TIISTAI 24.06.08
1. OLMERTIN TOTUUDENHETKI on käsillä, arvelee Ynetnews. Attila Somfalvi kirjoittaa artikkelissaan, että pääministeri Ehud Olmert harkitsee eroamista virastaan tänään tai viimeistään huomenaamuna ennen kuin Knessetin hajottamista koskevasta lakialoitteesta äänestetään. Jos lakialoite hyväksytään, Olmertin hallitus kaatuu epäluottamuslauseeseen. Jos Olmert eroaa ennen äänestystä, hän voi jatkaa toimenpidehallituksensa kanssa kunnes muodostetaan uusi hallitus uuden pääministerin johdolla.
OLMERT taivuttelee vielä Shas-puoluetta peruuttamaan jäykän kantansa ja hyväksymään Olmertin tarjouksen 1.5 miljardin NIS tukiaisista, joka ei menisi lapsilisiin vaan työttömien ja alipalkattujen aseman parantamiseksi. Shas vaatii, että varat tulee osoittaa lapsilisiin. Jos Olmert erottaa uhkauksensa mukaan ministerit, jotka äänestävät Knessetin hajottamis-esityksen puolesta, hänen hallituksensa on enää pelkkä hupijuttu ilman valtaa.
SHAS-PUOLUEEN käyttäytyminen tässä eniten kummastuttaa. Sen puheenjohtaja Eli Yishai kertoo medialle ilman häpeän tuntoakaan, että he eivät voi suoraan tukea Knessetin hajottamista ja uusia vaaleja, koska potentiaalinen päähallituspuolue Likud ei ole tarjonnut heille mitään, mutta Olmertin kanssa voidaan keskustella lisätuesta.
ULKOISET VAARAT uhkaavat Israelin olemassaoloa, ja maan johtaminen näissä oloissa vaatisi vakaan ja luotettavan hallinnon, mutta puolueet ja varsinkin uskontopuolue Shas ovat kiinnostuneet vain oman taloudellisen asemansa kohentamisesta. Tämä kierre jatkuu keskeytymättä niin kauan, kunnes saadaan todellinen uudistus aikaan maan vaali-järjestelmässä. Muuten samat korruptoituneet naamat ja heidän suosikkinsa jatkavat maan johtamista loputtomiin, jota nykyinen puoluekeskeinen järjestelmä tukee. (ynetnews.com)
2. ISRAELISSA ODOTETTIIN Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn vierailua maassa sekavin tuntein. Ranskan presidentti tunnetaan impulssiivisena ja arvaamattomana johtajana, joka toimii usein vastoin odotuksia. Hänen puheensa Knessetissä selvitti asioita omalta osaltaan, mutta ei välttämättä positiivisessa hengessä.
SARCOZY ilmoitti kannattavansa Palestiinan valtion perustamista niin pian kuin suinkin, koska se hänen arvionsa mukaan on kestävän rauhan tae. Hän esitti Israelille suoran neuvon: Tyhjentäkää Juudea ja Samaria kaikista juutalaisista, eli hän esittää etnistä puhdistusta, jota toisella nimellä voitaisiin kutsua rasismiksi. Hän esitti Jerusalemin rakentamisen lopettamista sen itäosissa, joista tulisi muodostaa Palestiinan valtion pääkaupunki.
Hän vakuutti, että Israelissa jokainen juutalainen tuntee olonsa turvalliseksi, ja että Ranska pysyy sen rinnalla ja vastustaa jokaista, joka toimii sen tuhoamiseksi. Hän sanoi tukevansa lakiesitystä, joka tarjoaa korvauksia niille, jotka muuttavat vapaaehtoisesti Länsirannalta.
