TORSTAI 29.05.08
1. ”PÄÄMINISTERI ei voi samaan aikaan johtaa hallitusta ja hoitaa yksityisasioitaan”, kertoi puolustusministeri, Labour-johtaja Ehud Barak eilen järjestämässään lehdistötilaisuudessa. Hän vetosi Olmertiin, että tämä eroaisi tai ottaisi lomaa tai mitä tahansa tutkimusten ajaksi, koska ”yleisesti hyväksytyt normit ja kansan hyvinvointi vaativat sitä”. Barak keskusteli eilen myös Olmertin kanssa kaksistaan, minkä aikana hän tiettävästi kehotti Olmertia eroamaan pääministerin tehtävistään.
BARAKIN median edustajille antama lausunto ei tyydyttänyt kansaa eikä se tyydyttänyt hänen puolueensa johtavia poliitikkoja, jotka olisivat odottaneet terävämpää kannanottoa Olmertia vastaan nousseisiin epäilyihin. Barak puhui kuin sordino päällä, mihin on voinut vaikuttaa se, että hänen omat vaalirahoitusta koskevat epäselvyytensä vuosien takaa häälyvät ilmassa, mihin hänen entinen uskottunsa ja neuvonantajansa Tal Zilberstein viittasi radiopuheessaan kertoen Barakin ”ruskeista kirjekuorista”.
EHUD OLMERT kuitenkin vakuuttaa syyttömyyttään. Hän otti eilen yhteyttä useisiin Kadiman ministereihin rukoillen heitä antamaan hänelle mahdollisuuden osoittaa syyttömyytensä. Toisin sanoen, poliittinen kuumuus alkaa polttaa Olmertinkin jalkojen alla, vaikka hän varsinaisen kovanaaman tavoin uskottelee toista. Olmert kertoi Kadiman jäsenille, ettei Barak tosissaan halua hänen eroaan, vaan vaatii sitä Labourin jäsenten painostuksen vuoksi.
GILL HOFFMAN kertoo JP:n artikkelissaan, että Barak kokosi lähimmät neuvonantajansa tiistai-iltana miettimään, miten tässä tilanteessa tulee edetä. Tämä ärsytti puolueen johtavia poliitikkoja, joita ei informoitu asiasta etukäteen, vaan he kuulivat siitä keskiyöllä radiosta.
BARAK kertoi keskiviikkoaamuna turvallisuuskabinetin kokouksessa Livnille päätöksestään ja vaati sitten tapaamista Olmertin kanssa kabinetin istunnon jälkeen. Olmert halusi osoittaa, kuka asioista päättää, ja antoi Barakin odottaa 45 minuuttia ennen tapaamista. Lopulta Olmert tuli toimistostaan kertoen Barakille, että hän kuuli uutiset radiosta, eikä heillä siten ole mitään aihetta jatkaa keskustelua.
Barakin epäillään suunnitelleen strategiaa yhdessä Tzipi Livnin kanssa, mistä ei ole todisteita. Livni on pysytellyt taustalla eikä ole halunnut polttaa siipiään toistamiseen vaatimalla Olmertin eroa, kuten hän teli Wino-raportin julistamisen jälkeen. Hän kuitenkin lausui Irgun-komentajan David Razielin muistotilaisuudessa tämän haudalla, että ”voidakseen olla valona kansoille, meidän on syytä ensin työskennellä kotona osoittaaksemme valoa. Israel taistelee edelleen olemassaolostaan, fyysisestä olemassa olemassaolostaan, ja sen tulee taistella myös arvojen säilyttämisen vuoksi. Meitä käsketään toimimaan samojen arvojen mukaan, jotka johtivat johtajistoa ennen valtion syntyä”. Tämä on selvä viittaus Olmertin ongelmiin. (JP)
2. JP:N POLIITTINEN kommentoija Herb Keinon suitsuttaa ihastustaan Olmertin johtajanominaisuuksiin nimenomaan poliitikkona, ja ihastelee hänen kykyään selviytyä monista ristiaallokoista sillä saralla. Mutta Keinon joutuu toteamaan, että magia, joka leijui Olmertin yllä, on pahoin ryvettynyt hänen antaessaan lakimiestensä hoitaa häntä vastaan nousseita korruptioepäilyksiä ja varsinkin Talanskyn kuulustelua oikeudessa, jossa Olmertin lakimiehet pidättyivät ristikuulustelemasta Talanskya, koska heillä ei ollut aikaa paneutua asiakirjoihin ennen sitä. Keinon toteaa, että tämän virheen takia, jossa Olmert antoi epäilysten muuttua lainopillisiksi poliittisten asemesta, kansalle levisi vahva epäluulo epäilysten toden-peräisyydestä. Olmert joutuu nyt taistelemaan rintamalla, jossa hän ei lakimiehen koulutuksesta ja ajattelutavasta huolimatta ole asiantuntija, arvioi Keinon.
OLMERT kuitenkin jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtumassa. Hän toimii isäntänä korkeille ulkomaisille vieraille, jotka kohteliaasti ihastelevat hänen johtajantaitojaan, kuten eilen Marylandin kuvernööri Martin O-Malley: ”Olen aina havainnut hänet hyvin eteenpäin katsovaksi, lujasti työskenteleväksi johtajaksi, joka ymmärtää hallituksen merkityksen, joka todella toimii ja työskentelee suojellakseen kansansa turvallisuutta.” Hän sanoo kannattavansa Hillary Clintonia, mutta sanoo, ettei hänellä ole mitään Obamaa vastaan. O´Malleyn Israelin vierailun varsinainen aihe koskee liikeasioita Israelin ja Marylandin välillä, varsinkin biotekniikan alueilla.
OLMERT matkustanee ensi maanantaina Yhdysvaltoihin, jossa hän tapaa myös Bushin.(JP)
3. ISRAEL viivyttää Shalitin vapauttamista koskevia neuvotteluja, tulitaukosopimuksen voimaan tuloa sekä Rafahin terminaalin avaamista Egyptin ja Gazan välillä, kertoi Hamasin korkea virkailija Mahmoud Zahar lehdistötilaisuudessa Dohassa, Qatarissa eilen. Hän salli myös JP:n toimittajan Calev Ben-Davidin osallistuvan tilaisuuteen, vaikka sanoi epäilevänsä Israelin lehdistön vilpittömyyttä. Hän kertoi pienelle ryhmälle paikallisia journalisteja, että tulitaukoneuvottelut, joita käydään Israelin kanssa Egyptin välityksellä, ovat juuttuneet kiinni kahdesta syystä: ”Hamasin vaatimus on, että Israel vapauttaa 1000 palestiinalaista vankia. Heistä 450 vapautetaan silloin, kun Shalit palautetaan, ja loput 550 kaksi kuukautta myöhemmin.” Zahar toteaa, että 450 joukossa on niitä, jotka kärsivät moninkertaista elinkautista tuomiotaan. Zahar syyttää, että Israel haluaa tehdä oman listansa, ja lisäksi käyttää terroristien uhrien omaisia, jotka vastustavat määrättyjen vankien vapauttamista. Lisäksi monet Israelin listassa olevat vangit vapautuisivat pian joka tapauksessa kärsittyään tuomionsa loppuun, Zahar toteaa.
Zaharin mukaan Israel haluaa odottaa pari kuukautta tulitaukosopimuksen solmimisen jälkeen, ennen kuin se avaa Rafahin terminaalin. Zahar ei ymmärrä tätä, sillä Gazan asukkaat kärsivät jatkuvasta saarrosta, hän valittaa.
Mahmoud Zahar totesi, että konferenssin aikana Dohassa hän on tavannut useita Euroopan ja USA:n edustajia, joitten mukaan Hamas on poliittinen puolue. Hän kuitenkin selittää, että USA:n edustajat olivat aiempien USA:n hallitusten, kuten Jimmy Carterin jäseniä. (JP)
4. HELPOTTUNUT Morris Talansky pääsi eilen lopulta lentämään kotiinsa Yhdysvaltoihin, jossa hänen sairas vaimonsa jo kärsimättömänä odotteli, ja jota hän ei ole nähnyt pitkään aikaan. Talansky sanoi olevansa onnellinen voidessaan päästä lähtemään eikä sanonut kohdanneensa vaikeuksia lentokiellon poistamisessa, mikä sovittiin poliisin kanssa. Hän vakuuttaa palaavansa maahan heinäkuussa osallistuakseen perhejuhlaan, mutta myös Olmertin lakimiesten ristikuulusteluun oikeudessa 17.08.08.
