Sunday, June 22, 2008

SUNNUNTAI 22.06.08
1. TULITAUKOSOPIMUS perustui valheelle, sanovat Gilad Shalitin vanhemmat. He lähettivät kirjeen pääministerille, puolustusministerille ja ulkoministerille keskiviikkona, jossa he antoivat heille 48 tuntia aikaa perua tulitaukosopimuksen hyväksymisensä ja tuoda sopimus turvallisuuskabinetin uusintakäsittelyyn uhaten, että muuten annetaan korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Koska tällaista sopimuksen peruuttamista ei ole tapahtunut määräajassa, korkein oikeus käsittelee Shalitin vanhempien anomusta tänään.
SHALITIN VANHEMMAT Noam ja Akiva sanovat, että kaikissa pääministerin kanssa käymissään keskusteluissa Olmert lupasi, että Shalitin vapauttaminen tulee sisältymään sopimukseen. He sanovat, että Olmert kertoi näin myös turvallisuuskabinetille. He olettavat, että jos turvallisuuskabinetin ministerit olisivat tienneet, ettei Gilad Shalitin vapauttaminen kuulunut tulitaukosopimukseen Hamasin kanssa, he olisivat ehkä vastustaneet sitä.
GILAD SHALITIN vanhemmat pelkäävät, että jos Gazan ja Israelin rajalla olevat terminaalit avataan normaaliliikenteelle ja Gazan saarto loppuu, Hamas ei tunne mitään tarvetta hänen vapauttamiseensa. Toiseksi he pelkäävät, että hänet voidaan kuljettaa Rafahin kautta Siinaille, ja hänestä tulee toinen Ron Arad, jonka kohtalosta ei tiedetä mitään. He myös syyttävät, että hallitus on siirtänyt päähuomionsa Hizbulahin kidnappaamien sotilaitten Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin vapauttamiseen. (JP)
2. GILAD SHALITIN vanhempien lakimiehet sanovat, että Giladin vapauttamisen tulee kuulua osaksi tulitaukosopimusta jo siksi, että se on hänen perusoikeutensa elämään. Noam Shalit kertoo tavanneensa puolustusministeri Ehud Barakin perjantaina, jonka jälkeen hän kertoi lehtimiehille, ettei tapaaminen miellyttänyt häntä, eikä uskonut, että seuraava tapaaminen on ohjelmassa lähitulevaisuudessa.
HAMAS VAATII, että Israel vapauttaa kaikkiaan 450 palestiinalaista vankia, heistä 350 ennen Giladin vapauttamista Egyptiin ja 100 sitten, kun hänet siirretään Israeliin. Israel tiettävästi vastustaa seitsemää kymmentä Hamasin vaatimaa Hamasin jäsentä, mikä on hidastanut neuvotteluja, joita Israel käy Egyptin välityksellä.
APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Matan Vilnain toimiston päätöksellä tavaratoimitusten määriä lisätään sunnuntaista lähtien 30 %. Niitä lisätään vähitellen varsinkin rakennus-materiaalien kuten sementin, kivimurskan ja metallien osalta, vaikka ministeriössä suhtaudutaankin epäillen tulitauon kestoon.
REGEVIN JA GOLDWASSERIN vapauttamisneuvottelut ovat pitkällä, mutta vaikka sopimus saataisiinkin valmiiksi nopeasti, sen toteuttaminen vienee ainakin viikon, kertovat viranomaiset. Näiden kahden sotilaan fyysisestä tilasta ei tiedetä mitään. Viranomaiset voivat tietämättään käydä neuvotteluja heidän ruumiistaan. (JP)
3. IAF:N LENTOKALUSTON harjoittelua pidetään ”pukuharjoitteluna” mahdollista todellista näytöstä varten. Viimeiseen äskettäin julkistettuun harjoitukseen osallistui yli 100 sata F-15 ja F-16 konetta, jotka harjoittelivat myös ilmatankkausta, sekä lisäksi helikoptereita sekä pelastusharjoittelua. Koneet lensivät yli 1500 km, minkä matkan ne joutuisivat lentämään matkalla Iraniin.
HARJOITUKSIA on tehty Välimeren ja Kreikan yllä, mutta myös USA:ssa, Kanadassa, Euroopassa ja Sardiniassa. IAF:n taholta vakuutetaan, että sen koneet osallistuvat erilaisiin harjoituksiin lentäjien kouluttamiseksi, eikä tähän välttämättä liity mitään tiettyä kohdetta.
