MAANANTAI 14.07.08
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert esiintyy Pariisissa Välimerenmaiden konferenssissa ikään kuin kaikki olisi kohdallaan. Hymy on yhtä mairea ja leveä kuin aina hänen tavatessaan maailman johtavia poliitikkoja; ja halaukset ja käsien puristukset yhtä innokkaita kuin ennenkin. Oireellisia olivat kuitenkin ne, että Syyrian presidentti Assad marssi seurueineen ulos salista Olmertin puheen ajaksi, ja hänen henkivartijansa hätistelivät israelilaiset kuvaajat ja journalistit sivummalle Assadin seurueen tieltä. Ei ollut elettäkään ystävällisestä käden puristuksesta Olmertin ja Assadin välillä: ”Ei mitään foto-tilanteita”, sanoi Assad.
RANSKAN PRESIDENTTI Nicolas Sarcozy sen sijaan huolehti siitä, että Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas varmasti tulivat samaan kuvaan. Sarcozy johdattele heitä kädestä pitäen kuin äiti pieniä poikiaan pyhäkouluun ja osoitteli suuntia, missä TV-kamerat heitä seurasivat. Sarcozyn huolehtiminen on hellyttävää, mutta takana on tietenkin kylmät poliittiset laskelmat. Ranskalle on tärkeää, että Sarcozyn siittämä uusi Välimerenmaiden Unioni saa syntyä ja kehittyä rauhassa ilman soraääniä. Siinä pienetkin positiiviset eleet ovat tärkeitä. Minimivaatimuksena jäsenmaille on se, että ne hyväksyvät yhden ”käenpoikasen” yhteyteensä ja samaan pesään. Israelin läsnäolo karsastaa jatkuvasti alueen muslimimaita, mistä Syyrian nuoren mutta kunnianhimoisen johtajan käyttäytyminen on kuvaava.
Ranskan rooli EU:n puheenjohtajamaana antaa sille hyvän perustan toimia 27 EU-maan nimissä ja arvovallalla. Tärkeät päätökset tehtäneen konferenssissa tänään. (JP)
2. OLMERTIN ASEMA värittää Israelin sisäisiä median kanavia. Spekulaatiot heilahtelevat laidasta laitaan, mutta kukaan ei oikein tiedä, mikä on todellinen tilanne.
Olmert julisti puristellessaan ja heilutellessaan Abbasin kättä, jolta ei juuri mitään ääntä kuultu, että ”me olemme lähempänä rauhansopimusta kuin koskaan aiemmin”. Olmert pyrkii vaikuttamaan sekä ”rauhankumppaniinsa” että ennen kaikkea Israelin kansaan. Siksi hänelle on tärkeää antaa ulospäin kuva, että ”tärkeät ratkaisut ovat aivan käden ulottuvilla”. Ja kuten asiaan kuuluu, Olmert lupasi, että hän tulee vapauttamaan lisää palestiinalaisia vankeja Israelin vankiloista; vankeja, joita poliittiset kommentoijat ovat tottuneet kutsumaan terroristeiksi ja murhaajiksi. Nämä lupaukset huolimatta meneillään olevista vankeinvaihto-sopimuksista sekä Hamasin että Hizbullahin kanssa. Israel on alustavasti lupautunut vapauttamaan 450 palestiinalaista Gilad Shalitin vapauttamista vastaan. Myös Hizbullahin kaappaamien Ehud Goldwasserin ja Eldad Regevin vapauttamissopimukseen kuuluu palestiinalaisvankien vapauttaminen, mutta heidän lukumääränsä ei ole julkisesti tiedossa. Olmert lupaili, että ”hyväntahdon eleenä” Abbasille hän vapauttaa vankeja yli sen määrän, mitä sopimukset Hamasin ja Hizbullahin kanssa edellyttävät.
”RAUHANKESKUSTELUT” Israelin ja PA:n välillä ovat Abbasin analyysin mukaan vakavia ja molemmat osapuolet haluavat rauhaa. Palestiinalaisjohtaja Abdel Rabbo kuitenkin kertoi samoihin aikoihin, että PA:n parissa harkitaan vakavasti ”rauhankeskustelujen” keskeyttämistä ellei peräti lopettamista. PA:n turhautumisen ymmärtää, kun Israel ei suostu heidän vaatimuksiinsa: Vetäytymään 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille; sallimaan palestiinalaispakolaisten palaaminen seudulle, joista he aikoinaan lähtivät; lopettamaan kaiken rakentamisen ”setlementeissä” Juudeassa ja Samariassa, mukaan lukien Jerusalemin uudet lähiöt Pisqat Zeev ja Har Homa; luopumaan Jerusalemin itäosista, jotka se vapautti Jordanian miehityksestä 1967, eikä luovuttamaan Temppelivuoren omistusoikeutta kokonaan PA: n hallintaan. Eikä Israel halua antaa Juudeassa ja Samariassa olevien pohjavesivarojen tai Jordanjoen vesien käyttöoikeutta kokonaan PA:n käsiin tai jakaa maataan kahteen osaan luovuttamalla ”turvallisen maayhteyden” Hebronista Gazan kaistalle.
