SUNNUNTAI 04.05.08
1. OLMERTIN SÄILYMINEN vallankahvassa puhuttaa aamun uutistoimittajia eniten. Kaikki ovat yksimielisiä siitä, että tämä viimeinen epäily ja poliisin kiireinen puolentoista tunnin kuulustelu perjantaina on kaikkein vakavin syytös Olmertin luotettavuutta kohtaan, mutta koska poliisi kielsi kaiken julkistamisen kuulusteluista tai sen taustoista, toimittajat esittävät lukuisia epäilyksiä ja rakentavat omia olettamuksiaan, miksi kuulustelu juuri nyt ennen USA:n ulkoministeri Ricen vierailua ja lähestyviä Israelin 60-vuotisjuhlia korkeine vieraineen.
JP:n kolumnistit Y Lappin ja D Izengerg viittaavat korkeaan lain toteuttamisviranomaiseen (poliisiin) mainitsematta nimeä, että syytös on niin vakava, että Olmert joutunee jättämään paikkansa. Pääministerin kanslia vähättelee tilannetta ja aikoo jatkaa toimiaan kuten normaalisti, eikä oikeuskanslerin virasto tunnusta, että vaatimuksen esittämisestä Olmertin eroamiseksi olisi edes keskusteltu virastossa. Poliisi kieltäytyy ennakoimasta, jatkuvatko Olmertin kuulustelut toteamalla, että tutkimukset jatkuvat.
www.debka.com esittää artikkelissaan, että Olmert ehkä astui Yhdysvaltain korkeiden johtajien varpaille, ja siksi Washingtonin ”syväkurkku” pantiin asialle. Debkafilen mukaan yksi tekijä voi olla se, että Israelin hallitus kyseenalaisti USA:n 16 tiedusteluraportin (NIE-raportti), jonka mukaan Iran keskeytti ydinaseen kehittelyn 2003. Tämä nosti Iranin vastaisen iskun mahdollisuuden uudelleen suunnittelupöydälle. Olmert ehkä polki tässä Washingtonin varpaille. Debkafile näkee yhteyden sillä, että syytös Olmertia vastaan nousi muutama päivä sen jälkeen, kun USA:n kongressille esiteltiin IAF:n ilmaisku Syyrian ydinreaktoria vastaan. DEBKAFILE LISÄÄ tähän liikenneministeri Shaul Mofazin puheet Yhdysvalloissa. Niissä hän varoittaa, että Iran hallitsee ydinteknologian vuoden loppuun mennessä, mikä mahdollistaa ydinpommin valmistamisen maalis-huhtikuussa ensi vuonna. Mofaz varoitti myös, että Livnin ja Qureian keskustelut vaarantavat Israelin turvallisuusnäkökohtia, koska ne vaativat Israelia luopumaan strategisesti tärkistä alueista, myös osasta Jerusalemia. Mofazin varoitukset asettavat sekä USA:n että Israelin kiireisen aikataulun eteen: Viimeinen mahdollinen isku Iranin ydinlaitoksia vastaan tulee tehdä loppukesästä tai alkusyksystä, sen jälkeen se on liian myöhäistä. Iran puolestaan ei ole peitellyt varoituksiaan Israelin tuhoamiseksi, ja sen etäispesäkkeet Hizbullah ja Hamas uskollisesti toistavat tätä.
Mofazin varoitukset ”rauhankeskustelujen” mielekkyydestä Israelin kannalta taas asettavat Bushin asettaman aikataulun Palestiinan valtion perustamisesta vielä kuluvan vuoden aikana vähintään kyseenalaiseksi. Debkafile viittaa Israelin lähihistoriaan, joka todistaa, että johtajat, jotka ovat valmiit luopumaan maalle tärkeistä turvallisuushyödykkeistä, on syrjäytetty maan johdosta. Onko Olmertin vuoro siirtyä nyt laulukuoroon? (JP, Debkafile)
2. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapui eilen illalla sapatin loputtua Israeliin. Pääministeri Olmert oli häntä vastassa välittämättä poliisin kuulusteluista. Rice viipyy Israelissa kaksi päivää, joitten aikana hän tapaa Olmertin lisäksi puolustusministeri Ehud Barakin ja ulkoministeri Tzipi Livnin sekä PA:n johtajat pääministeri Salaam Fayadin ja myös puheenjohtaja Mahmoud Abbasin, jos tämä on tarpeeksi toipunut angioplasty operaatiosta.