Harjoitusten intenssiivisyyteen viime aikoina lienee antanut vauhtia Venäjän tarjoamat S-300 ilmatorjunta-aseet Iranille, joita pidetään huippunykyaikaisina.
Toinen kiireellisyyttä lisännyt aihe on pelko siitä, että Iran hallitsee ydinpommin rakentamisen periaatteet kuluvan vuoden loppuun mennessä, minkä mukaan se saisi ydinpomminsa valmiiksi ensi vuoden puoleen väliin mennessä. Iranin Natanzin ydinlaitokseen on asennettu 6000 sentrifugia, ja siellä on tilaa kymmenille tuhansille muille.
YK:n alaisen IAEA:n johtaja Mohammed Elbaradei kertoi Al-Arabiya TV-lähetyksessä, että Iranin painostaminen saa sen vain lisäämään vauhtia ydinohjelmansa toteuttamisessa. Hän ei usko, että Iran aikoo valmistaa ydinaseen. ElBaradei uhkasi, että jos Iranin ydinlaitoksia vastaan hyökätään, hän eroaa virastaan. (JP)
4. SYYRIA JA POHJOIS-KOREA auttoivat Irania rakentamaan sotilaskäyttöön
tarkoitetun ydinlaitoksen al-Kibar Syyriaan, jonka IAF:n koneet tuhosivat syyskuussa 2007. Siellä oli tarkoitus valmistaa raaka-aine Iranin ydinpommia varten. Näin kertoo saksalainen uutisviikkolehti Der Spiegel. Pohjois-Korean tiedemiesten tarkoituksena oli kiirehtiä Iranin ydin-ohjelman toteuttamista. Al-Kibar laitos oli tarkoitettu väliaikaiseksi, kunnes Iranin oma kapasiteetti olisi valmistunut. IAEA:n tutkijat saavat tarkastaa Al-Kibarin tuhotun rakennuksen paikan, mutta tuskin he sieltä mitään löytävät. Syyria poisti kaikki pommituksen jäljet ja rakensi paikalle kiireesti uuden rakennuksen.
DER SPIEGEL kertoo lisäksi, että Syyrian presidentti Bashar Assad harkitsee sopimuksen irtisanomista Iranin kanssa. USA:n tutkijat epäilevät, että Syyrialla on Al-Kibarin lisäksi kolme muuta salaista ydinlaitosta, minkä Syyria kieltää.
Lehden artikkeli kertoo, että Pohjois-Korea ja Iran auttoivat Syyrian kemiallisten aseitten kehittämisessä. Asiasta sovittiin Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin Syyrian vierailun aikana vuonna 2006. Maat tekivät yhteistyötä Syyrian kemiallisten aseitten valmistamiseksi. Heinäkuussa 2007 kemian teollisuuden räjähdyksessä Syyriassa kuoli 15 syyrialaista sotilasta, 12 Iranin insinööriä ja 3 Pohjois-Korean tiedemiestä, lehti kertoo.
Iran ja Syyria ovat toimineet yhteistyössä Iranin vallankumouksesta 1979 lähtien, ja se vahvistui toukokuussa solmitusta muistiosta yhteistoiminnasta, sekä sotilaallisesta yhteistyöstä vuodelta 2006. (Ynetnews)
5. OIKEUSMINISTERI Daniel Friedman valittaa, että Hamasin kanssa tehty tulitauko-sopimus on traaginen virhe. Hän lisää, että jos Gazan saarto poistetaan ennen kuin Gilad Shalit on vapautettu. koko kansa on mennyt sekaisin. Juuri tehty sopimus Hamasin kanssa tulen lopettamiseksi Gazan kaistalla, näyttää olevan toisto Oslon sopimuksesta sekä sopimuksesta, jolla Rafahin terminaalin liikenteen tarkkailu järjestettiin. Oslon sopimuksesta sanottiin aikoinaan, että se on malliesimerkki siitä, miten sopimuksia ei tule tehdä.
HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh toteaa Gazassa, ettei tulitaukosopimus kiellä sala-kuljetuksen jatkamista Siinailta Gazaan.