Eli lyhyesti kerrottuna: Israel ei suostu millään vetäytymään ”Auschwitzin rajoille”, mikä typistäisi maan puolustuskyvyttömäksi räiskäleeksi, jonka sydämessä asuu sille vihamielinen ja todennäköisesti äärimuhamettilainen kansa. (JP)
3. OLMERT lähetti taas kerran yhden viesteistään Syyrian presidentti Bashar Assadille, jossa hän uutislähteitten mukaan kehottaa Assadia lopettamaan venkoilunsa ja tulemaan välittömästi suoriin keskusteluihin Israelin (tarkoittaa Olmertin) kanssa. Hän opastaa Assadia, että turha tässä on odotella USA:n uutta presidenttiä. Olmert käytti viestinviejänä Turkin pääministeriä Recep Tayyip Erdogania. Olmertilla on kiire, hänellä ei ole varaa odottaa, kun ei tiedä, onko hän enää vallassa syyskuun puolen välin jälkeen, jolloin Kadiman puheenjohtaja-vaalit pidetään. Olmert laskee, että jos saataisiin näkyviä kuvia maailman TV-kanaville, joissa hän virnistelee Syyrian pitkänhuiskean presidentin kanssa, Israelin kansa ehkä antaa hänelle anteeksi ennen tehdyt virheet ja rikoksetkin ja hän saa jatkaa virassaan vielä pari vuotta.
SYYRIAN PRESIDENTTI Bashar Assad kertoi kuitenkin lehtimiehille selkeästi, että suorat keskustelut Israelin johdon kanssa saavat odottaa. Hänen kannaltaan epäsuorat keskustelut Turkin kautta ovat juuri sitä, mitä Syyria tarvitsee tällä hetkellä. (JP)
4. HIZBULLAH toimitti Israeliin lupaamansa selvitykset kadonneesta IAF:n navigoijasta Ron Aradista. Arabiankielistä tekstiä oli 80 sivua, joihin sisältyi kolme Aradin perheelleen kirjoittamaa kirjettä sekä pari valokuvaa, joita ei oltu toimitettu perille. Kirjeet oli osoitettu Tamille sekä heidän pienelle vauvalleen Yuvalle, joita hän kertoo rakastavansa. IAF:n kone, jossa Ron Arad toimi navigaattorina, sai moottorivian tai ammuttiin alas Libanonin yläpuolella 1986. Ran Arad laskeutui maahan laskuvarjolla ja joutui Hizbullahin käsiin.
RON ARAD hävisi toukokuun neljännen ja viidennen päivän välisen yön jälkeen vuonna 1988. Hänen uskotaan yrittäneet pakoa, minkä yhteydessä hän luultavasti sai surmansa. Hänen ruumiistaan tai hautapaikastaan ei kuitenkaan ole mitään tietoa. Hizbullahin toimittama raportti hänestä ei myöskään anna mitään vihjettä siitä. Siinä vihjataan, että pakoyritys tapahtui hänen vartijoittensa mennessä taisteluun IDF:n Maydun operaation aikana 1988.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak sanoo, että IDF jatkaa ponnistelujaan Aradia koskevan mysteerion selvittämiseksi, mutta ettei puutteellinen selitys Aradin kohtalosta keskeytä sopimuksen toteuttamista Hizbullahin kanssa. Aradin perhe uskoo, että Hizbullah ei antanut kaikkia dokumentteja, mitä sillä on Aradista. He myös vastustavat Ron Aradin julistamista kuolleeksi ilman todisteita. Barak siirsi USA:n matkaansa voidakseen osallistua kabinetin tiistain istuntoon, jossa vankienvaihdosta Hizbullahin kanssa päätetään. (JP)
5. VANKIENVAIHTO Hizbullahin kanssa tapahtuu tämän hetken tietojen mukaan keskiviikkoaamuna. Neljä libanonilaista vankia siirretään Hadarim-vankilaan lähellä Raanania, jossa Suurterroristi Samir Kuntaria pidetään. Sieltä hänet ja neljä muuta siirretään vaihtoa varten Libanonin rajalle, jossa vaihto tapahtuu kello 09.00 keskiviikkona. Israel on ollut yhteydessä paikallisen Punaisen Ristin edustajien kanssa, joiden on tarkoitus hoitaa käytännön järjestelyt rajalla Nakura rajanylityspaikassa. Punaisen Ristin edustaja kertoo, että he tulevat kuulustelemaan vapautettavia vankeja selvittääkseen, että he haluavat mennä Libanoniin. Hizbullah kutsuu operaatiota nimellä Raduan, kunnioittaakseen Imaad Mughniyehin muistoa, jota kutsuttiin nimellä ”sheikki Raduan”.
