TORSTAI 10.07.08
1. HAMAS ilmoitti mediansa kautta keskiviikkona, että se aloittaa yleisen terrorioffensiivin Juudeassa ja Samariassa israelilaisia siviilejä ja sotilaita vastaan. Ilmoituksessa kehotetaan kaikkia Hamasin alaisia järjestöjä ja ryhmiä osallistumaan offensiiviin.
Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun IDF:n sotilaat yhdessä Shin Betin (Turvallisuuspalvelun) kanssa ovat jatkaneet laajaa operaatiota Juudeassa ja Samariassa Hamasin vaikutuksen ja sen taustavoimien eliminoimiseksi. Varsinkin Nablusissa operaatiot ovat olleet näkyviä ja saaneet myös Fatahin tuomitsemaan ne ”sotarikoksina”. Viimeinen pisara Hamasin kannalta oli se, että IDF sulki eilen Beit al-Mal kauppakeskuksen Nablusissa väittäen, että osa siellä toimivien liikkeitten voitoista menee Hamasin avustamiseen. IDF määräsi lukuisia keskuksessa toimivia liikkeitä, kuten leipomoita, sulkemaan ovensa ja ilmoitti, että elokuun 15. päivän jälkeen siellä toimivat liikkeet ovat vaarassa menettää omaisuutensa. www.debkafile.com
2. POLIISI JA SHIN BET paljastivat keskiviikkona pidättäneensä al-Qaidan solun Negevin kaupungissa nimeltä Rahat. Kaksi Israelin beduiiniarabia Negevissä Taher Abu Sakut, 21, ja hänen serkkunsa Omar Abu Sakut, 22, pidätettiin touko-kesäkuun vaihteessa.
Heitä vastaan nostettu syytös esitettiin keskiviikkona Beersheban piirioikeudessa. Heitä syytetään kuulumisesta terrorijärjestöön, vihollisen auttamisesta sodan aikana sekä tietojen lähettämisestä viholliselle kansallisen intressin vahingoittamiseksi. Molemmat syytetyt ovat tunnustaneet syyllisyytensä.
Poliisin eteläisen piirin vihamielisen vihollistoimintayksikön johtaja Moti Azor sanoo, että serkukset ovat Israelin kansalaisia, ja siksi heidän tapaukseensa suhtaudutaan hyvin vakavasti. Hän kertoi, että Taher meni ensimmäisenä al-Qaidan web-sivuille Islamilaisen liikkeen opetusten innoittamana. Al-Qaidan jäsenet pyysivät häntä esittämään sopivia kohteita terrori-iskuille Israelissa. Taher vastasi tähän postittamalla internetin välityksellä tietoja Ben Gurionin lentokentästä, Ashkelonin voimalasta, Beesheban keskuslinja-autoasemasta sekä kohteista Eilatissa. Hän myös ilmoitti heille teitä, joita pitkin he voisivat päästä Israeliin Juudean ja Samarian kautta sekä piilopaikoista erämaassa terrori-iskun jälkeen. Eräässä vaiheessa Omar pyysi saada yhteyttä terroristeihin Irakissa ja Saudi Arabiassa. Hänen serkkunsa Taher pyysi Omaria silloin tulemaan mukaan hänen web-sivulleen ja antoi hänelle oman käyttäjän-nimensä ja salasanan. He vierailivat kymmenellä web-sivulla kotonaan Rahatissa. He käyttivät eri ohjelmia peittääkseen jälkensä.
Poliisi pidätti myös Taherin isän osallisuudesta vakoiluun, mutta hänet vapautettiin vakuutta vastaan. Poliisi selittää, ettei kysymys ollut leikistä web-sivuilla, vaan vakava toiminta oman maan vahingoittamiseksi. Serkukset eivät poliisin mukaan aidosti kadu tekoaan. (JP)
3. IDF ja poliisi ilmoittivat äskettäin eliminoineensa terroristin Samariassa, joka suunnitteli terrori-iskua Israeliin. IDF:n ilmoituksen mukaan joukot menivät Kfar Dan kylään lähellä Jeninä pidättääkseen Talal Abed-nimisen miehen, joka IDF:n ilmoituksen mukaan kuului Hamasiin. Abed kieltäytyi antautumasta, ja syntyneen tulitaistelun aikana Talal Abed haavoittui ja vietiin israelilaiseen sairaalaan, jossa hän kuoli haavoihinsa.
WND kertoo asiaa koskevassa artikkelissaan, että PA kuulusteli Abedia epäillen hänen yhteyksistään Hamasiin, mutta ettei se saanut todisteita asiasta.
