MAANANTAI 16.06.08
1. IDF:N VIRANOMAISET sanovat, etteivät USA:n kouluttamat uudet ”poliisit”, Daytonin armeijan turvallisuusjoukot, taistele terrorismia vastaan, kuten heidän oletetaan tekevän ja mihin heitä on koulutettu. IDF vastustaa USA:n aloitetta lisäjoukkojen kouluttamiseksi. Havaintojensa tueksi he ottavat esimerkin Jeninistä, jonne sijoitettiin 600 Jordaniassa koulutettua turvallisuusmiestä viime kuussa. Terroristien toiminta on lisääntynyt kaupungissa. Sunnuntaina he räjäyttivät uudenaikaisella langattomalla sytyttimellä varustetun 20 kg:n pommin lähellä IDF:n joukkoja Jeninissä. Se ei onneksi vahingoittanut ketään.
IDF:n viranomainen tunnustaa, että PA:n turvallisuusjoukot pidättävät rikollisia, varkaita ja raiskaajia pitäessään yllä lakia ja järjestystä kaupungissa, mutta eivät ole tehneet mitään terrorismille, joka on noussut sen jälkeen, kun heidät sijoitettiin Jeniniin.
PA:n turvallisuusjoukkojen sijoittamisesta muutamiin PA:n kaupunkeihin sovittiin puolustusministeri Ehud Barakin, Gondoleezza Ricen ja PA:n pääministeri Salaam Fayadin kesken maaliskuussa, minkä tarkoituksena oli vahvistaa Fayadin ja Mahmoud Abbasin asemaa.
IDF:n viranomaiset syyttävät, että PA:n poliisi voi pidättää epäillyn tai IDF:n antaman vihjeen perusteella jonkun terroristin, mutta yleensä heidät vapautetaan muutaman päivän kuluttua. Lisäksi he toteavat, että aseet, joita USA antaa kouluttamilleen turvallisuusjoukoille, usein joutuvat Hamasin ja Islamic Jihadin käsiin. Nablusissa ja Jeninissä toimii yhteensä kolmisentuhatta PA:n poliisia.
IDF:n tietojen mukaan terroristiryhmien jäsenet ovat soluttautuneet USA:n kouluttamiin joukkoihin, eivätkä siten median antamat tiedot PA:n turvallisuusjoukkojen tehokkuudesta pidä paikkaansa, he toteavat.
USA:n vaatimuksesta IDF on poistanut 80 tiesulkua ja tarkastuspistettä Juudean ja Samarian alueilla maaliskuun jälkeen, viimeiset perjantaina. IDF varoittaa, että jos IDF poistaa joukkonsa Juudeasta ja Samariasta, ei mene kauan, kun siellä on kehitetty raketti- ja kranaatti-valmius Gazan tapaan.
IDF:n keskusjohdon viranomainen toteaa, että Hamas ja Islamic Jihad toimivat yhteistyössä suunnitellessaan terrorihyökkäyksiä. Nablusissa sotilaat löysivät kaupungin kauppakeskuksen alle kaivetun tunneliverkoston, jossa ne valmistivat pommeja ja varastoivat aseita. (JP, Katz)
2. USA:N ULKOMINISTERI Rice jatkoi hyökkäystään jo lentokoneessa aloittamaansa Israelin rakentamispolitiikkaa vastaan, jota hän pitää ”rauhankeskustelujen” pahimpana jarruna myötäillen tässä PA:n johdon näkemyksiä. Rice antaa ymmärtää lausunnoissaan, ettei hän hyväksy Jerusalemin laajentumista luonnollisille rajoilleen siitä, mitä se oli Jordanian miehitettyä suurimman osan kaupunkia 1948 ja pyrkiessä tuhoamaan kaikki juutalaisten asutusten merkit miehittämällään alueella. Ricen pahimpina silmätikkuina ovat Har Homa, Pisqat Zeev ja nyt perjantaina ilmoitetut 1300 asuntoyksikön rakennussuunnitelma Ramat Shlomon lähiöön. Jerusalemin kaupungin suunnitelmissa on rakentaa 40 000 asuntoa seuraavan lähi vuoden aikana, mukana tuhansia asuntoja arabien asuttamiin lähiöihin.
POLIITTISET kommentoijat ja tarkkailijat huomioivat, että Ricen kritiikki menee kuuroille korville. Israelin päättäjät ovat ilmeisesti katsoneet, että Bushin hallitus ja sen ulkoministeri ovat jo saavuttaneet poliittisen halvautumisasteen, eivätkä ota kovin vakavasti Ricen hyökkäilyjä. Olmert kertoi suoraan Ricelle, että rakentaminen Jerusalemissa jatkuu. (JP)
3. Calev Ben-David viittaa JP:n artikkelissaan Ricen artikkeliin, joka julkaistiin Foreign Affairs julkaisussa otsikolla: ”Uudelleen harkittu Amerikan intressi: Amerikan realismi uutta maailmaa varten”. Ben-David katsoo, että artikkelia voidaan pitää Ricen saavutusten henkilökohtaisena manifestina, jossa hän kokoaa ja esittää oikeutukset toimilleen aikansa USA:n ulkopolitiikan tärkeimpänä suunnittelijana. Rice kertoo siinä Israelin ja palestiinalaisten välisestä konfliktista tähän tapaan: ”Kun Hamas voitti vaalit Palestiinan territorioissa, sitä pidettiin laajalti epäonnistuneena politiikkana. Mutta vaikka tämä voitto selvästi monimutkaisti asioita laajemmalla Lähi Idän alueella, sen toisella tapaa auttoi selventämään asioita. Hamasilla on merkittävä valta ennen vaaleja – suureksi osaksi valta tuhota. Vaalien jälkeen Hamas joutui ensimmäistä kertaa vastaamaan valtansa käytöstä. Tämä mahdollisti Palestiinan kansan ja kansainvälisen yhteisön pitämään Hamasia vastuussa samoista vastuun perusperiaatteista, joista kaikkia hallituksia tulee pitää vastuullisina.” Ben-David toteaa, että Rice katsoo Hamasin kieltäytyminen toimia vastuullisen hallituksen tavoin saaneen Palestiinan kansan näkemään eron Hamasin politiikan täydellisen epäonnistumisen, kuten Rice sanoo, ja sen vastakohtana demokraattisesti hallitun Fatahin hallituksen välillä, jota Rice ylistää laillisena, tehokkaana ja demokraattisena vaihtoehtona. Ben-David toteaa, ettei Fatahin hallitus Juudeassa ja Samariassa ole täyttänyt näitä Ricen esittämiä kriteerejä.
Hamasin hallinto Gazassa on diktatorisesti johdettu ei-demokraattinen tyranni, jossa toisilla ryhmillä ei ole tilaa harjoittaa toimintaansa, mutta se toimii tehokkaammin kuin Fayadin johtama PA:n hallitus Länsirannalla. Eikä Hamasin valta siellä näytä hajoamisen merkkejä, päinvastoin se on pystynyt lujittamaan valtaansa saartotoimista huolimatta. Se on myös pystynyt vähentämään rikollisuutta ja korruptiota Gazassa, jotka olivat yleisiä Fatahin hallitessa Gazaa.
Ben-David toteaa, että on liian myöhäistä Ricelle yrittää muuttaa aloittamansa poliittisen kehityksen suuntaa, mutta Rice ei myöskään voi estää Israelia toteuttamasta Jerusalemin rakennuspolitiikkaansa, jota sen hallitukset ovat harjoittaneet 1967 sodasta lähtien. (JP)
4. VUOSI SIITÄ, kun Hamas kaappasi vallan Gazassa, se on edelleen joittenkin gallupien mukaan suoritumpi kuin Fatah, ja Hamasin pääministeri saa suuremmat kannatusluvut kuin PA:n puheenjohtaja Madmoud Abbas, kertoo Khaled Abu Toameh JP:n artikkelissaan. Hän tosin myöntää, että jonkun toisen gallupin mukaan luvut osoittavat päinvastaista. Mutta Toameh muistuttaa, että kaikesta huolimatta Hamasin valta Gazassa on vahva eikä osoita hajoamisen merkkejä. Vaikka olosuhteet ovat vaikeat, ja asukkaat valittavatkin siitä, ne ovat olleet aina vaikeat Gazassa, sanoo Toameh, joten siinä ei ole mitään uutta. Mutta kaikesta epäonnistumisesta syytetään pelkästään Israelia eikä Hamasia. Palestiinalainen poliittinen analyytikko Gazassa toteaa, että kansainvälinen boikotti on vain vahvistanut Hamasin valtaa ja antanut sille verukkeen olla tekemättä mitään olosuhteitten parantamiseksi ja jatkaa Israelin ja USA:n syyttämistä tilanteesta Gazan kaistalla. Tämän vuoksi Jabaliyan pakolaisleirin asukkaat katsovat, että USA:n presidentti Bush ja ulkoministeri Rice avoimesti kampanjoivat ”demokraattisesti valittua hallitusta vastaan, ja asettuvat tukemaan Hamasin hallitusta.
