PERJANTAI 16.05.08
1. MASADA EI TULE KUKISTUMAAN UUDELLEEN, toisti presidentti Bush uhmakkaasti Israelin omaksumaa vakuutusta vieraillessaan eilen Olmertin kanssa Masadan vuoripalatsi-linnoituksen raunioille. Bush myös selitti, että taistelussa terroria ja väkivaltaa vastaan Israelilla ei ole vain 7 miljoonaa ihmistä vaan 307 miljoonaa, sillä USA seisoo Israelin rinnalla.
BUSH kävi tutustumassa museossa näytteillä olevaan vanhaan Jesajan lukujen kopioihin, minkä inspiroimana hän puheessaan Knessetille viittasi kirjoituksiin: ”Te olette kehittäneet modernin yhteisön Luvattuun maahan, valon kansoille, joka säilyttää Abrahamin, Isakin ja Jakobin perinnön. Olette rakentaneet mahtavan demokratian, joka kestää ikuisesti ja voi aina luottaa Amerikkaan, joka seisoo rinnallanne. Jumala siunatkoon Israelia.”
Tämän hän puhui Knessetin istunnossa, jonka kansanedustajat laidasta laitaan tervehtivät hänen tukeaan Israelille ja jopa kutsuivat Bushia yhdeksi omistaan.
ZEVULUN ORLEV (NU/NRP) totesi puheen jälkeen, että Bush opetti Olmertille sionismia, ja että hänen puheensa oli kuin hänen puolueensa jäsenen pitämä. Hän piti Bushin tapaa tukea Israelia ilman vaateita ”innostavana”. Hän esitti toivomuksen Pollardin vapauttamiseksi. Reuven Rivlin (Likud) esitti pahoittelevan toivomuksensa, että jospa Israelilla olisi Bushin kaltaisia johtajia, sillä ”puhe oli selvästi sionistinen puhe”.
Jopa Meretzin edustaja Avshalom Vilnai kiitteli Bushin puheen antamasta tuesta Israelille, joskaan hän ei pitänyt puhetta tasapainoisena.
ISRAELIN arabikansaedustajat tulivat paikalle, mutta lähtivät salista kesken puheen.
BUSHIN VIITTAUS niihin, jotka olivat valmiit puhumaan vaikka Hitlerille halussaan myötäillä häntä, iski suoraan presidenttiehdokkaan Barak Hussein Obaman tuntoon, joka katsoi Bushin tällä nälväisseen hänen tunnettua haluaan puhua valtionjohtajille, joita USA:n johto karttaa. Israelissa jotkut ovat todella huolestuneina kyselleet, mikä Obaman todellinen kanta on ääriliikkeisiin ja valtioihin, jotka tukevat niitä. Nämä varoittavat, että Obama puhuu politiikkaa tullakseen valituksi, mutta hänen todelliset mielipiteensä paljastuvat vasta sitten, kun on liian myöhäistä, eli hän on saanut käsiinsä maailman mahtavimman valtion ohjakset.
BUSH EI sen sijaan luvannut puheessaan Israelin haluamia uusia aseita, mitä se innokkaasti odotti ja toivoi. Israelin toivelistalla oli viimeistä huutoa oleva voimakas tutka, stealth pommittajia muiden ohessa tai edes vaimea lupaus Pollardin vapauttamiseksi 22 vuotta kestäneen erikoisraskaan vankeuden jälkeen.
OLMERTIN PUHE Knessetissä sen sijaan ei herättänyt suosionosoituksia. Olmert julisti yksipuolisesti ilman referaatteja, että Knesset tulee hyväksymään Palestiinan valtion ja rauhansopimuksen palestiinalaisten kanssa suurella enemmistöllä. NU/NRP kansanedustajat huutelivat Olmertille: ”Vain sinun haaveissasi” ja lähtivät salista kesken Olmertin puheen. (JP)
2. BUSHIN PUHEET saivat arabit loukkaantuneina syyttämään Bushia siitä, että hän oli sylkenyt heidän kasvoilleen. Hamasin edustaja Gazassa vertasi Bushia enemmän rabbiin tai pappiin kuin kansan johtajaan. Arabit eivät voineet sulattaa sitä, että Bush toistuvasti viittasi ”Israelin kansaan valittuna kansana todeten, että Kirjan siteet – usko Raamattuun, joka on ominaista sekä juutalaisille että kristityille – vahvistavat särkymättömän siteen Israelin ja USA:n välille”. Israelin Museossa vieraillessaan Bush totesi Jesajan käärön edessä, että ”nämä dokumentit kertovat tarinan oikeamielisestä Jumalasta ja Hänen suhteestaan ikivanhaan kansaan”. Bush totesi, että ilman epäilystä muinaiset patriarkat ja modernin Israelin pioneerit voisivat olla tyytyväisiä, jos näkisivät tämän kansan saavutukset.
