Tuesday, July 22, 2008

TIISTAI 22.07.08
1. USA EI TULE sallimaan uutta holokaustia juutalaisia kohtaan, vakuutti USA:n republikaanien presidenttiehdokas John McCain Israelin TV-kanava kakkosen haastattelussa, joka julkistettiin eilen.
John McCain suosittelee kovempia sanktioita Irania kohtaan, mutta lisäsi, että jokaisessa tapauksessa USA ei tule sallimaan, että Iran tuhoaisi Israelin.
McCain sanoi toivovansa vastauksena toimittajan kysymykseen, miten hän suhtautuu mahdollisuuteen, että Israel joutuu iskemään yksin, ettei Israel koskaan joutuisi sellaiseen tilanteeseen ja ettei Israelin tarvitsisi tuntea itsensä siinä määrin uhatuksi.
McCain edellyttää, että Eurooppa asettaisi kovempia sanktioita Iranille, mutta lisäsi: ”Haluan katsoa sinua silmiin ja vakuuttaa, ettei Amerikan Yhdysvallat koskaan salli toista holokaustia”.
Hän arvelee, että on vielä käyttämättömiä keinoja taivuttaa Iran luopumaan ydinpommi-haaveistaan. Hän ei myöskään suosittele suoria korkeimman tason keskusteluja Iranin ja USA:n välillä, vaan ne tulisi aloittaa alemmalla tasolla, ettei Iran käyttäisi niitä propaganda-aseinaan. Tämä oli ilmeinen viittaus Obaman lupauksiin aloittaa heti suorat keskustelut Iranin kanssa, jos hänestä tulee USA:n presidentti. Obama matkustaa Israeliin tänään. (Ynet)
2. USA:N KOORDINAATTORI Israelin ja palestiinalaisten välisissä asioissa kenraalimajuri James Jones on julkisuuteen tihkuneitten ennakkotietojen mukaan valmistellut Israelin ja PA:n turvallisuuskysymyksistä raportin, joka ei millään tavoin mairittele Israelia. Kenraali Jones, jonka USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice nimitti, on valmistellut raportista luonnoksen, joka on luovutettu USA:n hallitukselle.
JONESIN RAPORTTI keskittyy kahteen pääkysymykseen, joista toinen käsittelee laajasti Israelin turvallisuusvaateita Juudeassa ja Samariassa, ja toinen Israelin suhtautumista PA:n turvallisuusjoukkoihin, joiden koulutuksesta ja varustamisesta vastaa toinen USA:n asettama kenraali Keith Dayton. Jones vieraili useita kertoja Juudeassa ja Samariassa tavaten niiden aikana sekä IDF:n upseereita että hallituksen korkeita virkailijoita.
ARTIKKELIN mukaan raportti on hyvin kriittinen Israelin suhteen, mutta se kritisoi myös USA:n hallituksen edustuksia, jotka eivät Jonesin mukaan ole koordinoineet yhteistyötään PA:n turvallisuusjoukkojen kanssa. Jones esittää epäilyksensä, etteivät PA:n turvallisuus-joukot pysty tehokkaasti turvaamaan lakia ja järjestystä Juudeassa ja Samariassa.
HAARETZIN artikkelin mukaan, josta vastaavat Amos Harel ja Avi Issacharoff, USA:n hallituksen sisällä arvioidaan, onko viisasta julkistaa Bushin hallituksen hallintokauden loppukuukausien aikana sille epämukavaa raporttia kokonaisuudessaan vai riittääkö vain sen yhteenvedon julkistaminen. Jones vaatii, että se julkistetaan kokonaisuudessaan. (Haaretz)
3. USA:N ulkoministeriön korkeat virkailijat, niiden mukana ulkoministeri Gondoleezza Rice, ovat Israelin viranomaisten mielestä juuttuneet kasvavassa määrin ”lillukanvarpuihin”, eli puuttuneet mitättömiin asioihin, joista suurin osa lisäksi kuuluu Israelin sisäisiin asioihin. Lieneekö ”halvautuneeksi ankaksi” (lame duck) leimattu Bushin hallitus siinä määrin eristäytynyt suuremmista maailman asioista, kuten jotkut epäilee, että ajan tappamiseksi he näpertelevät pienissä heille kuulumattomissa yksityiskohdissa.
