PERJANTAI 20.06.08
1. ISRAEL harjoittelee mahdollista ilmaiskua varten Iranin ydintaitoksia vastaan, kertoi New York Times perjantaina. Artikkelin mukaan IAF:n sata F-15 ja F-16 konetta harjoitteli kesäkuun ensimmäisellä viikolla Välimeren ja Kreikan yllä tarkoituksenan valmistautua mahdollisuuteen, että hyökkäys todella toteutettaisiin.
Israelin armeijan ja hallituksen johto ovat hyvin vaiteliaita asiassa eivätkä halua kommentoida tietoa. Armeijan komentaja Gabi Ashkenazi on kuitenkin vihjaillut, että Israel valmistautuu kaikkiin mahdollisiin käänteisiin antamatta yksityiskohtia.
USA:n edustaja toteaa, että harjoitusten tarkoituksena on painostaa Irania suostumaan rajoituksiin ydinohjelmansa toteuttamisessa ilman kovennettuja sanktioita. Iranin edustaja kertoi, että hänen maansa on valmis keskustelemaan asioista. (Ynetnews)
2. IRANIN DAMASKOKSEN lähetti Sayyed Ahmed Moussawi kertoi medialle, että Iranin johto on oppinut islamin profeetan ohjeista, että Iranin velvollisuutena on jakaa ydintietouttaan muille islamin kansan jäsenille. Hän kertoi, että Iran tarjoaa Syyrialle apuaan sen ydinsuunnitelmiensa toteuttamisessa ja on valmis siihen, jos Syyria sitä haluaa. Iranin johto ei välttämättä ollut tyytyväinen asian julkistamiseen, sillä lähettiläs kutsuttiin kotiin. Debkafile kertoo, että tapaaminen Syyrian ja Iranin johtajien kesken tapahtui 07. kesäkuuta.
Debkafile olettaa, että tämä oli Iranin vastaus Syyrian presidentin halulle jatkaa keskusteluja Israelin kanssa. Iran haluaa tiivistää kuristusotettaan Israelin ympärillä sen lisäksi, että se sai Libanonin hallinnon valvontaansa Hizbullahin kautta sekä viimeksi Gazan kaistan Hamasin onnistuneen tulitauon kautta Israelin kanssa, mikä antaa sille lähes vapaat kädet jatkaa armeijansa aseistamista ja miestensä kouluttamista Syyriassa ja Iranissa. Iranin ylin opastaja Ali Khamenei antoi tunnustusta Hamasin saavutukselle, joka kuristaa sekä Israelia että Egyptiä. Tätä pidetään Iranissa suurena edistyksenä. (www.debka.com)
3. USA:N JA KANADAN tiedustelulähteet varoittavat, että Hizbullahin agentit valmistelevat näyttävää terrori-iskua juutalaisia kohteita vastaan Kanadassa. Hizbullahin agentit ovat hankkineet tiedustelutietoja Israelin suurlähetystöstä Ottawassa ja synagogista Totontossa, kertoo ABC-news. Hizbullahin agenttien tiedetään lähteneen Beirutista Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Uutinen ei kuitenkaan pysty yksilöimään mahdollisia iskukohteita tarkemmin. Uutinen viittaa entiseen CIA:n entiseen tiedustelu-upseeriin Bob Baeriin, joka kertoo tavanneensa Hizbullahin edustajan Beirutissa.
TIEDUSTELUTIETOJA Hizbullahin aktiivisuuden lisääntymisestä alkoi virrata heti Imaad Mughniyehin teloituksen jälkeen 17. helmikuuta. Bob Baer kertoo, että Hizbullah otti sotilasjohtajansa teloituksen hyvin raskaasti eikä voi jättää sitä kostamatta. Hän kertoo, että Hizbullah haluaa saada iskullaan niin paljon siviiliuhreja kuin mahdollista. (JP)
4. IHME TULEE pelastamaan minut, kertoi pääministeri Ehud Olmert saksalaisessa lehdessä torstaina julkaistussa haastattelussa. Olmert lisää, että ihmeet ovat aina kuuluneet Lähi Itään, ja että hän uskoo kokevansa yhden sellaisen, joka kiskoo hänet ylös kuilusta, johon hän on vajoamassa yhä syvemmälle. JP:n toimittaja Calev Ben-David kertoo asian havainnollistamiseksi tarinan kahdesta hiirestä, jotka putosivat kerma-tiinuun. Molemmat hiiret ponnistelivat pysyäkseen pinnalla, mutta toinen lannistui pian ja hukkui kermaan. Toinen hiiri sen sijaan jatkoi ponnistelujaan potkien kermaa kaikin voimin, joka kehittyi voiksi. Tämä salli hiiren nousta voinokareitten päälle ja pelastua.
