TIISTAI 17.06.08

1. OLMERT TAISTELEE poliittisesta asemastaan kaikin voimin ja tavoin, joiden voidaan katsoa vaarantavan Israelin turvallisuutta ennen näkemättömällä tavalla.

Ensimmäiseksi Olmert on antanut neuvottelutiimilleen vapaat kädet sopia PA:n vastaavan tiimin kanssa ”rauhansopimuksesta”, jossa vain Israel on antavana osapuolena. Siihen kuuluu erään arvion mukaan 92 % Juudeasta ja Samariasta siten, että puuttuvat prosentit korvataan Israelin maasta ”vihreän linjan” länsipuolelta.

ToiseKSI Olmert on antanut ohjeet, että Jerusalemin arabienemmistöiset lähiöt ja lähistöllä sijaitsevat kylät annetaan PA:n hallintaan. Olmert on aiemmin vihjaillut, että myös Temppelivuoren hallinta voidaan luovuttaa PA:lle, kuten suurin osa vanhaa kaupunkia.

KOLMANNEKSI Olmert aloitti viime vuonna salaiset neuvottelut Syyrian kanssa Turkin välityksellä, mistä Olmert antoi ilmoituksen kansalle 21.05.08. Olmertin kerrotaan luvanneen Syyrialle, että Israel luopuu Golanin ylängöstä, minkä Olmert kieltää tehneensä. Aamun uutisten mukaan Olmertin neuvottelijat tapasivat Syyrian edustajat Ankarassa sunnuntaina ja maanantaina. Keskusteluja kuvataan positiiviksi ja rakentaviksi.

Olmertin neuvottelijat jatkoivat Turkista Pariisiin, Olmertin kanslian ilmoituksen mukaan valmistelemaan Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn Israelin vierailua. Vahvistamattomat tiedot kertovat, että Sarcozy pyrkii järjestämään Olmertin ja Syyrian presidentti Bashar Assadin tapaamista EU:n Välimerenmaiden kokouksessa heinäkuun 13. päivänä Pariisissa. Olmertin neuvottelijat valmistelevat itse asiassa tätä tapaamista, vaikka Debkafilen uutisen mukaan Assad tuskin on halukas tapaamaan Olmertia tässä vaiheessa.

YK:n aiempi lähettiläs Israeliin Terje Roed-Larsen esittää kovaa kritiikkiä Olmertin aloittamista keskusteluista ja lupauksista Syyrialle sanoen, että ne tarkoittavat valtavaa lahjaa Syyrialle saamatta itse mitään vastaan. Hänen tehtäviinsä YK:n virkailijana kuuluu turvallisuus-neuvoston päätöslauselman 1559 toteuttaminen. Roed-Larsen syyttää Syyrian presidentti Assadia tämän sekaantumisesta Libanonin asioihin. Roed-Larsen valittaa. että Olmertin aloittamien Syyrian keskustelujen johdosta YK on aloittanut oman myönnytyskampanjansa Syyrian kanssa vaatimatta siltä mitään ja unohtaen aiemmat vaatimuksensa ehtona keskustelujen aloittamiseksi Syyrian kanssa. (lähde: Haarerz)

http://www.haaretz.com/hasen/spages/993333.html

Neljänneksi Olmert on valmistautumassa luopumaan ns. Shebaan Farmista Libanonin, Syyrian ja Israelin rajojen yhtymäkohdassa. Israel valloitti sen 1967 sodassa Syyrialta, mutta Libanon vaatii sitä itselleen. Hizbullah on käyttänyt sitä tekosyynä aseistautumiselleen, sanoen varustautuvansa ”Libanonin maa-alueen vapauttamiseen Israelin miehityksestä”. USA:n presidentti Bush otti Shebaan Farmin asian esille äskeisen Pariisin matkansa aikana luvaten tehdä asialle jotain. Israelissa vieraillut USA:n ulkoministeri Rice teki ennalta ilmoittamattoman pikavierailun Libanoniin keskustellakseen asiasta Libanonin johdon kanssa.

Tämän hetken tietojen mukaan Israel luovuttaa alueen YK:lle, joka luovuttaa sen edelleen Libanonille. Tämä olisi huikea voitto Hizbullahille sen kansansuosion nostamiseksi.

VIIDENNEKSI keskustelut Hizbullahin kidnappaamien kahden sotilaan, Eldad Regev ja Ehud Goldwasser, vaihtaminen kuuteen Israelissa vangittuina olevaan libanonilaiseen ja kymmenen kuolleen ruumiiseen sekä neljää elinkautistaan Israelin vankilassa 29 vuotta kärsineeseen kurdi-terroristiin Samir Kuntariin ovat edenneet ratkaisuvaiheeseen. Tämän hetken tietojen mukaan vaihto voisi tapahtua ensi viikolla. IDF:n sotilaat - tai heidän ruumiinsa – siirrettäisiin Saksaan, jossa vaihto tapahtuisi. Tällä Israel pyrkii estämään Hizbullahin odotetut voitonjuhlat luovutustilaisuuden yhteydessä.

Samir Kuntar sanoo, että vapauduttuaan hän paljastaa tietoja, joita ei aiemmin ole julkistettu. Toiseksi hän vakuuttaa palaavansa entiseen toimintaansa terroristina. (JP)

2. JOS EDELLÄ kerrotut diplomaattiset aloitteen toteutuvat Olmertin kaavailemalla tavalla, ne tulevat aiheuttamaan suuria muutoksia Israelin sisällä.

ENSIMMÄISEKSI ne tulevat typistämään Israelin ennestäänkin niukan maa-alueen repaleiseksi rääpäleeksi käsittäen lähinnä Galilean, rannikkoalueen, Jerusalemin kapean kaistan Palestiinan valtion puristuksessa sekä harvaan asutun Siinain erämaan Eilatiin saakka. Jo nyt suihkuhävittäjillä on vaikeuksia nousu- ja laskukiidoissaan tilan puutteen vuoksi, mikä tulee pahenemaan alueluovutusten johdosta.

TOISEKSI Israelin potentiaaliset viholliset tulisivat entistä paljon lähemmäksi Israelin suuria asutustaajamia rannikkoalueella, pääkaupungin ympäristössä ja Gazan kaistan vieressä. Jotkut ”sotilaalliset asiantuntijat” vakuuttavat, ettei nykyisenä ohjusten aikakautena maa-alue ole tärkeä, mutta on aivan toista pystyä ampumaan vihollista olalta laukaistavilla aseilla ja ohjuksilla kuin tähdätä kohteisiin kymmenien tai satojen kilometrien päästä.

KOLMANNEKSI ne tulisivat auttamaan Olmertia selviytymään häntä vastaan nostetuista rikossyytteistä jo pelkästään siksi, että ne nostaisivat hänen kansansuosiotaan, joka on pysytellyt yksinumeroisissa luvuissa. Israelin perinteen mukaan, josta Sharonin tapaus on selvä esimerkki, ”rauhantekijää” suositaan myös oikeusviranomaisten taholta. Olmert kutsuu omia rauhanaloitteitaan ”harkituksi riskiksi”, kokeiluksi, jonka tulokset paljastuvat vasta sitten, kun ne eivät enää häiritse toteuttajaansa. Sharon on edelleen koomassa sairaalassa.

NELJÄNNEKSI positiivisena kehityksenä voidaan nähdä ulkomaisten suhteitten lämpeneminen, mistä esimerkkinä on EU:n Israelille osoitettu kutsu lähempään yhteistyöhän sen kanssa. Myös perinteisten Israelille myötämielisten arabimaitten suhteitten odotetaan paranevan ehkä jopa diplomaattisuhteitten tasolle, mitä toiset ”aidalla istuvat” muslimimaat ehkä seuraisivat. Tulitauko Hamasin kanssa Gazassa edistäisi tätä kehitystä.

