TORSTAI 03.07.08
1. JERUSALEMIN terrori-iskussa sai surmansa kolme sivullista, Elisabeth Goren Friedman, 54; Batsheva Onterman, 33 sekä Jean Ralou, 68. Lisäksi vammautui lukuisia ihmisiä, Debkafilen mukaan 70, mukana kuuden kuukauden ikäinen vauva, jonka hänen äitinsä heitti ulos autostaan vain sekunteja ennen kuin raskas kuormuri ruhjoi hänet hänen autoonsa. Sattumalta vierellä ollut sivullinen otti vauvan vieden sen pois kuormurin läheltä.
TÄMÄN JÄLKEEN on alkanut tavanomainen keskustelu siitä, mikä meni pieleen ja mikä jäi tekemättä. Naispoliisi haavoitti pistoolillaan kuormurin kuljettajaa, mutta toinen poliisi, joka pääsi kuljettajan viereen, alkoi painia hänen kanssaan sen sijaan, että olisi ampunut hänet toimintakyvyttömäksi. Kuljettaja oli jo herpaantunut, mutta nousi yllättäen pystyyn huutaen ”Allahu akbar” (Allah on suurempi), painoi kaasua ja ajoi perä edellä henkilöauton päälle, jossa Batsheva Onterman istui vauvansa kanssa, ruhjoen auton ja äidin kokonaan.
Paikalle tullut lomalla oleva IDF:n sotilas, 18-vuotias yeshiva-opiskelija, nousi traktoriin, sieppasi poliisin pistoolin ja ampui kuljettajaa useita kertoja. Traktoriin noussut toinen poliisi ampui kuolettavan laukauksen saaden kuormurin lopullisesti pysähtymään. (JP)
Kuvia paikalta: http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/126709
2. TERRORISTI, 30-vuotias Husam Taysir Dwayat, oli kotoisin Jerusalemin itäosasta Sur Baherin lähiöstä. Hänen omaisensa kertovat, että Dwayat asui jonkin aikaa juutalaisen naisen kanssa, jonka omaiset katkaisivat yhteyden naiseen. Dwayat tuomittiin aiemmin juutalaisen naisen raiskauksesta. Hänen lähiomaisensa eivät sano tietäneensä Husamin aikeista mitään, hän ei heidän kertomansa mukaan kuulunut mihinkään poliittiseen järjestöön eikä pitänyt yhteyttä niihin. Zuhter Hamdan, yksi Sur Baherin muktareista, kertoi JP:n toimittajalle Kh A Toamehille, että hän olisi viimeksi odottanut Dwayatin tekevän jotain tällaista, koska hän oli tavallinen nuori mies, jolla ei ollut Israelin vastaisia toimintoja. Hamdan yritti arvailla, että ehkä jotkut Haredi-nuorukaiset olisivat kiihottaneet häntä kivittäen ja huudellen solvauksia ennen hyökkäystä. Nämä tuntuvat tekosyiltä oman aseman parantamiseksi poliisin silmissä.
POLIISI TEKI ratsian heti hyökkäyksen jälkeen terroristin kotiin pidättäen hänen isänsä ja yhden hänen veljistään. Jerusalemin asukkaana terroristilla oli Israelin henkilökortti ja hän - kuten myös hänen perheensä - nautti kaikista Israelin terveys- ja sosiaalieduista ja hän pystyi vaikeuksitta liikkumaan kaikkialla maassa.
IDF ja oikeusministeriö pohtivat, onko laillisesti oikein tuhota terroristi Dwayatin perheen talo, kuten on yleensä ollut tapana. Jerusalemin Mercaz Harav-yeshivaan 06.03.08 hyökänneen terroristin koti Jebl Mukaberissa on edelleen pystyssä. Mercaz Harav terroristi ampui 8 yeshiva-opiskelijaa. Puolustusministeri Ehud Barak vaatii, että tapaukseen täytyy puuttua välittömästi, kuten vastaaviin tapauksiin, joissa terroristilla on Israelin henkilökortti. (JP)
3. KYSYMYS terroristin kotitalon tuhoamisesta on juridisesti ongelmallinen. Laki Emergency Defense Regulations vuodelta 1945 antaa armeijalle oikeuden tuhtoa talo tai omaisuus, jota käytetään hyökkäyksen tukikohtana. Se koskee sekä territorioita että Israelin valtion sisäisiä tapauksia, mutta korkeimman oikeuden puututtua useisiin valituksiin tuhoamista vastaan, IDF on tullut varovaisemmaksi. IDF:n taholta tähdennetään, ettei kysymys ole rangaistuksen toimeenpanosta, mitä voitaisiin kansainvälisen lain mukaan pitää kollektiivisena rangaistuksena, mikä on kielletty tapauksissa, joissa talossa asuu useita ihmisiä, vaan pelotuskeinona vastaaviin tapauksiin.
