Friday, June 27, 2008

PERJANTAI 27.06.08
1. GAZAN TERRORISTIT ampuivat keskiviikkoon mennessä kolme Kassam-rakettia Israeliin, eilen torstaina iltapäivällä yhden, joka putosi Sderotin teollisuusalueelle lähelle bensiiniasemaa aiheuttamatta vahinkoa. Barak ilmoitti heti ensimmäisten rakettien pudottua, että rajaterminaalit Israelin ja Gazan välillä pysyvät kiinni. Ne luvattiin avata tänään, mikä nähtäneen päivän kuluessa.
OLMERT JA BARAK pidättyivät antamasta tiedotetta aikeistaan rakettitulen jatkumisen johdosta. Kadiman puheenjohtajaehdokas Tzipi Livni sen sijaan vaati kovia vastatoimia, mitä hänen edustajansa pyrkivät myöhemmin vähättelemään. Livni itse kuitenkin vahvisti, että hän teki oman kantansa täysin selväksi jo tiistaina sekä Olmertille että Barakille, ja että hän informoi mielipiteistään muitten maitten ulkoministereitä, kuten hän teki Israelissa vierailevalle Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Störelle. Livnin edustajat totesivat, että Livni on huolellinen lausunnoissaan, ettei hän vaikeuttaisi Mahmoud Abbasin asemaa, mikä edelleen näyttelee ”pyhän lehmän” asemaa Israelin ministereitten lausunnoissa. (JP)
2. HAMASIN EDUSTAJA Gazassa syytti Fatahia, että se pyrkii särkemään tulitauon Israelin ja Hamasin välillä. Aiheen tähän antoi al-Aksan ilmoitus, että se ampui kaksi rakettia Gazasta Israeliin. Hamasin edustaja selitti, että tulitauko on Gazan kaistan asukkaitten intressien mukainen, ja että rikkomus sitä vastaan on ”kansallinen petos”, jota ei voi jättää käsittelemättä.
AL-AKSAN edustaja puolestaan selitti, että ryhmä vastustaa tulitaukosopimusta siksi, ettei se koske Länsirantaa. Al-Aksan edustaja Abu Qusai kutsui sopimusta ”huonoksi” selittäen, että Fatah oli aiemmin pystynyt saavuttamaan edullisempia sopimuksia Israelin kanssa, joihin kuului rajaterminaalien avaaminen ja IDF:n joukkojen vetäytyminen tietyiltä alueilta Gazassa. Hän valitti nimenomaan sitä, että Hamasin sopimuksessa Gazan kaista erotettiin Länsirannasta.
HAMASIN JOHTOON kuuluva palestiinalainen syytti Fatahia tulitauon sabotoinnista siksi, että Fatah näkee sen vahvistavan Hamasin otetta Gazasta.
Abbasin edustaja kieltää nämä syytöksen selittäen, että Abbas kannattaa tulitaukoa, koska se hänen mukaansa palvelee Palestiinan kansan intressejä. (JP)
3. TIISTAINA GAZASTA ISRAELIIN ammutut raketit tuhosivat yhden omakotitalon ja saivat kaksi naisasukasta shokkiin. Sderotin pormestari Eli Moyalin edustaja Shalom Halevi sanoo katkerana, ettei kukaan Sderotissa usko tulitaukoon enempää kaupungin virkailijoitten kuin asukkaitten keskuudessa. ”Toivomme hallituksen lopettavan tyhmyytensä ja aloittavan sotilaallisen operaation. Olemme sodassa ja meidän tulee lopettaa ”vertavuotavan sydämen” näytteleminen. Koko maailma odottaa sitä, mutta johtajat katsovat vain omaa etuaan.” Hän kertoi, että Moyal sanoi leikkivälinetehtaan avajaisissa, ettei hän usko tulitauon kestoon.
ISRAELILAINEN turvallisuusanalyytikko kenraalimajuri Yaakov Amidror ennusti, ettei Israelin hallitus etene tulitaukorikkomuksen toteamista pitemmälle eikä pidä sopimusta epäonnistuneena. Hän selitti, että Gazassa on Fatahia kannattavien ryhmien rippeitä, jotka toimivat itsenäisesti. Siksi niitten toimista ei pitäisi syyttää Abbasia, hän analysoi. Hän selitti tämänkin osoittavat, ettei Hamas vielä valvo kaikkea Gazassa. Siksi tulitauko on tärkeä Hamasille hallintonsa vahvistamiseksi, hän uskoi.
