TIISTAI 20.05.08
1. TULITAUKO Israelin ja Hamasin välillä näyttää toteutuvan vielä tämän viikon aikana, ellei sitä häiritse jokin arvaamaton terrori-isku, joka voi hetkessä lopettaa kaikki yhteydet.
Israelin hallitus väittää kivenkovaan, ettei se neuvottele Hamasin kanssa, ei edes kolmannen osapuolen kautta. Mitähän Egypti lienee tehnyt viimeisten viikkojen aikana? Sen tiedustelu-päällikkö on jatkuvasti ahkeroinut saadakseen muotoiltua molemmille osapuolille sopivan sopimusluonnoksen neuvotellen sekä Hamasin edustajien että Israelin hallituksen edustajan kanssa, joskaan ei yhteisessä neuvonpidossa. Eilen Israelin apulaispääministeri Haim Ramon tunnusti peittelemättä, että Israel on käynyt neuvotteluja Hamasin kanssa.
KEITÄHÄN Olmertin hallitus luulee pettävänsä näillä peittely-yrityksillä, koska jokaiselle asioita seuraavalle on selvää, että neuvotteluja käydään Egyptin välityksellä, ja ettei mitään sopimuksia voida saada aikaan ilman keskusteluja osapuolten kesken? Tämä lienee tarkoitettu osaksi Gazan kaistan saartoa, mutta sekin rakoilee kaiken aikaa, koska ei maailma eikä Israelin omatunto salli näännyttää nälkään toista miljoonaa ihmistä rajan takana. (JP)
2. RANSKAN ULKOMINISTERI Bernard Kouchner tunnusti maanantaina, että Ranska on pitänyt epävirallisia yhteyksiä Hamasin kanssa lisäten siihen, että Hamas on osoittautunut joustavammaksi kuin aiemmin. Hamasin edustajat puolestaan vahvistavat, ettei Ranska ole ainoa Euroopan valtio, jonka kanssa sillä on ollut yhteyksiä.
KOUCHNER kertoi yhteyksistä Hamasin kanssa Europe-1 radiossa, jonka yhteydessä hän vahvisti Le Figaro-lehden tiedot eläkkeellä olevan diplomaatin tapaamisesta Hamasin johtajien kanssa kuukausi sitten.
SEKÄ Euroopan maitten että Amerikan yhteisesti hyväksymän periaatteen mukaan ne eivät keskustele Hamasin kanssa, ennen kuin se hyväksyy sille asetetut vaatimukset: Tunnustaa Israelin valtion; Luopuu terrorismista ja hyväksyy PLO:n aiemmin tekemät sopimukset Israelin kanssa. Kouchner tunnusti, että epävirallisia keskusteluja Hamasin kanssa on käyty useiden kuukausien aikana luonnehtien niitä ”yhteyksiksi”, ei ”kontakteiksi”. Kouchner suunnittelee matkustavansa Israeliin kolmen päivän matkalle tällä viikolla. Hän kertoi, että kesäkuun lopulla Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy tekee virallisen vierailun Israeliin, ja sen yhteydessä käy myös Ramallahissa, jossa hän viipyy ”useita tunteja”, mutta ei tapaa Hamasin johtajia. Israelin johto saanee pian tietää Ranskan kannan tässä asiassa.
KYSYMYS siitä, onko viisasta tai tyhmää kieltäytyä keskustelemasta erilaisen käsityksen omaavien johtajien kanssa on kuumana USA:ssa, jossa demokraattien johtava presidentti-ehdokas Baruck Hussein Obama lupaa aloittaa keskustelut sekä Iranin että Syyrian ja muitten maitten kanssa, joita Bushin hallitus on boikotoinut. Israel on kierrellyt kuumana ja kylmänä Hamasin suhteittensa kanssa, koska on asioita, joista on sovittava Israelin ja Gazan kaistaa johtavan ryhmän välillä. Näitä ovat rajamuodollisuudet sekä Israelin ja Gazan välisillä raja-asemilla että Gazan ja Egyptin välisellä Rafahin raja-asemalla lukuisten muitten rinnalla. (JP)
3. HAMASIN EDUSTAJA Libanonissa Osama Hamdan tähdensi maanantaina, ettei Hamasin suostuminen tulitaukoon Israelin kanssa tarkoita sitä, että se luopuisi ”vastarinnasta”, joka on terroristien käyttämä koodisana ja tarkoittaa aseellista taistelua. ”Taistelu Israelin miehitystä vastaan jatkuu, vaikka keskustellaan tilapäisestä tauosta taisteluissa (”tahdiyah”). Hamas ei luota Israeliin, koska he luultavasti tulevat rikkomaan sen ja tekemään uusia hyökkäyksiä kansaamme vastaan. Hamasin taholla kaikki optiot ovat edelleen olemassa”, hän selitti.
