TORSTAI 05.06.08
1. OLMERT AMERIKASSA. Olmert puhui AIPAC:in kokouksessa vakuuttavan tuntuisesti ja jopa laskien leikkiä korruptioepäilyksistään ja tutkimuksistaan, mikä sai muutamat epäilijätkin taputtamaan vaisusti käsiään. Varsinkin Olmertin vakuutukset Amerikan juutalaisten tuen merkityksestä Israelille varmaan lämmittivät monen mieltä, koska viime aikoina Israelin ja ulkomailla olevien juutalaisjärjestöjen välit ovat välillä kireät.
Kukaan yli 7000 AIPAC:in kokoukseen tulleista ei vaatinut Olmertin eroa eikä huudellut vastalauseita, kuten kotona olisi tapahtunut, mutta joku mainitsi ”Olmertin muistuttaneen tanssijaa, jolla on vain yksi jalka, mutta joka urhoollisesti jatkaa esityksiään”.
Olmertin puhe kokousväelle ei sisältänyt mitään uutta. (JP)
2. OLMERTIN JA BUSHIN tapaamista odotettiin suurella mielenkiinnolla, koska siellä uskottiin kosketeltavan asioita, jotka voivat muuttaa koko Lähi Idän näkymät.
Jos etukäteen olikin herätetty epäilyksiä, miten Bush suhtautuisi vieraaseensa, jonka yllä leijuu synkkä epäilysten pilvi, Bush ei ulospäin antanut vihjettä, että se olisi vaikuttanut hänen ja Olmertin selkeän tuttavalliseen keskustelutyyliin.
Bush ja Olmert antoivat aivan lyhyen lausunnon keskustelujensa yhteydessä ilman kysymyksiä, jotka olisivat tungettelevina voineet häiritä ilmapiiriä.
BUSH TOTESI lausunnossaan median edustajille, että Iran on ”olemassaolouhka” rauhalle. Hän kehotti maailmaa ottamaan Iranin uhkaukset vakavasti kuten USA tekee. Bushin käyttämä terminologia muistutti Israelissa totuttuun, mikä Israelissa katsottiin USA:n tueksi Israelin epäilyksille, ettei maailma näe Iranin ydinasetta tarpeeksi uhkaavana, vaan on totuttautumassa siihen, että Iran on pian ydinvalta ja sitä tulee kohdella sen mukaisesti.
SYYRIAN tilanteesta Bush selvästi kiemurteli eikä antanut suoraa vastausta kysymykseen, mikä USA:n kanta on Olmertin aloitteeseen keskusteluista Assadin hallituksen kanssa. USA:n kanta näyttää olevan: ”Katsotaan nyt, mitä siitä tulee, mutta teitä on varoitettu”. USA:n edun mukaista olisi saada Syyria vieroitetuksi Iranin napanuorasta, mutta se voi olla ennenaikainen toivo; ainakaan merkkejä Assadin taipumisesta siihen suuntaan ei ole nähtävissä.
PALESTIINAN valtion perustamisen kiireellisyydestä Bush muistutti taas kerran. (JP)
3. AIPAC:in tilaisuudessa puhuivat myös USA:n kaikki kolme presidenttiehdokasta. Jokainen heistä ilmaisi horjumattoman tukensa Israelille kaikkia uhkia vastaan. Ehkä mielenkiintoisin oli senaattori Baruck Hussein Obaman puhe, josta näyttää tulevan republikaanien ehdokas voitettuaan kilpailijansa Hillary Clintonin. Hän vakuutti horjumatonta tukeaan juutalaiselle yhteisölle, Israelin turvallisuudelle sekä tekevänsä kaikkensa estääkseen Iranin saamasta ydinasetta.
OBAMA vakuutti kannattavansa jakamatonta Jerusalemia Israelin pääkaupunkina, jonka tulee myös pysyä jakamattomana. Hän sanoi, että Israelin ilmavoimien isku Syyrian oletettua ydinlaitosta vastaan tammikuun 6. päivänä oli täysin oikeutettu.
OBAMAN puhe oli mielenkiintoinen Israelin kannalta siksi, että hänen lojaalisuuttaan ja taustaansa kristittynä ja rehellisenä kansalaisena on epäilty. Vaikka Israelissa toistuvasti ja enenevässä määrin halutaan esiintyä itsenäisesti myös tärkeimmän tukijamaansa USA:n suhteen, sen turvallisuus lepää vahvasti USA:n vakuuksien varassa jo pelkästään siksi, että Israelin aseet ja sotakoneet on valmistettu USA:ssa, ja varaosien saatavuus kriisitilanteessa on elintärkeä. Varoituksen sanoja kuulee: Voidaanko Obaman lupauksiin luottaa? (JP)
4. OBAMAN presidenttiehdokkuus on saanut innokkaita tuenosoituksia muslimi-maailmassa, vaikka Obama itse on äänestäjiensä takia pyrkinyt tekemään pesäeroa heihin. USA:n muslimijärjestön edustaja Louis Farraghan ilmaisi tukensa Obamalle, josta tämä sanoi kieltäytyvänsä, kuten entisen kirkkonsa taholta tulevasta.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas ei sen sijaan ollut ollenkaan onnellinen Obaman puheista juutalaisille. Abbas puhui eilen kansalleen median välityksellä. Hän torjui ehdottomasti Obaman vakuutukset jakamattomasta Jerusalemista, ja vakuutti, että ”jokainen on tietoinen , että Jerusalem on ollut miehitetty kaupunki 1967 lähtien”. Tämä Abbasin puhe on oikea, mutta sen kohde on väärä: Jordanian arabilegioona miehitti Jerusalemin itäosat vuoden 1948 Israelin itsenäisyystaistelussa, ja miehitti niitä vuoteen 1967 kuuden päivän sotaan saakka, jolloin Israel vapautti ne. Jerusalemin miehitys päättyi siihen. Siitä lähtien Jerusalem on ollut avoin kaupunki sekä israelilaisille, palestiinalaisille, kristityille että kaikille, jotka haluavat tutustua kaupunkiin, mitä sen itäosa ei ollut ennen vapautusta. (Ynetnews)
5. MAHMOUD ABBAS sanoi puheessaan eilen, että hän on valmis aloittamaan keskustelut Hamasin kanssa viitaten puheessaan Jemenin aloitteeseen. Abbas lisäsi, että jos keskustelut Hamasin kanssa onnistuvat, hän on valmis pitämään uudet parlamentti- ja presidenttivaalit. Tähän saakka Abbas on vaatinut ehtona keskusteluille, että Hamas luopuu vallasta Gazan kaistalla. Tämä asettaa myös Israelin johdon ”temppelinharjalle”, sillä Israelin ehtona ”rauhankeskusteluille” PA:n kanssa on ollut, ettei Hamasin kanssa keskustella.
HAMASIN EDUSTAJA Taher Nunu ilmaisi Hamasin tyytyväisyyden Abbasin tarjouksesta ja sanoi Hamasin olevan valmis harkitsemaan keskustelujen mahdollisuutta.
ABBAS vakuutti puheessaan työskentelevänsä kaikin voimin, jotta ”Palestiinan valtio toteutuisi pääkaupunkinaan Jerusalem perustuen rauhansopimukselle, joka on kaukana Israelin setlementtipolitiikasta”, kuten hän selitti. (Ynetnews)
6. SAUDI ARABIAN kuningas Abdullah avasi keskiviikkona muslimijohtajille tarkoitetun kolmipäiväisen tilaisuuden muslimien pyhässä kaupungissa Mekkassa, jonne yhdelläkään ei-muslimilla ei ole oikeutta jalallaan astua kuoleman uhalla. Abdullah on aiemmin esittänyt uskontojen välistä konferenssia. Israelissa arvaillaan, voisivatko tällaiseen tilaisuuteen myös Israelin juutalaisten edustajat osallistua. Se olisi ennen näkemätön tapaus.
KUNINGAS Abdullah kehotti puheessaan ”islamia vapauttamaan itsensä ääriliikkeistä, jotka sumentavat islamin aidosti positiivisen sanoman”.
Toinen tärkeä viesti Abdullahin puheessa oli sunni- ja shia-muslimien välisen erimielisyyden poistaminen. Kuin osoittaakseen tarkoittavansa täyttä totta, hän tuli kokoussaliin lähes käsikädessä Iranin vaikutusvaltaisen shia-johtajan ja poliitikon Akbar Hashemi Rafsanjanin ja sheikki Abd al-Aziz al-Sheikin kanssa, istuen salissa Rafsanjanin kanssa rinnakkain.