USA:N HALLITUKSEN viranomaisten normaalivalituksiin kuuluvat setlementtien rakentaminen ja IDF:n operaatiot, joissa palestiinalaisia siviilejä kuolee, oikein tai väärin. Nyt on kuitenkin havaittu, että USA:n ulkoministeriö on laajentanut valitusaluettaan.
HAARETZIN artikkelissa otetaan muutamia esimerkkejä. Tunnetun palestiinalaisen parlamentaarikon Hanan Ashrawin USA:ssa opiskeleva tytär, jolla Itä Jerusalemin asukkaana oli pysyvä oleskelulupa kaupungissa, halusi tulla vierailulle äitinsä luokse. Israelin lain mukaan, koska hän asui useita vuosia ulkomailla, hän menetti tämän oikeuden. Tytär valitti asiasta USA:n ulkoministeriöön, jonka vaatimuksesta Israel antoi hänelle koskemattomuus-passin (laissez-pass). Tullessaan Ben Gurionin lentokentälle tyttärelle sanottiin, että hänellä on kaksi viikkoa aikaa järjestää pysyvä oleskeluoikeutensa Jerusalemissa. Tytär otti yhteyttä äitiinsä, joka puolestaan valitti asiasta ystävälleen ulkoministeri Ricelle. Minuuttien sisällä USA:n apulaisulkoministeri David Welch soitti Israelin ulkoministeriöön asian pikaiseksi hoitamiseksi. Ulkoministeriön viranomaiset hämmästelivät tätä, sillä lentokentän virkailijat toimivat maan lakien mukaan.
TOINEN TAPAUS koskee 10 gazalaisen Fullbright stipendin saajan matkaa Yhdysvaltoihin, joka pitkittyi Gazan saarron vuoksi. Ulkoministeri Rice puuttui taas asiaan vaatien, että Israel järjestää heidän matkansa välittömästi. He odottavat nyt viisumia Yhdysvaltoihin.
KOLMAS esimerkki koskee Itä Jerusalemin perhettä, jonka vuokrasopimus sanottiin irti maksamattomien vuokrien vuoksi ja annettiin häätöuhkaus. Perhe valitti USA:n konsulille, joka kävi tutustumassa tilanteeseen ja valitti asiasta USA:n ulkoministeriöön. Sieltä tuli taas vihainen selvityspyyntö. Israelin viranomaiset ilmoittivat, että asia on Israelin sisäinen eikä kuulu millään tavoin USA:n ulkoministeriön toimivaltaan.
ISRAELISSA uskotaan, että sekaannus johtuu USA:n konsulista Jacob Wallacesta, joka ei tutustu tarpeeksi asioihin vaan välittää ne sellaisinaan Washingtoniin. (Haaretz)
4. OPERAATIO TULIKIVI (operation brimstone) on nimenä USA:n, Ranskan, Englannin ja Brasilian laivasto-osastojen yhteisharjoituksilla Atlantilla, jotka alkoivat maanantaina. Harjoitusten tarkoituksena on tutkia, miten Iranin uhkaama Persianlahden saarto voidaan estää ja miten Iranin rannikon saartotoimet hoidettaisiin. Harjoitus kuuluu osana länsivaltojen esittämiin kiristyviin sanktioihin ja mahdolliseen Iranin saartoon maan taivuttamiseksi luopumaan ydinasetoiveistaan.
HARJOITUKSIIN OSALLISTUU kymmenen päivän aikana mm. USA:n lentotukialus Theodore Roosevelt, sotilaallinen iskuryhmä Iwo Jima, ranskalainen sukellusalus Amethyste, englantilainen taistelualuslaivue sekä brasilialainen fregatti. Kuusi Norfolk Naval State alusta toimii harjoituksissa ”vihollisen” roolissa. Harjoituksiin osallistuu 15 000 merisotilasta. Ne jatkuvat 10 päivän ajan ja päättyvät 31. heinäkuuta, jolloin myös Iranille annettu kahden viikon ultimaatumi loppuu. Kovennettuihin uusiin sanktioihin Irania vastaan kuuluisivat myös Iranin rannikon osittainen saarto, mitä alukset harjoittelevat. (www.debka.com)
5. TÄNÄÄN tiistaina Etelä Afrikasta saapui sata uutta siirtolaista Israeliin. Juutalaisten siirtolaisten muutto maasta on lisääntynyt huomattavasti vuosi vuodelta alueella lisääntyneitten väkivaltaisuuksien ja rauhattomuuksien vuoksi. Alkuvuoden aikana Etelä Afrikasta muutti maahan 118 siirtolaista; vastaavana aikana viime vuonna 74. Viranomaiset arvioivat, että vuoden loppuun mennessä 300 juutalaista on muuttanut Israeliin Etelä Afrikasta, viime vuonna heitä muutti 178.
ETELÄ AFRIKASSA asuu kaikkiaan 65 000 juutalaista, heistä 45 000 Johannesburgissa, loput Kapkaupungissa. Vuodesta 1948 lähtien 21 000 juutalaista on tehnyt aliyan.
TIISTAINA saapui myös 210 juutalaista Pohjois-Amerikasta nefesh-benefesh operaation kautta. Huomenna keskiviikkona odotetaan 450 uutta siirtolaista Ranskasta. Heidän matkansa on järjestänyt Jewish Agency ja ranskalainen sionistijärjestö Aliyah et Meilleure Integration (AMI).
Nefesh-benefesh operaation lentoja tulee Israeliin 13. ja 19. elokuuta sekä 8. syyskuuta 2008.
Juutalaisia ja israelilaisia vastaan kohdistetut väkivaltaisuudet maailmalla ovat selvästi lisänneet Israeliin muuttavien lukuja. (INN)
6. TAISTELU Kadima-puolueen puheenjohtajuudesta kiihtyy puolueen puheenjohtaja-vaalien lähestyessä. Kadima-neuvosto sai lopulta tarvittavan enemmistön eilistä kokoustaan varten, jossa yli puolet puolueen 180:stä neuvoston jäsenestä äänesti puheenjohtajavaalien pitämisestä syyskuussa. Ensimmäisenä askeleena Kadiman vaali-komitea määrittelee vaalipäivän sekä elokuun puolivälin päivän, johon mennessä puheenjohtajaehdokkaiden tulee ilmoittautua.
OLMERTIN osallistuminen vaaleihin on auki, hänen uskotaan ilmoittavan ehdokkuutensa vasta viimeisenä päivänä pitääkseen jäljellä olevan valtansa.
OLMERTIN ja Livnin välinen sanaharkka alkaa saada ilkeitä äänenpainoja. Livni ilmaisi tyytyväisyytensä, että ratkaisu lopulta saatiin aikaan. Hän sanoo, ettei mielipidetiedustelu ole tarpeen kertomaan hänelle kansan vähäisestä luottamuksesta poliittiseen eliittiin ja arveli, että sama koskee kansan luottamusta oikeuslaitokseen.
OLMERT puolestaan kutsui Livniä ”selkään puukottajaksi” ja valehtelijaksi, joka ei kertonut totuutta Winograd-komitealle Libanonin kakkossodan jälkeen. ”Livni ei ole tehty aineksista, joista johtajat on tehty. Hän ei osaa tehdä päätöksiä suurista asioista. Hän ei pystynyt siihen oikeusministerinä eikä ulkoministerinä”, Olmert analysoi Livniä.
”Niinkö hän sanoi?”, oli Livnin reaktio tähän. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Poliisin päätodistaja Morris Talansky on tänään viimeisen kerran Olmertin lakimiesten ristikuulusteltavana. Yli 70-vuotias amerikkalainen liikemies on selvästi sekoittunut sanoissaan eikä pysty koordinoimaan vastauksiaan. JP:n yleisönosastossa ihmetellään ja valitetaan, miten valtion asianajajat suostuivat tällaiseen, sillä Olmert tässä on epäiltynä korruptiosta eikä Talansky. Ristikuulustelua on tarkoitus jatkaa vielä elokuussa. (JP)
- Poliisi arvioi, että he saavat Olmertia koskevat dokumentit valmiiksi parissa viikossa, jonka jälkeen he aikovat antaa ne oikeuskanslerin harkittavaksi syytetoimia varten. Olmert totesi viikkoja sitten, että jos häntä syytetään, hän eroaa pääministerin paikaltaan. (JP)
- Ryhmä nuoria arabeja tunkeutui Atlitin junanristeyspaikalla valvovan Ronenin koppiin vaatien hänen asettaan. Tämä kielsi kantavansa asetta, jonka jälkeen arabit pahoinpitelivät hänet puolikuoliaaksi. Hän makaa sairaalassa saatuaan ruhjeita ja luunmurtumia moniin paikkoihin. (INN)

No comments: