TORSTAI 17.07.08
1. ISRAEL yrittää selviytyä shokista, jonka se sai eilen Hizbullahin palautettua 2006 kaappaamansa IDF:n sotilaat Efdad Regev ja Ehud Goldwasser. Viimeiseen saakka kuviteltiin ja toivottiin, että sotilaat olisivat elossa, tai edes toinen heistä, kuten eilen julkisuuteen tullut tieto Libanonista kertoi. Totuus paljastui vasta sitten, kun TV-ruudut välittivät kuvia kahdesta mustasta arkusta, joita mustiin pukuihin pukeutuneet miehet kantoivat maailman silmien nähtäviksi.
Se oli shokki varsinkin sotilaitten omaisille, mutta sen tuntee koko kansa. ”Tunnen tulleeni petetyksi ja hyväksikäytetyksi”, ilmaisi tunteensa eräs omaisista. Vaikka maan johtajat ovat pyrkineet selittämään, että he ovat toteuttaneet lupauksensa tuoda kansan pojat kotiin, taustalla liikkuu epäilys, ettei kansalle ole kerrottu kaikkea.
JP:n artikkelin mukaan molemmat sotilaat kuolivat Hizbullahin hyökkäyksen aikana 12. 07.08, Goldwasser menehtyi ilmeisesti pt-ohjuksen iskusta heidän Hummer-ajoneuvoonsa, Regeviä on ammuttu päähän joko pakoyrityksen tai vastarinnan vuoksi.
KOKO NEUVOTTELUPROSESSIN ajan Hizbullah pystyi pitämään sotilaitten fyysisen tilan salaisuutena, minkä ansiosta se pystyi vaatimaan enemmän kuin se olisi saanut, jos Israelissa olisi tiedetty sotilaitten kuolleen. Mutta juuri tähän liittyy epäilyksen häivä.
HIZBULLAH tarvitsi vankienvaihtoa oman asemansa pönkittämiseksi Libanonissa, mutta myös Olmert tarvitsi sitä oman imagonsa nostamiseksi Libanonin kakkossodan katastrofin jälkeen. Tämän johdosta kumpikin osapuoli näytteli ulospäin kovanaamaa, mutta oli kuitenkin valmis toteuttamaan vankienvaihdon minkälaisin ehdoin tahansa, kertovat epäilijät. (JP)
2. ANALYYTIKOT ovat kovin yksimielisiä siitä, että Hizbullah oli tämän vaihtokaupan ehdoton voittaja ja Olmertin hallitus sai yhden katkeran kalkin lisää tappiolistalleen.
4-vuotiaan tytön, hänen isänsä ja poliisin murhaaja ja sylilapsen kuoleman aiheuttanut Samir Kuntar sai Beirutin lentokentällä sankarin vastaanoton. Libanonin armeijan maastopukuun puettu lapsenmurhaajaa ja neljää muuta vapautettua onnitteli Libanonin pääministeri Michel Suleiman ministereittensä kanssa. Häntä seurasivat pitkänä jonona maan kärkimiehet ja uskonnolliset auktoriteetit. Myös sheikki Hassan Nasrallah uskaltautui pistäytymään kansan-juhlassa bunkkeristaan syleilläkseen tätä terroristia ja murhaajaa ja neljää muuta terroristia.
”Paluusi on uusi voitto, ja tulevaisuus kanssasi tulee olemaan vain loistavaa marssia, jossa me saavutamme maamme itsenäisyyden ja kansamme vapauden. Onnittelen vastarinta-joukkoa (Hizbullahia) tästä uudesta saavutuksesta”, ylisti presidentti Suleiman. (JP)
3. REAKTIOT Israelissa vaihtelevat uutisista, analyyseistä ja yleisökirjoituksista päätellen epäuskosta katkeruuteen ja raakoihin vihanpurkauksiin. Kaikille alkaa selvitä, että Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah petti sekä Israelin asettamat neuvottelijat että omaiset ja koko kansan antamalla vihjeitä sotilaitten hyvinvoinnista kuitenkaan koskaan edes vahingossa lipsauttamatta totuutta heidän kuolemastaan. Täten Israel pakotettiin neuvottelemaan kuolleista ja paljastamaan kaikki korttinsa. Libanonilaisten terroristien taktiikka neuvotella kuolleista ei ole mitään uutta. Sen kokivat aikoinaan amerikkalaiset ns. Iran-Contra operaation aikana 1980-luvulla, jotka kuukausikaupalla tekivät tarjouksia terroristeille Libanonissa niiden kaappaamasta amerikkalaista upseerista Buckleysta, joka oli kuollut terroristien käyttämien kidutusmenetelmien seurauksena.
