MAANANTAI 07.07.08
1. ISRAEL puhuu rauhasta, mutta sen toimet käytännössä ovat sodan toimia, sanoo Mahmoud Abbasin virastopäällikkö Rafik Husseini. Hän haluaa ilmaista tällä PA:n johdon turhautumisen ”rauhankeskustelujen” hitaaseen etenemiseen. Hän kuitenkin vakuuttaa kiireesti, että Abbas haluaa jatkaa keskusteluja peläten, että ilman niitä israelilaiset tekevät hänelle saman minkä Jasser Arafatille. ”He syyttäisivät häntä terrorismista”, hän selittää. Elämänsä loppuvuosina Arafat ei uskaltanut liikahtaa Mukatan hallintokeskuksen ulkopuolelle peläten, että IDF pidättää hänet.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas matkusti eilen Damaskokseen, jossa hän keskusteli presidentti Bashar Assadin kanssa pyrkien saamaan Syyrian tuen yritykselleen eheyttää Hamasin ja Fatahin välille kehittynyt juopa, joka on ilmeinen este rauhansopimuksen solmimiseksi Israelin ja PA:n välillä. Abbas ei kuitenkaan tavannut Hamasin ulkomaan-asioitten johtajaa Khaled Mashaalia ”USA:n ja Israelin vaatimuksesta”.
ABBAS ESITTI pessimisminsä rauhansopimuksen solmimisesta kuluvan vuoden aikana. ”Israelilaiset eivät ole vakavissaan rauhan asiasta, ja he vain hukkaavat aikaamme. Eivät myöskään amerikkalaiset auta asiaa, koska he eivät painosta Israelia lopettamaan setlementtien rakentamista,” hän selitti medialle. Abbas kiirehtii yhteyden rakentamista Fatahin ja Hamasin kesken siksi, että hän uskoo Israelin käyttävän pesäeroa hyväkseen eikä suostuvan maa-alueiden luovuttamiseen palestiinalaisille. Toisaalta Olmert vakuutti jo kauan sitten, että hän lopettaa kaikki keskustelut PA:n kanssa, jos se aloittaa yhteydet Hamasin kanssa. Hamasin edustaja ja kansanedustaja Salah Bardaweel syytti Abbasia, että tämä taipui USA:n hallituksen ja Ricen vaatimukseen olla tapaamatta Mashaalia Damaskoksessa.
UUTISLÄHTEITTEN mukaan Egypti on pahoittanut mielensä Abbasin halusta etsiä Syyrian apua yhteyden rakentamiseksi palestiinalaisryhmien välillä, koska Egyptin johto on pitänyt asiaa yksityisoikeutenaan. Tällä voi olla vaikutusta Gilad Shalitia koskeviin neuvotteluihin. JP
2. PALESTIINAN johto on selvästi ilmoittanut kannattavansa senaattori Barak Hussein Obaman valintaa USA:n presidentiksi. He uskovat että Obama aloittaa välittömästi vannottuaan virkavalansa ”Palestiinan valtion synnytystoimet”, eikä kuten nykyinen presidentti George Bush, joka aloitti ne vasta virkakautensa loppuvuosina. Toisaalta israelilaisten suhtautuminen Obaman valintaan on odottava mutta epäluuloinen. Vaikka Obama on useassa yhteydessä vakuuttanut tukevansa Israelia ja sen taistelua olemassa olostaan Lähi Idän vihamielisessä ympäristössä, Obaman tapa laimentaa aiemmat lupauksensa tai jopa kieltää ne, aiheuttaa juutalaisissa pahoja aavistuksia. Lisäksi sitä tukevat Obaman yhteydet palestiinalaisiin intellektuelleihin USA:ssa, joista Columbian yliopiston professori Rashid Khalidi on kuvaava esimerkki. Hän valittaa, että PA tyytyy vain Länsirantaan ja Gazaan.
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=68973
OBAMAN vakuutusta kristillisestä uskostaan epäillään myös, mistä esimerkkinä on hänen hartaan läheinen yhteytensä Opra Winfield TV-juontajaan, joka on avoimesti New Age liikkeen aktiivikannattaja ja sen aatteiden levittäjä osallistuen sen järjestämiin konferensseihin.
AMERIKAN hindut olivat saaneet tietää, että Obama pitää mukanaan pientä hindujen apinajumalaa esittävää talismania. Tämä sai heidät lahjoittamaan Obamalle 60 sm korkean apinajumalan patsaan. (JP)
3. CHENEYN JA GATESIN leirit pitävät Israelia pelinappulanaan Lähi Idän kokonaispelissä, arvioivat Israelin diplomaattiset ja puolustusviranomaiset JP:n artikkelin mukaan, jonka kynäilivät H Keinon, Y Katz ja E Lefkovits. Heidän mukaansa viime päivien tietovuodot Washingtonista Israelin hyökkäysaikeista Irania vastaan ja mitä tämä vaikuttaisi USA:n toimiin, on merkki syvästä erimielisyydestä Bushin hallituksen sisällä.
SOTAISTA kantaa edustaa varapresidentti Dick Cheney, kun rauhanomaista ”kyyhkys”- kantaa edustaa puolustusministeri Robert Gates. Edustamansa kannan edistämiseksi he käyttävät hyväkseen Israelia, joko uhaten tai tyynnytellen Israelin hyökkäysaikeilla.
KIRJOITTAJAT ottavat esimerkiksi amiraali Mullenin äskeisen Israelin vierailun, jonka yhteydessä Mullen sanoi Israelin hyökkäyksen Iraniin vahingoittavan USA:n etuja. He katsovat, ettei lausunnon tarkoituksena ollut vain hillitä Israelin hyökkäyshaluja vaan sillä sidottiin USA:n sotaa tukevien kädet. Artikkelissa todetaan, ettei Israel voisi iskeä koneillaan Iraniin ilman USA:n suostumusta, sillä suorin reitti Israelista Iraniin kulkee Irakin ilmatilan kautta, jota USA valvoo. Siten Israel tarvitsee USA:n apua sekä operaation aikana että sen jälkeen. ”Me tarvitsisimme heidän apuaan iskun suorittamiseksi, ja jälkeenpäin meidän tulisi käsitellä Hizbullahin ja Syyrian mahdolliset hyökkäykset diplomaattisten seurausten ohella. Maailma tuskin taputtaisi käsiään hyväksyvästi, jos raakaöljyn hinta nousisi sen seurauksena kanteen sataan USD nykyisen 140 asemesta”, virkailija selittää. Hän sanoo hämmentyneensä Mullenin viittauksesta USA:n kolmanteen rintamaan IAF:n iskun seurauksena.
USA:N kansallisen turvallisuuden analyytikko A H Cordesman analysoi, että USA:lla on suunnitelmia kaikkia esille tulevia tilanteita varten, siis myös mahdollisia iskuja varten Iraniin, mutta ettei niiden toteuttaminen ole ohjelmassa. Hän olettaa, että Iranin tilanteen käsittely tulee siirtymään seuraavan USA:n presidentin hoidettavaksi. Hän viittaa siihen, että tämä on myös Bushin, Ricen ja Mullenin kanta, mutta tunnustaa, että arviointiperusteet voivat muuttua.
TÄMÄ ANALYYSI asettaa Israelin päättäjät entistäkin vaikeamman kysymyksen eteen. Israel katsoo, ettei aikaa ole hukattavissa, eikä seuraavan presidentin henkilöllisyydestä tiedä kukaan. Toisaalta Israelin nykyinen hallitus tuskin kykenee aloittamaan niin vaativan ja lopputulokseltaan arvaamattoman operaation kuin mitä isku Iraniin olisi. (JP)
4. ISRAEL ON ALOITTANUT Hizbullahin kanssa neuvotellun vankienvaihtosopimuksen toteuttamisen valmistelut kaivamalla esiin kauan sitten haudattuja ruumiita. IDF:n pohjoisen lohkon OC komentaja kenraalimajuri Gadi Eisenkot määräsi Safedin lähellä sijaitsevan hautausmaan, jonne vihollissotilaitten ruumiita on haudatta, kielletyksi sotilaalliseksi alueeksi sunnuntaista lähtien. Ruumiit tunnistetaan ennen ehkä tällä viikolla tapahtuvaa vaihtoa.
Hautausmaahan on haudattu kymmenien libanonilaisten ja palestiinalaisten gerillojen ruumiita. Ne on tarkoitus palauttaa Libanoniin. Israelin hallitus hyväksyi vaihtosopimuksen sunnuntain istunnossaan.