HAMASIN edustajina Mahmoud Zahar ja Musa Abu Marzuk ovat tänään Kairossa, jossa he sanojensa mukaan saavat tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin raportin tulitaukosopimuksen saamasta reaktiosta Israelissa. He tähdentävät, että Hamas on hyväksynyt sopimus-luonnoksen omalta osaltaan, eikä tapaamisessa ole siten kysymys neuvotteluista. Lausunto ennustaa ongelmia, koska Israel esitti varauksia, joihin Hamas ei ole suostunut. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert kertoi suljetussa tilaisuudessa, että hänellä on varauksia tulitaukosopimuksen syntymisen suhteen, ja siksi IDF valmistelee suurta operaatiota Gazan kaistalle. Israelin media ei ole esittänyt kuvia panssarivoimien ja armeijan maayksiköitten keskittämisestä Gazan kaistan rajalle, minkä johdosta Olmertin lausunto lienee tarkoitettu joko psykologiseksi painostukseksi Hamasille tai kotirintaman tyynnyttelemiseksi, koska vaatimukset raketti- ja kranaattitulen lopettamiseksi ovat saamassa uhkausten luonteen. OLMERTIN tapa jättää päätöksenteko viimeisten minuuttien varaan antaa tässäkin tilanteessa vihjeen siitä, että vaikka IDF valmistelee hyökkäyssuunnitelmia, Olmert tuskin tulee antamaan oman hyväksymisensä aivan lähitulevaisuudessa. Libanonin kakkossodan aikana Olmert teki tällaisen hätäisen päätöksen aloittaa hyökkäys kohti Litanijokea. Hyökkäys oli suunnittelematon eivätkä joukot tienneet lopulta, mikä niiden päämääränä oli, eikä keskinäinen yhteys maa- ja ilmavoimien välillä toiminut. Lisäksi hyökkäys tehtiin vasta silloin, kun YK:n turvallisuusneuvosto oli jo hyväksynyt tulitaukosopimuksen. Hyökkäys oli tarpeeton, ja se vaati 33 sotilaan hengen ja useitten haavoittumisen.
PUOLUSTUSMINISTERTI Ehud Barak, joka keskusteli sopimuksesta Suleimanin kanssa Sharm el-Sheikissä, paljastaa, että sopimus on kaksivaiheinen: Ensimmäisessä vaiheessa kaikki vihollisuudet osapuolten kanssa lopetetaan, mikä on edellytyksenä sen voimaan tulolle. Toisessa vaiheessa sovitaan Hamasin kidnappaaman IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamisesta. Israel lupaa avata kaikki Israelista Gazaan johtavat tiet lopettaen siten Gazan kaistan saarron. Barak tähdensi Mubarakille, että rakettitulen kiihtyminen Gazasta Israelin rajakaupunkeihin lisää painostusta suuroperaatiolle Gazassa.
OLMERTIN epäillään luvanneen suostua tulitaukoon myönnytyksenä Egyptille, minkä Olmertin edustaja kieltää. Hän sen sijaan myöntää, että Olmertin suostuminen sotilaalliseen operaatioon Gazassa on todellinen. Painostus tuli selväksi tuossa suljetussa tilaisuudessa, joka oli Kadiman edustajien keskeinen. Useat Kadiman tärkeät johtohenkilöt asuvat tulilinjalla; sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter asuu Ashkelonissa. Sekä hän että ministerit Shaul Mofaz ja Haim Ramon vaativat Olmertia aloittamaan sotilasoperaation Gazassa. (JP)
5. BUSHIN SYNTTÄRILAHJAT Israelin 60-vuotispäivillä jäivät lopulta antamatta. Bush tarjosi vain lämmintä kättä, hänen avustajansa ulkoministeri Rice ja neuvonantajansa Hadley tarjosivat vain kylmää kättä. Jälkitunnelmissa alkaa selvitä, että presidentti Bush sentään tarjosi jotain: Hän lupasi etsiä rahoitusta Israelin ohjustentorjuntaohjuksen Arrow-3 järjestelmän kehittämiseksi edelleen. Asiasta keskusteltiin Barakin ja USA:n kongressin puhenaisen Nancy Pelosin Israelin vierailun yhteydessä sunnuntaina. Ohjusjärjestelmän kehittämiseen tarvitaan 150 miljoonan USD rahoitusta. Ohjuksen kehittelystä tehtiin päätös viime kuussa. Arrow-3 järjestelmän kehittämisessä keskitytään lisäämään nopeutta, ulottuvuutta ja korkeutta. Tämä kaikki on tarpeen Iranin ballististen ohjusten Shihab-3 tai vastaavien ohjusten torjuntaan.
ISRAEL tutki mahdollisuuksia hankkia USA:n kehittämä Thaad-järjestelmä, joka on tarkoitettu korkealla lentävien ohjusten torjuntaan, mutta tämän hetkisten tietojen mukaan se ei sellaisenaan sovellu Israelin tarpeisiin. USA rakentaa Thaad-järjestelmään kuuluvia asemia eri puolille maailmaa integroidun maailmanlaajuisen torjuntajärjestelmän luomiseksi.
BUSH EI MYÖSKÄÄN luvannut Israelille F-22 stealth hävittäjiä eikä vapauttaa Pollardia.(JP)
6. JP:N kolumnisti Y Katz kertoo artikkelissaan, että tuhansien Gazan terroristien uskotaan saaneen ajanmukaista terrorikoulutusta Iranissa. Katz kertoo, että ainakin kahden tuhannen miehen uskotaan matkustaneen Rafahin terminaalin kautta Kairoon, josta he lensivät Damaskokseen, ja sieltä edelleen Iranin asumattomalle vuoristo-seudulle. Tiedot perustuvat suurelta osin Shin Betin ja IDF:n huhtikuun 15. päivänä Khan Younisissa pidättämän Ala Abu Madifin kuulusteluissa antamiin paljastuksiin. Hän kuuluu Fatahista vuosia sitten eronneeseen Abu Rish-ryhmään. Kuukauden kestävän koulutuksen aikana Iranissa hän osallistui fyysisiin hyökkäysharjoituksiin, hänelle opetettiin navigointia sekä pommien valmistamista. Heille annettiin psykologista USA:n ja Israelin vastaista opetusta, välttämään pidätystä, jälkiensä hävittämistä sekä opetettiin ampumaan panssarintorjunta ohjuksia ja kranaatteja. Palattuaan Gazaan pian Hamasin kaapattua vallan kesäkuussa 2007 Gazassa hän osallistui Kassam-ohjusten ampumiseen, tienvarsipommien asettamiseen sekä tarjoutui syyskuussa itsemurhatehtävään IDF:n sotilaita vastaan.
KATZ TOTEAA, että tämä todistaa Iranin toimivan aktiivisesti Gazan alueella.
HAARETZ kertoo artikkelissaan, että Iranin käden jälki näkyy kaikkialla Gazassa, ja varmaan myös Syyriassa ja Libanonissa. Lehden websivulla viitataan Iranin puolustusministeri Ali Samkhanin vuosia sitten antamaan lausuntoon, jonka mukaan Iranin puolustusoppiin kuuluu toimia sekä lähellä että kaukana. Hän viittasi silloin Hizbullahiin, että se toimii Iranin etummaisena tukikohtana tilanteessa, että USA tai Israel iskee Iraniin. Lehti kertoo, että siitä lähtien Israel on valmistautunut raketti- ja ohjusiskuihin Israeliin sekä Hizbullahin että Hamasin ja myös Syyrian toimesta, jos Irania vastaan hyökätään toisen valtion taholta. Haaretz vihjaa, että on kyseenalaista, että rikosepäilystensä vuoksi Olmert on oikea henkilö johtamaan Israelin kansaa näinä vaarallisina aikoina. (JP, Haaretz)
7. AIKAISIN tiistai-aamuna terroristit ampuivat kaksi rakettia kohti Sderotia. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. IAF ampui ohjuksen kohti rakettimiehistöä Beit Lahiyan lähellä. Palestiinalaiset kertovat, että miehistö ehti paeta, mutta lähellä ollut nuori poika sai surmansa. Lisäksi kaksi muuta haavoittui, toinen heistä vakavasti.
8. OLMERTIN rikoskuulustelu on ajoitettu perjantaiksi. Poliisi haluaa kuulustella lahjus-vyyhteen sotkeutunutta 73-vuotiasta liikemies Morris Talanskya ennen hänen paluutaan Yhdysvaltoihin. Olmertin lähimmät työtoverit ja hallituskumppanit alkavat uskoa ettei Olmert voi jatkaa enää kauan pääministerinä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019