HANIYEH kertoi perjantaina rukoustilaisuuteen saapuneelle kansalle, ettei salakuljetuksen lopettaminen teknisesti voikaan olla osa sopimusta, koska se ei ole hallituksen valvonnassa. Hän myös kielsi, että Hamas pyrkii pakottamaan toiset järjestöt tulitaukoon Israelin kanssa, mutta että ne ovat myöntyneet noudattamaan sitä, kuitenkin sillä varauksella, että mikä tahansa IDF:n sopimuksen rikkominen Gazassa tai Länsirannalla peruuttaa sopimuksen. Pääministerin edustaja Mark Regev täsmentää, että salakuljetuksen lopettaminen ja kaikkien ryhmien liittyminen tulitaukoon kuuluvat sopimukseen. (JP)
6. LIKUDIN TEKEMÄ lakiesitys Knessetin hajottamiseksi ja uusista vaaleista piti olla varmennettu Knessetin äänestyksessä, koska Labourin puheenjohtaja Ehud Barak komensi kaaderinsa äänestämään lakiesityksen puolesta. Nyt Labourin kapinalliset arabikansan- edustajat sanovat, etteivät he näe mitään syytä Knessetin hajottamiseen, koska Olmertin hallitus on toteuttanut useimmat heidän vaatimansa esitykset. Lakierityksestä äänestetään Knessetissä keskiviikkona.
ARABIKANSANEDUSTAJIEN kapinan takana kummittelee kolme asiaa:
Ensimmäiseksi se vahvistaa yleistä käsitystä, että Olmert on vahvasti arabimyönteinen.
Toiseksi siinä ilmenee hänen vasemmistolainen mentaliteettinsa. Hänen tukijansa ovat arabien ohella äärivasemmistolaiset puolueet.
Kolmanneksi siinä ilmenee vasemmistopuolueitten yleinen Binyamin Netanjahun pelko: ”Jos mennään uusiin vaaleihin, Likud tulee olemaan vahvin puolue ja sen puheenjohtaja Netanjahu nousee pääministeriksi.” Tämä on kauheinta, mitä he voivat ajatella. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- PÄÄMINISTERI Ehud Olmert uhosi Jewish Agencyn kokouksessa, että Israel on valmis ”tuskallisiin” myönnytyksiin rauhan hyväksi. Hän vakuutti samalla, että Israel kykenee puolustamaan itseään kaikkia uhkauksia vastaan. (Ynet)
- Hizbullahin kaappaamien IDF:n sotilaitten Regev ja Goldwasser vanhemmat kävivät tapaamassa Shasin hengellistä johtajaa rabbi Ovadia Yosefia. Tämä antoi heille siunauksensa ja kehotti Shasin puheenjohtaja Eli Yishaita informoimaan häntä hallituksen asiaa koskevista päätöksistä. (Ynet)
- Olmert aikoo pyytää, että tänään sunnuntai-iltapäivänä Israeliin viralliselle vierailulle vaimonsa Carla Brunin kanssa saapuva Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy käyttäisi hyviä suhteitaan Beirutin hallituksen kanssa suorien rauhankeskustelujen aloittamiseksi maitten välillä. Sarcozy saapuu maahan presidentti Shimon Peresin kutsusta Israelin 60-vuotissynttärien johdosta. Olmertin odotetaan asettavan keskusteluille Libanonin kanssa ehdot, että se toteuttaa YK:n päätöslauselmat 1701 ja 1680, joissa vaaditaan lopettamaan aseitten kuljettaminen Hizbullahille, sekä Libanonin ja Syyrian välisen rajan vahvistaminen YK:n päätösten mukaisesti. (Ynet)
- Jordanian kuningas Abdullah II kertoo Washington Post lehdelle olevansa erittäin huolestunut, että jos rauhansopimusta PA:n kanssa ei saada aikaan tänä vuonna, suotuisa momentti on menetetty. Hän sanoi olevansa hyvin pettynyt Bushin viimeiseen Lähi Idän matkaan. Hän olisi odottanut Bushin tukevan selvemmin Mahmoud Abbasin hallitusta. (Ynet)
- Arabiterroristit haavoittivat kolmea patikoijaa Ramallahin luoteispuolella perjantaina iltapäivällä. Kaksi al-Fatahin terroristia ampui heitä lähietäisyydeltä paeten välittömästi paikalta. Yhden tila on vakava. (INN)
- Lämpötilat/ J-m: Su 19-29; Ma 19-28; Ti 20-29; Ke 21-30 , aurinkoista.

No comments: