TIISTAI 10.06.08
1. ISRAEL PALAA. Yli 33 asteen lämpötilat Jerusalemissakin saivat aikaan lukuisia tulipaloja eri puolella maata. Roglin kylässä 15 km Jerusalemista länteen 200 ihmistä jouduttiin evakuoimaan voimakkaan pensaspalon uhatessa kylän asuintaloja. Yksi omakotitalo paloi kokonaan ja useita muita vaurioitui pahoin. Ihmisiä jouduttiin hoitamaan hengitettyään savun saastuttamaa ilmaa. Tuli tuhosi myös kanatarhoja ja viljapeltoja.
TOINEN suuri palopesäke syntyi Ashdodin sataman läheisyydessä. Siellä palo saatiin hallintaan lukuisten palomiesten ja lentokoneista levitetyn palonestojauheen ansiosta.
Meironin vuoren luonnonsuojelualueella paloi 300 dunamia (75 eekkeriä) puistoaluetta. Puisto lähellä Safedia Kinneretistä luoteeseen on suurin alallaan Israelissa.
Yli 20 palopesäkettä jouduttiin sammuttamaan eri puolilla Galileaa.
Tänään tiistaina ilma on selvästi viilentynyt, mutta tuuli on voimakas. (JP)
2. APULAISPÄÄMINISTERI, liikenneministeri Shaul Mofazin uhkaus Israelin hyökkäyksestä Iranin ydinlaitoksia vastaan, jos Iran ei suostu lopettamaan ydinohjelmaansa, on Israelin median maailmalta välittämien tietojen mukaan yksi syy siihen, että raakaöljyn hinta kipusi ensimmäisen kerran yli 139 USD tynnyriltä eli 11 dollaria kerta heitolla. Onko tämä sitten todellinen syy tai ei, on asia erikseen. Asialla voi olla Olmertia tukevat lehtimiehet, jotka haluavat tällä hankaloittaa Olmertin puheenjohtajakilpailijaa Mofazia.
ÖLJYN HINNAN nouseminen aiheuttaa kaikenlaisia ongelmia myös Israelissa. Maanviljelijät valittavat, ettei maan viljelemisestä enää saa tarpeeksi tuottoa työntekijöitten elättämiseen. Tämä pakottaa heidät etsimään tuottoisampia viljalajeja tai luopumaan ammatistaan kokonaan. Tämä puolestaan nostaa edelleen viljatuotteiden hintoja, koska ne joudutaan tuottamaan ulkoa. Myös karjatalous ja siipikarjan hoito on vaikeuksissa eläinten ja lintujen ruuan hinnan noustessa.
SOPPAKEITTIÖT, varattomien ihmisten auttamiseksi perustetut ruokapankit, ovat nekin joutuneet nostamaan hintojaan. Haifan seudulla eräs soppakeittiö kertoi, että se möi varattomille lämpimän ruoka-annoksen viidellä NIS, nyt hintaa jouduttiin nostamaan kahdeksaan NIS, mikä sai monet perheet valittamaan, ettei heillä ole siihen varaa.
3. KADIMAN johtokomitean puheenjohtaja Tzahi Hanegby kertoo, että puolueen puheenjohtajavaalien ajankohdan määritteleminen on jäädytetty, koska hänen havaintojensa mukaan sille ei ole tarpeeksi kannatusta. Komitean oli tarkoitus kokoontua keskiviikkona keskustelemaan ja päättämään asiasta. Puheenjohtajavaaleja vaativat ulkoministeri Tzipi Livni ja Labourin puheenjohtaja Ehud Barak. Vaalien aikaistamista vastustavat JP:n uutisen mukaan kolme muuta puheenjohtajaehdokasta Shaul Mofaz, Avi Dichter ja Meir Sheetrit.
Hanegby kertoo, että puolue odottaa poliisin päätodistajan Morris Talanskyn ristikuulustelua heinäkuun 18. päivänä, minkä jälkeen tilannetta arvioidaan uudelleen.