ISRAELIN vahvin kortti tietojen saamiseksi IAF:n navigaattorista Ron Arad oli Samir Kuntar. Tämä kortti menetettiin nyt Hizbullahin toimittaman häntä koskevaa ”raporttia” vastaan, joka osoittautui kokoelmaksi vanhoja tietoja ja sellaisenaan arvottomaksi, kuten Barak totesi.
HIZBULLAHIN saaman propagandavoiton innoittamana Hamasin johto sanoo nyt, että heidän aiemmin jo periaatteessa hyväksymänsä hinta Gilad Shaloitin vapauttamiseksi nousi. Se on nyt 1000 palestiinalaista vankia 450:n asemesta, ja heidän joukossaan tulee olla paitsi naisia ja alaikäisiä, myös kansanedustajia ja niitä, joilla Israelin määritteen mukaan on ”verta käsissään”, eli he ovat syyllistyneet israelilaisten murhaan tai sen suunnitteluun. (JP)
4. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Hizbullah on, saatuaan toteutetuksi suunnitelmansa vankien vaihtamisesta Israelin kanssa, keskittymässä uuteen rooliinsa, jonka se on hyväksynyt yhteistoiminnassa Libanonin armeijan entisen komentajan ja nykyisen presidentin Michel Suleimanin kanssa. Debkafilen artikkelissa kerrotaan, että Hizbullah on keskittynyt hoitamaan Libanonin ohjuspatteristot ja antanut Libanonin armeijan hoidettavaksi toimet Libanonin ja Israelin rajalla, ja varsinkin Shabaa Farmin palauttamiseksi Libanoniin, kuten Suleiman äskettäin uhkasi: ”vaikka asevoimin”. Hizbullahin operaattorit ovat artikkelin mukaan saaneet koulutusta Iranissa väijytysten asettamiseksi IAF:n koneita vastaan Syyrialta saamiensa tutka-asemien ja it-ohjusten avulla. Kuten äskettäin kerrottiin, Iran ja Syyria asensivat Sannine-vuoren huipulle tutka-asemia, joilla pystytään seuraamaan IAF:n koneitten liikkeitä Libanonin ja Israelin pohjoisosan ilmatilassa sekä merialusten liikkeitä Välimerellä.
Toiseksi Hizbullah on saanut 1000 maalta-merelle laukaistavaa C-802 alun perin kiinalais-valmisteita silkworm ohjusta, joitten kantomatka on 120 km. Artikkelin mukaan ohjuspattereita on asennettu koko Libanonin rannikon pituudelta. Ohjus lentää muutaman metrin meren-pinnan yläpuolella ja niitä on erittäin vaikea torjua. Niitä ohjataan tutkalla. (Debkafile)
5. HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah piti eilen illalla terroristien vapauttamisen kunniaksi järjestetyssä tilaisuudessa kolmen minuutin puheen. Pitempään hän ei uskaltanut antautua piipahdettuaan hetkeksi ulos salaisesta bunkkeristaan, jossa hän piileskelee peläten Mossadin pitkää kättä. Yleisökirjoituksissa häntä pidetään jo kuolleena.
”Häviöitten aika on ohi”, Nasrallah kertoi kymmenille tuhansille tilaisuuteen saapuneille Hizbullahin kannattajille. ”Nämä ihmiset, tämä kansa on antanut suuren ja selkeän kuvan sekä ystäville että vihollisilleen, ettei sitä pystytä kukistamaan”.
NASRALLAHIN puhe on räikeä vastakohta sille alistuneelle ja myönnytysperiaatteelle perustuvalle puheelle, jonka pääministeri Ehud Olmert piti USA:ssa 2005: ” Olemme väsyneet taistelemaan, olemme väsyneet olemaan rohkeita, olemme väsyneet voittamaan vihollisemme:” Siinä ei ollut mitään innostavaa, ei mitään johtajan kansalleen antamaa moraalista tai eettistä esikuvaa, minkä johdosta ponnistella ja työskennellä. Se oli luultavasti aivan aito esimerkki Olmertin omasta ideologiasta, joka ohjailee hänen toimiaan. Mutta Israelin vieläkin identiteettiään etsivälle kansalle se oli tuhoisa ja masentava. Tällainen myönnytyspolitiikka on johtotähtenä Olmertin ja Israelin vasemmistopiirien ratkaisuissa.
PUHUESSAAN ennen Gazan karkotuksia 2005 Olmert sanoi: ”Uskomme vahvasti tämän evakuoinnin onnistuvan ja johtavan uuteen toimintamalliin palestiinalaisten kanssa. Terrori ei häviä hetkessä, mutta tiedämme, ettei ole muuta vaihtoehtoa ja toivomme, että palestiinalaiset ymmärtävät tämän myös. Emmekä hellitä saadaksemme heidät ymmärtämään, ei taistellen heitä vastaan tai surmaten heitä tai heidän johtajiaan, vaan istuen heidän kanssaan, puhuen heille, auttaen heitä ja toimien yhteistyössä heidän kanssaan.” Kauniita lauseita ja mielekkäitä mielleyhtymiä, mutta käytäntö osoittaa niiden kuuluvan jonnekin haavemaailmaan, jolla on vähän yhteyksiä todellisuuteen.
HIZBULLAHIN suurterroristilla Samir Kuntarilla oli useita vuosikymmeniä aikaa tutkia sydäntään, aikaa opiskella, tavata sukulaisiaan ja jopa puhua heille kännykkänsä välityksellä, mutta jo ennen vapautumistaan hän kertoi tarvittaessa tekevänsä uudelleen sen, mitä tapahtui 1979 Nasariyassa, jossa hän ilman inhimillisyyden häivääkään ampui poliisin, 4-vuotiaan tytön isän ja murskasi tytön pään kalliota vasten.
Vapauduttuaan Kuntar vannoi Beirutissa uskollisuuttaan Nasrallahille ja lupautui taistelemaan Israelia vastaan siellä, mihin hänet lähetetään.
FATAHIN ja siis Abbasin käskyvallan alaiset al-Aksa ja Tanzim sekä Hamas, Hizbullah ja muut terrorijärjestöt ovat Olmertin myönnytyspuheen jälkeen ampuneet tuhansia raketteja, ohjuksia, kranaatteja ja tehnet lukuisia aseellisia hyökkäyksiä israelilaisia siviilejä vastaan. Libanonin kakkossodan aikana Hizbullah ampui n. 4200 rakettia Libanonista tähdäten niitä israelilaisiin kaupunkeihin ja kyliin. Gazan terroristien ampumien rakettien määrä ylittää jo Hizbullahin ampumien määrän.
TÄMÄ on heidän vastauksensa Olmertin ajamalle myöntyvyys- ja sovittelupolitiikalle.(INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- Libanonista palautetut IDF:n sotilaat Eldad Regev ja Ehud Goldwasser haudataan tänään.
- Liikenneministeri Shaul Mofaz uhoaa, ettei Israel anna Hizbullahin aseistautua uudelleen. Mofaz taitaa olla myöhässä. Se on jo aseistautunut. (INN)
- Venäjän johto kieltää sikäläisen lehden väitteet, että Saudi Arabia tarjosi Venäjälle miljardeja, jos se keskeyttäisi apunsa Iranin ydinteollisuudelle. (INN)
- Hamas viivästytti keskustelut Gilad Shalitista. (INN)
- Jerusalemin traktoriterroristi haudattiin salaa viime yön aikana. (Ynet)
- Poliisi ja Shin Bet tutkivat 1973 Jom-Kipppur sodan aikana IDF:n tiedustelu-päällikkönä toimineen kenraalimajuri Eli Zeiran sodan aikaisia toimia. Zeiran epäillään paljastaneen valtion salaisuuksia ilmoittaessaan egyptiläisen vakoilijan Ashraf Marwanin nimen, joka ilmoitti Egyptin joukkojen hyökkäysajan. Zeira itse kielsi silloin tiedustelutiedot, joiden mukaan Egypti valmistautui välittömään hyökkäykseen. (Ynet)
- Poliisin päätodistajaa Morris Talanskya ristikuulustellaan tänään oikeudessa.
- Palestiinalainen terroristi haavoitti viittä ihmistä Jordaniassa muinaisen amfiteatterin lähellä. Mukana oli Israelin arabinainen, neljä jordanialaista turistia ja autonkuljettaja. Teko oli poliisin mukaan rikollinen. (Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021