PROFESSORI Emmanuel Gross Haifan yliopistosta kertoo JP:n toimittajille D Izenberg ja Y Katz, että lähes kaikki IDF:n toimittamat talojen tuhoamiset on tehty territorioissa. Hänen mukaansa on äärimmäisen harvinaista, että IDF tuhoaa taloja Israelin sisällä. Koska yleinen mielipide sekä kansainvälisesti että Israelissa suhtautuu vastenmielisesti perheen asuintalon tuhoamiseen, ja lisäksi koska sen tehokkuus terroristin aikeitten toteuttamisessa on asetettu kyseenalaiseksi, IDF ja hallitus odottavat korkeimman oikeuden tulkintaa asiasta. (JP)
4. MITEN SUOJATA Jerusalemia terrori-iskuilta, on kysymys, johon ei liene olemassa täysin vedenpitävää ratkaisua. Tämä jo siksi, että pääkaupungissa asuu 250 000 arabia, joilla on pysyvä oleskelulupa, ja joista lukuisat ovat hakeneet Israelin kansalaisuuden. Tämä kansaosa on hedelmällinen ja antoisa kenttä, josta potentiaalisia terroristeja tai terrorijärjestön kannattajia ja avustajia yritetään ja pystytään rekrytoimaan. Kysymys ei suinkaan ole köyhän ja varattoman, alistetun kansanosan jäsenistä, kuten usein esitetään. Mercaz Harav-yeshivaan hyökänneen terroristin perhe on varakas ja arvostettu liikemiesperhe, joka asuu komeassa ja laajassa talossa Jebl Mukaberissa. Tällaisesta ympäristöstä tullutta terroristia on erittäin vaikea tunnistaa etukäteen, mutta jostakin hän saa innoitteen terrori-iskuun. Takana voi olla henkilökohtaiset ongelmat tai puhtaasti uskonnolliset tavoitteet luvatun paratiisiosan ja 72 puhtaan neitsyen saamiseksi välittömästi.
Ongelma on erittäin ajankohtainen myös länsimaissa, joissa terrorijärjestöt tietoisesti etsivät vaaleatukkaisia, sinisilmäisiä eurooppalaisia, joilla on vahva ja tunnustettu asema, koulutus ja yhteydet länsimaisessa yhteiskunnassa.
JERUSALEMIN tapauksessa on mahdotonta aidata arabiasukkaita muurien taa eikä se ole moraalisesti eikä myöskään taloudellisesti mielekästä. Ainoa tie eteenpäin lienee poliisin toimien tehostaminen ja ennen kaikkea sen tietokanavien ulottaminen arabiväestön pariin. Arabipoliisien oma toiminta on vielä kovin kehittymätön ja altis lahjuksien käyttöön, mikä perinteisessä arabikulttuurissa on vallitseva käytäntö. (JP)
5. TOINEN TIE on vaikuttaminen suvaitsevan ja rauhanomaisen mentaliteetin muotoutumiseen molempien kansojen yhteiselosta tällä pienellä ja ahtaalla maapalalla. Tämä on hidas ja aikaa vievä tie, mutta joskus se olisi aloitettava. PA:n hallinnon pahimpana puutteena on sen opetuksen juuttuminen vihan ja kostonhalun levittämiseen lastentarhoista lähtien, jota harjoitetaan PA:n julkisissa media-välineissä ”rauhankeskusteluista” välittämättä. Israelin hallituksilla on tässä suuri vastuu siksi, etteivät sen johtajat ole määrätietoisesti tuoneet asiaa esille vaatimusten muodossa keskusteluissaan PA:n johdon kanssa. Israelin hallitusten johtoajatuksena on ollut hurskas toive, että jospa ne siitä joskus muuttuisivat.
Tähän sopinee esimerkiksi tarina skorpionista ja sammakosta.
Skorpioni halusi mennä virran toiselle puolelle, mutta koska se ei osaa uida, se tuntui mahdottomalta. Sitten skorpioni tapasi sammakon, joka on mainio uimari, ja pyysi tätä viemään sen virran yli. Sammakko kauhistui: Mutta jos sinä pistät minua matkalla, me hukumme molemmat. Skorpioni rauhoitteli, että miksi se sellaista tekisi. Sammakko suostui, ja niin lähdettiin kulkemaan virran yli skorpioni tukevasti sammakon selässä. Mutta keskellä virtaa skorpioni pisti sammakkoa selkään. Sammakko huusi silloin viimeisillä voimillaan: ”Miksi sinä noin teit, nyt me hukumme molemmat”. Skorpioni tuhisi siihen: ”Minkä minä luonnolleni voin. Kun näin sinun voimakkaiden lihasten pullistelevan lähellä, en voinut vastustaa kiusausta.”
6. UUTISOTSIKOITA
- Ofer Dekel matkustaa Berliiniin tänään viimeistelläkseen Hizbullahin kanssa Saksan välityksellä solmittavaa sopimusta vankien vaihtamisesta. (JP)
- Hizbulla-johtaja Hassan Nasrallah lupaa antaa ehdottomat ja lopulliset tiedot kadonneesta IAF:n navigaattorista Ron Arad. Hän myös piikitteli lehtimiehiä, että nämä kertovat kaikenlaisia spekulaatioita IDF:n kahdesta sotilaasta Ehud Goldwasser ja Elddad Regev kertomatta kuitenkaan heidän tilastaan. (JP)
- Iranissa 1990-luvulla kadonneiden 12 juutalaisen kohtalosta ovat heidän omaisensa nostaneet suuren huudon, koska he katsovat, että heidän asiansa on kokonaan unohdettu Israelin hallituksen toimissa. He katsovat, että tämä olisi ollut viimeinen mahdollisuus saada tietoja heistä, mutta he pelkäävät mahdollisuuden luisuvan käsistä Hizbullahin sopimuksen mukana. (JP)
- Brittihallitus aikoo tuomita Hizbullahin ”sotilaallisen siiven”, koska se tukee terrorismia Irakissa ja Palestiinan Auktoriteetissa, kertoo pääministeri Gordon Brown. Jos hallituksen esitys Hizbullahin julistamisesta laittomaksi hyväksytään parlamentissa, se tulee tekemään laittomaksi islamilaisen ryhmän rohkaisemisen, kuulumisen siihen tai varojen keräämisen sille Englannissa. Hizbullahin poliittinen, sosiaalinen tai ihmisystävällinen työskentely jää tämän lain tulkinnan ulkopuolelle. (JP)
- EGYPTIN tarkoituksena oli avata Rafahin terminaali Gazasta Siinaille, mutta kansanjoukkojen kääntyminen portille ja egyptiläisten rajavirkailijoitten kivittäminen johtivat siihen, että terminaali suljettiin uudelleen. Kuusi egyptiläistä rajavirkailijaa vahingoittui yhteenotoissa. Egypti halusi päästää varsinkin sairaalahoitoa tarvitsevat rajan yli.(JP)
- Algeriassa pidätettiin kaksi kristinuskoon kääntynyttä siksi, että heidän autostaan löydettiin lehtisiä Raamatusta ja muista kristillisistä kirjoista. Heitä syytetään islamin heikentämisestä ja lähetystyöstä sekä rukoilemisesta rakennuksessa, jota ei virallisesti oltu määritelty uskonnon harjoittamiseen. Heille annettiin 6 kuukauden ehdollinen tuomio ja 1560 USD sakko. (JP)
- Tel Aviv juhlii ensi yön. Kaikkiaan 600 tilaisuutta on tarjolla asukkaille juhliakseen UNESCOn julistettua kaupungin perinnekohteeksi. Pääsy niihin on vapaa, vain symbolinen maksu kerätään. Kaupat ovat auki koko yön.(Ynet)
- Juutalaisen Temppelin pappien varusteita valmistellaan.
http://www.joelstrumpet.com/?p=1346#more-1346

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019