OLMERT selitti lehdelle, että Ben Gurion sanoi aikoinaan: ”Vain ne, jotka uskovat ihmeisiin, ovat realisteja Lähi Idässä”. Tämän vuoksi hän kehuu uskovansa ihmeeseen, joka on realismia Lähi Idässä. En uskalla asettua tuomarin paikalle pystyäkseni arvioimaan Olmertin uskonnollisuutta tai sen syvyyttä ja aitoutta, mutta hänen tekojensa ja kansaan levinneen tuntemuksen mukaan hänen elämänsä edustaa kaikkea muuta kuin potentiaalista kandidaattia ihmeiden vastaanottajaksi. Toisaalta tuskinpa Israelin kansa pelastettiin Egyptistä uskonnollisen elämänsä mallikelpoisuuden takia. Eiköhän siinä ratkaisevaa osaa näytellyt se tosiasia, mitä Israelin Jumala oli päättänyt valitun kansansa kohdalla.
Olipa Olmert Israelin Jumalan suunnitelmassa tai ei, hän vakuutti der Spiegel lehdelle ja toisessa haastattelussa Sydney Morning Herald lehdessä, ettei hän aio mennä minnekään vastakkaisista vaatimuksista huolimatta, vaan aikoo pysyä paikoillaan ja voittaa edessä olevat vaaralliset karikot. (JP)
5. ENSI VIIKOLLA nähdään ensimmäiset oireet siitä, onko Olmert se toinen hiiri, joka jatkaa ponnistelujaan kaikkia ennusteita vastaan. Ensi viikolla jatketaan yrityksiä Kadima-puolueen puheenjohtajavaalien järjestämiseksi, jotka ennusteiden mukaan voittaa Tzipi Livni, Olmert on alkanut hyljeksiä ja syrjiä Livniä todellisena kilpailijanaan. Toisilla kilpailijoilla, Mofaz, Dichter ja Sheetrit, ei uskota olevan mahdollisuuksia, vaikka heidänkin kannatuksensa ylittänee Olmertin vastaavan. Ensi viikolla Knesset äänestää Silvan Shalomin lakiesityksestä Knessetin hajottamiseksi ja uusista vaaleista. Esityksen takana lienee sen ensimmäisessä lukemisessa tarpeeksi kannatusta, mutta Labour-puolueen puheenjohtaja Ehud Barak odottaa edelleen Olmertin ilmoittavan puolueensa puheenjohtajavaalien päivämäärän.
KADIMAN PUHEENJOHTAJAN henkilöllisyys ratkaisee gallupien mukaan puolueen menestyksen Knessetin vaaleissa. Shvakim Panoraman tekemän gallupin mukaan, joka julkaistiin Israelin radiossa torstaina, Likud saa eniten kansanedustajia joka tapauksessa, mutta jos Livni johtaa Kadimaa, se saa 22 edustajaa (nyt 29) ja Labour 14 (nyt 19); Mofazin johtaessa Likud saa 22 edustajaa, Kadima saa 18 edustajaa ja Labour 17. Gallupissa on sivuutettu mahdollisuus, että Olmert säilyttäisi puheenjohtajuuden.
Kadiman kampanja jäsenten haalimiseksi päättyy 30. kesäkuuta.
MAARIV-lehti kertoo artikkelissaan, että Labourin äänestyksen hoitaja Shmuel Levy vaatii Labour-puolueelta 13 619 605 NIS edellisissä Knessetin vaaleissa tekemistään palveluksista. Hän aikoo ajaa vaatimuksensa oikeudessa, jos Labour ei suostu maksamaan sovinnolla. Hän kieltäytyi toimimasta syyttäjän todistajana puoluetta vastaan vaalirahoitussäännösten räikeästä rikkomisesta. Silloinen oikeuskansleri Elyakim Rubinstein sulki puolueen vaalirahoituksesta tehdyt poliisitutkimukset ilman oikeudenkäsittelyä. (JP)
6. IDF RAKENSI erämaahan täydellisen kopion arabikylästä voidakseen paremmin harjoitella taistelua rakennetussa ympäristössä. Kopiokylässä on kaksi- tai kolmikerroksisia taloja ja jopa moskeija minareetteineen. IDF:n yksiköt harjoittelevat toisiaan vastaan siten, että vastapuoli on pukeutumista myöten imitoitunut arabien osaan. Eräässä JP:n toimittajan seuraamassa harjoituksessa arabeja esittivät armeijan naissotilaat, jotka oli puettu palestiinalaispoliisien suosimiin suojaväreihin asusteissaan.
HARJOITTELUKESKUS (GTTC) rakennettiin puolitoista vuotta sitten kapeine kiemurtelevine katuineen ja tiiviine taloryhmineen. Se on tarkoitettu maavoimien harjoittamiseksi mahdollista yhteenottoa varten joko Gazassa tai Juudeassa ja Samariassa, tai missä tahansa kaupunki-asutuksen keskellä tapahtuvaa sotilaallista toimintaa varten. (JP, A Selig)
7. POLIISIN YLLÄTYSRATSIA Yitzharin juutalaiskylään Nablusin eteläpuolella sai aikaan 16 ihmisen loukkaantumisen, monet heistä poliiseja. Poliisi kertoo, että saamansa huhun mukaan kylään oli varastoitu laittomia aseita asuintaloihin. Kaikkiaan 200 poliisia tunkeutui tähän ortodoksijuutalaisten kylään torstaiaamuna. Heillä oli oikeuden päätös kylään rakennetun betonivaraston tuhoamiseksi, mutta sen jälkeen poliisit menivät ja tuhosivat kylään pystytetyn karavaanin, joka oli ollut kylässä yli 90 päivää, kytketty sähkö- ja vesi-viemärijohtoihin ja sinne muuttaneen pariskunnan häät oli tarkoitus pitää 10 päivän sisällä. Tämä poliisien suorittama parakin tuhoaminen sai asukkaat raivoihinsa, jotka hyökkäsivät poliisien kimppuun. Poliisi kertoo, että kyynelkaasua suihkutettiin poliisien kasvoihin. Neljä poliisia joutui käymään sairaalassa vammojensa takia. Yhtä heistä lyötiin kivellä päähän. Kahdeksan yhteisön jäsentä pidätettiin kuulusteluja varten. Aseita ei löydetty.
YITZHARIN KYLÄN ja poliisin välit ovat olleet kireät jo kauan. Kylän asukkaitten epäillään tehneen hyökkäyksiä alueen arabiasukkaita vastaan. Poliisin ylivoimalla tekemä ratsia kylään osoittaa joka tapauksessa ratkaisevaa taktisen ajattelun puutetta, josta poliisia on syytetty, ja josta varsinkin juutalaiskylien asukkaitten karkotukset ovat räikeinä esimerkkeinä. (JP)
8. UUTISOTSIKOITA
- KORKEIN OIKEUS teki päätöksen jonka mukaan Ofran kylään rakenteilla olevien yhdeksän talon rakentaminen tulee keskeyttää, niitä ei saa kytkeä infrastruktuuriin eikä niihin saa muuttaa asumaan. Asukkaitten edustaja toteaa, että rakentaminen aloitettiin kesäkuussa 2007 julkisesti eikä sitä pyritty salaamaan. Asukkaat kertovat, että talot on jo asutettu, joten oikeuden päätös on myöhässä. (JP)
- Turhautuneet EU-tarkkailijat ovat odotelleet kesäkuun kuudennesta päivästä 2006 lähtien, jolloin IDF:n sotilas Gilad Shalit kidnapattiin, pääsyä takaisin tarkkailutehtäviinsä Rafahin terminaaliin. Nämä kallispalkkaiset EU-virkailijat lienevät sitä samaa lännen veronmaksajain varojen tuhlaajaporukkaa, jota edustaa TIPH, Väliaikainen kansainvälinen tarkkailijaryhmä Hebronissa, jonka oletetaan pyrkivän estämään juutalais- ja arabiasukkaitten välisiä konflikteja alueella. Käytännössä TIPH:n edustajat ajavat paikalla vasta sitten, kun kaikki on jo ohi. He säännöllisesti tekevät sitten juutalaisia syyttävän raportin, joka lähetetään jonnekin, riippumatta siitä, kumpi osapuoli oli syyllinen. Sen toteaminen jälkikäteen on melko mahdotonta. (JP)
- Israelilaisautoilijoita kivitettiin Hebronin lähellä, autot kärsivät vaurioita. Terroriryhmät uhkaavat, että IDF:n toimet Juudeassa ja Samariassa katsotaan tulitauon loukkauksiksi, vaikka ne eivät ole mukana sopimuksessa. (Ynet)
- Toivotan kaikille Israelin ystäville Siunattua, turvallista Juhannusta. Gavriel

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021