KESKIVIIKKO 11.06.08
1. SUUROPERAATIO Gazan kaistalle päätettiin siirtää Olmertin, Barakin ja Livnin eilisistä keskusteluista tänään kokoontuvalle turvallisuuskabinetille päätettäväksi. Eiliseen keskusteluun otti osaa myös oikeusministeri Friedman, joka totesi hallituksen tavan käsitellä Gazan tilannetta muistuttavan tapaa, millä chabad-järjestö odottaa Messiaan tuloa, mikä tulisi ratkaisemaan kaiken.
Puolustusministeri Ehud Barak oli siistinyt puheistaan pois häiritsevän sotaiset viittaukset lausuen vain, että IDF toimii, kun aika on siihen kypsä, mitä se sitten tarkoittaneekin.
Olmertin uskotaan haluavan siirtää päätöksen Gazasta turvallisuuskabinetille siksi, että mitä tahansa hän päättääkin, sen uskotaan liittyvän hänen skandaalinsa selvittelyyn.
Olmert selitti puheessaan ministereille, että Israelin tulee käyttää hyväkseen Bushin hallituksen erikoista suosiollisuutta Israelia kohtaan, ”koska kukaan ei tiedä, millainen USA:n seuraava hallitus tulee olemaan”. Tämän vuoksi hän haluaa kiirehtiä ”rauhankeskusteluja” sekä palestiinalaisten että Syyrian kanssa ja saamaan Gazan tilanteen rauhoittumaan.
Olmertin päämäärät ovat kunniallisia ja hyväksyttäviä, mutta tapa, millä hän sitä kiirehtii, kauhistuttaa sivusta asiaa tarkkailevaa. Olmertin päämääränä on saada sopimuksia ja allekirjoituksia mahdollisimman pian, mutta hän unohtaa niihin liittyvät vaaratekijät eikä välitä asiantuntijoitten varoituksista. Libanonin kakkossota oli kuvaava esimerkki siitä, mihin tällainen holtiton asioista päättäminen voi johtaa kansan turvallisuuden kustannuksella.
2. ”EI TULE OLEMAAN mitään rauhaa rakastavaa naapuria Israelin rinnalla”, kirjoittaa Uri Elitzur Ynetin artikkelissaan. Hän vakuuttaa, ettei tämä haavekuva, joka on luettu Bushin haaveilemaksi, ollut alkuperältään hänen, vaan sen syötti hänelle Ariel Sharon oman lapsena ja nuorukaisena saamansa vasemmistolaisen näyn innoittamana. Elitzur kehottaa israelilaisia jo vähitellen hyväksyvän tämän tosiasian, eikä jahtaamaan haaveita, jotka eivät ole todellisia. Hän kutsuu sitä Tel Avivin ilmakuplan utopiaksi (pipedream).
ELITZUR vakuuttaa, ettei tule olemaan mitään ystävällismielistä Palestiinan valtiota, vaan ”Kassamit tulevat lentämään Tel Avivin ympäristökaupunkeihin ja Katjusha-raketit laukaistaan kohti Ben Gurionin lentokenttää”. Hän muistuttaa, että yritimme jo 10 kertaa tarjota 1967 rajoja, eikä yksikään palestiinalaisjohtaja tule suostumaan vähempään tai edes niihin, eivätkä mitkään turva-aidat tai kansojen erottaminen toisistaan ratkaise mitään.
Elitzur muistuttaa, että joka kerran, kun Israel on tehnyt myönnytyksiä, ”väkivalta sitä kohtaan kiihtyy, eivätkä sitä tee ääriryhmät, vaan meidän rauhankumppanimme, Barghoutit ja Abbasit sitä harjoittavat”.
ELITZUR KEHOTTAA israelilaisia ja ennen muuta rauhaa ja elämää etsiviä hylkäämään pelkonsa, sillä arabit eivät hukuta meitä. Hän viittaa arabiväestön laskevaan syntyvyyteen ja suurempaan maastamuuttoon kuin juutalaisten, minkä johdosta juutalaisväestö tulee säilyttämään enemmistönsä Jordanjoen ja Välimeren välillä ainakin seuraavat 50 vuotta.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3554019,00.html
Elitzurin artikkeli on harvinaisen suorasukainen ja todellinen. Hän puhuu asiaa eikä vatvo sanoja keksiäkseen hienoja lauserakennelmia.