PALESTIINALAISET lähteet kertovat, että Abbas oli suuresti pettynyt ja vihainen viimeisen Washingtonin matkansa tuloksiin. Hänen kerrotaan todenneen, että Bush ei halunnut kuunnella Abbasin valituksia siitä, ettei Israel ole tehnyt mitään tiekartan määräysten toteuttamiseksi eikä lopettanut kaikkea rakentamista ”setlementeissä” mukaan lukien luonnollinen kasvu, kuten PA vaatii. Bush oli kärsimättömästi todennut, että Rice tulee puuttumaan noihin syytöksiin Israelin matkansa aikana. Palestiinalaisten johto on jo luopumassa toivosta, että ”rauhansopimus” Israelin kanssa valmistuisi tänä vuonna, vaikka Rice edelleen uskoo sen mahdollisuuteen. PA:n johdon mielestä USA on omaksunut Israelia suosivan asenteen. (JP)
3. KVARTETTI, johon kuuluvat YK, EU, Venäjä ja USA, pitivät kokoustaan Lontoossa PA:n tukijamaiden kokouksen yhteydessä. Kvartetti esitti syvän huolestumisensa ”tiekartan” määräysten toteuttamisesta kummallekin osapuolelle. Israelin vaadittiin keskeyttämään kaikki rakentaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, myös luonnollisen kasvun osalta (mikä on vastoin tiekarttaa) sekä poistamaan kaikki vuoden 2001 jälkeen rakennetut parakkiasutukset (outposts). PA:ta puolestaan vaadittiin taistelemaan terrorismia vastaan sekä turvallisuuspalvelunsa rakentamisen ja uudelleen kohdistamisen nopeuttamista.
LAUSUNNOSSA tuomittiin jatkuvat raketti-iskut Gazasta Israelin eteläosaan, mukaan lukien Sderot ja Ashkelon, sekä terrori-isku Mercaz Harav seminaariin maaliskuun 6. päivänä. Samalla esitettiin syvä huoli palestiinalaisten siviiliuhrien määrästä, jossa erikseen mainittiin äidin ja hänen neljän lapsensa menehtyminen Gazassa. (IDF:n raportti toteaa, että tutkimusten mukaan, joita tukee tilanteesta otettu ilmakuva, IAF:n ohjusisku osui neljään palestiinalaiseen, jotka kuljettivat mukanaan pommia tai ammuksia, jotka räjähtivät.) Lausunto huomioi terroristien iskun Nahal Ozin terminaaliin, mutta kehottaa samalla huolehtimaan Gazan kaistan välttämättömyystarvikkeiden toimittamisesta Hamasin häirinnästä huolimatta. KVARTETTI keskusteli myös Venäjän esittämästä Moskovan rauhankokouksesta, mutta siitä ei tehty päätöksiä.
ULKOMINISTERI Rice esitti tilaisuudessa vaatimuksen, että arabimaat, jotka Annapolis-konferenssin jälkeen pidetyssä arabiliiton kokouksessa joulukuussa lupasivat PA:lle 717 miljoonaa USD, josta ne ovat maksaneet 153 miljoonaa USD, toteuttaisivat lupauksensa. PA:n johtajat valittavat, että heidän suunnitelmansa instituutioiden ja hallinnon alueilla mukaan lukien turvallisuusvaatimukset, eivät ole voineet toteutua puuttuvien varojen vuoksi. Yksi arabidiplomaatti vihjasi, että varoja ei ole toimitettu PA:lle, koska ”rauhankeskustelut” eivät ole edistyneet odotetulla tavalla.
VIIME VUODEN Pariisin tukijamaiden kokouksessa osanottajat lupasivat PA:lle 7.7 miljardia USD kolmen vuoden aikana. Arabiliittoon kuuluvat maat lupasivat 835 miljoonaa USD, josta ne ovat suorittaneet PA:lle 215 miljoonaa USD.
USA:N presidentti Bush esittää Kongressille, että se myöntäisi PA:lle ylimääräiset 200 miljoonaa USD, josta 50 miljoonaa PA:n turvallisuusvoimien kouluttamiseksi, aseistamiseksi ja tukikohtien rakentamiseksi, 150 miljoonaa USD on tarkoitettu PA:n budjetin kiireiseksi tasapainottamiseksi. USA:n 2009 budjetti sisältää jo 100 miljoonaa USD PA:lle. Tämä budjetti sisältää 2.55 miljardia USD tuen Israelille. Tarkkailijat olettavat, että USA:n talouden ja dollarin alamäen johdosta kongressi tulee vaatimaan varojen suuntauksen arvioimista uudelleen. Yksin Irakin sota maksaa USA:lle 5000 USD sekunnissa, todistaa osoite:
http://www.lasttrumpetministries.org/2008/May2008.html (JP)
4. ”EMME VOI JUHLIA Israelin valtion syntymäpäivää, joka tänäänkin harjoittaa etnistä puhdistusta, joka rikkoo kansainvälistä lakia, joka aiheuttaa valtavaa kollektiivista kuritusta Gazan siviilikansalle ja joka kieltää palestiinalaisilta heidän inhimilliset oikeutensa ja kansalliset pyrkimyksensä”, sanotaan 100 sionismin vastaisen juutalaisen allekirjoittamassa kirjeessä, joka julkaistiin lontoolaisessa The Guardian lehdessä keskiviikkona. Kirjeessä sanotaan lisäksi, että ”valtio perustettiin terrorismin ja massamurhien kautta toiselta kansalta riistetylle maalle”. Jotkut anti-sionistiset juutalaiset kieltäytyivät allekirjoittamasta kirjettä, koska sen sanamuoto heidän mielestään oli ”liian voimakas ja kannatti yhden valtion periaatetta”. Kirjeessä viitataan ”Hitlerin kansanmurhapolitiikkaan ja Euroopan anti-semitismiin, jonka hinnan maksoi eräs toinen kansa”.
ALLEKIRJOITUKSESTA kieltäytyjien joukossa on mm. ”Juutalaiset palestiinalaisten oikeuksien puolesta” (JFJFP) ääriryhmän johto sekä professori Jacqueline Rose, joka osallistuu aktiivisesti Israelin akateemiseen boikottiin ja joka osallistui kirjeen laatimiseen, pitäen sitä liian voimakkaana ja yhden valtion periaatteen puoltajana. JFJFP:n puheenjohtaja Dan Judelson jätti allekirjoittamatta, koska hänen mielestään Israelin tulevaisuus ja turvallisuus voidaan saavuttaa vain hyväksymällä Palestiinan valtio vihreän linjan takana, eikä kirje sisältänyt tätä. Allekirjoittaja Daniel Machover, israelilainen lakimies, joka esittää sotarikossyytöksiä Englannissa vierailevia IDF:n upseereita vastaan, syyttää Israelilaisia ”maan riistämisestä ja ihmisoikeuksien massiivisista loukkauksista, vaikka itse ovat painostuksen ja rasismin uhreja”, ja vaatii yhtäläisiä oikeuksia juutalaisille ja arabeille. Hän vaatii, että ”Israel irrottautuu menneisyydestään ja kehittyy valtioksi kaikille kansalaisilleen, peruuttaa paluuoikeuslain, toteuttaa YK:n julkilausumia ja kehittyy todelliseksi demokratiaksi ja monikulttuuriseksi demokratiaksi, johon sillä vielä on mahdollisuus. Vasta tämä antaa aiheen juhlia Israelin valtion perustamispäivää”, hän toteaa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Korkea rabbiininen oikeus kyseenalaistaa tuhansien kääntymishallinnon suorittamat käännytystoimet, koska niitä ei ole suoritettu halachan mukaan. Oikeus peruutti Rabbi Haim Drukmanin suorittaman naisen käännytyksen 15 vuotta sitten. Oikeus katsoi, ettei nainen neljän lapsensa kanssa liittynyt ortodoksiseen käytäntöön kääntymisensä jälkeen. Drukman, joka on suorittanut tuhansia käännytyksiä 1999 jälkeen, kutsuu oikeuden päätöstä julmaksi, ja ettei se ollut konsultoinut päärabbi Shlomo Amarin kanssa, joka johtaa korkeaa rabbiinioikeutta. (JP)
- IRANILAISEN filmin ”Jeesus, the Spirit of God” mukaan Jeesus Nasaretilainen teki ihmeitä ja tunsi syvää huolta ihmisistä, mutta hän ei kuollut ristillä eikä noussut ylös haudasta. Tämä on kuvausten johtajan Nader Talebzadehin islamilainen näkemys kristittyjen palvomasta Vapahtajasta. Talebzadeh sanoo rukoilevansa kristittyjen puolesta, koska he ovat harhaanjohdettuja. Hän uskoo filminsä helpottavan uskontojen välisten ristiriitojen poistamista. Filmi perustuu teologien hylkäämään Barnabaan evankeliumiin, jota pidetään keskiaikaisena taruna ilman todellisuuspohjaa. Kolumnisti F Fleishman ihmettelee, mitä tapahtuisi, jos kristityt tekisivät vastaavanlaisen filmin Muhammedista. (JP)
- http://www.jpost.com/ Osoitteesta voi hakea artikkelia ”Spirit of God” walks on volatile grounds.
- Jerusalemin lämpö on 11-24 astetta, ma. 10-23, ti 12-20 astetta, puolipilvistä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021