PERJANTAI 23.05.08
1. OLMERTIN korruptioskandaalin päätodistaja liikemies Morris Talansky sai JP:n tärkeimmän etusivun uutisen mukaan rabbien siunauksen ja kehotuksen todistaa ”Israelin pettäjää” vastaan. JP:n uutisen mukaan asialla oli joukko ”oikeistolaisia” rabbeja, jotka haluavat Olmertin hallituksen kaatuvan pelätessään, että Olmert luovuttaa Israelin hallintaoikeuden Temppelivuorella ja muissa osissa Jerusalemia. JP:n artikkelin kirjoittaja Yaakov Lappin sanoo, että hän sai tiedot rabbien edustajalta torstaina.
MORRIS TALANSKY tunnustaa saaneensa siunauksen huomattavalta rabbilta juuri ennen poliisin kuulustelua, mutta kieltää rabbin mitenkään kannustaneen häntä todistamaan Olmertia vastaan. Lappin kertoo, että Yehoshua Meiri kertoi puhuessaan JP:n toimittajalle, että Torah ja Kabbalah Neuvoston vanhimmat (sages), joihin Meiri kuuluu, antoivat Talanskylle juutalaisen seremonialain (halachan) mukaisen hyväksymisen paljastaa taloudellisen tukensa Olmertille internet video konferenssissa, joka pidettiin rabbien ja Talanskyn kannattajien välillä kuusi kuukautta sitten.
MEIRI tunnustaa, että tarkoituksena oli vahingoittaa Olmertia. ”Kysymys oli vain ajoituksesta”, hän kertoo ja lisää, että ”kun on vain yksi ammus jäljellä kanuunassa, on syytä harkita miten sitä käyttää”. Rabbit rohkaisivat Talaskya uudelleen tämän tultua pessah-juhlille Israeliin viime kuussa, Meiri kertoo.
TALANSKY vahvistaa, että hän sai siunauksen rabbi Haim Kanievskyltä, mutta siihen ei liittynyt mitään kannustusta. Kanievsky johtaa Torah ja Kabbala Neuvostoa. Hän on arvostettu asiantuntija ja johtava haredi-rabbi Liettuasta. Meiri kertoo, että Talansky on korkeassa arvossa pidetty jäsen ortodoksipiireissä, ja hän tukee Jerusalemin vapauttamista ostamalla kiinteistöjä pääkaupungissa. Meiri, joka toimi ennen tuloaan uskonnolliseksi (observent) freelance journalistina, kertoo, että rabbit tukivat Olmertia ideologisesti, mutta ei saadakseen etuja häneltä. Mutta kun Olmert ilmoitti Annapolis konferenssin aikana olevansa valmis luovuttamaan Temppelivuoren hallinnon, häntä tukevat ortodoksi-rabbit tunsivat tulleensa petetyiksi ja havaitsivat, että heidän keskuudessaan oli ”viides kolonna” (petturi).
OLMERTIN toinen tunnin kestävä poliisin kuulustelu on tänään, mikä poliisin mukaan on täysin riittämätön. Poliisit lähettävät edustajat Yhdysvaltoihin selvittääkseen, keitä muita lahjoittajia antoi rahaa Olmertille. Talansky toimi tavallaan kuriirina heidän ja Olmertin välillä (siksi nimitys laundryman, pyykkäri), kuten Shula Zaken häntä kutsui.
POLIISI kuulusteli eilen Olmertin entistä yhtiökumppania asianajaja Uri Messeriä lähes koko päivän ja aikoo esittää siinä esille tulleita todisteita Olmertille tänään. Poliisin poistettua osittain julkistamiskiellon uusia yksityiskohtia on tullut julkisuuteen. Olmertin toimistopäällikkö Shula Zaken piti kirjaa Olmertille tulleista varoista, ja kertoo muistiinpanoissaan: ”Sain tänään 15 000 NIS pyykkäriltä. Annoin osan niistä Olmertille ja loput Messerille”. Merkinnät kaikkiaan 150 000 USD Talanskylta tulleista varoista on löydetty Zakenin tietokoneen levykkeiltä.
Niistä paljastuu myös, että Talansky maksoi Olmertin ulkomaan matkoja ja ”yksityisiä” kuluja. Eräs tällainen oli Olmertin hotellimaksu Ridge-hotellissa New Yorkissa, jossa yksi yö maksaa yli 4 300 USD. (JP)
2. OLMERTIN ilmoitus Israelin ja Syyrian välisistä epäsuorista keskusteluista kuukausien ajalta ja sopimus suorien keskustelujen aloittamisesta juuri tähän aikaan, jolloin Olmertia koskevat rikostutkimukset ovat laajenemassa Israelista Yhdysvaltoihin, on saanut poliittiset kommentoijat ja median toimittajat etsimään kuumeisesti, mitä tuli sanottua aiemmin ja missä nyt mennään. Kukin toimittaja ja asiantuntija pyrkii omalta erikoisosaamiseltaan katsoen tutkimaan, mitä keskustelut Syyrian kanssa merkitsevät Israelille, mitä Israel menettäisi mahdollisen rauhansopimuksen myötä tai miten se tulisi vaikuttamaan alueen yleiseen ilmapiiriin. Koska Olmertin kanslia ilmoitus keskusteluista on perin lyhyt eikä puutu yksityiskohtiin, tarkkailijat joutuvat turvautumaan arvailuihin ja Syyrian johdon antamiin tietoihin. Syyrian presidentti Bashar Assad ja hänen ulkoministerinsä Walid Moallem kertovat selkeästi, että Olmert lupasi heille Golanin ylängön palauttamisen kokonaan. Syyrian tiedostusministeri Muhsin Bilal reagoi voimakkaasti al-Jazeeran haastattelussa sekä ulkoministeri Tzipi Livnin että puolustusministeri Ehud Barakin puheisiin ”tuskallisista myönnytyksistä Israelille” ja heidän esittämiinsä vaatimuksiin, jotka Syyrian tulee toteuttaa ennen rauhansopimusta, ”ettei Syyrian tarvitse suostua mihinkään ennakkovaatimuksiin, sillä Golan on Syyrian aluetta, jota se vaatii palautettavaksi”.
OLMERT ITSE ei puutu puheissaan yksityiskohtiin. Hän sanoo vain, että Syyria tietää meidän vaatimuksemme ja me tiedämme, mitä Syyria vaatii. Tästä jää mieleen tunne, että Olmertilla on jotain peiteltävää, tai että hänellä on ”ketun häntä kainalossa”, kuten Koto-Suomessa sanottaisiin. Hänelle huudeltiin ivalauseita Jewish Agencyn puheen aikana ja jälkeen.
JP:N PÄÄTOIMITTAJA David Horovitz viittaa Bushin haastattelutilaisuuteen Valkoisessa talossa, miten Bush kiemurteli vahingossa tunnustaessaan, että hän tiesi Olmertin suunnitelmista Syyrian kanssa ja lisäsi toivovansa, että Olmert on selvillä, mihin hän on sotkeutumassa. Epäviralliset keskustelut Syyrian kanssa olivat silloin vielä salaisuus.(JP)
3. TULITAUKONEUVOTTELUT Israelin ja Hamasin välillä Egyptin välityksellä ovat joutuneet pahaan hiidenkirnuun Hamasin edustajien hylättyä Israelin asettamat ehdot. Toiset Hamasin edustajat sanovat, että Egyptin välitysyritys epäonnistui, toiset sanovat varovammin, että neuvotteluja sopimusehdoista täytyy vielä jatkaa. Hamas syyttää, että Egypti on ottanut Israelia suosivan asenteen ja hyväksynyt sen asettamat edellytykset. Hamasin johtajat Gazasta ja Syyriasta, jotka olivat Kairossa tutkimassa Israelin esittämiä varauksia, sanoivat niitä ”täysin hylättäviksi ja nöyryyttäviksi palestiinalaisille”. Israelin vaatimusten mukaan Rafahin terminaali avataan 2005 sopimuksen puitteissa, jonka mukaan sitä valvovat PA:n poliisit EU:n valvojien kanssa. Israel lopettaa operaationsa vasta saatuaan todisteen siitä, että väkivalta Gazasta Israeliin loppuu; samoin terminaalit Israelista Gazaan avataan myöhemmin. Israelin vaatimuksena on, etteivät Hamasin pyssymiehet osallistu rajaliikenteen valvontaan. Israel edellyttää, että Hamas osallistuu Egyptin kanssa salakuljetuksen lopettamiseen Egyptistä Gazaan. Hamasin edustajat pitävät tätä täysin mahdottomana vaatimuksena.
