SUNNUNTAI 01.06.08
1. KADIMAN johto näyttää suostuneen siihen, että puolueen puheenjohtajavaalit (primaries) pidetään lähitulevaisuudessa, minkä myös Olmert on hyväksynyt. Ulko- ja puolustusasiain valiokunnan puheenjohtaja Tzahi Hanegby ehdottaa, että ensin valitaan uusi puheenjohtaja, sitten muodostetaan hätätilahallitus ja loppuvuodesta uudet parlamenttivaalit. Olmertin odotetaan ilmoittavan tänään, mikä hänen asemansa on nykyisessä tilanteessa. Olmert kritisoi perjantaina poliisin kuulusteluissa, että poliisi oli kohdellut häntä epäoikeuden-mukaisesti ja vuotanut tietoja julkisuuteen, minkä poliisin edustaja jyrkästi kieltää. Olmertin lakimiehet kritisoivat niitä, jotka ovat tehneet ”hätäisiä johtopäätöksiä” Talanskyn kuulustelujen perusteella. He sanovat, että Talanskyn todistus oli epäjohdonmukainen ja että kun he pääsevät ristikuulustelemaan Talanskya, totuus paljastuu. He haluavat, että Kadiman puheenjohtajavaalit pidetään vasta 17.07. jälkeen, jolloin suoritetaan Talanskyn toinen kuulustelu oikeudessa. He uskovat, että Olmertin imago puhdistuu kuulustelujen perusteella.
2. OLMERT matkustaa tänään Yhdysvaltoihin viikon mittaiselle viralliselle vierailulle. Tämä aiheuttaa sen, että sinä aikana ei juuri mitään ratkaisevia päätöksiä pystytä tekemään. Sen jälkeen alkaa shavuot, viikot, mikä siirtää ratkaisuja edelleen viikolla eteenpäin. Tämä on juuri sitä, mitä Olmert on halunnut eniten: Aikaa, jonka hän uskoo muuttavan kaiken. Olmertin ja Barakin oli tarkoitus tänään antaa päätöksensä Hamasin ja Israelin välisestä tulitauko-sopimuksesta, joka olisi sitten käsitelty kabinetissa, mutta se siirtynee viikolla eteenpäin. Tzipi Livni esittää kiireistä aikataulua, koska maa ei voi odottaa toimettomana kriisitilanteessa.(JP)
3. EGYPTI löysi Siinailta suuren asekätkön, joka oli matkalla Gazan kaistalle. Löytöpaikka on 80 km Rafahista etelään vuoristosta, joka on Egyptissä toimivien militaristien piileskelypaikka. Egyptin viranomaisten lauantaina julkistamien tietojen mukaan asekätköstä löydettiin 30 ilmatorjunta (it.) ohjusta, 2000 vyötä ammuksia, rpg-granaatinheittimiä, käsikranaatteja säkittäin sekä kiväärejä.
ILMATORJUNTAOHJUSTEN löytyminen matkalla Gazaan aiheuttaa harmaita hiuksia IAF:N helikopterilentäjille, koska helikopterit hitaina ja matalalla lentävinä ovat helppoja saaliita ohjuksille. IAF:n taholta ilmoitetaan, että tämän havainnon johdosta se joutuu suunnittelemaan uudelleen Gazan kaistalle lähetettävien helikopterien ja ohjaajattomien pienkoneitten lennot. IDF on jo aiemmin epäillyt, että Gazassa on it-ohjuksia.
PIAN EDELLISEN löydön jälkeen egyptiläiset löysivät 3.5 km:n päässä Gazan rajasta 100 kg räjähteitä. Viime viikolla egyptiläiset löysivät muutaman sadan metrin päästä Rafahista 500 kg räjähteitä pakattuina kymmeneen säkkiin. Samalla viikolla he löysivät Siinain keskiosan kylästä TNT pommeja sekä aseita. Ne olivat vanhempaa varastoa 1970-luvulta. (JP)
4. ISLAMIN SIRPPI tiivistyy Israel pohjoisosassa, kertoo www.debka.com artikkelissaan. Iranin vallankumousarmeija (IRGC) on muodostanut erillisen ohjuskomennuskunnan, kertoi IRGC:n komentaja Mohammed Ali Jafari. Syyrian vastaava ohjuskomennuskunta on integroitu tähän siten, että Iranin edustajia on mukana Syyrian komentokeskuksessa ja vastaavasti Syyrian edustajia on Iranin komentokeskuksessa. Asiasta sopivat IRGC:n komentaja Mohammed Ali Jafari ja Syyrian armeijan komentaja Nassan Turkmani Teheranissa viime viikolla.