RAFSANJANI ylisti puheessaan ”Saudi Arabian suurta viestiä, joka tulisi hyödyttämään koko ihmiskuntaa”. Hän kehotti ennen keskustelua uskonnoista keskustelemaan sunnien ja shiojen välisistä suhteista löytääkseen islamin todellisen tien ja löytämään suurempaa ymmärrystä sunni- ja shia-mulimien välille. Tällä on eskatologinen merkitys. (Ynetnews)
ENGLANNIN entinen pääministeri Tony Blair, joka muutama kuukausi sitten liittyi Rooman kirkkoon, sanoo perustaneensa järjestön nimeltä Faith Foundation (Uskon säätiö). Sen tarkoituksena on saada maailman eri uskonnot lähestymään toisiaan. Blair sanoo uhraavansa suuren osan ajastaan tämän säätiön toiminnan edistämiseen.
VÄHEMMÄN yhteisymmärrystä osoittaa sen sijaan tiedot Birminghamistä, jossa muslimien asuttamille alueille tulevat kristityt, jotka pyrkivät puhumaan uskostaan, käsketään paikallisten viranomaisten toimesta häipymään kiireesti alueelta oman turvallisuutensa vuoksi. ”Teitä on varoitettu”, kertoo kaupungin palkkalistalla oleva virkailija muslimipoliisin katsellessa.
Tällaisia ei-muslimeilta kiellettyjä kaupunginosia on useissa muissakin Euroopan kaupungeissa. http://www.joelstrumpet.com/?p=1283
7. UUTISOTSIKOITA
- Barak sanoo, että Talansky-affair pidättää tulitaukosopimusta. Hän syyttää Olmertia. että tämän ahdistukset ovat halvaannuttaneet hallituksen toimet.JP
- Kadiman puheenjohtajaehdokkaat Mofaz, Dichter ja Sheetrit haluavat siirtää puheenjohtajavaaleja, Livni yksin haluaa pitää ne heti. (JP)
- Likudin puheenjohtaja Netanyahu tekee voitavansa estääkseen Kadiman uuden hallituksen muodostamisen Mofazin tai Livnin johdolla. Äskeinen gallup 5 297 Kadiman jäsenen parissa antoi Olmertille 32.2 %, Livnille 19.2 %, Dichterille 18.3 %, Mofazille 17 % ja Sheetritille 13.2 %. Jos Olmert ei ole mukana, Mofaz ja Dichter saisivat lähes saman kannatuksen, Livni kolmantena. (JP)
- PA:n pääneuvottelija Israelin kanssa Ahmed Queria (Abu Ala) sanoo tarvitsevansa ihmeen, että rauhankeskustelut voitaisiin käydä sopimukseen asti kuluvan vuoden aikana. Sekä hän että Abbas ja Fayyad syyttävät Israelia neuvottelujen hitaudesta. Varsinkin Jerusalemin uusien lähiöitten Pisgat Zeevin ja Har Homan rakennussuunnitelmat ovat heidän silmätikkuinaan. He kuvittelevat aivan vakavissaan, että nuo lähiöt tulisivat kuulumaan tulevaan Palestiinan valtion pääkaupunkiin. (JP)
- Israelin johtomiehet ovat lopulta tajunneet, että sekä Egypti että Palestiinan Auktoriteetti pyrkivät kaikin voimin vaikuttamaan sekä EU:n 28 valtion että OECD:n 30:en valtion päämiehiin, etteivät ne huolisi Israelia järjestöjensä jäseniksi ennen kuin se luopuu nykyisestä politiikastaan Juudeassa ja Samariassa. Tällä ne tarkoittavat myös Jerusalemin uusien lähiöitten rakennussuunnitelmia. (JP)
- Entinen talousministeri Avraham Hirchson sai eilen syytteet 2.5 miljoonan NIS varastamisesta Kansalliselta Työntekijäin Federaatiolta (NFW). Kolme muuta virkailijaa sai syytteen pienemmistä varkauksista. (JP)
- Yksityistaloudet voivat pian asentaa aurinkopaneeleja katoilleen, jotka tuottavat sähköä omaan tarpeeseen ja myydä ylimääräisen 2.1 NIS/KW hinnasta sähkölaitokselle. 20 nelimetrin paneelit laitteineen maksavat 60 000 NIS, joka on mahdollista saada takaisin 10 vuodessa. (INN)
- Lämpötilat Jrsm: to. 20/35; pe. 17/26; la. 18/26; su. 18/28 C-astetta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019