TORSTAI 19.06.08
1. TULITAUKO Israelin ja Hamasin välillä alkoi kuten oli ennakoitu ja sovittu torstaiaamuna kuuden aikaan. Hamasin sotilassiiven Izzadin Qassam puolesta Said Siam kertoo, että Hamas tulee pitämään huolen siitä, että tulitauko pitää. Hänen puheistaan voi päätellä, että Hamas on antanut kaikille joukoilleen käskyn pidättää syyhyvää liipasin-sormeaan. Eilen terroristit ampuivat 37 Kassam-rakettia ja kranaattia Israeliin. Yksi raketti osui omakotitaloon perheen ollessa iltapuuhissaan. He kuulivat hälytyssireenin äänen ja ryntäsivät talon suojahuoneeseen. Voimakas räjähdys heilutti koko taloa ja sen teräksiset ikkunapielet viskautuivat osittain naapuritalon seinään. Onneksi kukaan ei haavoittunut raketin sirpaleista, mutta perheen nuori poika vietiin sairaalaan shokin vuoksi.
Miten Hamas pystyy pitämään aisoissa muut terrorijärjestöt, on arvoitus, joka selviää lähi päivien aikana. Innokkaimpia ovat Islamic Jihad, PRC ja Fatahin alainen al-Aksa. (JP)
2. IRANIN YLIN KAITSIJA Ali Khamenei onnitteli Hamasia tulitauon aikaan saamisesta. Khamenei katsoo, että se oli suuri voitto paitsi Hamasille, myös Iranille ja muille Israelia vastaan taisteleville terrorijärjestöille.
Khamenei selitti, että tulitauon myötä islamin oikeauskoisten saartorengas kiristyy paitsi Israelin, myös Egyptin ympärille, mikä on yllättävää, koska molemmat ovat muslimivaltioita, joissa toisinajattelijoita sorretaan armotta. Khamenein viittaus Egyptiin voi olla seurausta Iranin ja Sudanin välille syventyvästä sotilaallisesta yhteistyöstä. Sudan ja Egypti ovat kiistelleet jo pitemmän aikaa Niilin alkulähteitten vesistä, joita Sudan pyrkii patoamaan omaan käyttöönsä. Toisaalta Hosni Mubarakin hallitusta ei juuri voi sanoa uskonnolliseksi. (JP)
3. IDF:N KOMENTAJA Gabi Ashkenazi ennusti, että tulitauko Hamasin kanssa tulee olemaan hauras ja lyhytaikainen. Hän ei elättele liikoja toiveita sen merkitykselle, ja sanoo IDF:n valmistautuvan ”sateista päivää” varten, jolloin Kassamit alkavat pudota uudelleen Israelin puolelle Gazan kaistan turva-aitaa.
Pääministeri Ehud Olmert toistaa armeijan komentajan pessimistisiä näkemyksiä. Hän sanoo odottavansa, että Hamas pidättää toisia terrorijärjestöjä Gazassa rikkomasta sopimusta Israelin kanssa. Ei ole ensimmäinen kerta, kun Israelin johtaja odottaa terrorijärjestön sotivan Israelin sotia, mutta olisi ensimmäinen kerta, jos niin tapahtuisi. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kehuu BBC:n arabiosastolle antamassaan haastattelussa, että hän on valmis suuriin myönnytyksiin kaikilla rintamilla. Ensisijaisesti tämä tarkoittaa ”rauhan-keskusteluja” palestiinalaisten kanssa, mutta myös Syyrian keskustelut ovat nousseet vahvasti esille, kuten uutena kohteena rauhansopimus Libanonin kanssa. Syyria ja Libanon ovat pysyneet periaatteellisessa sotatilassa Israelin kanssa 1973 sodasta lähtien. Niiden kanssa solmittiin tulitauko, jossa määriteltiin linjat, minne armeijoiden tuli asettua. Lähinnä se tarkoitti sitä, että Israel veti joukkonsa Syyriassa Kuneitran kaupungista, jonka ne olivat miehittäneet. Ne ovat kuitenkin tykinkantaman päässä Damaskoksesta, mikä lienee osasyy siihen, että raja-alue Syyrian ja Israelin välillä on ollut hyvin rauhallinen.
Libanon haluaa Shebaan farmin, mikä Israelin tietojen mukaan kuuluu Syyrialle. Alueelle ei sinänsä ole strategista merkitystä, kysymys on periaatteesta.
Olmert totesi lehdelle, että Israel on valmis rauhankeskusteluihin myös Hamasin kanssa, jos se on valmis noudattamaan kvartetin asettamia ehtoja. (JP, Ynet)
5. HAMAS TV julkaisi järjestön tekemän videoesityksen, miten IDF:n sotilas kidnapattiin. Esityksen taltioi Palestiinan Media Watch (PMW), joka seuraa palestiinalaisten mediaesityksiä ja kääntää niitä. Esityksessä tuhotaan ”israelilainen tankki”, ja näytetään miten kaikki tapahtui Hamasin propagandan mukaisesti.
Annan alla osoitteen josta voi seurata PMW:n taltioimaa videoesitystä.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/994445.html
6. USKONNOLLISTEN puolueitten Shas ja NU/NRP johtajat sekä ylirabbit lähettivät kirjeen pääministeri Ehud Olmertille, jossa he pyytävät tätä peruuttamaan ensi viikon torstaiksi suunnitellun homoparaatin Jerusalemissa.
He sanovat kirjeessään, ettei sanan- ja ilmaisunvapaus tarkoita vapautta esitellä julkisesti toimia, joita toiset pitävät kauhistuksina. He ehdottavat, että homotilaisuus pidettäisiin sisätiloissa, ja että sisään päästettäisiin korkeintaan 18 ihmistä.
Ei taida tyydyttää Jerusalemin Open House, homojen ja lesbojen Jerusalemin keskusta. (INN)
7. ISRAELIN TURISMI noussee tänä vuonna ennätyskorkeuteen.
Toukokuun aikana maahan tuli lähes 300 000 turistia, mikä on 5 % enemmän muin ennätysvuonna 2000. Tämä on aiheuttanut yhtäkkiä jopa tilanteen, jossa maassa ei ole tarpeeksi hotellihuoneita. Suurin turistitulva tulee USA:sta ja Venäjältä. Tämä ihmetyttää viranomaisia, sillä dollarin arvo pysyttelee alhaisena. Israelissa odotettiin kiinalaisten tulvaa, mutta toistaiseksi sitä ei ole nähty.
Israelin turismiministeriö on valmistanut uuden kartaston Israelin maasta turisteja varten. Siinä esitellään kaikkien tärkeimpien kaupunkien kartat, turistikohteet ja lisäksi paljon asiatietoa Israelista. Karttoja voi kopioida tietokoneelta, ja suomalaisia varmaan ilahduttaa, että yksi valittavista kielistä on suomi. Kieli valitaan kohdassa ”choose language”.
Sen saa omalle koneelle alla olevasta osoitteesta.
http://www.goisrael.com/Tourism_Eng/Tourist+information/Discover+Israel/Maps+of+Israel.ht
8. Tämän päivän raportti on myöhässä Haifan matkan vuoksi. Jouduin auttamaan Michal tyttäreni asunnonmuutossa, mutta yritän huomenna toimia normaalitahtiin. Kiitos kaikille lukijoille ja tukijoille, ja niille, jotka jo viilettävät kesämökeilleen Siunattua Juhannusjuhlaa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019