Sarcozy sanoi, ettei Ranska siedä ydinasein varustautunutta Irania. (JP, Ynet)
3. SARCOZYN PUHE herätti voimakkaita vastalauseita Israelin oikeistopiireissä. Pääministeri Olmert silitteli siististi myötäkarvaan, mutta oppositiojohtaja Binyamin Netanyahu totesi omassa puheessaan Knessetissä, ettei Israel koskaan luovu Golanista, ei vetäydy 1949 aselepolinjoille eikä jaa Jerusalemia. Arabikansaedustajat buuasivat Netanyahun puheen aikana. Kansanedustaja Zevulun Orlev (NRP) kehotti Sarcozya viipymään Israelissa pitempään voidakseen paremmin tutustua Israelin historiaan, joka opettaa, ettei Jerusalem koskaan ole ollut muslimi- vaan juutalaiskaupunki. Hän myös opasti Sarcozya viettämään jonkin aikaa Sderotissa ja Gush Katifista karkotettujen juutalaisten parissa saadakseen paremman kuvan siitä, mitä nämä ovat saaneet kärsiä terrorismista ja karkotuksista. Ystävyyden tulisi perustua noista saatuihin opetuksiin, Orlev totesi. Benny Elon (NU) totesi, että hänkin kannattaa kahta valtiota, mutta pienellä muutoksella: Jordania Jordanjoen itäpuolella palestiinalaisille ja Jordanjoen länsipuoli Välimereen saakka juutalaisille. Knessetin puheenjohtaja Dalia Yitzik varoitti, että terrori voi ulottua Pariisiin saakka. Reuven Rivlin (Likud) totesi, etteivät juutalaisasutukset Juudeassa ja Samariassa ole rauhan esteenä, vaan ne vahvistavat juutalaisten pysyvää asumista maassa. (INN)
4. DIPLOMAATTISET toimet jatkuvat kuitenkin korkeista vierailuista huolimatta. Pääministeri Ehud Olmert matkustaa tänään Sharm el-Sheikhiin, jossa hän tapaa Egyptin presidentti Hosni Mubarakin. Olmertin odotetaan pyytävän Mubarakia, että tämä painostaisi Hamasia joustavammaksi keskusteluissa Gilad Shalitin vapauttamiseksi. Hän esittää, ettei Hamasin johto vaatisi kaikkia esittämiään vankeja vapautettaviksi, koska heidän joukossaan on henkilöitä, joiden vapauttamista Israel vastustaa jyrkästi.
OLMERT kehui puhuessaan Kadiman edustajille kotonaan, miten hänen hallituksensa on saanut aikaan rauhantilan Juudeassa ja Samariassa, ja miten Gazan kaistakin rauhoittui tulitaukosopimuksen myötä Hamasin todettua, minkä hinnan se joutuu maksamaan jatkuvasta sotatilasta Israelin kanssa. Olmert unohti mainita, että Länsiranta on rauhallinen siksi, että IDF valvoo sitä kaikilta osin, myös tiesulkujen ja tarkastuspisteiden avulla.
Tarkkailijat epäilevät, että Olmert haluaa kerätä muutaman irtopisteen Egyptiltä tulitauko-sopimuksen kautta, jossa Egypti toimi välittäjänä.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni matkusti eilen Berliiniin, jossa hän osallistuu Palestiinan tukijamaiden yleistä turvallisuutta ja lain noudattamista PA:n alueilla edistävään konferenssiin. Sen aikana hän tavannee PA:n pääneuvottelijan ”rauhankeskusteluissa” Ahmed Qureian, ja he yhdessä raportoivat USA:n ulkoministeri Ricelle, miten keskustelut edistyvät. Konferenssin tarkoituksena on vahvistaa EU:n ja USA:n aloittamaa PA:n turvallisuusjoukkojen vahvistamista. EU:n turvallisuusjoukot EURO-COPPS avustavat PA:n turvallisuusjoukkoja Länsirannalla harjoittaen ja kouluttaen heitä ”länsimaisten standardien mukaisesti”.
5. PA:N TURVALLISUUSVIRKAILIJAT varoittivat Israelin viranomaisia maanantaina, että Islamic Jihad suunnittelee suurta terrori-iskua Israeliin häiritäkseen tulitaukosopimusta. PA:n viranomaisten taholta kerrotaan, että kaksi Jihadin aseistautuneen siiven huomattavaa johtajaa Fadi Kitani ja Ala Abu al-Rub ovat kieltäytyneet antautumasta PA:n turvallisuus-joukoille toistuneista yrityksistä huolimatta. Kitani, joka johtaa Jihadin al-Quds pataljoonaa, asuu Tulkarmissa. Tämä osasto on syyllistynyt useisiin hyökkäyksiin Israelia vastaan muutaman viime vuoden aikana. Turvallisuusmiehet pidättivät hetkeksi hänen vaimonsa, jolta he yrittivät saada tietoja hänen miehensä liikkeistä. PA epäilee, että Kitani valvoo suunnitelmien laatimista terrori-iskusta Israelin puolelle. Yksi raketti ammuttiin tänä aamuna.
AL-RUB johtaa al-Quds pataljoonan pohjoista lohkoa Länsirannalla. Hänen kotinsa on Kabatiyassa Jeninin lähellä. PA:n turvallisuusjoukot ovat pidättäneet viisi Jihadin jäsentä viimeisen kahden kuukauden aikana epäiltyinä hyökkäysten suunnittelusta. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sotilaat pidättivät yön aikana kaksi Jihadin jäsentä Jeninin lähellä.
- Korkein oikeus hylkäsi Noam Shalitin anomuksen tulitaukosopimuksen käsittelemisestä uudelleen turvallisuuskabinetissa, koska se hänen mukaansa perustui valheelle. Olmert ei kertonut kabinetin istunnossa, ettei Gilad Shalitin vapauttaminen sisältynyt sopimukseen. Noam Shalit selitti kirjeessään korkeimmalle oikeudelle, että jos kabinetin jäsenet olisivat olleet tietoisia asiasta, he olisivat äänestäneet sopimusta vastaan. Shalitin lakimiehet pitivät oikeuden sanoja pyörittelevää päätöstä kuitenkin voittona, koska siinä oletetaan hallituksen kiirehtivän vapautusneuvotteluja, ja he katsovat tämän sitovan hallituksen toimia. He aikovat vaatia, että korkein oikeus kieltää hallitusta avaamasta Gazaan johtavia terminaaleja, ennen kuin Shalit vapautetaan. (JP)
- IDF:n päärabbi aloittaa prosessin, jonka tarkoituksena on tehdä saatavilla olevien tosiasioitten perusteella päätös, jolla Hizbullahin kidnappaamat sotilaat Eldad Regev ja Ehud Goldwasser julistetaan kuolleiksi. Hän on ainoa viranomainen, jolla on oikeus tehdä tätä koskeva päätös. Kuolleeksi julistaminen vaikuttaa hallituksen käymiin neuvotteluihin Hizbullahin kanssa, joissa Saksa toimii välittäjänä. Tässä tapauksessa neljään elinkautiseen tuomittu Samir Kuntar tuskin tulee näkemään vapautta. Päätös kuolleeksi julistamisprosessin aloittamisesta yllätti kaapattujen sotilaitten omaisia, joilla ei ollut tietoa, mistä tämä muutos johtui. He muistuttavat, että sotilas Hazi Shai, joka joutui vangiksi ensimmäisen Libanonin sodan aikana, vapautettiin 1985, vaikka hänet julistettiin kuolleeksi. IDF:n aiempi komentaja Moshe Yaalon kosketteli kaappaustapauksia todeten, että joskus kaapatusta maksettu hinta on liian korkea. Hän oletti, että jos Gilad Shalit olisi voitu vapauttaa sotilas-operaatiolla, se olisi jo varmaankin toteutettu. (JP)
- Presidenttien Peres ja Sarcozy tukema suunnitelma Punaisen meren ja Kuolleenmeren välisen laakson kehittämiseksi Peresin nimittämäksi ”rauhanlaaksoksi”, jossa olisi kulkenut kanaali Punaiselta mereltä Kuolleelle merelle ja josta olisi saatu juomavettä sekä Jordanialle että Israelille sähkönvoimalan ohella, peruttiin viime hetkellä. Jordania oli innolla mukana suunnitelmien laadinnassa, mutta ilmeisesti Peresin tapa julkistaa ja kaupallistaa projekti aiheutti sen, ettei Jordania katso voivansa osallistua siihen ”tilanteesta” johtuen. (JP)
- Tri Daniel Farb sanoo kehittäneensä maailman tehokkaimmat vesi- ja tuuliturbiinit. Parhain tuuliturbiini aloittaa metrin tuulella /s, mikä on edullinen Israelissa, jossa tuulien voima on km. 3-4 m/s. Useimmat turbiinit alkavat pyöriä vasta 5-6 metriä/s. tuulella. Hän kehuu turbiininsa olevan edullisempia ilman valtion tukeakin kuin aurinkoenergiaa käyttävät paneelit, joita valtio tukee. Hän olettaa turbiiniensa sopivan jokaisen talon katolle. Massatuotanto voidaan aloittaa mutamassa kuukaudessa. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019