Sen sijaan al-Aksa Marttyyrien Prikaatin edustaja ilmoitti E-maililla WND:n edustajalle näin:
”IDF:n erikoisyksiköt kidnappasivat yhden al-Aksa Marttyyrien johtajista Kfar Danissa. Sionistit kidnappasivat Talal Ziad Abedin, Muhammad Abedin veljen. Me al-Aksa Prikaarissa estämme sionistista miehittäjää vahingoittamasta veljeämme. Me vakuutamme, että vihollisen yritykset pidättää taistelijoitamme eivät voi vahingoittaa tahtoamme ja murtaa motivaatiotamme taistella vihollista vastaan. Me reagoimme jokaista rikosta vastaan ja vastaamme niihin omalla ajallamme ja tavallamme.”
Talal Aded kuoli puolen tunnin kuluttua siitä, kun hänet vietiin sairaalaan. Pian tämän jälkeen Fatahin web-sivulla esitettiin surunvalittelu ”Fatah marttyyrin” kuoleman johdosta.
Abed vietiin hoitoon israelilaiseen sairaalaan, minkä johdosta palestiinalaiset sanovat epäilevänsä, että IDF:n sotilaat teloittivat hänet. (lähde: Ynetnews)
Tämän perusteella näyttää, että ”IDF on paavillisempi kuin paavi itse.” www.worldnetdaily.com
4. USA:N LAIVASTO piti USA:n esikuntapäälliköiden puheenjohtajan amiraali Michael
Mullenin Israelin vierailun aikana 28. kesäkuuta sotaharjoituksen, jossa kokeiltiin Aegis-ohjusten torjuntajärjestelmän luotettavuutta. Testeissä tutkittiin yhteysverkostoa, joka tukee USA:n Aegis-ohjusten torjuntajärjestelmää Lähi Idässä. Harjoitus pidettiin päivä sen jälkeen, kun USA:n merioperaatioitten komentaja amiraali Gary Roughead vieraili Israelissa keskustellen Israelin laivaston komentajan vara-amiraali Eliezer Maromin kanssa.
Yhteysverkoston testiin osallistui Navy Timesin mukaan merihävittäjä USN Benford Persianlahdella sekä merihävittäjä USN Russel Välimerellä.
Amiraali Roughead keskusteli Israelin vierailun aikana USA:n osallisuudesta Iranin mahdolliseen Israelia vastaan tekemään ohjushyökkäykseen, jonka torjunnassa tultaisiin käyttämään USA:n laivaston Aegis-järjestelmää.
Vuonna 2009 USA:lla tulee olemaan 18 risteilijää ja merihävittäjää Persianlahdella, jotka on varustettu Aegis-torjuntajärjestelmällä. Järjestelmä pystyy havaitsemaan ballistiset ohjukset ja tuhoamaan niitä aluksilta ammutuilla SM-3 ohjuksilla. Roughead ennakoi Israelin vierailunsa aikana, että ballististen ohjusten leviäminen tulee yleistymään, ja että niitä tullaan käyttämään uhkausten ja kiristysten aseina.
IRAN JULKISTI eilen TV-kuvia harjoituksista, jossa se ampui 9 keski- ja pitkänmatkan ohjusta osoittaakseen puolustuskykynsä, kuten Iran ilmoitti. Yksi ohjuksista oli Iranin ilmoituksen mukaan uudentyyppinen Shihab-3 ohjus, jolla on 2000 km:n kantomatka tonnin kuormalla. Israelin asiantuntijat epäilevät kuvien perusteella, että väitetty uusi Shihab-3 malli oli entinen ohjus, jonka kantomatka on 1200 km. He uskovat, että uusi malli on vielä kehitteillä eikä ole toimintavalmis. Propaganda on aina ollut oleellinen osa puolustusta.
USA:n presidentti kritisoi Iranin ballististen ohjusten kehittelyä, joihin voidaan sijoittaa myös ydinkärki. USA:n huolta lisännee pelko, että Iran suunnittelee ohjusten käyttämistä EMP:n aiheuttamiseksi asutusten yläpuolella, mihin viittaa se, että Shihab-3 räjäytettiin kauko-ohjauksella. EMP (Elektromagneettinen pulssi) saadaan aikaan räjäyttämällä ydinpommi esim. kaupungin yläpuolella. Tämä lamauttaa kaupungin kaikki sähköä käyttävät laitteet, kuten kommunikaatioverkosto, kulkuneuvot, talojen hissit ja kylmä- ja lämmityslaitteet jne. Toisaalta EMP pystytään aiheuttamaan räjäyttämällä vaikka ”likainen” atomipommi kaupungin yläpuolella. Pommin kuljettamiseen riittää pienestä aluksesta ammuttu Scud-ohjus. (JP)
5. EU:N SUUNNITELLESSA kovennettuja sanktioita Irania vastaan monet Euroopan maat kuitenkin jatkavat edullista kaupankäyntiään Iranin kanssa. JP:n C Ben-Davidin kirjoittaman artikkelin mukaan Italian maamerkkinä tunnettu autotehdas Fiat aloittaa Fiat Siena auton valmistamisen Iranissa Saveh-kaupungissa. Ben-David hehkuttaa, ettei Siena ole mikä tahansa automerkki, vaan se edustaa suurempaa uhkaa kuin Shihab-3 ohjus. Se tulee olemaan ensimmäinen auto, joita Fiat valmistaa Iranissa 50 vuoteen.
AUTOKULUTUKSEN raportin mukaan Fiat Siena varustetaan ABS jarrujärjestelmällä, kaksois-ilmatyynyllä, ilmanvaihtojärjestelmällä, varkauden hälytysjärjestelmällä, kaksois-ikkunoilla ja peilillä, takaistuimien turvavöillä, tavara- ja bensiinisäiliön kauko-ohjauksella sekä 515 litran tavarasäiliöllä. Ben-David kehuu, että huippuna auton varustuksiin kuuluu kaksois-polttoaine-järjestelmä, joka mahdollistaa joko bensiinin tai CNG-polttoaineen (paineistetun luonnon-kaasun) käytön. Hän muistuttaa, että vaikka Iran on yksi maailman suurimmista öljyntuottaja-maista, maalla on puutteellinen jalostuskapasiteetti, minkä johdosta bensiinin saatavuus maassa on ongelma. Kovempia sanktioita Irania vastaan suunnittelevat aikovat estää Irania saamasta teknologiaa, joka auttaisi raakaöljyn jalostamisessa.
TIETO Fiat Siena auton rakentamisen aloittamisesta syksyllä 2008 Iranissa tuli täytenä yllätyksenä Italian ulkoministeri Franco Frattinin Israelin vierailun yhteydessä. Ulkoministeri Franco varoitti oireellisesti israelilaisia vieraitaan, että ”isku Irania vastaan tulee aiheuttamaan katastrofin alueella”. UNIFIL:n joukkoja Libanonissa johtaa italialainen kenraali ja Italialla on voimakas yksikkö UNIFIL:n joukoissa, joitten tulisi yhdessä Libanonin armeijan kanssa toteuttaa YK:n turvallisuusneuvoston päätös no 1701. Sen mukaan Hizbullah ei saa miehittää uudelleen Libanonissa Litanijoen eteläpuolta eikä viedä sinne aseitaan. Hizbullah kuitenkin uhmaa avoimesti YK:n päätöstä, joten sen gerillajohtajat ajanevat pian bunkkereihinsa Iranissa valmistetuilla Fiat Siena vaunuilla nykyisten mopojen asemesta. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- TV-kanava ykkösen mukaan Kadiman johtokomiteassa sovittiin, että puolueen puheenjohtajavaalien voittaja on automaattisesti puolueen pääministeri-ehdokas. Olmert on systemaattisesti vastustanut tätä, mutta suostui siihen eilen illalla. Lieneekö enne Olmertin jäämisestä sivuun? (JP)
- Presidentti Shimon Peresiä varten rakennettiin hotelli 200 m:n päähän Pekingin olympialaisten avajaispaikasta. Tilaisuus alkaa 08.08.08 kello 08.08 illalla, joka sattuu olemaan sapatti-ilta. Peresin hotelli on 200 metrin päässä avajaispaikasta, joten hänen ei tarvitse rikkoa sapattikäskyä tallustellessaan hotellista avajaisiin. Peresin halu pitäytyä Lakiin on mieltä hellyttävää. (JP)
- IDF ampui palestiinalaisen lähellä Sufan terminaalia. Jerusalemissa mies yritti murtaa aukkoa turvamuuriin puskutraktorilla. Mies pääsi pakoon. (Ynet)
- IAI esittelee tänään Eitam vakoilukoneen, joka pystyy vakoilemaan Iranin ilmatilassa. Kone on varustettu erikois-tiedustelulaitteilla. (INN)
- PA:n pääministeri Fayyad valitti Frattinille, että Israel estää PA:n pyrkimyksiä hallita ja pitää järjestystä yllä Juudeassa ja Samariassa. Fayyad mainitsi IDF:n ratsiat Nablusissa sekä terroristin ampumisen Jeninin lähellä. Fayyad väitti, että terroristi oli Hamasin jäsen, vaikka hän oli al-Aksan johtajia. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021