ENSIKSI Israel luovuttaa 200 libanonilaisen ruumiit Nakurassa, jonka jälkeen vangit luovutetaan Punaisen Ristin kautta Libanoniin. Ilmeisesti IDF:n sotilaat tai heidän ruumiinsa palautetaan samaan aikaan. Vapautetut libanonilaiset lennätetään rajalta Libanonin sotilashelikopterilla Beirutin lentokentälle, jossa pidetään virallinen vastaanottotilaisuus.
Hizbullah on järjestänyt suuret ”voitonjuhlallisuudet” keskiviikkona iltapäivällä Beirutin Dahiyan lähiössä, joka on Hizbullahin jäsenten vahva tukiasema.
IDF:n sotilaitten Eldad Regev ja Ehud Goldwasser fyysisestä tilasta ei vieläkään ole selvyyttä. Omaiset sanovat, että vaikka vaihdossa saadaan vain heidän jäännöksensä, on tärkeää, että heidät voidaan haudata juutalaisten traditioitten ja uskonnon säännösten mukaan. (JP, Ynet)
6. ISRAELIN turvallisuusviranomaiset pelkäävät, että Hizbullah voi toteuttaa jo pitkään viipyneen uhkauksensa kostaa sotilaskomentajansa Imaad Mughniyehin teloituksen, josta se syyttää Mossadin asiamiehiä. IDF:n parissa pelätään, että Hizbullah voi toteuttaa joko kommando-iskun rajanpinnassa esim. panttivankien hankkimiseksi tai tehdä ratsian lähellä Libanonin rajaa sijaitsevaan juutalaiskylään. IDF:n epäilyt perustuvat raportteihin haastatteluista, joita on julkaistu Hizbullahin johtajista, ja muihin kirjoituksiin.
LIBANONIN ja Israelin välinen raja on ollut rauhallinen Libanonin kakkossodan jälkeen, mutta Hizbullah ei ole ollut millään tavoin toimeton näinä kuukausina. Se on kunnostanut, ajanmukaistanut ja laajentanut Libanonin eteläosaan rakentamiaan maanalaisia tunneleita, kouluttanut ja lisännyt asejoukkojaan, sekä hankkinut suuren määrän raketteja ja ohjuksia, joiden määrä on tiettävästi kolminkertainen siihen, mitä se oli ennen sotaa, ja joista joidenkin kantomatka ulottuu Libanonista Beershebaan ja ylikin.
HIXBULLAHIN vetoasema Libanonin hallituksessa, jossa sillä on 11 ministeriä ja veto-oikeus hallituksen päätöksiin, se pystyy estämään YK:n UNIFIL-joukkojen mandaatin muutokset Libanonissa. Israel haluaisi laajentaa niiden valvonta- ja aseenkäyttöoikeutta. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Israel haluaa, että Gilad Shalit palautetaan ennen vankien vapauttamista. (JP)
- IDF ei ota todesta Libanonin presidentin uhkausta käyttää asevoimia Shabaa Farmin palauttamiseksi Libanonille. (JP)
- Olmertin kuulustelut perjantaina vahvistivat Poliisin epäilyksiä petoksista.
- USA joutui katselemaan sivusta Pariisin kokouksen hajottaessa sen toivomat Syyrian vastaiset boikottisuunnitelmat. (Haaretz)
- Viimeiset paljastukset Olmertia vastaan eivät ole saaneet rajuja reaktioita enempää Kadimassa kuin Labourissa tai oppositiopuolueissa. Livni kertoi Pariisissa, että hän on tehnyt omat päätelmänsä, mutta ilman yksityiskohtia. Barak ja Mofaz sanovat, ettei nyt ole sopiva aika uusille vaaleille. (Haaretz)
- Al-Jazeera TV näytti ohjelmassaan Hizbullahin tunnelia. Niissä on keittiöt, suihku-wc-tilat, ilmastointi ja ulkopuolinen kääntyvä valvontakamera, joka välittää kuvan sisälle. Tunnelin rakentaminen kesti 8 kuukautta. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019