerusalemin kysymyksen visaisuuden vuoksi on tarkoitus solmia periaatteessa muista kysymyksistä ja jättää Jerusalem myöhempien ratkaisujen varaan.
ABBASIN VIRASTOPÄÄLLIKKÖ Rafik Husseini sanoi Naalin palestiinalaiskylän levottomuuksissa surmansa saaneen 11-vuotiaan pojan hautajaisissa, että ilman sopimusta Jerusalemista ei tule olemaan mitään rauhaa. ”Me keskustelemme vuoden loppuun asti, ja silloin ”presidentti” arvioi uudelleen optiomme” lisäten, että Olmertin ilmoitus sopimuksesta ilman Jerusalemia ei ole hyväksyttävissä eikä ilman Jerusalemia ole mitään rauhaa.
Abbas uhkaa keskeyttää ”rauhankeskustelut”, ellei sopimusta saada ennen vuoden loppua.
ABBASIN NEUVONANTAJA Nabil Abu Rudaineh vahvisti tämän sanoen, että Jerusalem on heille ”punainen raja”, jota ei voi ylittää. Hän syytti Olmertia siitä, ettei ”rauhansopimusta” ole saatu aikaan vaikka hän sitoutui siihen Annapolis-konferenssissa. ”Jos emme saavuta sopimusta vuoden loppuun mennessä, ”rauhanprosessi” menettää uskottavuutensa. Me vaadimme myös, että amerikkalaiset painostavat Israelia kunnioittamaan palestiinalaisten kanssa solmimiaan sopimuksia.”
PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia lisäsi oman pippurinsa soppaan: ”Ei tule olemaan mitään rauhansopimusta Israelin kanssa ellei siihen sisälly sopimusta Jerusalemista. Eikä ole mitään (Palestiinan) valtiota ilman Jerusalemia. Olmertin tulee ymmärtää kuten myös koko maailman, että Jerusalem on ongelman ydin. Ilman ihmettä ei voida solmia rauhansopimusta jäljellä olevien kuuden kuukauden aikana”, hän vakuutti. (JP)
5. PALESTIINALAISTEN välinen taistelu, silloin kun se ei ole taistelua asein, jatkuu kaiken aikaa, myös psykologisena sotana. Arabeille kunnian ja kasvojen säilyttäminen on elintärkeä. Jos pystyy särkemään arabin kunniantunnon, hän on murskattu henkisesti.
Kasvojen säilyttäminen on siirtynyt Hamasin ja Fatahin kannattajien välillä todellisuudeksi. Arabimies on ylpeä komeasta parrastaan, onhan se paitsi määrätyille piireille – kuten syyrialaisille - kuuluva yhteisön ulkoinen tunnusmerkki myös miehisyyden mitta.
Hamas on omaksunut tämän psykologisen sodankäynnin aseekseen verettömässä taistelussaan hegemoniasta Fatahin kanssa. Viikon vaihteen aikana Hamas pidätti parisataa Fatahin kannattajaa kostoksi perjantaina Gazassa sattuneeseen pommi-iskuun, jossa kuoli viisi Hamasin aktiivijäsentä ja pieni lapsi. Nyt ennen vapauttamistaan pidätetyiltä ajetaan pois heidän ylähuulipartansa. Vastauksena Fatahin vastalauseisiin Hamasin taholta syytetään, että Fatah tekee samoin Juudeassa ja Samariassa pidättämilleen Hamasin jäsenille.
ASIASTA kertova JP:n kolumnisti Kh A Toameh kertoo, että Nafez al-Namnam, 51-vuotias Fatahin johtajia Gazan kaistalla ja al-Aksan jäsen, pidätettiin poikansa Ramin kanssa viikon vaihteessa. Namnam oli hyvin ylpeä erikoisen mahtavasta parrastaan, jota hän oli kantanut 30 vuoden ajan. Mutta ennen hänen vapauttamistaan pidättäjät ajoivat pois hänen partansa. Al.Aksa esitti voimakkaan vastalauseen tämän Namnamin kunnian loukkaamisesta. Hänen poikaansa oli myös kidutettu.
EIKÄ TÄMÄ ole ensimmäinen kerta, kun tätä sodankäyntitapaa on käytetty. Toameh kertoo, että alkuvuodesta Fatahin korkea virkailija Ibrahim Abu al-Naja menetti myös partansa, mistä syytettiin Hamasia. Najan pidättäjät olivat kuitenkin entisiä Fatahin turvallisuusmiehiä, jotka eivät olleet saaneet palkkaansa. Tämä oli heidän tapansa osoittaa mieltään. (JP)
TOISESSA SAMUELIN kirjassa kerrotaan muinaisesta miehen kunnian häpäisemisestä.
Israelin kuningas David lähetti delegaation onnittelemaan ammonilaisten uutta hallitsijaa. Tämä kuitenkin halusi häväistä Davidia ja ajatti Davidin lähettiläiltä heidän partansa toisen puolen ja leikkautti heidän toisen puolen heidän vaatteistaan ”peräpuolia myöten”. Tämä vihastutti Davidin siinä määrin, että hän aloitti sodan ammonilaisia vastaan, jossa nämä voitettiin perinpohjin.
David kehotti lähettiläitään menemään Jerikoon ja pysyttelemään siellä, kunnes heidän partansa kasvaisi. (2.Sam.10:1-14)
6. WASHINGTONISSA vieraileva Israelin puolustusministeri Ehud Barak tapasi eilen YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin, jolle hän selvitti Israelin asennetta Iranin kysymykseen sekä YK:n joukkojen mandaattia Libanonissa. Barak kertoi pääsihteerille, että Israel pitää sotilaallisen ratkaisun edelleen mukana, mutta esitti YK:n koventavan Iranille annettavia pakotteita. Ban-Ki-Moon vastasi, ettei kovennettuja sanktioita Iranin ydinteollisuutta vastaan, jonka epäillään tähtäävän ydinpommin valmistamiseen, ole mahdollista saada hyväksytettyä lähiaikoina.
Toiseksi Barak informoi pääsihteeriä, että YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1701, joka määrittelee YK:n alaisten UNIFIL-joukkojen mandaatin Libanonissa, ole antanut YK:n joukoille tarvittavaa oikeutta valvoa Hizbullahin aseistautumista ja Libanonin eteläosan uudelleen miehittämistä. Barak kiitti YK:n apua sopimuksen saamiseksi Hizbullahin kanssa, joka lopetti Libanonin kakkossodan.
Barak kertoi myös YK:n pääsihteerille IDF:n pyrkimyksistä helpottaa palestiinalaisten liikkumista Juudeassa ja Samariassa. (Ynet)
7. UUTISOTSIKOITA
- Oppositiojohtaja Binyamin Netanyahu sanoi, että riippumatta siitä, kuka Kadimasta johtaa nykyistä hallitusta, se on kaatunut, ja vaati välittömiä uusia vaaleja. (INN)
- IDF pidätti 8 etsittyä terrorismista epäiltyä Juudeassa ja Samariassa.(INN)
- Poliisi ilmoittaa, ettei Olmertin eroilmoitus vaikuta korruptiotutkimuksiin. (INN)
- 100 uskonnollista nuorta yritti tunkeutua taloon Itä Jerusalemissa, jonka juutalainen omistaja sanoo antaneensa heille luvan, mutta jotka rajapoliisi esti pääsemästä sisälle. Kohde sijaitsee Shuafatin arabilähiön laidassa. Maan omistaja Ramat Ganista Eliyahu Cohanim kertoo, että hän osti maan 1970 toiselta juutalaiselta, joka luultavasti osti maan arabilta. ”Kuitenkin arabit rakentavat hänen maalleen ilman lupaa, ja nyt poliisi estää juutalaisia pääsemästä sinne”. Maa-alue,180 dunamia, rajoittuu yhdeltä puolelta Shuafatin ja Anatan lähiöihin ja toiselta puolelta Ranskalaiseen kukkulaan. (JP)
- Hamasin Länsirannan johtajan sheikki Hassan Yousefin poika Masab kertoo luopuneensa islamista ja omaksuneensa kristinuskon. Hän elää Kaliforniassa ja sanoo ikävöivänsä Ramallahia kuten myös isäänsä ja kotiaan sille ja uskoo nyt olevansa kuolemanvaarassa. Hän sanoo, ettei Hamas koskaan suostu rauhaan Israelin kanssa, koska profeetta Muhammad käski taistelemaan juutalaisten kanssa. Hän omaksui uudeksi nimekseen nimen Joseph. (Haaretz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019