SUNNUNTAI 08.06.08
1. ISKEÄKÖ VAI EI, kas siinä pulma. Israelin johto on selvästi päättänyt hyväksyä Hamasin kanssa Egyptin välityksellä neuvotellun tulitaukosopimuksen. Hallituksen ongelmana vain on, miten säilyttää – tai pyrkiä säilyttämään – kasvonsa, ettei suostuminen sopimukseen näyttäisi antautumiselta tai heikkouden osoitukselta. Siispä isketään kerran tai ehkä pari, jos tuntuu paremmalta, vain pieni sipaisu turva-aidan Gazan puolelle, mutta varoen, ettei aiheuttaisi tuntua Hamasin johdossa, että IDF on tosissaan, leikillä vain.
ON JOTENKIN surkuhupaisaa seurata tätä isojen aikamiesten leikkiä tulella, mutta traagista tässä on se, että siinä leikitään israelilaisten siviilien hengellä. Joka päivä terroristit ampuvat raketteja ja enenevässä määrin viime aikoina kranaatteja Sderotia ja Gazan rajan pinnassa olevia maatalousyhteisöjä kohti. Työntekijöitten haavoittumiset ja jopa kuolema ovat lisääntyneet päivä päivältä. Terroristien raketit ja kranaatit ovat myös selvästi tarkempia kuin aiemmin. Ja miten Olmertin hallitus tähän reagoi: Puolustusministeri Barak ensin ja sitten Olmert itse uhkaavat naama kireänä, että ”päivä lähenee, jolloin isketään lujaa”. Näitä uhkailija on jatkettu viikosta viikkoon ja kuukaudesta kuukauteen, eikä koskaan näytä olevan sopiva aika iskeä isän kädestä, eikä kukaan otakaan niitä enää todesta.
OLMERT lupaa, että hallitus tekee päätöksen operaatiosta tiistaina, toinen uutinen kertoo heti perään, että hallitus käsittelee asiaa keskiviikkona. Kolmas uutinen kertoo, että ulkoministeri Rice tulee lauantaina Israeliin, siispä silloin ei ole sopiva aika tehdä mitään epätavallista.
Näin tämä piirileikki jatkuu, ja terroristien vahvuus, rohkeus, itsetunto ja röyhkeys kasvavat.
2. ULKOMONISTERI Godoleezza Rice ehdotti ennen tuloaan opettamaan piirileikkiä leikkiville aikuisten tapoja. Hän ehdottaa, että koska kahdenkeskisistä keskusteluista kerran ei tule mitään, hoidetaan asia kolmistaan, eli kolmikantaneuvotteluina.
Se oli ulkoministeri Rice, joka muutama vuosi sitten suurin piirtein pakotti Israelin hyväksymään Ricen laatiman esityksen Egyptin ja Gazan väliseksi rajasopimukseksi, jonka mukaan PA:n ”presidenttikaarti” Force 17 hoitaa Rafahin rajaterminaalissa rajamuodollisuudet EU:n tarkkailijoitten seuratessa sivusta mutta ilman valtaa. Tarkoitus oli, että rajan yli tulevia valvotaan kameroitten välityksellä, joista kuva menee automaattisesti Israelin kuvaruutuihin Kerem Shalomin raja-asemalla Israelin, Egyptin ja Gazan alueitten leikkauspisteessä. Jos Israelin tarkkailijat huomaisivat jotain erikoista, heillä olisi valta vaatia rajan yli menevä tavara tai henkilö erikoistutkimukseen. Käytännössä tämä ei toiminut ollenkaan.
IDF kuitenkin veti joukkonsa pois Gazan ja Egyptin väliseltä ns. Philadelphia-käytävältä, koska sopimuksen mukaan Egypti lupautui lopettamaan salakuljetuksen Siinailta Gazaan. Sekään ei toiminut. Kymmeniä salakuljetustunneleita toimii kaiken aikaa, joitten kautta salakuljetetaan Siinailta Gazaan raketteja, ohjuksia, räjähteitä, rahaa, terroristeja, ulkomailla koulutusta saaneita terrorijärjestöjen jäseniä ja ilotyttöjä.
Nyt ulkoministeri Rice haluaa pakottaa Israelin ja PA:n ”rauhanneuvottelijat” allekirjoittamaan hänen esityksensä mukaisen ”rauhansopimuksen”. Onneksi sekä Israelin että PA:n neuvottelijat vastustavat Ricen esitystä, mutta katsotaan miten käy, kun Rice tulee paikalle.