Tämän mukaan Iranin sotilaallinen edustus ja valvonta ulottuu Syyriaan ja sieltä sen edustajien Hizbullahin kautta Libanoniin ja Hamasin kautta Gazan kaistalle. Debkafile arvioi artikkelissaan, että siten mahdollisessa sotatilanteessa yhden osapuolen kanssa Israelilla voi olla vastassaan neljän rintaman sota, jotka on integroitu keskenään. Tämä asettaa Israelin ohjuspuolustuksen mahdottoman tehtävän eteen.
DEBKAFILE arvioi läntisiin ja israelilaisiin sotilasasiantuntijoihin viitaten, että Iran on kiihdyttänyt ydinkärkiä kuljettavien ohjusten kehittelyä, ja että se on ilmeisesti pystynyt ratkaisemaan useimmat siihen liittyvät ongelmat. IAEA julkisti 26.toukokuuta kärkevän raportin, jossa se vahvisti Iranin edistyneen oleellisesti ohjusten ydinkärkien suunnittelussa.
DEBKAFILE arvioi, että tällä yhteistoimintasopimuksella Iran on tehokkaasti estänyt Israelin toiveet suhteitten katkaisemiseksi Syyrian ja Iranin välillä ehtona rauhankeskusteluille.
Israelin Arrow-3 torjuntaohjuksen kehitystä ja rakentamista on kiihdytetty äärimmilleen, jopa niin, että sitä kehittelevä yhtiö sai rabbinaatilta luvan tehdä töitä myös sapattina. Se ei kuitenkaan ehdi valmiiksi kuluvan vuoden aikana, jota pidetään ratkaisevan tärkeänä, jos USA toteuttaa kauan odotetun rajoitetun iskunsa Iraniin. Myöskin Iron Dome torjunta-
järjestelmän kehittäminen lyhyen kantomatkan ohjuksia vastaan vaatinee pari vuotta toimintavalmiuden saavuttamiseksi. Siten Israelilla ei ole teknistä ratkaisua Kassam-raketteja vastaan.
5. JOS ISRAEL ei hyväksy tulitaukosopimusta Hamasin kanssa, sille ei jää mitään muuta mahdollisuutta pyrkiä ratkaisemaan jatkuva Israelin siviilikohteitten tulittaminen Gazasta raketein ja kranaatein kuin suurimittainen hyökkäys Gazaan. Edellä kerrotun uuden kehityksen myötä Iranin ja Syyrian ja niiden peitejärjestöjen välillä hyökkäys Hamasia vastaan voi aiheuttaa Hizbullahin ohjusiskut Libanonista sekä Syyrian ohjusiskut Iranin tuella. Nämä voisivat koordinoida iskunsa Iranin antamien tiedustelutietojen mukaan, joita se on viime aikoina kerännyt Israelista, kuten äsken paljastunut vakoilutapaus Israelissa osoittaa.
TOISAALTA jos Israel hyväksyy tulitaukosopimuksen, se antaa Hamasille ja muille terrorijärjestöille ainakin kuusi kuukautta aikaa täydentää ja kehittää asevarastojaan, mikä helpottuisi kaikkien ulosmenoteitten avautuessa Gazasta, sekä lisätä armeijansa lukumäärää ja koulutusta. Tukitaukosopimus tulisi todennäköisesti myös muuttamaan Euroopan ja USA:n suhtautumisen Hamasiin, eli se hyväksyttäisiin poliittisena puolueena. Tällainen suuntaus näkyy jo selvästi Syyrian tilanteessa Olmertin ilmoitettua keskusteluista sen kanssa, mikä on pehmentänyt Euroopan maitten suhtautumista Syyrian hallitukseen. (JP)
6. HAMAS syyttää, että Fatah ja Islamic Jihad työskentelevät yhdessä pystyäkseen estämään tulitaukosopimuksen voimaantulon, kertoo Kh A Toameh JP:n artikkelissaan. Hamasin edustaja kertoi toimittajalle, että Jihadin ja Fatahin sotilaalliset tahot toimivat yhdessä sopimuksen syntymistä vastaan.
HAMASIN edustaja Sami Abu Zuhri kertoo, että Hamas on tehnyt kaikkensa sopimuksen eteen, mutta Israel viivyttelee, koska se ei halua Rafahin terminaalin avaamista. Hän totesi, että Egypti tekee vielä yhden yrityksen sopimuksen syntymiseksi ja varoitti samalla, että Hamasin kärsivällisyys alkaa loppua. ”Kaikki optiot ovat mahdollisia, emmekä me tule sallimaan saarron jatkuvan. Me tulemme murtamaan saarron, ja maailman tulee varautua suuriin tapahtumiin”, hän selitti. Hän valitti Fatahin ja Jihadin tiivistyvää yhteistoimintaa Gazassa ja totesi, että ne olivat viimeiseksi ammuttujen raketti-iskujen suorittajia, vaikka Hamas oli kieltänyt niitä.
ISLAMIC JIHAD oli viime viikolla pidättänyt lukuisia palestiinalaisia syyttäen heitä yhteistyöstä Israelin kanssa, ja aikoi teloittaa heidät julkisesti kaupungin torilla. Jihad suostui lopulta luovuttamaan kaksi epäiltyä Hamasin poliiseille, mutta pitää loput pidätettyinä. Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät, että heitä kidutetaan järjestelmällisesti.
ISLAMIC JIHAD syytti Hamasia, että sen naamioidut pyssymiehet olivat yrittäneet kaapata kolme sen militaristia heidän tullessaan ulos moskeijasta perjantain rukouksista Deir el Balahista. Näitä kolmea Jihadin tärkeää militaristia oli pahoinpidelty. Tapaus aiheutti kiihtyneitä yhteenottoja Hamasin ja Jihadin kannattajien välillä viikon vaihteen aikana. (JP)
7. ISRAELIN ulkoministeriö ja pääministerin virasto ovat ymmällään USA:n ulkoministeri Ricen kritiikistä, ettei se ole antanut viisumia 7 Fullbright stipendin saajalle matkustaa Gazasta ulkomaille jatkaakseen opintojaan. Pääministerin kansliasta kerrotaan, että siellä on määrätty henkilö, joka hoitaa opintoviisumiasiat, mutta samalla tähdennetään, ettei yleinen lupa opintoviisumien saamiseksi koske korkeampia opintoja. Vasemmiston taholta on nostettu kova huuto tämän johdosta, selityksellä, ettei tämä ole omiaan lisäämään opiskelijoitten myönteistä suhtautumista Israeliin. Voinee olla totta jonkun kohdalla, mutta ulkomailla opiskelevat ovat kiihkeimpiä länsimaitten ja siis myös Israelin yhteiskunnan ja elämäntavan arvostelijoita. He ovat myös helpoimmin taivutettavissa ääriainesten ja terrorijärjestöjen kannattajiksi, joko antautumalla aktiivijäseniksi tai tukemalla niitä taloudellisesti ja poliittisesti, mikä heiltä käy helpommin heidän päästyään sisälle länsimaiseen yhteiskuntaan. (JP)
8. UUTISOTSIKOITA
- Moskovan kaupunki haluaa ostaa 40 dunamin maapalan valtiolta Kuolleenmeren rannalta Ein Bokekista. Moskova haluaa investoida 100 miljoonaa USD kylpylähotellin rakentamiseksi. Israelin maahallinnon säännöt voivat mitätöidä tarjouksen, joka siinä tapauksessa menee Jordaniaan.
- Tuomionsa kärsinyt eilen vapautettu Hizbullah-vakoilija Nissim Nasser sanoo vakoilleensa Hizbullahin laskuun, koska hän on isänmaallinen ja muslimi.
- Entinen ministeri ja journalisti Josef Lapid kuoli viikonvaihteen aikana. Hän jätti politiikan jokin aika sitten ja johti Yad Vashem hallintoneuvostoa. (Haaretz)
- Terroristit ampuivat lauantaiaamun kuluessa viisi Kassam-rakettia Israelin puolelle. Aamupäivällä kaksi rakettia haavoitti kahta thaimaalaista työntekijää maatilan viherhuoneella. IDF:n toimiessa Gazan alueella Khan Younisin lähellä yksi sotilas haavoittui kohtalaisesti ja vietiin sairaalaan. Kaksi palestiinalaista haavoittui yhteenotoissa. (Haaretz)
- Tzipi Livni toimi Sunday Timesin mukaan Mossadin agenttina Euroopassa. Hänen tukikohtansa oli Pariisissa, josta hän teki matkoja useisiin Euroopan maihin jahdatessaan palestiinalaisia terroristeja 1980-luvulla. (Haaretz)
- Hallitus antanee luvan 884 asuntoyksikön rakentamiseksi Pisgat Zeeviin ja Har Homaan, mikä sai Ricen esittämään kovaa kritiikkiä. (INN)
- Lämpötilat Jrsm: su 18-26; ma 17-25; ti 18-24; ke 20-27; lähes pilvetöntä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019