OLMERT EI tiettävästi ole vaatinut Talanskyn ristikuulustelun aikaistamista, sillä hänen asian-ajajansa kertovat tarvitsevansa enemmän aikaa tutustuakseen asiakirjapinoon ennen kuulustelua. Hanegby tapaa Olmertin tänään kertoakseen asiasta hänelle. Olmert tapaa myös Kadima-ministerit, jotka tukevat häntä. Tzipi Livni sanoo, että Hanegbyn arvio puheenjohtaja-vaalien aikaistamisen vastustajista on väärä, ja aikoo taistella puolueen sisällä niiden pitämisestä mahdollisimman pian. Shaul Mofaz sanoo, että hän ei halua parlamenttivaalien aikaistamista säännönmukaisesta 2010.
Labour-puolueen pääsihteeri Gabel uhkaa liittyä opposition kanssa Olmertin hallituksen kaatamiseksi, koska Olmert ei suostu eroamaan. (JP)
4. SENEGALIN pääkaupungissa Dakarissa pidetyissä puheenjohtaja Abbasin ja Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin sovintoneuvotteluissa ei JP:n uutisen mukaan edistytty. Senegalin presidentti Abdoulaye Wade vaati Israelia ja Hamasia sopimaan tulitauosta maanantaina yhdeksäs kesäkuuta ja vaati molempia osapuolia lopettamaan raketti-iskut ja hyökkäykset toisensa alueille. Wade toimii vuorollaan puheenjohtajana muhamettilaisten suurimmassa järjestössä the Organisation of Islamic Conference. Hänen edustajansa Amadou Sall ei osannut kertoa, oliko Wade tavannut molempien osapuolten, Fatahin ja Hamasin johtajat, mutta vakuutti, että Wade haluaa jatkaa välitysyrityksiään. Hän myös suunnittelee matkustavansa Israeliin tutustuakseen paikan päällä ongelmiin ja keskustellakseen sekä Israelin että PA:n johtajien kanssa. Hamasin edustaja Abu Zuhri kertoi, että lauantaina ja sunnuntaina pidetyissä keskusteluissa ei edistytty.
SENEGALIN asukkaista 90 % on muslimeja, mutta se viettää sekä katolisten että muslimien pyhinä pitämiä juhlapäiviä. (JP)
5. PA ESITTI maanantaina virallisen pyynnön USA:n hallitukselle, että se painostaisi Israelia pidättymään uhkaamastaan suuresta sotilasoperaatiosta Gazan kaistalle. PA:n lausunnossa epäillään, että Olmert suunnittelee operaation aloittamista saadakseen kansan huomion pois viimeisestä skandaalistaan. Siinä myös esitetään uhkaus, että sellainen operaatio voi keskeyttää ”rauhankeskustelut” Israelin ja PA:n välillä. Abbas oli viimeisen 48 tunnin ajan Kairossa ja Jeddassa osallistuen useisiin kokouksiin siellä. Hän vaati sekä Egyptin presidentti Hosni Mubarakia että saudien kuningasta Abdullahia vaikuttamaan Israeliin sotilasoperaation estämiseksi Gazaan, jonka Abbas pelkää vähentävän hänen ennestäänkin heikkoa kannatustaan palestiinalaisten keskuudessa.
Viimeisen gallupin mukaan Abbasia pidetään kuitenkin sopivampana rauhankumppanina Israelin kanssa kuin Hamasin pääministeri Haniyheiä. Hänen uskotaan myös saavan enemmän myönnytyksiä Israelilta kuin kilpailijansa. (JP)
6. HAMASIN kesäkuussa 2006 kaappaama IDF.n sotilas Gilad Shalit lähetti ilmeisesti omakätisesti kirjoittamansa kirjeen omaisilleen Carter-keskuksen kautta Ramallahissa maanantaina. USA:n entinen presidentti Jimmy Carter tapasi Gazassa Ismail Haniyehin ja Damaskoksessa Hamasin ulkomaanasioitten johtajan Khaled Mashaalin, jotka lupasivat Carterille huhtikuussa, että Shalit saa lähettää kirjeen omaisilleen. Carter kieltäytyi silloisen matkansa aikana tulemasta Israeliin, jonka johtavat viranomaiset kieltäytyivät tapaamasta häntä, mutta lausuivat Carterin tervetulleeksi Israeliin turistina.