SOPIMUKSEN MUKAAN Eldad Regevin ja Ehud Goldwasser, joiden oletetaan kuolleen vankeudessa, vaihdetaan useisiin Hizbullahin terroristeihin, palestiinalaisiin vankeihin, joiden lukumäärää ei ole ilmoitettu, sekä kurdi-terroristiin Samir Kuntar. Palestiinan uutistoimisto Maan kertoi sunnuntaina, että vaihto alkaa torstaina. Israelissa uskotaan, että operaatio kestää pari viikkoa. Maan-uutistoimiston mukaan Kuntar ja kolme muuta vankia vapautetaan torstaina Regeviä ja Goldwasseria vastaan. Maan uutistoimiston mukaan palestiinalaisen naisterroristin Dalal Mughrabin ruumiin luovuttaminen PA:lle on osa sopimusta. PA suunnittelee luovutustilaisuudesta vaikuttavaa kansallista tapahtumaa. (JP)
5. ISRAELISSA yleinen mielipide on noussut vankienvaihtosopimuksia vastaan, joissa
eläviä terroristeja ja muita vankeja vaihdetaan ruumiita vastaan. Puolustusministeriö asetti toimikunnan kehittämään uudet kriteerit, joitten mukaan vaihtosopimuksia tulevaisuudessa tulee solmia. Puolustusministeri Ehud Barak nimitti toimikunnan jäseneksi Tel Avivin yliopiston professorin Asa Kasherin, joka laati IDF:n kontaktikoodin vuonna 1992.
HÄN KERTOO, että on korkea aika laatia säännöt, koodit, joitten mukaan keskusteluja vankien ja kaatuneitten tai muuten kuolleitten ruumiiden vaihtamisesta käydään. Hän katsoo, että mielettömien sopimusten välttämiseksi ei ole mielekästä aloittaa keskustelut jokaisessa tapauksessa nollapisteestä terroristien kanssa, koska se vain lisää niiden motivaatioita kaapata lisää panttivankeja, kuten Wino-komitean raportissa tammikuussa todettiin. Siksi on tärkeää käydä perusteelliset keskustelut ennen niitä ja laatia selkeät periaatteet, joiden mukaan toimitaan.
KASHER OLETTAA, että julkinen ja pitkittynyt keskustelu Regevin ja Goldwasserin vapauttamisen yhteydessä on vahingoittanut neuvottelijoitten asemaa ja nostanut maksettavaa hintaa. Kasher arvioi, että ensimmäiseksi hallituksen tulee tunnustaa velvollisuutensa sekä siviileistä että sotilaista, jotka ovat joutuneet vihollisen käsiin.
Toiseksi IDF:n tulee tehdä kaikkensa heidän tuomiseksi kotiin, elävinä tai kuolleina.
Kolmanneksi Kasher arvioi, että hallituksen tulee tehdä selvä ero elävän ja kuolleen välillä keskusteluissa heidän palauttamisekseen. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin kaupunki antaa rakennuslupia Sur Bahirin lähiön arabialueille huolimatta äskeisestä terrori-iskusta, jonka suorittaja tuli tästä lähiöstä. Kaupungilla on kaikkiaan 10 000 asuntoyksikön rakennussuunnitelma Jerusalemin arabiosiin. JP)
- Puolustusministeri Ehud Barak antoi käskyn IDF:lle valmistautua terroristin vanhempien talon hajottamiseen, mutta on muuttanut sen sitten molempien viimeisten terroristien kotitalon sinetöimiseksi. Israelin yleinen mielipide ei välttämättä tue terroristin vanhempien talon hajottamista, jos terroristi asui vanhempiensa kotona. (JP)
- Pääministeri Olmert esitti hallituksen istunnossa huolensa, että Venäjän juutalaiset (FSU) voivat hävitä olemasta sukupolven aikana. Heitä tuli maahan viime vuonna 6.700; vuonna 2001 vastaavasti 34 000. Olmert esitti arvion, että heitä on enää 500 000, joista yksi kymmenestä harjoittaa aktiivisesti juutalaisia tapoja tai osallistuu tilaisuuksiin. Vuosien 1989-2007 välisenä aikana 83 000 maahan tullutta siirtolaista muutti pois. Heistä yli 50 000 asuu nyt entisen NL:n alueilla. (JP)
- Iran on antanut useille siviiliyhtiöille tehtäviä uraanin rikastamiseksi P2 kaasu-sentrifugeilla, jotka ovat huomattavasti nopeampia kuin P1. Niiden rikastama uraani sopii ydinpommin valmistamiseen. (Haaretz) http://www.haaretz.com/hasen/spages/999720.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019