TIISTAI 06.05.08
1. OLMERTIN skandaalijutun selvittelijät sanovat, että täydellinen julkisuuskielto jatkuu toistaiseksi, mutta vihjaavat, että tutkimukset ovat ylittäneet tärkeän rajapyykin. Toisaalta oikeuskansleri Mazuz vihjailee, että tutkimusten tulokset tulevat vapisuttamaan kansaa. Onko kysymyksessä pelkkä lahjusskandaali vai liittyykö asiaan jotain paljon vakavampaa, mitä oikeuskansleri vihjaa, selvinnee sitten, kun asiasta lopulta kerrotaan kansalle. Jos kysymyksessä on maan turvallisuuteen liittyviä seikkoja, kaikkea ei tietenkään päästetä julkisuuteen. Asian ympärillä liikkuvia huhuja paisuttaa se, että tutkimukset aloitettiin juuri ennen maan 60-vuotisjuhlallisuuksia korkeine ulkomaisine vieraineen. (JP)
2. OLMERTIN SKANDAALIN tutkimukset ovat tuoneet esille toisen koko maan tulevaisuutta koskevan kysymyksen. Onko syytä olettaa, että Israelin ja PA:n välisten ”rauhankeskustelujen” ollessa eräänlaisessa kriisitilanteessa, kuten PA:n johto tulkitsee, Olmert pyrkii manipuloimaan kansaa lupaamalla PA:lle suuria myönnytyksiä vain saadakseen huomion käännetyksi pois omien asioittensa käsittelemisestä? Juuri tätä monet oppositiopoliitikot pelkäävät. ”On käsittämätöntä, että tutkimuksesta tutkimukseen Olmert jatkaa neuvotteluja myönnytyksistä (PA:lle)”, sanoi Likudin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Gideon Saar. ”Tutkimusten alaisena älä koske Juudean ja Samarian maahan äläkä rohkene asettaa kättäsi Jerusalemiin. Se ei ole myynnissä oleva asunto. Älä lähetä salaisia viestejä (Syyrian presidentti) Assadille, että Israel on valmis luopumaan Golanin ylängöstä, koska se ei ole totta. Sinulla ei ole enemmistöä Knessetissä jatkaaksesi prosessia yksipuolisista myönnytyksistä,” Saar jatkoi Knessetin ensimmäisessä istunnossa skandaalin julkistuttua.
LIKUDIN puheenjohtaja Binyamin Netanyahu totesi puheessaan: ”Onko eettisesti oikein, että Olmert jatkaa neuvottelujaan palestiinalaisten kanssa samaan aikaan, kun hän on tutkimusten alaisena?” Häntä vastustamaan nousi kansanedustajia Kadiman ja vasemmiston piiristä selittäen, että tällaista on tapahtunut myös aiempien pääministerien aikana.
GIDEON SAAR jatkoi myöhemmin omaa hyökkäystään: ”Niin kauan kuin rikostutkimukset Olmertia vastaan kiihtyvät ja jatkuvat Olmert kiihdyttää yksipuolisten myönnytysten prosessia luovuttaen Israelin strategisia kohteita” Saar selitti ja osoittaen sanansa Shas-puolueen jäsenille kehotti heitä eroamaan hallituksesta välittömästi, ”ennen kuin uutta – ja mahdollisesti peruuttamatonta – tuhoa aiheutetaan Israelille ja sen tulevaisuudelle”.
OSLON SOPIMUSTEN pääsuunnittelija Shimon puolestaan kertoi pitävänsä Olmertia syyttömänä, kunnes toisin osoitetaan, eikä nähnyt mitään outoa poliisikuulusteluissa. (JP)
3. HUOMATTAVAA EDISTYSTÄ saavutettiin eilen Ehud Olmertin ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin välisissä keskusteluissa, joista tunti käytiin salaisena Olmertin ja Abbasin kesken, toinen tunti Ahmed Qureian ja Tzipi Livnin liittyessä keskusteluihin, kertovat pääministerin kansliasta annetut tiedot. Keskusteluissa edistyttiin varsinkin rajakysymyksissä, ja osittain myös turvallisuutta koskevissa asioissa, mutta pakolaisten ja Jerusalemin asia ei edistynyt keskusteluissa. TV-kanava I jopa esitti joitain yksityiskohtia, kuten että Israel karkottaa Juudeasta ja Samariasta 60 000 juutalaista asukasta. JP:n asiaa koskevan artikkelin kirjoittaja Herb Keinon viittaa myös mahdollisuuteen, että ”positiiviset lausunnot” keskusteluista PA:n kanssa liittyvät Olmertia koskeviin poliisitutkimuksiin ja että Olmert pyrkii tällä muuttamaan lehdistön viime päivien negatiivisia otsikoita. Olmert ja Abbas tapasivat toisensa muutamaa tuntia sen jälkeen, kun Olmert nautti aamiaista ulkoministeri Ricen kanssa, joka esitti vaatimuksen edes jonkinasteisen luonnoksen laatimisesta Palestiinan valtiosta ennen presidentti Bushin Israelin vierailua kuluvan kuun puolivälissä. Rice toisti vaatimuksensa tiesulkujen ja esteiden poistamisesta Juudeassa ja Samariassa. (JP)
4. TÄYSIN HYLÄTTÄVIÄ JA PROVOKATIIVISIA, luonnehtivat PA:n viranomaiset eilen KH A Toamehin JP:n artikkelin mukaan Israelin esittämiä ehdotuksia Olmertin ja Abbasin keskusteluissa. He syyttävät Israelia, että se tarjoaa heille vain kanttonien pienoisvaltiota osalle Länsirantaa, sekä Yhdysvaltoja Israelin suosimisesta ennen palestiinalaisia. Viranomaiset sanoivat kärkevästi, että ”nyt on täysin selvää, ettei Israelilla ole aikomustakaan vetäytyä kaikilta territorioilta, jotka se miehitti 1967”. He myös totesivat, että ”jos Israelin ja USA;n johtajat uskovat löytävänsä palestiinalaisjohtajan, joka suostuu vähempään kuin 1967 rajoihin, he elävät mielikuvitusmaailmassa”.
TOINEN PA:N viranomainen kertoi nähtyään Israelin esittämät kartat, että Israel suunnittelee säilyttävänsä valvonnassaan lähes puolet Länsirannasta ja suuren osan Itä Jerusalemia. Hänen mukaansa Israel muuttaa Länsirannan palestiinalaisten asuttamiksi kaistaleiksi, joita ympäröivät Israelin sotilastukikohdat ja suuret setlementtiblokit.
PA:N VIRKAILIJAT esittivät katkeraa kritiikkiä tiedoista, että Israel olisi muuttanut asennetaan ja kielsivät, että mitään edistystä Olmertin ja Abbasin keskusteluissa olisi tapahtunut.
He jopa olivat yllättyneitä Israelin lehdistössä olleista tiedoista edistyksestä vihjaten, että ehkä Olmert tietoisesti levittää positiivisia huhuja kääntääkseen huomion pois tutkimuksistaan.
ABBASIA LÄHELLÄ oleva Yasser Abed Rabbo kertoi asian näin: ”Israelin hallitus ei ole tosissaan rauhankeskusteluista. Emme usko, että voimme saavuttaa sopimusta Israelin kanssa ennen kuluvan vuoden loppua.” Hän syytti, että Israel jatkaa setlementtien rakentamista ja laajentamista sekä ”erottavan muurin” (turva-aidan) pystyttämistä.
PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Saeb Erekat oli nähnyt, että Olmertin ja Abbasin keskustelut olivat vakavia ja yksityiskohtaisia. Hän kertoi, että Abbas vaati rakentamisen lopettamista Länsirannalla sekä avaamaan uudelleen PLO:n suljetut instituutiot Jerusalemissa. (JP)
5. EU:N MIELESTÄ kansainvälinen politiikka Hamasin heikentämisestä ja väestön vahvistamisesta Hamasin vastaiseksi saartotoimin on epäonnistunut. EU:n Israelin lähettiläs Ramiro Cibrian-Uzal sanoo, että Gazan väestön suora avustaminen taloudellisen humanitäärisen avun muodossa ja Hamasin heikentäminen kansainvälisellä saarrolla on aiheuttanut päinvastaisen kehityksen. EU:n edustaja Juudeassa, Samariassa ja Gazassa John Kjaer yhtyy hänen näkemyksiinsä ja toteaa, että saarto on päinvastoin tiukentanut Hamasin otetta vallasta Gazassa. Molemmat puhuivat lehdistölle Jerusalemissa kieltäen huhut, että heillä olisi mitään yhteyksiä Hamasin kanssa. Molemmat sanoivat kannattavansa sopimusta, joka rauhoittaisi Gazan kaistan, ja lisäsivät, että sellaiseen sopimukseen tulisi sisällyttää vankien vaihtaminen. EU:n Rafahin rajatarkkailijoitten johtaja Pietro Pistolese uskoo, että tulitauko Israelin ja Hamasin kesken auttaisi Rafahin terminaaliliikenteen elpymistä. Hän totesi EUBAM ryhmänsä olevan valmiin laajentamaan velvollisuuksiaan rajavalvonnassa, kuten Israel vaatii. Hän kuitenkin toteaa, että he mieluummin ovat yhteistoiminnassa PA:n rajavalvojien kuin Hamasin kanssa.
EGYPTIN tiedustelupäällikkö Omar Suleiman suunnittelee matkustavansa Israeliin esittääkseen sopimusluonnoksen maan johdolle lähi päivien aikana. Suleiman on peruuttanut useita aiempia matkasuunnitelmiaan Israeliin eri syistä. (JP)
6. ISRAELIN valmistautuessa suremaan sodissa ja väkivaltaisuuksissa palestiinalaisten kanssa kuolleita kansalaisiaan huomenna ja juhlimaan torstaina valtion 60-vuoden taivalta itsenäisenä valtiona, Israelin arabit valmistautuvat marssimaan tuhotun arabikylän raunioille. He kutsuvat Israelin valtion syntymistä 15. toukokuuta 1948 nimellä ”naqba”, onnettomuus. Israelin väkiluvusta lähes 20 % on arabeja, joista monet tunnustautuvat mieluummin palestiinalaisiksi kuin israelilaisiksi. Heillä on kuitenkin samat oikeudet kuin juutalaisilla; he ovat maan kansalaisia täysillä oikeuksilla, mutta heidän ei tarvitse osallistua kolmevuotiseen asepalvelukseen, jonka periaatteessa jokainen miespuolinen kansalainen joutuu suorittamaan. Se koskee myös naisia, mutta heidän palvelusaikansa on lyhyempi ja heidän on suurempi mahdollisuus saada erivapauksia kuin miehillä.
HISTORIOITSIJA Paul Johnson kertoo pakolaiskysymyksestä näin (History of the Jews):
Vuosien 1947 ja 1948 tapahtumat, jotka perustivat Israelin valtion, aiheuttivat myös Israelin ja arabien välisen ongelman, joka on kestänyt tähän päivään. Niihin sisältyy kaksi pääaspektia, pakolaiset ja rajat, kumpikin erikseen käsiteltyinä. YK:n lukujen mukaan 656 000 Palestiinan mandaatin arabikansalaista pakeni Israelin valvomilta alueilta. Jordanian miehittämän länsirannan 280 000 asukkaasta 70 000 pakeni Transjordaniaan; 100 000 Libanoniin; 4000 Irakiin; 75 000 Syyriaan ja 7000 Egyptiin. Gazan kaistan asukkaista 190 000 pakeni.
(Israelin antamat pakolaisten luvut ovat 550 000 – 600 000) He pakenivat taisteluja, koska hallinto oli romahtanut; koska heidät käskettiin tai vaadittiin väärin perustein lähtemään arabiradion toimittajien joutuessa paniikkiin ; Deir Yassinin asukkaat pakenivat Stern-ryhmän hyökkäystä kylään 9. huhtikuuta 1948. Arabialueitten väkiluku oli sen jälkeen 160 000.
VUOSIEN 1947-1948 tapahtumat aiheuttivat myös toisen kehityksen: Arabimaissa asuneet juutalaisyhteisöt, joista jotkut olivat olleet siellä 2 500 vuotta, joutuivat pakenemaan. Vuonna 1945 arabimaissa asui yhtyeensä yli 500 000 juutalaista. Johnsonin esittämien lukujen mukaan kaikkiaan 567 654 juutalaista joutui pakenemaan arabimaista: Valtaosa heistä tuli Israeliin 15.05.1948 ja 1967 lopun välisenä aikana: Marokosta 252 642; Algeriasta 13 118; Tunisiasta 46 255; Libyasta 34 265; Egyptistä 37 867; Libanonista 4 000; Syyriasta 4 500;
Adenista 3 912; Irakista 124 647 ja Jemenistä 46 447. Israelin valtio asutti ja sulautti heidät yhteiskuntaansa ilman YK:n tukea.
7. IDF:n rajapoliisit löysivät eilen Jerusalemin Shufatin arabilähiöstä suuren asekätkön. Siellä oli suuri joukko pistooleita, käsikranaatteja, tainnutuskranaatteja, armeijan varusteita ja Law-panssarin torjuntaohjuksia. Poliisit pidättivät 7 henkilöä epäiltyinä aseitten salamyynnistä. Shufatin lähiö on yli 10 000 arabiasukkaan yhteisö Jerusalemin pohjoisosassa. Sen läheisyydessä ovat Ranskalainen kukkula, Pisqat Zeev ja Neveh Yaakov. (Debkafile)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021