MAANANTAI 30.06.08
1. HALLITUS hyväksyi vankienvaihdon Hizbullahin kanssa. Lopulta vain kolme ministeriä vastusti esitystä. Kaksi israelilaista sotilasta Eldad Regev ja Ehud Goldwasser joutuivat Hizbullahin vangeiksi sen tekemän kommandoiskun aikana Libanonin rajalla 12.heinäkuuta 2006. He olivat vaikeasti haavoittuneet, kuten verijäljistä voitiin päätellä heidän Hummer-ajoneuvonsa tuhouduttua kommandojoukkojen asettaman tienvarsipommin räjähdyksessä. Heistä ei sen jälkeen ole kuultu mitään eivätkä terroristit päästäneet puolueettomia tutkijoita tapaamaan heitä, kuten kansanvälisesti hyväksytyt säännöt vaativat.
PÄÄMINISTERTI Olmert ilmoitti hallituksen istunnossa, että ”sikäli kuin tiedetään, molemmat sotilaat ovat kuolleet”. Hän vahvisti, että vaihdosta neuvotellut Ofer Degel oli tietoinen siitä ja pari viikkoa sitten. Olmertin ilmoitus haavoitti lisää sotilaitten ja terroristien uhrien omaisia, jotka uskoivat viimeiseen asti heidän olevan elossa ja saivat tietää asiasta vasta median kautta. Asiaa ei parantanut Olmertin omahyväinen hymynhäivä hänen tavatessaan eilen omaisia hallituksen istunnon jälkeen. (JP)
2. Vankienvaihdosta hallitus teki seuraavat päätökset: .
- Kidnapatut sotilaat - tai heidän jäännöksensä - palautetaan Israeliin. Vaihtopäiväksi on sovittu 12. heinäkuuta, jolloin sotilaat kaapattiin.
- Hizbullah antaa raportin kadonneesta IAF:n navigaattorista Ron Aradista.
- Hizbullah palauttaa loput Libanonin sodassa kaatuneitten IDF:n sotilaitten jäännökset tai ruumiinosat.
- Israel palauttaa Libanoniin suurterroristi Samir Kuntarin, neljä libanonilaista terroristia sekä kymmenien Libanonista Israeliin salaa tulleitten ja terroristien ruumista, niiden mukana 8 Hizbullahin jäsentä.
- Israel antaa tietoja neljästä kadonneesta iranilaisesta diplomaatista YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonille.
- Kuukauden kuluttua vankien vaihdosta Israel vapauttaa satoja palestiinalaisia, jotka kärsivät tuomioitaan Israelissa. Israel määrittelee yksin heidän lukumääränsä – puhutaan seitsemästäsadasta – sekä henkilöllisyytensä.
- Israel jatkaa keskeytyksettä ja vahvistaa velvollisuutensa käyttää kaikkia keinoja saadakseen luotettavia tietoja Ron Aradin kohtalosta. Samoin hallitus tunnustaa velvollisuutensa ja vastuunsa Gilad Shalitin vapauttamisesta.
- Israel jatkaa hellittämättä ponnistelujaan paikantaa ja tuoda kotiin kadonneet sotilaat ja ne, joiden olinpaikka on tuntematon. (JP)
3. HIZBULLAH valmistelee suuria juhlallisuuksia vankien palaamistilaisuutta varten. Israel haluaisi, että vaihto tapahtuu Berliinissä, ettei se antaisi Hizbullahille mahdollisuutta aloittaa juhlia heti Libanonin rajalla, mutta asiasta keskustellaan vielä.
PALESTIINALAISET ilmoittavat tyytymättömyytensä vankienvaihtosopimukseen. Heidän mielestään Hizbullahin olisi pitänyt vaatia moninkertainen määrä palestiinalaisia vapautettaviksi. ”Meidän kannaltamme sopimus on hyvin huono. Hassan Nasrallah on pettänyt palestiinalaiset allekirjoittamalla erillisen sopimuksen Israelin kanssa”, kertoo Hamasin edustaja Fawzi Barhoum, vaikka hän ylistää sopimusta voittona Hizbullahille. Hän toteaa lisäksi, että oikeus Israelin kanssa saadaan vain voimatoimin.
