PERJANTAI 04.07.08
1. USA:N KUUDENNEN LAIVASTON komentaja amiraali James Winnefeld Välimerellä sanoo havaintonaan, että Iran voi iskeä sekä Israelia että Yhdysvaltoja vastaan ballistisilla ohjuksillaan. Sen voi hänen käsityksensä mukaan aiheuttaa jokin merkityksetön tapahtuma, jonka Iran tulkitsee väärin. Winnefeld kertoo, että kuudes laivasto harjoittelee Iranin Israeliin ampumien Shihab-3 ohjusten torjuntaa yhdessä Patriot ohjusten ja Arrow-järjestelmän kanssa. Artikkelissaan “Maritime Strategy in Age of Blood and Belief” (Merenkulkustrategia veren ja uskon aikakaudella) USA:n Laivastoinstituutin kuukausijulkaisussa Winnefeld kuvailee, että ballistisen hyökkäyksen mahdollisuus Israeliin on kaikkein todennäköisin tilanne, jossa ballistisia ohjuksia käytetään, ja hän kehottaa sekä Yhdysvaltoja että Natoa valmistautumaan välittömästi mahdollisuuden varalle, jossa niiden vastatoimia tarvittaisiin.
WINNEFELD sanoo, että Iran on kaikkein arvaamattomin vastustaja, joka voidaan provosoija hyökkäämään erillisellä sinänsä merkityksettömällä tapauksella. (Haaretz)
2. USA:n armeijan yleisesikuntapäälliköiden puheenjohtaja amiraali Michael Mullen totesi äskettäisen Israelin vierailunsa yhteydessä USA:n kuudennen laivaston läsnäolon Välimerellä ja sen osuudesta ohjustentorjunnassa. Hänen seurueensa jäsen kertoi keskustelujen jälkeen, että vaikka operatiivisesta yhteistyöstä ei sovittu, se tuli esille keskusteluissa, joissa tähdennettiin molemmin puolin tarvetta koordinoida operaatioita sellaisten virheellisten vastakkaisuuksien välttämiseksi, jonka seurauksena Israel hyökkäsi USA:n Liberty alusta vastaan 1967 sodan aikana. Mullen tutustui Israelin vierailunsa yhteydessä Israelin sekä pohjoisen että etelän potentiaalisiin vaara-alueisiin. Hän kiitti hyvää yhteishenkeä Israelin armeijan komentajan Gabi Ashkenazin kanssa ja vakuutti, että Israel on tärkeä ja luotettava liittolainen Lähi Idässä, jolla on edessään hyvin todellisia turvallisuusuhkia alueella, joita hän kutsui Lähialueitten geografiaksi (close-quarters geography).
MULLEN totesi, että Israelin arvio Iranin ydinaseen valmistumisaikataulusta on lyhyempi kuin USA:n, mutta sanoi kuitenkin vastustavansa hyökkäystä Irania vastaan, koska se voisi aiheuttaa häiriöitä alueella ja tuoda USA:n armeijalle kolmannen rintaman sodan Irakin ja Afganistanin lisäksi. Siksi hän suosittelee Iranin ydinohjelman saamista kansainväliseen valvontaan neuvottelujen kautta, vaikka Iran pysyykin tasapainoa häiritsevänä tekijänä Lähi Idässä, hän selitti. (Haaretz)
3. USA:N PRESIDENTTI Bush lisäsi oman varoituksensa Israelille amiraali Mullenin lisäksi, ettei se tekisi ennalta ehkäisevää hyökkäystä Iraniin. Sekä USA:n poliittinen että sotilaallinen johto on ilmeisen huolestunut, että Israelin johto alkaa olla kireän kärsimätön maailman – kuten Israelissa nähdään – etanan vauhtia etenevälle kansainväliselle reaktiolle Iranin ilmeisiä ydinpommin rakentamissuunnitelmia vastaan, jotka voivat toteutua vuoden kuluessa, ellei sille aseteta todellisia rajoitteita.
IRAN on tiettävästi antanut vihjeitä, että se voisi keskeyttää uraanin rikastustoimensa ja hyväksyä länsivaltojen sille tarjoaman kannustuspaketin, jos suunnitellut kiristyvät sanktiot Irania vastaan poistetaan.