VIIDENNEKSI jokeri, jonka kehittymistä voi vain arvailla. Tämä koskee Iranin ydinaseen rakentamissuunnitelmia kuten myös sen tavoittelemaa valta-asemaa Lähi Idässä. Sikäli kuin käytettäviin tietoihin on luottamista, USA näyttää luopuneen sotilasiskustaan Iranin ydinlaitoksia vastaan. Korkeintaan odotetaan rajoitettuja iskuja Iranin koulutusleirejä vastaan, joissa koulutetaan USA:n joukkoja vastaan Irakissa taistelevia kapinallisia. JP:n uutisen mukaan Irania vastaan esitetyt uhkaukset, joista Shaul Mofazin esittämä viime viikolla nosti raakaöljyn hintaa 10 USD:lla, johtavat Venäjän Iranille tarjoamien huippunykyaikaisten aseitten toimitusten nopeutumiseen. Uutinen mainitsee Venäjän viimeisimmän ilmatorjunta ohjuspatteriston S-300, jota pidetään viimeisenä sanana maailmassa. Se pystyy havaitsemaan 100 erillistä kohdetta ja lähettämään vastaohjuksensa 12 kohteeseen saman aikaisesti. Venäjä toimitti aiemmin Iranille SA-15 torjuntapatteristoja, joka havainnoi 40 erillistä kohdetta samaan aikaan ja lähettää kaksi vastaohjusta 6000 metrin korkeuteen lentokoneita, helikoptereita, miehittämättömiä pienkoneita, täsmäohjuksia sekä risteilyohjuksia vastaan. Näillä torjuntalaitteilla Iran pystyy puolustautumaan ilmaiskuja vastaan.

KUUDENNEKSI Olmert uhkuu voitonvarmuutta ja kehuu, että hän tulee selviytymään poliittisesta kuolemasta ja voittaa Kadima-puolueen puheenjohtajavaalit. Tämä voisi tarkoittaa sitä, että Israelissa odotetut ennenaikaiset Knessetin vaalit siirtyisivät ehkä jopa vuoteen 2010, jolloin ne pidetään säännön mukaisesti. Knessetin hajottamisesta äänestetään ensi viikolla, ellei mitään estettä tule. Sekä Labour että Shas ilmoittavat äänestävänsä hajottamisen puolesta, mutta Ynetin uutisen mukaan arabipuolueet äänestävät vastaan. Tästä voi tulla Olmertin hallituksen pelastus.

3. KAIKEN EDELLÄ esitetyn ohella on huomioitava irrationaalinen kehitys Iranissa, millä tarkoitetaan sen haaveellis-uskonnollista kiihkoa islamin messiaan odotuksesta. Asiasta kertoo – tosin englanniksi – alla oleva Ynetin artikkeli.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3556591,00.html Asiaan liittyy USA:n presidentin vaalit. Jos maalle tulee muslimipresidentti, Amerikka liittoutunee Iranin kanssa.

Muistin virkistämiseksi kehotan tutustumaan uudelleen web-sivuni oikeassa laidassa olevaan kirjoitukseen nimellä ”Islamin messias”. http://israelupdate.achlak.net/?page_id=318

4. UUTISOTSIKOITA

- Israelissa kehitetty pilleri Azilect (rasagiline) on tutkimuksissa osoittautunut ensimmäiseksi, joka hidastaa Parkinsonin tautia. (JP, Judy Siedel)

- Homo-paraati aiotaan pitää Jerusalemissa suunnitelmien mukaan ensi viikon torstaina vähäisin fanfaarein. Lukuisat järjestöt aikovat pyrkiä estämään tai ainakin häiritsemään paraatia. Protesteja aiotaan Knessetiä ja korkeinta oikeutta myöten, joskin pienemmin äänin kuin viime vuonna. (Ynet)

- Matan Vilnai kehottaa Sderotin asukkaita sulkemaan suunsa ja kärsimään rakettien aiheuttamat haavansa hiljaisuudessa, koska ”muutkin kärsivät”.

- USA:n Kaliforniassa kouluttama Fatahin jäsen Faresh al-Ashi kouluttaa Gazassa Hamasin terroristeja itsemurhatehtäviin. Kurssi nimettiin IDF:n surmaaman PA:n poliiseja kouluttaneen terroristin mukaan ”marttyyri Aziz Massoudin” kurssiksi. (INN)

- Tutkijan Rivka Shpak-Lissakin tutkimusten mukaan valtaosa Galilean kaupunkeja asuttavista arabeista tuli maahan vasta viimeisen 300 vuoden kuluessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/126513

- Kinneretin pinnan laskiessa rannalta on paljastunut kiviröykkiöitä 30 metrin välein 3.5 km:n matkalla. Niiden tarkoitusta selvitetään, mutta yksi selitys voi olla, että niillä pyrittiin estämään rantahietikon valuminen mereen.(Haaretz)

- Lämpötilat Jrslm: Ti 19-27; Ke 20-30; To 21-31; Pe 20-32. C-astetta, aurinkoista.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019