Korkea Fatahin aktivisti Ramallahissa syytti myös Nasrallahia, ettei tämä välitä palestiinalaisista. Hän kertoo, että monet palestiinalaisten ryhmät ja omaiset lähettivät listan Nasrallahille niistä, joita he toivoivat liitettäviksi vapautettavien joukkoon.
PALESTIINALAISET pitävät Samir Kuntaria, joka kolmen muun vapautettavan kanssa kuuluivat Palestiinan vapautusarmeijaan, sankarina. Heidät pidätettiin Nahariyassa, jonne he soluttautuivat meren kautta huhtikuussa 1979. He murtautuivat Haranin perheen asuntoon, josta he kaappasivat perheen isän Dannyn ja tämän 4-vuotiaan tytön Einatin. Terroristit veivät nämä kaksi merenrantaan, jossa he raakalaismaisesti murhasivat tytön isän silmien edessä ja sitten ampuivat isän. Perheen äiti Smadar oli mennyt piiloon ja hädissään painoi 2-vuotiasta tytärtään Yaelia siten, että tämä tukehtui. Terroristit ampuivat paikalle tulleen poliisin.
HARANIN PERHEEN äiti Smadar kertoi hallituksen päätöksen jälkeen, että hän ymmärtää toisten omaisten tuskan, joiden omaiset ovat olleet terroristien vankeina, mutta että 30 vuotta hän oli tehnyt kaikkensa estääkseen hänen perheensä murhaajan vapauttamisen. (JP)
4. TURVALLISUUSVIRANOMAISET pitävät vankienvaihtoa Hizbullahin kanssa virheenä. Heidän mielestään tämä vahingoittaa Israelin puolustusasemia, yllyttää uusiin kaappaamisiin sekä vaarantaa niiden israelilaisten hengen, jotka voivat yhtenä päivänä joutua aseella uhaten libanonilaisten terroristien käsiin.
Sekä Mossadin johtaja Meir Dagan että Shin Betin johtaja Yuval Diskin vastustivat vaihtoa ja pyysivät ministereitä äänestämään sitä vastaan.
VASTATERRORISMIN instituutin johtaja tri Boaz Ganor Herzliyan Interdisciplinary keskuksesta tuki turvallisuusjohtajien kantaa: ”Hizbullah on jo kauan pyrkinyt muuttamaan säännöt panttivankien vapauttamisneuvotteluissa. Uskon tämän sopimuksen määrittelevän uusien panttivankisopimusten suunnan. Se, että Israel antautui miltei kaikkiin Hizbullahin esittämiin vaatimuksiin, tulee tuottamaan uusia operaatioita Israelia vastaan.” Ganor kertoi mielipiteistään JP:n toimittajalle Y Lappinille. Ganor pitää erittäin pahana virheenä sitä, että Israel neuvotteli ikään kuin panttivangit olivat elossa, mutta nyt on saatu tieto siitä, että he ovat kuolleet. Ganor pitää tätä voittona Hizbullahille. Antaen tunnustusta Israelin päättäväisyydelle tuoda kaikki sotilaat kotiin, hän kehottaa omaksumaan periaatteen, että neuvotellaan elävistä eläviä vastaan ja kuolleista kuolleita vastaan. Ganor painottaa, että hallituksen päätös antaa tuleville kaappaajille vihjeen, ettei kaapattujen hengissä pitämisellä ole väliä. Ganor katsoo, että tämä sopimus on yksi huonojen sarjassa, joita Israel on tehnyt harkitsematta niiden seurauksia. Vuonna 2004 Israel vapautti 400 turvallisuusvankia Elhanan Tannebaumia sekä kolmen IDF:n sotilaan ruumista vastaan, jotka Hizbullah kaappasi vuonna 2000, hän selittää. ”Tämä antaa vastapuolelle vihjeen, että israelilaisia voidaan lahdata. Tämä on hyvin huono lähtökohta tulevissa vankeinvaihtoneuvotteluissa”, hän sanoo. (JP)
5. HAMAS PIDÄTTI Abbasin johtamaan Fatahiin kuuluvan al-Aksan Marttyyrien edustajan Abu Armanehin, joka tunnetaan paremmin hänen terrorinimellään Abu Qusai. Hänet pidätettiin erään kaupan edestä Gazan kaistalla. Pidätyksen uskotaan olevan osa Hamasin pyrkimyksiä sada al-Aksa lopettamaan raketti-iskunsa Israeliin. Abu Qusai ilmoitti viime viikolla, että al-Aksa oli ampunut kolme rakettia Israeliin. Hamas uhkasi silloin, että Hamasin intressinä on tulitauon jatkuminen Israelin kanssa ja että kuka hyvänsä rikkoo sitä vastaan, tullaan pidättämään.
AL-AKSAN johto Gazassa reagoi voimakkaasti Abu Qusain pidätystä vastaan. Qusai kuuluu al-Aksan johtajiin ja toimi sen edustajana jo 2000 toisen intifadan aikana. Fatahin kansanedustaja Ashraf Juma´a esitti voimakkaan vastalauseensa pidätyksestä ja vaati hänen vapauttamistaan. Samalla hän kehotti al-Aksaa lopettamaan raketti-iskunsa.
Al-Aksan Jeninin komentaja Zakaria Zubeidi vaatii, että Hamas vapauttaa al-Qusain 12 tunnin kuluessa, tai Hamasin johto Länsirannalla tulee kantamaan raskaan vastuun.
Al-Aksa hylkäsi Hamasin solmiman tulitauon syyttäen sitä kansalliseksi petokseksi, koska se antaa Israelille vapaat kädet toimia Juudeassa ja Samariassa.
6. UUTISOTSIKOITA
- USA:n kongressi hyväksyi 170 miljoonan USD lisän Israelin apupakettiin. Se on lisänä 30 miljardin USD puolustuspakettia 10 vuoden aikana. Tämä lisää USA:n avun Israelille vuonna 2009 aiemmasta 2.38 miljardista 2.55 miljardiin USD. Lisätuen tarkoituksena on vahvistaa Israelin armeijan laadullista ylivoimaa alueella ja tarkoitettu vastapainoksi USA:n tuelle useille Lähi Idän valtioille Iranin, Syyrian, al-Qaidan ja Hizbullahin vaikutusvallan eliminoimiseksi. Saudi Arabian apu on 20 miljardia USD; Egyptin 13 miljardia sekä avustus-sopimukset Persianlahden maille 20 miljardia USD. Ne on tarkoitettu pääosin uudenaikaisen aseistuksen hankkimiseksi. (JP)
- Iranin äskettäin ilmoittama Mossadin agentin pidätys on USA:n analyysien mukaan masinoitu kahdessa tarkoituksessa: Sen varjolla luodaan turvallisuuskriisi, joka antaa viranomaisille oikeuden pidättää opposition jäseniä sekä epätavallisia oikeuksia ”kansallisen turvallisuuden” nimissä. Syytetyn nimeä ei ole julkistettu, mutta näytösoikeudessa Teheranissa tuomarille näytettiin välineitä, joita syytetyn väitettiin saaneen Mossadilta. Analysoijat pitävät koko syytettä tekaistuna. (JP)
- Aiempi Labourin puheenjohtaja Amir Peretz vaatii, että puolueen tulee pitää puheenjohtajavaalit heti heinäkuun 15. päivän jälkeen, jolloin puolueen uusi keskuskomitea ja muut instituutit valitaan. Monet Labourin huomattavat jäsenet ovat tyytymättömiä Barakin itsevaltiaaseen tapaan johtaa puoluetta, mutta myös siksi, että Labourin kannatus laskee. Se saisi 14 kansanedustajaa (nyt 19) , jos vaalit pidettäisiin lähitulevaisuudessa. (JP)
- Tzahi Hanegbi kertoi sunnuntaina Jerusalemin piirioikeudessa, että jos hän olisi tiennyt, että viranomaisten valitseminen poliittisin perustein on kielletty, hän ei olisi sitä tehnyt ympäristönsuojeluministerin ominaisuudessa. Perustelu tuntuu omituiselta korkean viranomaisen suusta. (JP)
- Ashkenazi-päärabbia Yona Metzgeriä syytetään seksuaalisesta lähentelystä ranskalaista valokuvaajaa kohtaan. Väitteiden mukaan se tapahtui Sevillan konferenssin aikana vuonna 2006. Päärabbia syytettiin aiemmin taloudellisista epäselvyyksistä ja asemansa käyttämiseksi hyötymistarkoituksessa. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019