Monday, June 23, 2008

MAANANTAI 23.06.08
1. EHUD BARAK valmistautuu vaihtoehtoista hallitusyhteistyötä varten, jos Olmert toteuttaa uhkauksensa ja erottaa Labour-ministerit hallituksestaan siinä tapauksessa, että he äänestävät keskiviikkona Likudin esittämän Knessetin hajottamis-lakialoitteen puolesta. Barakin tarkoituksena ei ole hallitusyhteistyön lopettaminen, vaan sen jatkamista uuden pääministerin johdolla, joka tulisi Kadimasta. Barakia ei voida valita pääministeriksi, koska hän ei ole Knessetin jäsen.
BARAK LASKEE, että hän antaa puolueensa äänestää Knessetin hajottamisen puolesta, mikä pakottaa Olmertin erottamaan Labour-ministerit. Olmertin hallitus olisi siten altis kaatumaan, jos Knessetissä esitetään epäluottamuslause sitä vastaan. Barak voisi estää hallituksen kaatumisen kunnes Kadima valitsee uuden puheenjohtajan, joka muodostaa uuden hallituksen. Labour olisi mukana tässä hallituksessa.
NÄIN TÄMÄ poliittinen piirileikki jatkuu Israelin korkeimmassa johdossa vain siksi, että Olmert on huumaantunut saamastaan vallasta eikä halua seurata aikain merkkejä, jotka jo kuukausia sitten näyttivät hänelle ovea ulos. Winograd-komitean jäsen professori Dror tunnusti äskettäin, että komitea ei halunnut esittää raportissaan Olmertin eroa vain siksi, ettei se häiritsisi alkaneita ”rauhankeskusteluja” PA:n kanssa. Hän tunnusti, että äskettäin paljastuneitten Olmertia koskevien skandaalien vuoksi hän katuu silloista kantaansa ja esitti mielipiteenään, että Olmertin tulee erota pääministerin tehtävistään. (JP)
2. TOINEN PIIRILEIKKI korkeimmalla taholla on meneillään koskien IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamista Hamasin ja PRC:n kellarikomerosta, jossa häntä on pidetty luultavasti seinään kahlehdittuna kesäkuusta 2006 lähtien. Gilad Shalitin vanhemmat sanovat, että Olmert valehteli heille kuten myös turvallisuuskabinetille vakuuttaessaan, että Giladin vapauttaminen on osa tulitaukosopimusta. Kuten nyt on jo selvää, hänen vapauttamisensa ei ole mukana sopimuksessa. Gilad Shalitin vanhemmat jättivät tätä koskevan syytteen korkeimmalle oikeudelle, joka on eilisestä lähtien pyrkinyt selvittämään asiaa. Tosiasia kuitenkin lienee, että Shalitin vapauttaminen jätettiin tietoisesti pois sopimuksesta Hamasin kanssa syistä, joita ei ole selvitetty kansalle.
OIKEUSKANSLERI Daniel Friedman kutsui tulitaukosopimusta traagiseksi virheeksi ja lisäsi, että jos Gilad Shalitin vapauttamista ei kytketty siihen, koko kansa on tullut hulluksi. Tämä on ymmärrettävä siten, että tulitauko on elintärkeä Hamasille ja että tällä perusteella sitä olisi voitu kiristää. Nyt se jätettiin siitä pois, eikä se ole sille enää tärkeä. Ehud Barak totesi, ettei tulitauko mitenkään auta Shalitin vapauttamisessa, minkä hän myöhemmin peruutti.
Korkein oikeus määräsi eilen, että Israelin neuvottelija Kairossa Amos Gilad keskustelee Noam Shalitin kanssa tänään ja selvittää tälle sopimuksen taustoja ennen kuin oikeus tekee päätöksen asiassa. Gilad vakuutti Noam Shalitille tietävänsä, ettei Hamasin intressissä ole salakuljettaa panttivankiaan Siinaille, kuten on pelättävissä.
Korkeimman oikeuden päätöstä odotetaan tänään. (JP)
3. TURVALLISUUSPALVELUJEN (GSS) johtaja Yuval Diskin käsitteli tulitaukosopimusta hallituksen istunnossa eilen. Hän ennusti, että todellinen testi sopimuksen pitävyydestä ja ennen kaikkea siitä, miten terrorijärjestöt Gazassa sitä tulkitsevat, nähdään sitten, kun IDF tekee terrorinvastaisen ratsian Juudeassa tai Samariassa ja joko pidättää tai eliminoi terrorijohtajia. Hän esitti, että hallituksen tulee asettaa selkeät kriteerit, miten Israel tulee vastaamaan tulitaukorikkomuksiin, joko rakettien ampumisen tai Hamasin sponsoroiman aseitten salakuljetuksen ja aseistautumisen jatkumisen muodossa. Tässä näyttää olevan ensimmäinen kompastuskivi. Israelin näkemyksen mukaan salakuljetus ja aseistautuminen on kielletty sopimuksessa, Hamas-johtajan Ismail Haniyehin mukaan se ei kiellä niitä. Toiseksi Israelin käsityksen mukaan tulitauon kesto on 6 kuukautta, Hamasin mukaan 3 kuukautta. Diskin kertoi, että osa Hamasin johtoa pitää sopimusta Hamasille vahingollisena.
Hän uskoo, että Hamasin ja Fatahin virkailijoitten tapaamisista huolimatta merkittävää muutosta ei ole odotettavissa niitten välisissä suhteissa. Hän epäili PA:n poliisin kykyä ja tahtoa taistella terrorismia vastaan Juudeassa ja Samariassa.
EHUD BARAK totesi, ettei Gazaan johtavien terminaalien avaaminen liikenteelle auta Shalitin vapauttamisessa, päinvastoin se siirtää sen käsittelyä kauemmaksi.
4. PA:N PUHEENJOHTAJAN Mahmoud Abbasin ja Hamas-johtajan Khaled Mashaalin tapaamista valmistellaan, kertoo JP:n kolumnisti Kh A Toameh artikkelissaan. Abbasin neuvonantaja Ahmed Abdel Rahman kertoo, että tapaaminen voisi toteutua Abbasin Syyrian vierailun yhteydessä ensi kuussa. Hän ennustaa, että keskusteluissa etsitään mahdollisuutta Hamasin ja Fatahin erimielisyyksien poistamiseksi ja yhteishallituksen muodostamiseksi. Rahman kertoi myös, että Abbas suunnittelee matkaa Gazaan, mutta sen toteutumisen aikataulu on avoin.
FATAHIN EDUSTAJAT Juudeassa ja Samariassa pitävät Israelin ja Hamasin välistä tulitaukosopimusta huonona Fatahin kannalta, koska he pelkäävät sen vahvistavan Hamasin otetta Gazassa ja erillisen hallintoyksikön voimistumista siellä. Mutta he pelkäävät sen vahvistavan Hamasia myös Juudeassa ja Samariassa, koska palestiinalaiset katsovat, että Hamas sai sopimuksen aikaan tekemättä mitään myönnytyksiä. Heidän näkemyksellään on katetta, sillä sopimus omalla tavallaan antaa oikeutuksen Hamasin hallitukselle ja tunnustaa sen hallinnon Gazassa. Se alkaa näkyä myös ulkovaltojen suopeammassa suhtautumisessa Hamasiin. Gazan saarron lopettaminen tulee vahvistamaan tätä kehitystä. (JP)
5. KFAR AZA KIBBUTSI aikoo vetää hallituksen korkeimpaan oikeuteen siksi, ettei se ole antanut tarvittavaa suojausta raketteja vastaan. Kibutsi sijaitsee van kolmen km:n päässä Gazan rajasta, ja sen asukkaat pelkäävät jo päivää, jolloin tulitauko rikkoutuu ja raketti- ja kranaattitulitus alkaa uudelleen. Asukkaat kertovat, että heillä on budjettihyväksyntä vahvistusten suunnitteluun, mutta vastaavaa hyväksyntää sen toteuttamiseen ei ole. He sanovat lähettäneensä useita kirjeitä päättäjille ja Knessetin jäsenille, mutta kirjeet ovat hukkuneet jonnekin mustaan aukkoon eikä kirjeisiin ole saatu mitään vastausta.
MUUTAMAT kibbutsin jäsenet ovat harkinneet muuttaa pois alueelta. Viime kuussa 48-vuotias kibbutsin jäsen Jimmy Kedoshim sai surmansa kranaatista ollessaan hoitamassa puutarhaansa kotinsa ulkopuolella. He viittaavat, että Sderotissa talojen vahvistaminen raketteja vastaan jatkuu tulitauosta huolimatta, ja he haluavat tehdä samoin. Arviolta 20 % Sderotin taloista on vahvistettu ja 2500 suojahuonetta on Sderotissa. Kaupunki aikoo rakentaa saman verran lisää. Talonomistajat voivat teettää suunnitelmat talojensa vahvistamiseksi, ja niiden tultua hyväksytyiksi he voivat ottaa rakentajan tekään työn, johon he saavat 86 000 NIS avustuksen. Hallitus on antanut 350 miljoonaa USD talojen vahvistamiseen. Lisäksi suunnitelmat koulujen ja lastentarhojen suojaamiseksi raketeilta on työn alla. Kaupungissa suhtauduttiin aiemmin vihaisesti hallituksen esittämiin talojen suojaamistoimiin, koska niitä pidettiin passiivisina puolustuskeinoina sen sijaan, että olisi otettu aktiivinen uhkan poistamismenetelmä. (JP)
6. KORKEIN OIKEUS antoi päätöksen, jonka mukaan hallituksen edustajan Amos Giladin ja Shalitin perheen on sovittava erimielisyytensä. Lisäksi oikeus määräsi Gazaan johtavat terminaalit pidettäviksi suljettuina, kunnes Shalitia koskeva asia on päätetty. Hamasin johto on huomannut tilaisuutensa ja lisännyt vaatimuksiaan Shalitin vapauttamiseksi. Se vaatii 350 vankia vapautettaviksi ennen Shalitin viemistä Egyptiin, 100 vankia sitten, kun Shalit pääsee Israeliin ja lisäksi satoja vankeja seuraavien kuukausien aikana. Lisäksi monet Hamasin vaatimista vangeista ovat syyllistyneet israelilaisten murhaamiseen, eli kuten Israelissa todetaan, heillä on ”verta käsissään”.
Koko tämä prosessi panttivankien vapauttamiseksi päästämällä vapauteen satoja murhista tai niiden suunnittelusta tuomittuja rikollisia on selkeä oikeuskäytännön mitätöiminen ja halventaminen. Mitä merkitystä on käydä usein kuukausia ja jopa vuosia kestäneitä oikeusprosesseja, kerätä pinoittain dokumentteja, ja palkata kallispalkkaisia asianajajia ja tuomareita - usein valtion kustannuksella – käsittelemään tapauksia ja tuomitsemaan syyllisiä vuosien ja jopa useisiin elinkautisiin vankeustuomioihin, jos sitten poliittisella päätöksellä heidät voidaan vapauttaa ilman oikeuskäsittelyä? Jotkut israelilaiset ovatkin esittäneet, että olisi ehkä yksinkertaisempaa ja tehokkaampaa ottaa teloitustuomiot uudelleen käyttöön. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Israel vaatii, että Hizbullah antaa tietoja lentäjä-navigaattorin Ron Aradin kohtalosta Regevin ja Goldwasserin vapauttamiskeskustelujen yhteydessä. Tuntuisi kohtuulliselta, että Israel vaatisi lisäksi tietoja näiden kahden sotilaan fyysisestä kunnosta. (INN)
- Arabilähteet kertovat, että Gilad Shalitin vapauttamista koskevat neuvottelut alkavat Kairossa pian, ja että neuvottelijat asuvat samassa hotellissa. (INN)
- IDF pidätti 9 terrorismista epäiltyä Länsirannalla yön aikana. (INN)
- Israelissa on kehitetty rokote melanoomaa vastaan. Se soveltuu sekä sen ehkäisemissä että sen hoidossa. Rokote kehitettiin Hadassan sairaalassa melanoomakasvaimesta otetusta näytteestä. (INN)
- Israelin arabeista 77 % asuu mieluiten Israelissa. 73 % juutalaisista ja 94 % arabeista haluaa molempien ryhmien asuvan rauhassa keskenään. 68 % kannattaa arabiankielen opettamista kouluissa, 69 % uskoo, että yhteiselo on henkilökohtainen velvollisuus. 66 % juutalaisista ja 84 & arabeista haluaa, että investoinnit täytyy aloittaa nyt eikä myöhemmin. (Ynet)
- Israelissa vieraileva Ranskan presidentti Nicolas Zarcocy kritisoi Jerusalemin rakentamista kaupungin itäosissa. Hän tukee voimakkaasti Palestiinan valtiota. Hän tarjoaa Ranskan apua, jos sitä tarvitaan. Iranin ydinohjelmaa hän pitää maailman suurimpana ongelmana tällä hetkellä. (Ynet)
- Israelin messiaaniset juutalaiset valittavat, että heitä sorretaan ja häväistään eikä poliisi puutu heidän valituksiinsa. (Ynet)

No comments: