SUNNUNTAI 27.07.08

1. IRANILLA ON nyt 6 000 toimivaa sentrifugia, ilmoitti presidentti Mahmoud Ahmadinejad lauantaina. Israelilaiset asiantuntijat ilmoittavat, että presidentti luultavasti liioittelee. Oikea luku on heidän mukaansa 3 400-3 500 sentrifugia. Iranin johtaja antoi ymmärtää, ettei sentrifugien määrää lisätä tässä vaiheessa, ja ettei tämän määrän käyttäminen tuota ongelmia. Hän puhui yliopiston johtajille Mashhadissa Koillis-Iranissa.

KANSAINVÄISET neuvottelijat Iranin ydinsuunnitelmista ovat yrittäneet saada Irania tilapäisesti keskeyttämään rikastamistoimiensa laajentamisen, mutta ilman tulosta. Valkoisen Talon edustaja Carlton Carroll totesi, että tämänkaltaiset lausunnot vain lisäävät Iranin eristäytymistä. Iran ilmoitti huhtikuussa kaksinkertaistavansa sentrifugien lukumäärän, joita se käyttää maanalaisissa tiloissa Natanzissa.

YK:N YDINVALVOJA-JÄRJESTÖ IAEA antoi YK:n turvallisuusneuvostolle raportin toukokuussa, jossa se arvioi, että Irakilla on 3 500 sentrifugia. Korkea YK:n virkailija totesi silloin, että Iran pystyy kuitenkin nostamaan sentrifugien määrän kuuteentuhanteen.

Iranin vanhemmat 164 sentrifugia ovat P1 mallia; uudet P2 ovat teholtaan kaksinkertaisia. Asiantuntijat selittävät, että 3 000 sentrifugia tuottavat tarpeeksi rikastettua uraania teollista käyttöä ja myös ydinpommin valmistamista varten. Iran on aiemmin ilmoittanut, että sen päämääränä on asentaa 54 000 sentrifugia suurimittaista uraanin rikastamista varten.

IRANIN ylin kaitsija Ali Khamanei luultavasti olisi valmis kompromissiin lännen kanssa, mutta presidentti Ahmadinejad ajaa presidentinvaaleja varten kovaa linjaa, koska hän uskoo sen parantavan hänen mahdollisuuksiaan. (JP)

2. IDF ALOITTI sunnuntaiaamuna laajan harjoituksen, johon osallistuu hallituksen ministeriöitä, hätätoimintajärjestöjä sekä paikallisia kuntia. Harjoituksissa simuloidaan äärimmäistä tilannetta, jossa esim. Ashdodin kaupunkiin ammutaan suuri määrä raketteja. Harjoituksiin osallistuvat Ashdodin ohella Ashkelon, Netivot, Kiryat Gat, Eshkolin alueneuvosto, Shaar Hanegev, Sedov Negev ja Hof Ashkelon.

HARJOITUS tapahtuu simuloituna Kiryatin tukikohdassa Tel Avivissa, eikä siten joukkojen siirtoja tai liikkeitä nähdä maastossa.

Harjoitusta johtaa apulaispuolustusministeri Matan Vilnai, joka selittää, että harjoituksella pyritään avustamaan paikallisia asukasyhteisöjä ja Kotijoukkoja mahdollisimman hyvin valmistautumaan mahdollisuuteen, että vihollisuudet Gazaan uusiutuvat ja lisääntyvät.

VILNAI tähdentää, että vaikka tilanne on nyt rauhallinen, sen ei pidä antaa tuudittaa valheelliseen turvallisuudentunteeseen, mikä voi särkyä hetkessä. Harjoituksissa käydään läpi myös mahdollisuutta, että raketti-iskun seurauksena kansa kokee massahysterian, lopettaa työntekonsa ja normaalin päivärutiininsa. Vilnai toteaa, että Israel koki samantapaisen tilanteen Libanonin kakkossodan aikana, mutta Kotirintama on suuresti ehostunut sen jälkeen. (Ynet)

3. IDF SURMASI aikaisin sunnuntaiaamuja käydyissä tulitaisteluissa Hamasin jäsenten kanssa Dimonan pommihyökkäyksen suunnittelijan ja varustajan Shihab Natshehin. Sotilaat piirittivät Hebronissa talon, jossa Natsheh avustajineen piileskeli ja vaati heitä antautumaan, mihin he eivät suostuneet. Tulitus räjäytti taloon varastoituja räjähdysaineita. Sotilaiden tunkeuduttua taloon he löysivät Natshehin ruumiin sekä hänen avustajansa Wal Bitarin ja toisen Hamasin jäsenen, jotka he pidättivät. Palestiinalaiset kertovat, että sotilaat tuhosivat talon puskutraktoreilla, ja että Natshehin ruumis kaivettiin talon raunioista.

NATSHEHIN suunnittelema ja varustama terroriteko tapahtui Dimonan kauppakeskuksen edessä helmikuun 4. päivänä. Iskussa sai surmansa 73-vuotias Liuvov Razdolskiya ja 10 muuta haavoittui. Poliisitarkastaja Kobi Mor ampui toisen terroristin ennen kuin tämä ehti sytyttää pomminsa. Hamasin ”sotilassiipi” Izza al-din Qassam uhkaa tuskallisilla vastatoimilla.

IDF:n sotilaat havaitsivat palestiinalaisen ryhmän heittelevän palopommeja ohiajavia autoja kohti Hebronin kukkuloilla valtatie 60. He avasivat tulen heitä kohti surmaten 17-vuotiaan palestiinalaisen Muhammad Abu Sarakh, joka sai luodin päähänsä.

Aiemmin viikolla IDF surmasi Jihadin Jeninin alueen johtajan ja toisen Jihadin jäsenen Nablusissa. IDF haravoi Nablusin ja Jeninin kaupunkeja yöaikaan, PA:n poliisi toimii siellä päivisin. Mahmoud Abbas kritisoi jatkuvasti IDF:n toimia selittäen niiden häiritsevän PA:n omien poliisien pyrkimyksiä lain ja järjestyksen saattamiseksi voimaan. (Ynet)

4. HAMASJOHTAJA Gazassa Ismail Haniyeh kutsui Hamasin johdon hätäkokoukseen sen jälkeen, kun kolme räjähdystä tapahtui Gazan ranta-alueella perjantaina. Yksi räjähdyksistä surmasi viisi Hamasin aktiivijäsentä ja 6-vuotiaan tytön sekä haavoitti kymmeniä. Hamas syyttää räjähdyksistä Fatahia, ja aloitti välittömästi Fatahin jäsenten pidättämisen. Yli 200 Fatahin aktiivijäsentä otettiin kuulusteltaviksi. Lisäksi Hamasin pyssymiehet ampuivat raketteja Fatahin Gazan alueen johtajan asuntoon, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Räjähdykset sattuivat 20.30 Khalil kahvilan edessä.

Hamasin pääministeri Haniyeh kehotti turvallisuusjoukkoja pidättämään kaikki tähän ”kauheaan rikokseen” syyllistyneet ja vaati, että heitä täytyy rangaista. Hamasin turvallisuusjoukot tekivät lauantaina ratsian Wafan uutistoimiston tiloihin Gazassa takavarikoiden atk-laitteita ja dokumentteja. Hamasin taholta ilmoitettiin, että ”petolliset ainekset”, millä yleensä tarkoitetaan Fatahia, olivat räjähdysten takana. Räjähdykset tapahtuivat pian sen jälkeen, kun Hamas torjui Abbasin neuvottelutarjouksen yhteishallituksen muodostamiseksi. Hamasin uskotaan kieltävän Fatahin jäsenille aiemmin antamansa luvan pitää joukkokokouksia ja mielenosoituksia Gazassa. Hamas suki Fatahin toimistot Gazassa kuten kuvernöörin kanslian, koska hänen uskottiin palvelevan Fatahin etuja Gazassa. Hamasin parista kerrotaan, että räjähdysten takana olivat Mohammed Dahlanille uskolliset ainekset Gazassa. Fatah kiistää syyllisyytensä. (Ynet)

5. TURVALLISUUSJOUKOT ovat saaneet viime päivinä runsaasti varoituksia mahdollisista terrori-iskuista sekä Juudeassa ja Samariassa että Israelin alueella. IDF ja Shin Bet ovat näkevät, miten Hamas rakentaa verkostoaan Juudeassa ja Samariassa, ja sen takana ovat äskettäin Israelin vankiloista pienemmistä rikoksista tai terroriteoista lyhyisiin rangaistuksiin tuomitut ja vapautetut palestiinalaiset. IDF ja Shin Bet keskittyivät 2001-2006 Hamasin terrorisolujen tuhoamiseen, minkä johdosta sen toiminta tilapäisesti tyrehtyi antaen tilaa Islamic Jihadille. Nyt vuorostaan Jihad on ollut turvallisuusjoukkojen kohteena, mikä vuorostaan on aktivoinut Hamasin uuteen nousuun. Jihadin vahvoja tukialueita olivat Jenin ja Tulkarm. Nyt tilanne on muuttumassa.

TURVALLISUUSJOUKOT ovat havainneet, että äskettäin vapautettu suuri joukko Hamasin jäseniä on aktiivisesti rakentamassa infrastruktuuria Juudeassa ja Samariassa vankila-tovereiltaan saamiensa ohjeitten ja kokemusten perusteella. Vankilaviranomaisia kehotetaan pitämään lyhyitä rangaistuksia kärsivät vangit erossa pitkäaikaisiin rangaistuksiin tuomituista sekä erottelemaan Gazasta tulleet vangit muista, koska ”vankiloista on tullut terroristien koulutuslaitoksia”, Shin Betistä valitetaan. Hamas on aktiivinen varsinkin Nablusissa ja Hebronissa. Hamasin edun mukaista on jatkaa terrori-iskujaan Juudeassa ja Samariassa kansansuosionsa nostamiseksi, eikä tulitaukosopimus ole siellä voimassa. Viranomaisilla ei ole lukuja, kuinka suuri osa vapautetuista vangeista palaa terrorismiin, mutta he uskovat, että prosentti on suuri. Shin Bet on järjestelmällisesti vastustanut murhista tuomittujen vapauttamista vankienvaihdon vuoksi, mutta poliittinen päätäntävalta ei kuule heitä, mistä kurdi-terroristi Smair Kuntarin vapauttaminen oli räikeä esimerkki, koska se julkisuuteen tulleitten uutisten mukaan tapahtui valheellisin perustein. (Haaretz)

6. IRAN HIRTTI sunnuntaiaamuna 05.10 aikaan 29 tuomittua Teheranin Evin vankilassa suurimmassa massateloituksessa pitkään aikaan. Kuluvan vuoden aikana Iranissa on virallisesti teloitettu 155 ihmistä AFP:n laskelmien mukaan. Iran on Kiinan jälkeen suurin tuomittujen teloittajamaa. Kiina teloitti vuodessa 317 tuomittua.

Iranissa tänään teloitettuja syytettiin ”sopimattomista suhteista”, kuten raiskaus, murha ja kidutus sekä aseellinen varkaus. Heidän syytöksiinsä sisältyi lisäksi huumekauppaa, uhriensa surmaaminen veitsellä, alkoholin nauttiminen sekä sotilaallisten ammusten hallussapito.

IHMISOIKEUSJÄRJESTÖT ovat tuominneet Iranin toimeenpanemat teloitukset. Iranin viranomaiset puolustautuvat todeten, että tuomiot annettiin huolellisten tutkimusten perusteella, ja että ne vahvisti vallankumousoikeus ja johtavat tuomarit maassa. (Ynet)

7. POLIISI VALITTAA, että pääministeri Ehud Olmert vaikeuttaa kaikin tavoin sen suorittamia tutkimuksia Olmertin korruptiosyytöksissä. Olmert väittää aikataulunsa olevan niin kiireinen valtakunnan asioitten hoitamisessa, ettei hänellä jää vapaata aikaa poliisille. Oikeuskansleri Menachem Mazuz sanoo, että Olmert on kaikkein vaikein kansan valitsema virkailija, joka tekee kaikkensa viivyttääkseen kuulusteluja ja pitkittääkseen niitä mahdollisimman kauan. Olmert ilmeisesti kuvittelee, että lopulta yleinen mielipide lopahtaa hänen asioihinsa eikä häntä vastaan nosteta syytteitä, kuten ei Ariel Sharoniakaan vastaan.

JOURNALISTI Yoav Yitzhak, joka on kaivanut esille useita Olmertia koskevia hämäräperäisiä toimia, vaatii korkeimmalle oikeudelle lähettämässään kirjeessä, että oikeus käskee Olmertin kanslian toimittamaan poliisille kopion hänen aikataulustaan heinäkuun ajalta. Hänen kirjeensä on jatkoa oikeuskansleri Mazuzille lähettämälleen kirjeelle, jossa hän vaatii, että Mazuz vapauttaa Olmertin tehtävistään kuulustelujen ajaksi. Mazuz ilmoitti, ettei oikeuskanslerin tehtäviin kuulu erottaa pääministereitä.

Yoav Yitzhak johtaa News First Class web-sivua. (JP)

8. UUTISOTSIKOITA

- Olmert ei osaa päättää, ottaako hän osaa Kadiman puheenjohtajavaaleihin. Sekä Barak että Dichter ovat moittineet Olmertia poliisiviranomaisten perusteettomasta syyttämisestä. (JP)

- Aseelliset taistelut jatkuvat Libanonin pohjoisosassa, jossa Syyriaa tukevat joukot ajoivat Hizbullahin pyssymiehet pois Tripolista. Tulitaisteluissa on kuollut useita ihmisiä molemmin puolin. (JP)

- Maariv lehti julkaisi Obaman Länsimuurin rakoon työntämän kirjelappusen Jerusalemissa. Obama pyysi siinä Herraa suojelemaan häntä ja perhettä, antamaan anteeksi synnit, auttamaan häntä vastustamaan ylpeyttä ja epätoivoa, antamaan hänelle viisautta tehdä oikein ja oikeamielisesti, sekä tekemään hänet tahtonsa välikappaleeksi. (JP)

Lämpötilat, Jsm: Su: 17-30; Ma: 19-29; Ti: 19-29; Ke: 21-30 C-astetta, aurinkoista.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019