SUNNUNTAI 25.05.08
1. OLMERTIN SOOLOILU Syyrian kanssa on Debkafilen mukaan aiheuttanut pahan särön Israelin ja USA:n välisiin suhteisiin. Israelin puolustusviranomaiset ovat huolissaan varsinkin amerikkalaisten ase- ja varaosatoimitusten sekä muitten Israelin tilaamien varusteiden viivytyksistä johtuen USA:n hallituksen epäluuloista Olmertin aikeitten suhteen. Se voi myös vaikeuttaa Olmertin suoria yhteyksiä USA:n hallituksen kanssa, varsinkin huomioiden Bushin kiitokset Israelin hallitukselle sen taistellessa terroristeja ja radikaaleja vastaan, jossa sillä on yhteinen rintamavastuu USA:n kanssa. Tämä voi myös estää USA:n aiemman tavan jakaa tiedustelutietoja Israelin kanssa ja laajemmassa mitassa toimia yhteis-työssä alueen strategisessa suunnittelussa. (Debkafile)
OLMERTIN odotetaan matkustavan Yhdysvaltoihin ensi viikolla, mutta samantapainen kaulailu ja selkää taputtelu kuin Bushin Israelin vierailun yhteydessä tuskin toistuu. Diplomatian realiteetit ovat käytännön asioita, mutta tunnepitoiset ihmiset niitä hoitavat. Johtajien välinen kemia on tärkeä, joko hyväksi tai pahaksi. (JP)
2. HAMASIN johto Damaskoksessa on toinen taho, joka on äärimmäisen huolissaan Olmertin ja Assadin välisestä kuhertelusta. Hamasin ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal on Teheranissa, jossa hän yrittää selvittää, miten Iranin johto ja sen löysäsuinen presidentti Mahmoud Ahmadinejad asioitten jyrkät suunnanmuutokset näkevät. Mashaal totesi ensi reaktionaan Teheranissa, että Hamas on ensimmäinen uhri Olmertin edustajien ja Assadin Ankaraan lähettämien neuvottelijoitten välisistä keskusteluista. Khaled pyrkii saamaan Teheranin hyväksymisen suunnitelmilleen muuttaa Iraniin, jos Hamas karkotetaan Damaskoksesta. Khaled ei suoraan tuomitse Bashar Assadin yhteyksiä Olmertin kanssa, mutta sanoo Assadin tehneen karkean virheen siinä, ettei hän koordinoinut suunnitelmiaan arabien ja muslimiyhteisön kanssa. (JP)
3. IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad ei myöskään peitellyt hämmästystään ja epämukavuuttaan satuaan tietää Olmertin ja Assadin välisistä keskusteluista. Ilmeisesti hänenkään tiedustelu ei ollut selvillä yhteyksien kehittymisestä keskusteluiksi Ankarassa, jossa Olmertin lähettämät neuvottelijat asuivat samassa hotellissa Assadin edustajien kanssa, vaikka yhteydenpito hoidettiin turkkilaisen välittäjän kautta, joka kuljetti viestejä huoneesta toiseen. Ahmadinejad syyttää, että Syyria rikkoi Teheranin ja Damaskoksen välistä sopimusta, mutta pidättyi muuten tuomitsemasta liittolaistaan. Syyria lähetti puolustusministeri Hassan Turkmanin Iraniin selvittämään tilannetta.
IRANIN ulkoministeri Manoucher Mottaki kertoi medialle, että viimeisen 60 vuoden ajan ”sionistinen hallitus” on pyrkinyt laajentamaan aluettaan, tässä tilanteessa sillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin evakuoida Golanin ylänkö.
KHALED MASHAAL sanoi epäilevänsä, että keskustelut onnistuvat Olmertin heikkouden vuoksi. Hän uhkaili, että jos kansainvälinen yhteisö ei murra Gazan saartoa, Hamas tulee tekemään sen. Hän vaati kaikkien ulosmenoteitten, varsinkin Rafahin, avaamista. (JP)
4. OLMERTIN otaksutaan matkustavan Yhdysvaltoihin ensi viikolla. Hänen tarkoituksensa on pyrkiä selittämään aloittamiaan keskusteluja Syyrian kanssa koordinoimatta niitä etukäteen USA:n johdon kanssa, kuten hyvä tapa olisi vaatinut. USA:n ensimmäinen reaktio osoittaa hämmästystä ja viileyttä, joskaan ei suoranaista kieltoa mutta pysyttelemistä tilanteen ulkopuolella. USA:n huolena on selvittää, miten tämä tulee vaikuttamaan USA:n Iranin politiikkaan. USA ei ole halunnut suoria keskusteluja enempää Iranin kuin Syyriankaan kanssa, joskin niitä vaaditaan erityisesti USA:n demokraattien taholta. Demokraattien toinen presidenttiehdokas Barack Hussein Obama tunnustaa aloittavansa suorat neuvottelut näiden kanssa, jos hänestä tulee presidentti.
OLMERTIN kanslian taholta sanotaan, että keskusteluja jatketaan pian Syyrian edustajien kanssa, joista toinen on Riyad Dadawi, joka on Assadin asianajaja häntä vastaan esitetyissä Rafik Haririn murhaa koskevissa tutkimuksissa, ja toisena edustajana eversti, joka koordinoi yhteis-toiminnan Iranin vallankumousarmeijan ja Hizbullahin terroristien välillä, kertoo Dekafile. Tämä ärsyttää suuresti USA:n johtoa.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni asetti keskusteluille Syyrian kanssa ehdot, joitten mukaan Syyrian tulee katkaista suhteensa Hizbullahin ja Hamasin kanssa, minkä Syyrian ulkoministeri Moullam tyrmäsi välittömästi todeten, ettei rauhankeskusteluille voi asettaa ennakkoehtoja.
LIBANONIN kakkossodan jälkeen eronnut IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz rohkaisi hänkin mielensä esittäen omana kantanaan, että ”Golanista luopuminen aiheuttaa hänelle vatsakipuja”, mutta ei nähnyt Golanin muodostavan Israelille enempää kuin ”henkisen ja kulttuuriongelman”, mutta rauha vaatii uhrauksia, hän totesi. Hän myös kertoi suosittaneensa rajua vastaiskua ensimmäisen raketin ampumisen jälkeen Gazasta, mutta poliittinen johto ei siihen suostunut, ja ”tämä on nyt seuraus”. Hän piti tilannetta Gazan rajan läheisyydessä olevien asukkaitten keskuudessa vaarallisempana kuin Iranin aiheuttamaa uhkaa. (JP)
5. YHDYSVALTAIN edustaja IAEA:ssa Gregory Schulte sanoi keskiviikkona, että Syyrialla on paljon selityksiä tehtävänään, sillä ”IAF:n syyskuun 6. päivänä pommittama laitos Syyrian koillisosassa ei ollut tyypillinen voimalaitos tai tutkimusreaktori”.
SYYRIAN lähettiläs YK:ssa sanoi viime kuussa, ettei Syyrialla ole mitään peiteltävää laitoksen suhteen, ja että Syyria toimii yhteistyössä IAEA:n kanssa.
IAEA on toistuvasti esittänyt Syyrialle vaatimuksen päästä tutkimaan tuhottua laitosta, jonka jäljet Syyria on pyrkinyt kiireesti poistamaan rakentaen siinä tarkoituksessa paikalle uuden rakennuksen. Syyria lähetti IAEA:n vaatimukseen päästä reaktorin paikalle kirjeen, jossa se vaatii lisää yksityiskohtia aikomastaan tutkimusmatkasta Syyriaan. IAEA vastasi kirjeeseen ja odottaa nyt Syyrian reaktiota siihen.
SYYRIAN atomienergiapäällikkö Ibrahim Othman matkusti Viiniin kuun alussa, jossa hän pyrki sopimaan matkasta IAEA:n johtajan Mohamed ElBaradein kanssa, mutta eivät löytäneet yhteisymmärrystä asiassa. (JP)
6. GAZAN TERRORISTIEN sota Israelia vastaan on jatkunut laantumatta tulitauko-keskusteluista huolimatta. Kolme rakettia ammuttiin sunnuntaiaamuna Gazasta Israeliin. Yksi niistä oli Grad-tyyppinen Katjusha, joka ammuttiin kohti Netivotin kaupunkia, mutta se iskeytyi kaupungin ulkolaidalle ilman vahinkoja. Kaksi muuta ammuttiin kohti Sderotia ja räjähtivät kaupungin ulkopuolella. IDF:n sotilaat ampuivat ryhmään palestiinalaisia, jotka ampuivat kranaatteja heitä kohti. Viisi terroristia haavoittui, kaksi heistä vaarallisesti.
LAUANTAIN aikana terroristit ampuivat ainakin neljä rakettia Israelin puolelle ja lisäksi 18 kranaattia, joilla he pyrkivät osumaan Nahal-Oz terminaalin lähellä olevaan armeijan tukikohtaan ja kibbutsiin sekä Shar Hanegevin aluekeskukseen ja sen lähellä olevaan kibbutsiin.
LAUANTAI-ILTANA sotilaat ampuivat palestiinalaista operaationsa yhteydessä Gazassa, mutta hänen tilastaan ei ollut selvyyttä.
7. RIKOSPOLIISI kuulusteli pääministeri Ehud Olmertia hänen kaupunkiasunnossaan perjantaina, mitä uutistoimistot kutsuvat räätälöidyksi Olmertin tarpeisiin. Olmertilla oli siten kotietu tukenaan. Olmertia hiillostettiin todisteilla, joita poliisi oli saanut kuulusteltuaan amerikkalaista liikemiestä Morris Talanskya, ja Olmertin lakimiesten mukaan hän oli myötämielinen kuulusteluihin. Poliisilla oli uusia tietoja Olmertin suhteista Talanskyyn, joitten he epäilevät sisältäneen lahjusten ottoa palveluksia vastaan. Hänen epäillään kehottaneen israelilaista diplomaattia Etelä Amerikassa toimimaan Talanskyn hyväksi tarkoituksella edistää Talanskyn edustamia innovaatioita alueella vuosina 2003-2005 toimessaan teollisuus-, kauppa- ja työministerinä Sharonin hallituksessa. Talanskyn kerrotaan tunnustaneen, että hän antoi Olmertille runsaasti rahaa myös yksityiskäyttöön sekä USA:ssa että Israelissa, mikä romuttaa Olmertin väitteet, että varat käytettiin vaalirahoitukseen. (JP)
8. OBAMALLA oli kommunistisia opastajia yläkouluasteella Hawaiilla, kirjoittavat kaksi tutkimusjournalistia WND:n mukaan. Hänen mentorinsa edustivat Kommunistista puoluetta USA:ssa (CPUSA). He kehottivat Obamaa muuttamaan Chicagosta Honoluluun. Honolulussa häntä opasti salaisen CPUSA puolueen jäsen Frank Marshall Davis, joka tunnetaan afrikkalais-amerikkalaisena kirjailijana. Davis toimi Chicagossa Strar-lehden ja Honolulussa Honolulu Record lehden kirjeen vaihtajana. Molempia lehtiä pidetään kommunistijärjestöjen uutislehtinä. http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=65066
WND kertoo toisesta epämääräisestä suhteesta, joka Obamalla on ollut, mutta josta hän vaikenee tai antaa kierteleviä vastauksia. Obama kertoo ”tunteneensa” radikaalina palestiinalaisena ja Israelin kiivaana tuomitsijana tunnetun Rashid Khalidin, ”koska hän toimi professorina Kolumbian yliopistossa samaan aikaan kuin hänkin. Obama kertoo suhteensa häneen olleen vain muodollisella tasolla, mutta jättää kertomatta, että he asuivat lähellä toisiaan Kolumbiassa ja että he usein vierailivat toistansa luona ja jopa toimien tarvittaessa lastenvahtina toisilleen. WND:n artikkelien mukaan Obaman tulevaa uraa suunnittelivat hänen kommunistiset mentorinsa ja Rashid Khalidi keräsi varoja hänen vaalikassaansa varten. Khalidi on esittänyt toistuvia lausuntoja palestiinalaisten terroristien tueksi, syyttäen Israelia etnisestä puhdistuksesta ja rasismista sekä vaatien Israelin valtion hajottamista ja yhden palestiinalaisen valtion perustamista sen tilalle. http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=65108
9. OLMERTIN korruptiotapausta tutkivat viranomaiset kertovat medialle, että viimeisten kuulustelujen ja niissä esille tulleitten paljastusten valossa on vain ajan kysymys, koska Olmertia syytetään virallisesti korruptiosta, rahanpesusta, luottamuksen pettämisestä ja muista rikoksista. (Haaretz) Labour-puolueen johtavia jäseniä Ephraim Sneh sanoo turhautuneena eroavansa puolueestaan ja perustavansa oman ryhmän. (Ynetnews)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021