3. IDF:N JOUKOT tunkeutuivat keskiviikkoaamuna Gazan kaistalle lopettaakseen Kassam- ja kranaatti-iskut sieltä Israelin puolelle, jotka ovat selvästi kiihtyneet viime päivinä. Joukkojen tukena oli panssarivoimia.
PALESTIINALAISLÄHTEET ilmoittivat, että IDF:n panssaritykin tuhottua yhden asuintalon Qararan kylässä Khan Younisista itään, he kaivoivat talon raunioista 9-vuotiaan tytön jäännökset. Hänen kerrotaan jääneen taloon muitten poistuessa, eivätkä sotilaat olleet siitä tietoisia. IDF:n taholta kerrotaan, että sotilaat lähetettiin Gazan alueelle eliminoimaan rakettimiehistöjä Khan Younisin lähellä, josta terroristit ampuivat raketteja ja kranaatteja asutuksen keskeltä. IDF:n taholta kerrotaan, että isku kohdistui ryhmään palestiinalaisia terroristeja, että iskussa saatiin osumia. (Ynetnews)
4. SYYRIAN JA ISRAELIN väliset ”rauhankeskustelut” jatkuvat ensi viikolla Turkin välityksellä, vakuuttaa pääministeri Olmert. Hän vaikuttaa kovin toiveikkaalta keskustelujen suhteen, joita pidetään luonteeltaan ”epäsuorina”. Hallitusten edustajat ovat majoittuneet samaan hotelliin, mutta yhteisiä keskusteluja ei käydä, vaan viestit välitetään osapuolelta toiselle lähetin avulla.
SYYRIAN apulaisulkoministeri Faysal al-Mekdad totesi eilen, että Israelin tulee ensin luopua Golanista ja miehittämästään Libanonin alueesta. Suorat keskustelut hallitusten välillä aloitetaan vasta sen jälkeen, hän totesi. Hän sanoi toivovansa, että Israel reagoi positiivisesti rauhan vaatimuksiin, joihin kuuluvat Syyrian ja Libanonin alueista luopumisen lisäksi Palestiinan valtion perustaminen. Hän kieltäytyi vahvistamasta Olmertin ilmoitusta keskustelujen jatkumisesta ensi viikolla.
OLMERT kieltää luvanneensa luovuttaa Golanin ylängön Syyrialle ehtona epäsuorille keskusteluille, jotka alkoivat Olmertin lähettäminä salaisina viesteinä Assadille 2007, mutta toivoo voivansa pian jatkaa niitä suorina hallitusten välillä.
SYYRIAN presidentti Bashar Assad ei näe mitään tarvetta katkaista maansa riippuvuutta Iranista eikä sulkea terrorijärjestöjen pääkonttoreita Damaskoksessa. (Ynetnews)
5. HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh odottaa Israelilta vastavuoroisesti hyvän tahdon elettä Gilad Shalitin lähettämän kirjeen vuoksi. Ahmed Yusuf kertoi, että Israel voisi osoittaa hyvän tahtonsa vapauttamalla palestiinalaisia naisia ja alaikäisiä vankiloistaan. Hän lisäsi, että Hamas välitti kaksi Shalitin kirjoittamaa kirjettä ja yhden hänen äänellään äänitetyn videonauhan, mutta Israel ei mitenkään vastannut näihin ”humanitäärisiin eleisiin”.
GILAD SHALITIN kirjeestä julkistettiin osia TV-kanava ykkösellä. Siinä mainitaan joitakin yksityiskohtia, joitten perusteella omaiset pystyivät vahvistamaan kirjeen aitouden. Kaapattu sotilas valittaa kirjeessään huonoa terveyttään ja hengenahdistusta. Hän kehottaa Israelia tekemään voitavansa hänen vapauttamisekseen ennen katastrofia, esim. vapauttamalla palestiinalaisia vankeja kuten Hamas vaatii. (INN)
6. YLI 30 rakettia ja kranaattia ammuttiin tiistain aikana Gazasta Israeliin. Pian keskipäivän jälkeen Hamasin terroristit ampuivat parikymmentä kranaattia Kfar Aza kibbutsin alueelle, mutta ne osuivat aukeille pelloille ilman vahinkoja.