3. ISRAELIN JA PA:N ”rauhanneuvottelijat” ovat sopineet, että keskusteluissa käsiteltävät asiat kirjoitetaan paperille, vaikka niistä ei olisi lopullisesti päästykään yhteisymmärrykseen. Tämän silmänkääntötempun suuri idea on siinä, että koska Israelin hallituksen kaatuminen on vain ajankysymys, uudet parlamenttivaalit uhkaavat ja mikä pahinta, mielipidetiedustelujen mukaan päähallituspuolue Kadima tulee kärsimään murskatappion, ja voittajaksi nousee oppositiopuolue Likud ja pääministeriksi sen puheenjohtaja Binyamin Netanyahu, joka on toistuvasti vakuuttanut, etteivät Olmertin hallituksen neuvottelemat rauhansopimusehdot sido hänen hallitustaan, Olmertin hallituksen neuvottelijat uskovat, että palestiinalaiset tulevat tulevissa neuvotteluissa, joita ehkä Netanyahu käy, toistuvasti vetoamaan näihin papereihin. Täten Netanyahun kädet olisivat sidotut, haluaisi hän sitä tai ei. Netanyahu pakotettaisiin näin toteuttamaan Sharonin aloittamaa ja Olmertin jatkamaa vasemmiston vaarallista myönnytyspolitiikkaa. (JP)
4. PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Ahmed Qureia paljasti äskettäin jotain siitä, mistä on keskusteltu ja mihin Israelin rauhanneuvottelijat ulkoministeri Tzipi Livnin johdolla ovat suuntautumassa. Ja nämä näkymät ovat sydäntä riipaisevia.
Ei riitä, että sovittaisiin Juudean ja Samarian alueitten jakamisesta, vaan Livni on tarjoamassa ”korvaukseksi” PA:n vaatimasta ”sadasta prosentista” alueita, jotka kuuluvat varsinaiseen Israelin valtioon ns. ”vihreän linjan” länsipuolella.
Eräs tällainen alue olisi maayhteys Hebronista Gazaan kaistalle, joka olisi PA:n omistuksessa. Israelin valtio jaettaisiin täten kahteen osaan.
Toiseksi Livni on tarjoamassa Jordanjoenlaaksoa, jota Israelin turvallisuusvirkailijat ovat aina vaatineet Israelin valvontaan.
Kolmanneksi Livni tarjoaa Kuolleenmeren aluetta.
Neljäs vaatimus palestiinalaisilla koskee Latrunin aluetta, korkea kukkula Jerusalemin ja Tel Avivin päätien eteläpuolelle. Israel menetti tämän kukkulan Jordanian arabilegioonalle 1948 eikä pystynyt sitä valloittamaan suurista uhreista huolimatta. Se valvoo tehokkaasti liikennettä rannikolta pääkaupunkiin. Maallikosta tuntuu sairaalta jo pelkkä ajatus, että Israel koskaan luovuttaisi Latrunia tulevalle Palestiinan valtiolle, joka voi muotoutua terrorivaltioksi Gazan esimerkin mukaan muutamassa päivässä.
Viidenneksi Livni tarjoaa Itä Jerusalemia ja myös Temppelivuorta PA:n täyteen hallintaan, vaikka siitä uutinen ei kerrokaan. Temppelivuori on aina ollut PA:n vaatimuslistalla.
HALUAISIN siunata Morris Talanskya, jonka todistus toi Olmertin hallituksen kaatumisen lähi aikoina reaaliseksi mahdollisuudeksi, mutta vain mahdollisuudeksi. Olmert tunnetaan liukkaaksi peluriksi, joka psykologia opiskelleena osaa käyttää hyväkseen ihmisten heikkouksia ja käyttää niitä häikäilemättä, kuten tarkkailijat ovat todenneet.
LIVNI vakuuttaa kaiken aikaa, että keskusteluja ja neuvotteluja PA:n kanssa käydään joka tapauksessa, kaatukoon Olmertin hallitus tai ei. (JP)
5. OLMERT vakuutti Washingtonista palattuaan, että tilanne Gazan rajalla on kestämätön, ja että jotakin tullaan tekemään pian. Samaa vakuuttaa puolustusministeri Barak, joka kehotti armeijaa tiukentamaan valvontaansa Gazan rajalla maanantai-iltaan saakka, jolloin shavuot-juhla päättyy. Mitään sen tarkempaa ei kumpikaan osannut kertoa.
TERRORISTIT ampuivat viikonvaihteen aikana useita raketteja Gazasta Israeliin saaden useita ihmisiä shokkitilaan ja tuhoten omaisuutta.
Perjantaiaamuna IDF:n sotilas haavoittui keskinkertaisesti sala-ampujan luodeista Gazan kaistan pohjoisosassa. Tämä tapahtui pian sen jälkeen, kun IAF ampui ohjuksia Hamasin tukikohtaan Gazan pohjoisosassa torstaiyönä. Palestiinalaisten mukaan yksi ihminen kuoli ja 15 muuta haavoittui IAF:n ohjuksesta. IAF:n edustaja kertoi, että siitä tukikohdasta ammuttiin kranaatit, jotka surmasivat Rozenbergin torstaina ja haavoittivat neljää muuta. (JP)
6. LIIKENNEMINISTERI ja Kadiman puheenjohtajaehdokas Shaul Mofaz kävi sohaisemassa muurahaispesää todetessaan viikonlopun aikana, että Israel tulee iskemään Iranin ydinlaitoksiin vaikka yksin, jos muita ei tule mukaan. Hänen lausuntonsa perustuu Israelissa yleiseen toteamukseen, ettei Israel tule sallimaan ydinasein varustettua Irania. Nyt kuitenkin sekä Israelin pääministeri kanslia että YK:n virkailijat ovat sanoutuneet irti Mofazin lausunnosta todeten, että se edustaa vain Mofazin omaa kantaa.
Mofaz julkisti lausuntonsa Yediot Aharonot lehdessä perjantaina: ”Jos Iran jatkaa suunnitelmiaan kehittää ydinaseita, me tulemme hyökkäämään. Iranille annettu tilaisuuden ikkuna on sulkeutunut. Sanktiot eivät ole tehokkaita. Täten meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin iskeä Iraniin saadaksemme sen lopettamaan ydinohjelmansa.” Mofaz on kuukausien ajan toiminut avainhenkilönä tässä asiassa USA:n ja Israelin välillä. Olmertin edustaja Mark Regev selitti, että kaikki mahdollisuudet ovat vielä olemassa, myös neuvotteluratkaisu. Olmert ja Bush keskustelivat Iranin ongelmasta Washingtonissa, mutta keskustelujen sisällöstä ei ole annettu tietoja julkisuuteen. Olmert totesi, että suuri osa kysymyksistä poistui, mutta aivan ilmeisesti joukko jäi vielä vastaamatta. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Kuuma kesä saa myös myrkkykäärmeet etsimään suojaa polttavaa aurinkoa vastaan. Shavei Zion kibbutsissa 47-vuotias työntekijä Gil Borochevsky kuuli outoa ääntä kyyhkystarhasta ja meni tarkistamaan, mistä oli kysymys. Myrkyllinen kyykäärme (viper) oli noussut katonrajaan ja iski häntä sieltä niskaan. Mies sai ensi avun Magen David Adom lääkäriltä ja siirrettiin sieltä sairaalaan Galilean länsiosassa, jossa hän kuoli elvytysyrityksistä huolimatta.
- 18-vuotias palestiinalainen nuorukainen yritti päästä putkipommin kanssa läpi IDF:n sotilaitten tarkastuksen Hawaran tarkastuspisteessä Lähellä Nablusia. Tämän kohteen kautta pyritään jatkuvasti saamaan pommeja Israeliin.
- Tämän päivän raportti on myöhässä siksi, että jouduin auttamaan Michal-tyttäreni muuttoa toiseen asuntoon Haifassa. Olgelmia myös internetin kanssa.
- Koska nyt on shavuot-aatto ja huomenna on juutalainen pyhäpäivä, lehtiä ei ilmesty. Shavuot oli perinteisesti viljankorjuuseen liittyvä juhla, mutta sen varsinainen aihe on Lain antamisen muistojuhla. Kabbalistit valvovat koko shavuot-yön lukien ja tutkien pyhiä kirjoituksia. Myös maitoa ja hunajaa sisältävien ruokien nauttiminen kuuluivat muinaisiin tapoihin muistoksi maasta, joka vuotaa maitoa ja hunajaa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021