HAMASIN TUKIJAT Gazassa toteavat ylpeinä, että huolimatta puutteista lähes kaikilla alueilla se on pystynyt poistamaan anarkian ja laittomuuden lähes tyystin. Hamasin taistelu huumeiden salakuljetusta ja muuta rikollisuutta vastaan on pienentänyt sitä 95 % Hamasin julkaisemien tietojen mukaan. Asukkaat tuntevat olonsa turvalliseksi kävellessään kaduilla, ”ei enää gangstereita, kidnappaamisia eikä varkauksia”. Yhtään ulkomaalaista ei ole kidnapattu. Hamasin suorittaman tutkimuksen mukaan niitä suorittivat aiemmat Fatahin virkailijat ja turvallisuusmiehet. Ainakin 25 ulkomaalaista kidnapattiin edellisen 4 vuoden aikana. Autoilijat ovat jopa peloissaan ajaessaan vasten punaisia valoja. Toameh suistuttaa ylistystä Hamasin hallitukselle Gazassa sanoen asukkaitten olevan onnellisia päästyään Fatahin korruptoituneista virkailijoista. Mutta hinta oli kova: 450 palestiinalaista kuoli ja 1800 haavoittui taisteluissa Hamasin ja Fatahin kannattajien välillä. Työttömyys on 70 %, 3900 teollisuuslaitosta on lopettanut viime vuonna, 12 hotellia ja 25 turistiravintolaa ovat joutuneet irtisanomaan noin 500 työntekijäänsä; 3000 kalastajaa on lopettanut toimintansa polttoaineen loppumisen vuoksi. Useimmat ulkomaiset järjestöt, jotka antoivat työtä tuhansille asukkaille, ovat lähteneet. Hyväntekeväisyysjärjestöjen mukaan 85 % gazalaisista turvautuu niiden ja muiden instituutioiden järjestämään tukeen. Arviolta yli 190 potilasta on kuollut, koska tarvittavaa lääkintähoitoa ei ollut tarjolla eikä ole järjestetty. Israelia syytetään siitä, ettei se anna lupaa potilaille päästä hoitoon ulkomaille.
Toameh toteaa, että kaikesta tästä huolimatta enemmistö Gazan kansasta tukee Hamasia, koska ”ei ole olemassa hyväksyttävää vaihtoehtoa” viitaten gazalaiseen toimittajaan. Fatahiin ei luoteta, koska se ei ole pystynyt uudistumaan eikä luopumaan korruptiosta.
Hamasin pelkona on, että kansa voi lopulta kapinoida sitä vastaan, minkä johdosta tulitauko Israelin kanssa antaisi sille aikaa ja tilaisuuden keskittyä sisäisten asioitten hoitoon, Toameh arvioi. Täten se voisi osoittaa saaneensa voiton Israelista ja USA:sta, mikä ennestään vahvistaisi sen valtaa Gazassa ja pienentäisi Abbasin suosiota. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Olmert ja Barak jatkavat toistensa syyttelyä, miksi Gazan suuroperaatiota ei tehty toistuvista uhkauksista huolimatta. (JP)
- Olmertin hallitus jatkaa keskusteluja viiten elinkautiseen tuomitun kurditerroristin Samnir Kuntarin vaihtamista Hizbullahin pitämiin IDF:n sotilaisiin ja tietoihin Ron Aradista. (JP)
- Juutalaisasukkaat Gazan rajan tuntumassa viettävät omaa karmeaa vuosijuhlaansa. Seitsemän vuoden aikana terroristit ovat ampuneet lähes 10 000 rakettia pakottaen 3000 ihmisen muuttamaan poissotatoimialueilta. Vuodesta 2001 lähtien 25 israelilaista on saanut surmansa raketeista, mukana 8 ihmistä Gush Katifista ennen asukkaitten karkotuksia sieltä vuonna 2005.JP
- Turhautuneet asukkaat ovat estäneet 18 ruokarekan pääsyn Gazaan sunnuntaina vastalauseena ”hallituksen Hamasia suosivalle politiikalle”. (JP)

Comments

I hope to hear the story of Israeli occupation of Palestine
I do not want to himself only Arab Bora
--------
Atzer to depart from the original topic

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019