IAF teki ilmaiskun pian kranaattitulen jälkeen havaittua palestiinalaista terroristiryhmää vastaan surmaten heistä kolme, minkä palestiinalaiset vahvistavat.
Terroristit ampuivat aiemmin tiistaipäivänä neljä Kassam-rakettia ja neljä kranaattia, jotka putosivat aukeille alueille Ashkelonin eteläosasta Eshkolin alueelle ilman vahinkoja.
IDF pidätti viime yön aikana 28 etsittyä tai epäiltyä terroristia Juudean ja Samarian alueilta.
RAFAEL yhtiö aikoo kokeilla Iron Dome lyhyen matkan rakettien torjuntaan suunnittelemaansa järjestelmää tänään. yhtiöllä olisi mahdollisuus kokeilla sitä aitoa rakettia vastaan, mutta katsoo viisaammaksi käyttää valerakettia.
USA:n kouluttajat opettavat egyptiläisiä rajavartioita kehittelemänsä järjestelmän käyttöön salakuljettajien kaivamien tunnelien löytämiseksi Siinain ja Gazan rajalla. (JP, Haaretz)
7. UUTISOTSIKOITA
- PA:n pääministeri Salaam Fayad valittaa, että Israelin lupaamista pidättämistään kuljetustulleista ja veroista PA sai vain 54 miljoonaa, ja 20 miljoonaa puuttuu. Olmertin hallituksen talousministeri Roni BarOn kehotti virastoaan tutkimaan, mitä PA on velkaa israelilaisille yhtiöille sähkön, kaasun ja öljyn viennistä, ja kehotti virastoaan lyhentämään PA:n velat 70 miljoonaa sille maksettavista saatavista. (JP)
- Knesset äänestänee ensi viikolla Silvan Shalomin tekemästä lakialoitteesta Olmertin hallituksen kaatamiseksi. Samansisältöinen lakiesitys tehtiin myös Meretzin aloitteesta. Vaikka esitys hyväksyttäisiinkin, hallituksen kaataminen kestää useita kuukausia. (JP)
- Israelissa ihmetellään, alkavatko ulkomaiset diplomaatit vierastaa Israelia. Englannin ulkoministeri David Milliband keskeytti yllättäen Israelin vierailunsa väittäen syyksi tärkeän parlamenttiäänestyksen. Hän ehti vierailla Ramallahissa, mutta ei tavannut Israelin johtoa. Myös Kanadan pääministeri Stephen Harper peruutti sovitun Israelin vierailunsa, mutta hän tunnusti rehellisesti, että syynä oli Olmertin hallituksen heikkous. (JP)
- Rafael-yhtiön kehittämä Tamir (Iron Dome) raketintorjunta järjestelmä, jota kokeillaan tänään, tarvitsee 15 sekuntia pystyäkseen torjumaan lähestyvän raketin. Gazasta ammutut raketit tarvitsevat vain 9 sekuntia ampumishetkestä kohteeseensa. Järjestelmä lienee valmis 2010. (Debkafile)
- Hamas uhoaa, että Israelin nykyinen Olmertin hallitus on liian heikko ja pelokas uskaltaakseen päättää sotilasoperaatiosta Gazan kaistalle. Se kehottaa israelilaisia valmistautumaan ruumiiden laskemiseen, jos se uskaltaa iskeä Gazan kaistalle. (Ynetnews)
- Egyptin päätettyä nostaa Israeliin toimittamansa kaasun hintaa, Israel etsii uusia tuontikohteita Azerbaijanista. Egypti toimittaa Israeliin kaasua 15 vuoden ajan 1,7 miljardia kuutiota vuodessa. Jos Azerbaijanin sopimus saadaan aikaan, sen arvo on 40 miljardia USD. (INN)
- Erään uutisen mukaan tuntematon arabiryhmä uhkaa ampua raketteja Galilean kukkuloilta Tel Aviviin, jos al-Aksa moskeijaa vahingoitetaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021