TALASNKYN todistamisen yhteydessä on Israelissa herätetty uudelleen henkiin kysymys, miten tervettä on Amerikan juutalaisten miljoonalahjoitukset Israeliin. Haviv Rattig koskettelee kysymystä artikkelissaan, jossa hän pyrkii selvittelemään ongelmaa laajemmassa yhteydessä. On aivan ymmärrettävää, että juutalainen monimiljonääri mielellään antaa varojaan nimenomaan Israeliin, vaikka ei itse koe halua muuttaakaan sinne asumaan. Tämä anteliaisuus on varmaan suuresti auttanut maan kehittymistä siksi, mikä se nyt on, moderniksi länsimaiseksi demokratiaksi, jonka talous kasvaa ennätysvauhtia. Rettig selittää, että amerikkalaisten lahjoittajien listalla Israel näyttelee kuitenkin vain osaa. Valtaosa, 79 % menee eri kohteisiin USA:ssa ja muualla maailmassa.
KYSYMYS on kuitenkin siitä, mikä on laillista, moraalista ja yleisesti hyväksyttävää. Kysymys lienee ennen kaikkea siitä, että lainsäädäntö ei ole ajan tasalla. Porsaanreikiä löytyy aina, kuten Barakin vaalirahoituksessa vuosia sitten, jossa hänen avustajansa Herzog muodosti tusinoittain yleishyödyllisiä yhtiöitä, joiden ainoana tarkoituksena oli kerätä varoja Barakin vaalityölle. Näitä ei koskaan tutkittu loppuun asti, vaan asia lakaistiin maton alle, mutta tähän kilpailevat poliitikot helposti takertuvat aiheuttaen pahaa hämminkiä Barakille. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin kaupunki lupaa antaa lisää rakennuslupia Itä Jerusalemiin asuntojen puutteen korjaamiseksi. Asuntojen puute ja laillisten tonttien vähyyden vuoksi laiton rakentaminen on yleistä pääkaupungin itäosissa. Olmertin ollessa pormestarina viranomaiset rekisteröivät laittomasti rakennetut kiinteistöt. Olmert määräsi silloin 300 laittoman kiinteistön tiedot poistettaviksi rekisteristä. Olmertin arabimyönteisyys ilmeni jo silloin. (JP)
- Äskeisen mielipidetiedustelun mukaan tuhansista raketeista ja kranaateista huolimatta valtaosa maan eteläosan asukkaista ei halua muuttaa. Keskiviikkona julkistetun tutkimuksen mukaan 89.5 % Sderotin, Ashkelonin ja Beersheban asukkaista haluaa jatkaa elämäänsä entiseen tapaan. ULA kyseli 500 asukkaan, 18-65-vuotiaitten, mielipidettä. Vaikka heidän elämänsä ei ole normaalia, he kuitenkin uskovat, että hallitus lopulta löytää ratkaisun heidän vitsauksiinsa. Niistä 10.5 prosentista asukkaita, jotka tunnustivat haluavansa muuttaa, jos voisivat, 8.7 % ilmoitti halunsa muuttaa maan keskiosiin; 1.3 % haluaisi muuttaa Jerusalemiin, 0.5 % muuttaisi toiseen etelän kaupunkiin.(JP)
- Terroristit ampuivat keskiviikkona kaksi Kassam-rakettia Israeliin. Yksi heidän ampumistaan kranaateista osui taloon Shaar Hanegevissä sytyttäen sen tuleen. IAF vastasi siihen ohjuksin surmaten kolme terroristia Gazan eteläosassa kahdessa eri operaatiossa. Lisäksi Hamasin mukaan neljä ihmistä haavoittui. Aikaisin keskiviikkona IDF:n sotilas haavoittui IDF:n operaatiossa Gazan eteläosassa. IDF yhdessä IAF:n helikopterien kanssa operoivat siellä Sufan terminaaliin tehdyn iskun jälkeen. IDF pidätti 12 etsittyä Länsirannalla.
Gazassa IDF pidätti 50 palestiinalaista kuulusteluja varten. (JP)
- Israelin museon tutkijat arvelevat, että luolasta Jerikosta lähellä Wadi el-Makkukahia 1993 löydetty 6000 vuotta vanha liina voi auttaa määrittelemään Torinon käärinliinan arvoituksen. Hienosti koristeltu liina on 7x2 metriä. Se oli kääritty ilmeisesti haavoihinsa kuolleen arvohenkilön ympärille, koska siinä oli verijälkiä. (JP)
- USA haluaa, että IAEA selvittää, missä muualla Syyria piilottelee ydinreaktoreitaan. Neljä länsimaata ovat viimeisten viikkojen aikana estäneet useita Syyriaan matkalla olevia laivoja, joista on löydetty ballististen ohjusten osien testilaitteita sekä ydinvoimalaitteistoja. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021