SHALIT valittaa kirjeessään huonoa terveyttään ja pyytää Israelin johtoa tekemään kaikkensa hänen vapauttamisekseen. Hän haavoittui palestiinalaisten kommandoiskun aikana eikä tiedetä, miten hänen haavojaan hoidettiin, koska Hamas ei salli Punaisen Ristin vierailla hänen luonaan, kuten kansainväliset säännöt edellyttävät. Iskussa 2006 kuoli kaksi IDF:n sotilasta ja yksi haavoittui vakavasti. Shalitin kirjeen kaikkia detaljeita ei ole paljastettu, mutta Carter-keskus lupaa toimittaa omaisten kirjeen Shalitille.
Hamas vaatii, että Israel vapauttaa tuhat palestiinalaista vankia Shalitista. Egyptin presidentti Mubarak esittää, että Hamasin tulee laatia uusi realistinen lista vangeista, joita se haluaa vapautettaviksi. Mubarak haluaa panttivankidraaman loppuvan. (JP, INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- ISRAELIN ja Syyrian väliset keskustelut jatkuvat tällä viikolla. Ne jatkuvat edelleen epäsuorina keskusteluina Turkin välityksellä. Syyrian presidentti Bashar Assadia vastaan hänen sisarenmiehensä tekemä vallankaappausyritys helmikuussa 2008 epäonnistui. Syylliset ovat pidätettyinä. (JP)
- USA:n presidentti Bushin vuosi sitten lupaamaa 25 %:n sotilasavun lisääminen Israelille on lopulta saanut kongressin hyväksymisen. Israel aikoo käyttää miljardi USD ohjuspuolustuksensa tehostamiseksi. (Haaretz)
- 18-vuotiaalta palestiinalaiselta löydettiin 6 putkipommia Hawaran tarkastuspisteessä lähellä Nablusia. Sotilaat kertovat, että näitä löydetään usein ja veitsiä ja muita aseita päivittäin. (JP)
- Sunnuntaina IDF ilmoitti poistaneensa 10 tarkastuspistettä Hebronin lähellä.
- Kuollutmeri vajoaa entistä nopeammin. Viranomaisten antamien tietojen mukaan veden pinta laski viimeisen kuukauden aikana 8 sm. Meri saa korvausvetensä pääasiassa Jordanjoesta, jonka vedestä 90 % otetaan yleiseen kulutukseen Kuolleenmeren kustannuksella. (INN)
- Dollarin ja Euron hinta on hitaasti nousemassa. Dollari maksaa nyt 3.3572 NIS, Euro maksaa 5.2312 NIS.
- Englannin 300 000 asukkaan juutalaisväestöstä arviolta 30 000 kuuluu haredi-väestöön, ja heidän määränsä kasvaa 4 % vuosittain. Tämä siitä huolimatta, että Englantia pidetään pahimpana juutalaisvihaajana, mitä akateemisten toistuvat vaatimukset Israelin yliopistojen boikotista tukevat. (INN)
- Juutalaisvastaiset ilkityöt ovat lisääntyneet Novgorodissa, jossa äskettäin synagoga sytytettiin tuleen. Myös hautausmaitten häpäisemiset ja hautakivien töhrimiset juutalaisvastaisin iskulausein ovat lisääntyneet. (INN)
- Islamic Jihad ampui tiistaiaamuna kaksi Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoja. (INN)
- Kanadan pääministeri peruutti Israelin matkansa, koska hän katsoi Olmertin rikostutkimusten halvauttaneen maan johdon. (INN)
- IDF poisti shavuotin ajaksi julistetun saarron Juudeasta ja Samariasta.
- USA ja EU vaativat kovempia sanktioita Irania vastaan. Iran puolestaan uhkaa tuskallisilla iskuilla, jos Israel toteuttaa uhkauksensa iskeä Iraniin. (INN)
- 61 % israelilaisista vaatii Olmertin eroa. 66 % vaatii kansanäänestystä Golanin luovuttamisesta. 40 % haluaa uusia vaaleja, 20 % uutta hallitusta ilman vaaleja. Netanyahu on suosituin johtaja (27%), Livni (17%), Barak (8 %), Mofaz (6 %), Olmert (5%), Dichter (3 %). (Ynetnews)
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3553423,00.html
- Lämpötilat Jrsm: ti: 18/35; ke: 18/26; to: 19/26; pe: 20/29 C-astetta

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019