YK syyttää Israelia, että se rikkoi tulitaukoa 7 kertaa viikon aikana. Niihin sisältyi Gazan maanviljelijöitten estäminen tiluksilleen Gazan turva-aidan lähellä, mutta niihin ei sisältynyt Gazasta ammutut neljä Kassam-rakettia. (JP)
4. EDELLINEN IDF:N KOMENTAJA Dan Halutz sanoi Yedioth Ahranothille antamassaan haastattelussa, että Israelin tulee luovuttaa Samir Kuntar IDF:n sotilaitten Ehud Goldwasser ja Eldad Regev palauttamiseksi Libanonista Israeliin. Hän selitti, että Israelissa sekoitetaan se, mitä halutaan ja mitä voidaan saada. Hän uskoo, että molemmat sotilaat ovat kuolleita, mutta hän kuitenkin uskoo, että vaihtokauppa on Israelin kansan ja sotilaitten omaisten kannalta sittenkin edullinen. Tässä hän poikkeaa edellisen IDF:n komentajan Moshe Yaalonin arviosta, että joskus kidnapatuista maksettu hinta on liian korkea. Hän ilmeisesti tarkoitti tällä Kuntarin vapauttamista, mitä pidetään ristiriitaisena hänen epätavallisen raakalaismaisen käyttäytymisensä vuoksi. Armeijan rabbi Avichai Ronsky aloitti prosessin Regevin ja Goldwasserin julistamiseksi kuolleiksi vastoin heidän perheittensä toiveita. Heidän fyysisestä tilastaan ei ole saatu mitään elonmerkkiä. Israelin kabinetti käsittelee vaihtokauppaa istunnossaan sunnuntaina.
MEDIAN EDUSTAJIEN tiedustelujen mukaan ministereitten valtaosa kannattaa vaihtokauppaa, joskin jotkut odottavat IDF:n tutkimusta ja informaatiota asiasta. (Ynetnews)
5. PA:N EDUSTAJA ”rauhankeskusteluissa” Israelin kanssa Saeb Erekat julisti
paneelissa, jota käytiin Peresin ”rauhankeskuksessa” järjestetyssä tilaisuudessa, että lähes kaikki keskeiset kysymykset ovat lähellä ratkaisuaan, ja että on tullut aika tehdä tärkeitä päätöksiä. Hän kiirehtii ratkaisuja siksi, että ”aikaa on vain kuusi kuukautta”, mutta taustalla on varmaan Israelin hallituksen horjuminen ja Likudin mahdollinen valtaantulo, mikä tulisi keskeyttämään tai ainakin siirtämään ”rauhansopimusta” Israelin kanssa. Miten vahva Olmertin hallituksen asema lienee Knessetissä, on jokaisen arvattavissa, mutta Olmert voi tietenkin tehdä ”sharonin” ja ohittaa Knessetin sopimusta solmittaessa.
Erekat riimitteli lausuntonsa näin: ”Israelin ja Palestiinan johtajat, jotka saavuttavat sopimuksen, tulevat olemaan alueen historialle tärkeämpiä kuin Jeesus.” Hän esitteli kolme mahdollisuutta: Joko kaksi valtiota, yksi valtio tai nykyisen tilanteen jatkuminen. Hän kehottaa vakavaan työskentelyyn sopimuksen aikaansaamiseksi, joka perustuu ”1967 rajoihin”, kuten hän sanoi. Erekat ei halua tilapäistä sopimusta rajoista, pakolaisista ja Jerusalemista, hän haluaa lopullisen rauhansopimuksen Palestiinan valtiosta. (Ynetnews)
6. OLMERT MYÖNTÄÄ, että hänen hallituksensa politiikkana on siirtää satoja miljoonia shekeleitä Hamasille Gazan kaistalla. Hallitus selitti näin vastauksessaan vahtikoirana tunnetun järjestön Shurat Hadin paljastuksiin torstaina. Hallituksen lainopillisen neuvonantajan kirjeessä sanotaan: ”Varojen siirto Palestiinan Auktoriteetille Gazassa suoritetaan Israelin hallituksen tieten diplomaattisista syistä johtuen”. Olmertin edustaja Mark Regev selitti, että kirjeessä mainittu varojen siirto koskee tullimaksuja, jotka Israel kerää ja jotka kuuluvat PA:lle Pariisin sopimuksen mukaan vuodelta 1994. Regev selitti, että varat siirretään Ramallahiin, josta ne lähetetään Gazaan ja käytetään PA:n palkkaamien työntekijöitten palkkoihin. Hän vakuutti, ettei agorakaan niistä joudu Hamasin käsiin.
SHURAT HADIN asianajaja Rai Kochavi selittää, ettei kysymys ole Regevin mainitsemista varoista, vaan niistä sadoista miljoonista käteisvaroista (seteleinä ja kolikoina), joita on kuljetettu panssaroiduissa autoissa Juudean ja Samarian pankeista Gazaan postilaitoksen ja muitten toimesta. Osa varoista käytetään rähjääntyneitten setelien uusimiseksi, osa Hamasin Egyptin kautta salakuljetettujen Iranista tuotujen varojen pesemiseksi. Kochavi kertoo, että Iranin varat ovat suurina seteleinä. Ne viedään panssaroiduissa autoissa Gazassa Israelin rajalle. Siellä ne siirretään panssaroituihin autoihin Israelin puolella ja viedään pankkeihin Juudeassa ja Samariassa, jossa ne vaihdetaan Israelin shekeleihin. Kochavi syyttää, että Hamas käyttää seteleitä maksaakseen armeijansa ylläpidon.
Israelin pankin taholta selitetään, että pankki toimii hallituksen politiikan mukaisesti, joka vastaa varojen siirron laillisuudesta. Shurat Hadin edustaja Darshan-Leitner harkitsee syytteen nostamista hallitusta vastaan korkeimmassa oikeudessa, että hallitus rikkoo lakia, joka kieltää terrorismin rahoittamisen sekä lakia rahanpesusta. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Shimon Peres kertoo, että IAF tuhosi kaksi ydinlaitosta Syyriassa syyskuussa viime vuonna. Hän puhui IAF:n lentäjien valmistustilaisuudessa Hatzerim-tukikohdassa lähellä Beershebaa. Hän viittasi puheessaan ulkomaisiin lähteisiin, sillä Israelin viranomaiset eivät ole antaneet iskusta virallista lausuntoa. (JP)
- IAF:n komentaja kenraalimajuri Ido Nehustan sanoi keskiviikkona, että IAF valmistautuu toimimaan useilla rintamilla. Hän myös ennusti, että IAF:n toiminta tulee olemaan ratkaisevan tärkeä tulevissa yhteenotoissa Israelin kehittämien ohjusten torjuntajärjestelmien ohella. Hän ei osannut ennustaa, tuleeko ensin yhteenotto Hamasin vai Hizbullahin kanssa, mutta selitti, että molemmat terrorijärjestöt valmistautuvat tulevaa sotaa varten. (JP)
- Shin Bet on ilmoittanut, ettei se vastusta Hamasin jäsenten liittämistä vapautettavien vankien joukkoon, joilla on ”verta käsissään”, Gilad Shalitin vapauttamista vastaan.
- Olmertin lähellä olevat Kadiman jäsenet ilkkuvat, että Barak luikki pakoon kuin piesty koira Olmertin kanssa solmitun sopimuksen yhteydessä. (Haaretz)
- Israel pitää Gazan terminaalit suljettuina perjantaina, öljytoimitukset sallitaan.
- Saksan kaupankäynti Iranin kanssa kasvoi 18 % viime vuodesta päinvastaisista ilmoituksista huolimatta. (Haaretz)
- Kvartetti aikoo kutsua Lähi Idän rauhankonferenssin Moskovaan myöhemmin tänä vuonna. (Haaretz)
- Mujahideen muslimit aikovat upottaa USA:n talouden Dollarin tuhoamisen kautta, kertoo MEMRI raportissaan. Ne ovat huomanneet, että varmin tapa vahingoittaa Yhdysvaltoja on tuhota sen talous. (INN)
Lämpötilat, Jm Pe: 18-32; La: 18-30; Su: 18-29; Ma: 19-30, osittain pilvistä.

No comments: