SUNNUNTAI 29.06.08
1. IRAN ISKEE Israelia ohjuksillaan, jos sitä vastaan hyökätään, uhkaa Iranin vallankumousarmeijan komentaja kenraali Muhammad Ali Jafari konservatiivisen lehden Jam-e-Jam artikkelin mukaan lauantaina. Jafari kertoo, että Iranilla on useita voimakkaita puolustusmekanismeja: Maan voimakas ohjuskalusto, USA:n ja Israelin voimien haavoittuvuus alueella sekä hyökkäyksen onnistumisen alhainen todennäköisyys.
LEHDEN ARTIKKELI julkistettiin pian sen jälkeen, kun lehdet julkistivat Israelin ilmavoimien (IAF) harjoituslennot Välimeren ja Kreikan yllä. Jafari totesi, että Iran tulee sotatilanteessa käyttämään kaikkia mahdollisuuksiaan puolustautuakseen, niiden mukana Persianlahden kautta kulkevien öljytoimitusten ottaminen valvontaansa. Tämän se pystyy tekemään sulkemalla Hormuzan kapean salmen, jonka kautta öljytankkerit joutuvat ajamaan päästäkseen pois Persianlahdelta.
VUONNA 2006 Iranin ylin kaitsija Ali Khameney uhkasi, että Iran häiritsee maailman öljynkuljetuksia, jos USA hyökkää Iraniin. 60 % maailman raakaöljyn kuljetuksista kulkee Hormuzan salmen kautta. Iran vakuuttaa, ettei se epäröi käyttää öljyasetta, jos maan turvallisuus on vaarassa. Raakaöljyn tynnyrihinta ylitti perjantaina 142 USD:n. Tarkkailijat varoittavat, että jos hinta saavuttaa 200 USD:n rajan, maailman talous voi romahtaa.
IAF:N HARJOITUKSET suoritettiin toukokuun 28:n ja kesäkuun 12:n päivien välisenä aikana.
Israelin ulkoministeriö sanoo, ettei se kommentoi jokaista Iranin uhkausta.
JAFARI PYRKII tekemään Iranin ydinsuunnitelmien toteuttamisen estämisestä koko muslimimaailmaa koskevan uhaten, että ”avoin sotilaallinen hyökkäys Iranin suunnitelmia vastaan herättää muslimien jumalallisen vastareaktion”. Hän vihjaa, että siinä tapauksessa myös sekä Hizbullah että Hamas voivat aloittaa omat sotansa Israelia vastaan. (JP)
2. MIKÄ TULISI olemaan USA:n rooli, jos Israel tekee iskun yksinään Iraniin? Poliittiset kommentoijat pyrkivät selvittelemään kysymystä kukin omista lähtöasemistaan. Yleisin huomio ainakin USA:n neo-vanhoillisina pidettävien poliitikkojen keskuudessa Washingtonissa näyttää olevan arvio, ettei Israel iske ennen USA:n presidentin vaaleja marraskuussa, mutta riippuen valitusta se voisi tapahtua ennen 21. tammikuutta 2009, jolloin uusi presidentti asetetaan virkaansa. USA:n asevoimien korkeat virkailijat, kuten armeijan komentaja Mullen viikonvaihteen aikana, ovat vierailleet Israelissa viimeisten viikkojen aikana ilman suuria fanfaareja. He ovat keskustelleet IDF:n korkeimman johdon kanssa, mutta keskusteluista ei ole annettu julkilausumia.
USA:n aiempi YK:n lähettiläs John Bolton arvioi, että Israel haluaisi iskeä ennen USA:n presidentin vaaleja. Kiireeseen vaikuttaa Israelin tiedustelun varoitukset, että Iran hallitsee ydinpommin teorian kuluvan vuoden aikana, ja se saisi siten pomminsa valmiiksi ensi vuoden puoliväliin mennessä. Näin ennusti kansanedustaja kenraali (evp.) Ephraim Sneh Amerikan Israelin julkisten asioitten (AIRPAC) komitean konferenssissa tässä kuussa. Hän myös ennusti, ettei mikään Israelin hallitus voi sallia Iranin ydinpommin valmistuvan.
BOLTON perustaa arvionsa näkemykselle, ettei Israel luota Obamaan hänen kokemattomuutensa ja antamiensa lausuntojen vuoksi, joissa hän vakuuttaa mieluummin aloittavansa keskustelut Iranin johdon kanssa. Jotkut tarkkailijat vertaavat Obamaa presidentti Carteriin, joka lapsellisesti uskoi voivansa aloittaa luottamukselliset keskustelut ajatollah Khamenein kanssa USA:n lähetystövirkailijoitten vapauttamiseksi, tai presidentti Kennedyyn tämän virkakauden alussa, jossa tämä aiheutti katastrofin vetämällä USA:n ilmatuen Kuubaan hyökänneiltä vastarintajoukoilta. Todettuaan USA:n hallituksen epävarmuuden NL vei ydinohjuksia Kuubaan, mikä oli aiheuttaa maailmansodan. Toisaalta vaikka John McCain valittaisiinkin presidentiksi, häneltä menisi vuosi asemansa vakiinnuttamiseksi. (JP)
3. IRANIN YDINLAITTEIDEN tuhoaminen on erittäin vaikeaa siksi, että ne on hajautettu laajan maan eri puolille ja suurimmaksi osaksi sijoitettu vahvojen betonikansien alle kallioon hakattuihin suojiin. Syyriassa paljastunut rakenteilla ollut IAF:n tuhoamat ydinlaitokset (niitä oli kaksi) osoittavat Iranin hajautussuunnitelmien laajuuden. Syyrian ydinlaitosten rakentamiseen osallistuivat Pohjois-Korea ja Iran. USA:n viranomaisten mielestä kaksi joko valmista tai rakenteilla olevaa ydinlaitosta toimii edelleen Syyriassa.
ARIZONAN Valtion Yliopiston Iranin ja ydintietouden levittämisen asiantuntija Orde Kittie arvioi, että USA voisi tukea IAF:n hyökkäystä, koska Israel ei yksinään selviytyisi tämän suuruusluokan operaatiosta. Siihen tarvittaisiin useita hyökkäysaaltoja, hän arvioi, eikä hän usko, että Israelilla olisi mahdollisuuksia enempään kuin yhteen aaltoon. USA:lla sen sijaan on tämä mahdollisuus. Rubinin USA:n senaatille suorittaman tutkimuksen mukaan iskun onnistuneeseen lopputulokseen pääsemiseksi tarvittaisiin ainakin 1500 iskua, mikä roimasti ylittää Israelin mahdollisuudet. Toisaalta USA tiedostaa, että isku Iraniin käynnistäisi laajan terrorikampanjan USA:n Persianlahden alueella olevia tukikohtia sekä sotilaallisia ja siviilikohteita vastaan myös maailmanlaajuisesti. Lisäksi on pelko. että Israel aloittaa laajan palon, mutta jatkotoimet ja sammutustyöt jäävät USA:n harteille.(JP, Ron Kampeas)
4. SAKSAN ULKO- JA TALOUSMINISTERIÖT ovat kuin kissa pistoksissa yrittäessään selvittää, kuka oli vastuussa kolmannessa Transatlantic konferenssissa Berliinissä viime viikolla puhuneista luennoitsijoista ja ketkä vastasivat konferenssin taloudesta. Tämä siksi, että konferenssista kehittyi Iranin propaganda-areena, jossa avoimesti vaadittiin Israelin tuhoamista. Konferenssin tarkoituksena oli käsitellä ”yleisiä ratkaisuja” Lähi Idässä.
IRANIN AIEMPI apulaisulkoministeri Muhammad Jabad Ardashir Larijani esitti Iranin jo yleisesti tunnetun ratkaisun Lähi Idän ongelmaan: ”Sionistinen projekti tulisi peruuttaa, koska se on epäonnistunut surkeasti ja on aiheuttanut pelkkää tuhoa Lähi Idässä”. Hänen tuekseen edustajat Syyriasta, Libanonista ja Saudi Arabiasta esittivät omat tuomionsa Israelista.
JUUTALAISTEN KESKUSNEUVOSTON pääsihteeri Saksassa Stephan J Kramer valittaa, ettei enempää Saksan ulkoministeriö kuin ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier puuttuneet Larijanin ja muitten brutaaliin Israelin tuomitsemiseen, mikä osoittaa Saksan ulkoministeriön kaksinaismoraalin ja myöntyvyyden suhteessa mullahien johtamaan hallitukseen. (JP)
5. LONTOOLAINEN päivälehti Times kertoo, että Iran on asettanut ohjuksensa valmiusasemiin, ja että yksi todennäköinen kohde Iranin Shihab-3B ohjuksilla on Dimonan ydintutkimuslaitos Israelissa. Raportissa kerrotaan, että Shihab-3b ohjuksilla on 2000 km:n kantomatka, ja että ohjusvalmius on suoritettu IAF:n massiivisen harjoittelun seurauksena. Artikkelissa kerrotaan Iranin vakuuttaneen, että se tulee vastaamaan Irania vastaan tehtyyn hyökkäykseen kaikilla käytettävissä olevilla voimillaan. Ali Larijani kertoo lehden artikkelin mukaan, että koko Israel on Iranin ohjusten kantomatkan sisällä, ja ettei mikään Irania vastaan tehty isku pysty tuhoamaan sen ydinsuunnitelmia, sillä ”Iranin tieteellinen taso ei ole kuten Irakin ja Syyrian”.
MOSSADIN EDELLINEN johtaja Shabtai Shavit sanoo Brittilehden Telegpraph mukaan sunnuntaina, että Israelilla on vuoden verran aikaa toimia Iranin ydinpommin valmistumisen estämiseksi, ja että Israelin tulee olla valmiina. Hän ei suositellut iskua yksin tai yhdessä toisten kanssa, mutta hän katsoo asian vakavuuden vaativan vaikka yksipuolisia toimia. Shavit katsoo, että McCain voisi presidentin ominaisuudessa hyvinkin lähettää USA:n koneet Iraniin, mutta Barak Obama hänen arvionsa mukaan ei sitä tee. Shavit vakuuttaa, että jos välttämätöntä, Israelin tulee iskeä yksin, eikä USA:n lupa ole sen ehtona. (Ynetnews)
6. UUTISOTSIKOITA
- USA:N yleisesikunta päällikkö Michael Mullen keskusteli Israelin ylimmän johdon kanssa tilanteesta, jossa Israel voi joutua neljän rintaman sotaan. Viikonvaihteen konferenssiin osallistuivat Gabi Ashkenazi sekä kenraalit Eisenkott ja Galant, pohjoisen ja eteläisen rintamalohkon komentajat.
- Kanada boikotoi Durban II konferenssia, koska ”se on luoteeltaan anti-semitistinen, anti-länsivaltainen ja rasistinen”. (Ynet)
- Israelin hallitus päättänee suorittaa vankien vaihdon Hizbullahin kanssa tänään, mihin kuuluu suurterroristi Samir Kuntarin vapauttaminen. 18 ministeriä 25:stä kannattaa vaihtoa, Olmertin kantaa ei tiedetä. (Ynet)
- Tusinoittain aitoja polynesialaisia maureja on löytänyt juutalaiset juurensa. He opiskelevat juutalaisuutta ja kabbalaa. Yksi on tiettävästi jo kääntynyt juutalaisuuteen. Maureja (”normaali ihminen”) on tänään 600 000. He sanovat aina tunteneensa vetoa juutalaisuuteen ja uskovat esi-isiensä tulleen Israelista. He tulivat saarelleen tuhansia vuosia sitten. (Ynet)
- Sotakuume on saanut Iranin etsimään mahdollisia Israelin agentteja maasta. Yksi tällainen on vallankumousarmeijan oikeudessa Teheranissa syytettynä vakoilusta Mossadin hyväksi rahaa vastaan. (JP)
- Israel avaa Gazaan johtavat terminaalit tänään huolimatta siitä, että vielä viikonlopun aikana niitä tulitettiin kranaatein. (Ynet)
- Islamic Jihad uhkaa aloittaa Kassam- ja kranaatti-iskut uudelleen, ellei Israel avaa terminaaleja Gazaan ja ellei saarto ja väkivalta lopu. Jihadin uhkaus lienee vastauksena IDF:n surmaamaan 17-vuotiaaseen nuorukaiseen lauantain vastaisena yönä. Nuorukainen oli yksi kolmesta, jotka heittivät petrolipommeja autoilijoita vastaan valtatiellä Hebronista pohjoiseen. (Ynet)
- IDF painostaa uskonnollisia naisia suorittamaan asevelvollisuutensa. IDF suhtautuu entistä tiukemmin rabbien antamiin todistuksiin uskonnollisuudestaan, jonka varjolla he ovat saaneet lykkäystä. (Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019