EGYPTIN tiedustelupäällikkö Omar Suleiman varoitti Hamasin edustajia, että vaihtoehtona tulitaukosopimukselle on IDF:n täysmittainen hyökkäys Gazan kaistalle, mikä tulisi eliminoimaan koko Hamasin johdon Gazassa. (JP)
4. EILEN AAMULLA Erez terminaalin lähellä räjähtäneessä kuorma-autossa oli arviolta 4.5 tonnia räjähteitä. Islamic Jihadin edustaja Abu Ahmad (luultavasti peitenimi) kertoi, että 23-vuotias tuleva ”marttyyri” ajoi kohti terminaalia tarkoituksenaan räjäyttää se terminaalissa. Mukana seuraavissa kahdessa autossa olevien tarkoituksena oli hyökätä terminaaliin täydentääkseen tuhotyön ja ottaakseen panttivankeja. Räjähdys terminaalin Gazaan johtavan jalankulkuaukion keskellä teki siihen valtavan kraatterin surmaten kuljettajan välittömästi ja repien läheisiä rakennuksia, mutta ei aiheuttanut muita ihmisvahinkoja.
IDF:N sotilaat olivat terminaalissa hälytysvalmiudessa sankan sumun vuoksi, jota terroristit usein käyttävät hyökkäyksensä peittona. Pian räjähdyksen jälkeen paikalle tullut helikopteri ampui ohjuksen toiseen kuorma-autoa seuranneeseen jeeppiin ilmeisesti surmaten kaksi miestä. Jihadin hyökkäys tuli pian Kairon tulitaukosopimuksen joutuessa vaikeuksiin, jonka johdosta Jihadin edustaja Ahmad sanoi Jihadin hyökänneen siksi, että Israel hylkäsi sopimuksen ja ”antaakseen Israelille viestin, että jos Israel ei hyväksy tulitaukosopimusta, se ei myöskään tule näkemään rauhantilaa”. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin USA:n lähettiläs Sallai Meridor sanoi torstaina, että Iran on voittamassa kilpailun sen ydinsuunnitelman toteutumisessa. Hän varoitti, että jos länsivallat haluavat estää ydinasein varustetun Iranin toteutumisen, niiden tulee toimia kiireesti tai ne joutuvat käsittelemään asiaa paljon vakavammissa olosuhteissa. Hän kutsui Irania maailman vaarallisimmaksi kohteeksi ja varoitti etsimästä taloudellisia etuisuuksia sen kanssa maailman tulevan vakauden kustannuksella. Meridorin varoitukset esitettiin pian sen jälkeen, kun Sveitsi solmi valtavan öljysopimuksen Iranin kanssa. Meridor ei sanonut tietävänsä mitään huhuista, että USA:n hallitus olisi pahoittanut mielensä Israelin ja Syyrian välillä käytävistä epäsuorista keskusteluista, mutta USA:n kongressin jäsen Elliot Engel epäili, että USA:n nykyinen hallitus osallistuisi keskusteluihin Syyrian kanssa lisäten, että Israelin keskustelut Syyrian kanssa ovat sen oma asia. (JP)
- MAAILMAN kristityt kansanedustajat tapaavat toisensa Washingtonissa antaakseen tukensa Israelille. 13 maata ovat jo perustaneet tai suunnittelevat perustavansa puolueitten välisiä yhteistoimintaelimiä Israelin tueksi. Monet osanottajamaat ilmaisivat tällaisen elimen tarpeellisuutta, mutta kertoivat samalla sitä vastustavista ryhmistä. (JP)
- Pääministeri Ehud Olmert erotti kääntymishallinnon johtajan rabbi Haim Druckmanin ilman seremonioita viitaten hänen ikäänsä ja epäselvyyksiin. Hallinto on täysin kaaoksessa sen johtajan erottamisen vuoksi. Druchman arvelee, että Olmert erotti hänet ortodoksien painostuksesta. (JP)
- IDF:N sotilas haavoittui panssariohjuksesta Gazassa operaation aikana tänä aamuna. Hamas ilmoitti ampuneensa ohjuksen. - Kaksi terroristia sai surmansa sotilaitten luodeista ollessaan asettamassa pommia turva-aidan viereen Gazassa. (INN)
- MERON-vuorelle kokoontui 300 000 ihmistä Lag B´Omer juhlia varten.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019