USA:N huolesta Israelin mahdollisesta sotilaallisesta iskusta oli tarkkailijoitten mielestä osoituksena se, että amiraali Mullen piti lehdistötilaisuuden Israelin vierailunsa päätteeksi. Tämä heidän mielestään osoitti, ettei Mullen ollut vakuuttunut Israelin todellisista aikeista. AMIRAALI Mullen vieraili Israelissa toisen kerran 7 kuukauden aikana. Edellinen USA:n armeijan esikuntapäälliköiden puheenjohtajan vierailu Israelissa tapahtui 10 vuotta sitten. Mullen halusi luodata omakohtaisesti, olivatko Israelin ministerien kuten Shaul Mofazin uhkaukset Iskusta Iraniin todellisia vai vain poliittista retoriikkaa. Vierailusta saatujen tietojen perusteella näyttää, ettei Mullen saanut tyhjentävää vastausta kysymyksiinsä.
PRESIDENTTI George Bush totesi selvin sanoin, ettei hyökkäys Iraniin ole USA:n toivelistalla. Hän vakuuttaa USA:n halun selvittää erimielisyydet neuvotteluteitse. Tämä lienee ollut pääaihe Bushin soitettua Olmertille valittelunsa terrori-iskusta Jerusalemissa. (JP)
4. IRANIN JOHTO on huolestunut, että sotilaalliset iskut maan infrastruktuuria vastaan ydinlaitosten ohella voivat häiritä siinä määrin hallinnollista tasapainoa maassa, että hallituksen valta voi vaarantua. JP:n henkilökunnan laatimassa artikkelissa kerrotaan, että tämä on yksi syy Iranin kotipuolustuksen järjestämiseksi hyvissä ajoin ennen mahdollisia vihollisuuksia. Kotipuolustusjärjestelmää kutsutaan artikkelissa nimellä ”passiivinen puolustus”, josta kertoi torstaina Lähi Idän Mediatutkimuksen Instituutti (MEMRI). MEMRIN raportin mukaan Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei antoi käskyn passiivisen puolustuksen järjestämiseksi peläten hyökkäyksen johtavan hallituksen kaatumiseen.
JP:N ARTIKKELISSA kerrotaan, että kysymyksessä on jonkinlainen kotirintaman turvallisuus-järjestelmä, joka Israelilta puuttui kokonaan Libanonin kakkossodan aikana. Se asettaa päävastuun kotirintaman turvallisuudesta Iranin Basij-armeijalle, johon kuuluu 12.5 miljoonaa vapaaehtoista jäsentä, lähes puolet heistä naisia, ja jonka toiminta perustuu alueellisten hallintoyksiköitten käyttöön, jotka on jo muodostettu sisäministeriön johdolla. Turvallisuusjärjestelmän komentajana toimii Iranin vallankumousarmeijan kenraali Gholam Reza Jalali, joka tähdentää alueellisten hallintoyksiköitten merkitystä, koska ne voivat toimia myös erillisinä yksiköinä tilanteessa, jossa yhteys keskusjohtoon vaarantuu. Jalali otaksuu, ettei hyökkäys maata vastaan voi rajoittua vain yllättävään kertaiskuun, vaan yhdistettyihin iskuihin maalta ja mereltä. USA:n sotilaalliset tukikohdat Irania ympäröivissä maissa mahdollistavat iskujen suorittamisen kaikkialla Iranin sisämaassa, Jalali selittää. Hän jatkaa, että Iranin hallitus on poliittinen hallintomuoto, jonka valta perustuu kansan tukeen. ”Jos vihollinen haluaa kaataa Iranin hallituksen, se pyrkimyksenä tulee olemaan infrastruktuurin ja hallituksen elintärkeitten instituutioiden halvaannuttaminen kylvääkseen hallituksen vastaista mielialaa. Tämän tuhovoiman ja psykologisen sodankäynnin vastapainoksi Iranin tulee rakentaa kansan vastarinnan varaan, koska Iranin voima ei ole tasavertainen USA:n kanssa”, Jalali laskee.(JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Puskutraktori-terroristi ei ollut mikään terroristi, hän vain jostain syystä meni sekaisin, eikä hän vihannut juutalaisia, vakuuttavat terroristin kotilähiön asukkaat, joita hänen asianajajansa tukee. Asukkaat kertovat, että miehellä oli traktorinajokortti seitsemän vuotta ja hän uusi sen pari päivää ennen tapausta. Jos hän suunnitteli terrorismia, miksi hän olisi hakenut korttinsa uusintaa? He kyselevät, ja mitä tekemistä poliisilla oli traktorin ajomossa? Miehellä kerrotaan olleen kaikenlaisia yhteenottoja poliisin kanssa aiemmin, mikä on voinut ärsyttää hänet katkeamispisteeseen, he arvioivat. (JP)
- Oikeuskansleri Mazuz katsoo, ettei terroristin kotitalon hajottamiselle ole laillisia esteitä, mutta varoittaa, että se on kuitenkin ”ongelmallinen”. Hän olettaa, että talon hajottaminen terrorismiin syyllistyneen omaisilta voi aiheuttaa huomattavia laillisia ongelmia. Sekä pää- että puolustusministerit ovat ilmoittaneet suosittavansa puskuritraktori-terroristin omaisten talon hajottamista, mutta varsinkin tapauksissa, joissa terroristi nauttii Israelin valtion etuisuuksista ja omistaa maan henkilöllisyyskortin. (JP)
- YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon tuomitsi Jerusalemin terrori-iskun, mutta vasta sitten, kun häntä muistutettiin siitä. Israel lähetti torstaina kirjeen YK:n turvallisuus-neuvostolle, jossa se vaatii neuvostoa tuomitsemaan terrori-iskun ilman verukkeita ja vaatimaan kaiken terrorismin lopettamista. Kirjeessä moititaan, ettei neuvosto tuominnut maaliskuun 6. päivän terrori-iskua Mercaz Harav yeshiva-opistoon, jossa sai surmansa 8 aseetonta opiskelijaa. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas esitti valittelunsa tähän tapaan: ”Sikäli kuin Jerusalemin hyökkäyksestä on kysymys, me tuomitsemme sen. Me voimakkaasti tuomitsemme väkivallan lähteestä ja muodosta riippumatta. Me toivomme rauhanomaista ratkaisua, joka perustuu neuvotteluihin, eikä niihin ole olemassa mitään vaihtoehtoa.” (JP)
- Ehud Barak hyväksyi juhlasalin rakentamisen Hebronin Yeshivaan. (INN)
- Gazan terminaalit pysyvät edelleen suljettuina toistuvien raketti-iskujen vuoksi. Eilen ammuttiin yksi raketti kohti Sderotia, se ei aiheuttanut vahinkoa. (INN)
- Hamasin johto Gazassa ilmoittaa, ettei se anna enempiä kirjeitä tai kasetteja IDF:n sotilaasta Gilad Shalitista.
- Haran-perheen äiti Nina Keren, 82, sanoo että Samir Kuntar, jonka Olmert ilmoittaa vapauttavansa vankien vaihdon yhteydessä, on hirviö. Kuntar murhasi raakalaismaisesti hänen poikansa Dannyn 29 vuotta sitten. Hän ihmettelee, miten hallitus voi vapauttaa sellaisen hirviön, josta tulee Libanonissa sankari. Kuntar surmasi hänen poikansa Dannyn lisäksi yhden tämän tyttären (toinen tytär sai surmansa vahingossa äitinsä sylissä) sekä paikalle kiirehtineen poliisin. Tästä Kuntar tuomittiin neljään elinkautiseen, josta hän on kärsinyt 29 vuotta. (INN)
- Kinneretin vedenpinta on 6.5 sm hallituksen asettaman hälytysrajan yläpuolella. Tämä raja alitetaan muutaman päivän sisällä. Vedenpinta on nyt 212.935 metriä merenpinnan alapuolella. Hallitus teki 7 vuotta päätöksen, että vuodessa puhdistetaan 400 miljoonaa kuutiometriä vettä vuodessa. Jos tämä olisi toteutunut, vesiongelma olisi hoidettu, mutta näin ei tapahtunut.(INN)
- PA:n pääministeri Fayad esitteli Fatahin ja Hamasin eheyttämissuunnitelman. Sen mukaan laaditaan Palestiinan turvallisuusjärjestelmä, jonka toteutumista valvoo egyptiläinen delegaatio tai jopa sotilasosasto; Hamas luovuttaa Gazan hallinnon tilapäiselle hallitukselle; Hamas ja Fatah sopivat uusista vaaleista. Fayad uskoo, että tulitauko on sopiva aika sopia erimielisyydet. (Haaretz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019