PALESTIINALAISIA vihastutti varsinkin se, että Palestiinan asia oli merkittävästi poissa Bushin puheesta, eikä hän juuri edes maininnut ”kahdesta valtiosta, jotka elävät turvallisina ja rauhassa rinnakkain.” (JP)
3. PALESTIINALAISTEN puheissa ja iskulauseissa, joita he vuolaasti esittivät mielenosoituksissaan, joihin oli valjastettu myös runsaasti lapsia leikkiaseineen ja plakaatteineen, puhuttiin avoimesti Israelista ”apartheid-valtiona, terrorivaltiona ja natsi-valtiona”. Heidänkään esityksissään ei juuri ollut edes mainintaa kahdesta valtiosta ja elämisestä rinnakkain rauhassa ja turvallisina. Iskulauseet olivat aivan muuta: ”Me palaamme”, huusivat koululapset torstaina, joka oli heille vapaapäivä voidakseen osallistua tilaisuuksiin. ”Palestiina on meidän. Me tulimme tänne ennen kuin juutalaiset Euroopasta, Venäjältä ja Etiopiasta,” huutelivat yläkoulun oppilaat. Toinen ryhmä miespuolisia opiskelijoita oli pukenut päällensä T-paidan jonka rinnuksessa oli teksti 1948. He marssivat Manara-aukiolle kaupungin keskustassa ylistäen Fatahin alajärjestöä al-Aksan Marttyyrien Prikaatia: ”Israel, ole varuillasi, al-Aksa marttyyrien prikaatit iskevät teihin tänä iltana. Al-Aksa tulee vapauttamaan jokaisen tuuman Palestiinasta,” he huutelivat päästäen ilmaan mustia ilmapalloja. Joukko kuudesluokkalaisia tyttöjä oli paikalla kolmen naisopettajansa kanssa huudelleen: ”He ottivat isäni ja tuhosivat kotini; he pahoinpitelivät äitiäni ja kaatoivat maahan oliiviöljyn; he kaatoivat puun ja surmasivat lehmän; he potkivat meidät pois kodeistamme ja pakottivat meidät nukkumaan ulkosalla.”
TEINI-IKÄISET huusivat iskulauseita arabijohtajia vastaan, koska he eivät tulleet palestiinalaisten avuksi: ”Syljetään arabijohtajien kasvoille kahdesti. Ensimmäinen olkoon kuningas Abdullah II ja toinen olkoon Hosni Mubarak.”
PALESTIINALAISJOHTAJIEN puheissa vannottiin, etteivät he koskaan tule luopumaan vaatimuksestaan kaikkien pakolaisten paluuoikeudesta. He totesivat, että tänä vuonna huomio on keskitetty nuoriin, jotta he voisivat viedä viestiä edelleen, ettei paluuoikeudesta luovuta koskaan.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas sanoi puheessaan, että on aika lopettaa tämä epäoikeudenmukainen katastrofi (naqba). Abbas vakuutti, että Israelin turvallisuus riippuu palestiinalaisten itsenäisyyden toteutumisesta ja katastrofin loppumisesta.
PA:N TOIVOMA massamarssi sekä Libanonista että Gazasta Israelin rajalle ei toteutunut. Vain muutama sata pääsi Libanonissa sotilaitten asettaman saarron läpi, eikä Gazassakaan saatu massoittain kansaa liikkeelle. Heitä tuli kuitenkin Gazassa ehkä muutamia satoja Erez-terminaalin edustalle, mutta IDF:n sotilaat pitivät huolen siitä jopa kumiluotien avulla, etteivät he päässeet terminaaliin tai ylittämään rajaa Israelin puolelle.
ITÄ JERUSALEMISSA oli muutamia arabeja ja vasemmistolaisia juutalaisia kokoontunut Damaskosportin eteen huutelemaan lämpimikseen ja muutamat arabikauppiaat vanhassa kaupungissa sulkivat ovensa puolen päivän aikaan päivän kunniaksi. (JP)
4. TULITAUKOSOPIMUS Hamasin kanssa saa odottaa siksi, kun Bush lopulta nousee USAF 1 koneeseensa ja pyrkii Saudi Arabian kuninkaan puheille ja juhlimaan maitten välistä yhteistyöstä 75 vuoden ajalta. Sieltä Bush lentänee Sharm el-Sheikkiin, jossa pidetään Maailman Talousfoorumin kokous. Puolustusministeri Ehud Barak matkustaa sinne myös ensi viikolla, ja hänen tarkoituksensa on siellä tavata Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman, jonka kanssa hän keskustelee Israelin esittämistä muutoksista sopimukseen. Olmert on ilmeisesti taipumassa sopimuksen kannattajaksi. Olmert matkustanee pian sen jälkeen Egyptiin, jossa hänen uskotaan pyrkivät solmimaan avoimet narunpäät sopimuksessa. Barak uskotteli Ashkeloin asukkaille viimeisen Grad-raketti-iskun jälkeen, että rakettien ammuntaan saadaan pian ratkaisu ja kehotti asukkaita puremaan huultaan tai kiristelemään hampaitaan, kunnes ratkaisu on löydetty.
TERRORISTIT ampuivat kolme rakettia Gazasta Israeliin Sderotin kaupunkiin torstaina illalla. Yksi raketti vahingoitti synagogaa, kaksi putosi aukealle pellolle. Aiemmin päivällä terroristit ampuivat kolme rakettia. Yksi putosi Sderotin teollisuusalueelle, toinen Shaar Hanegevin aluekeskuksen lähelle aiheuttaen tulipalon. Muutamia ihmisiä joutui shokkiin.
TERRORISTIT ampuivat kolme kranaattia Nahal Oz-terminaalin lähelle, jonka kautta Gazan kaistan öljytoimitukset tapahtuvat. Turvallisuusviranomaiset varoittavat, ettei mene kauan siihen, kun myös Beershevan kaupunki on terroristien rakettitulen kohteena. (JP)
5. BUSHIN VIERAILU himmensi kaikki muut diplomaattiset toiminnot, joista kvartetin
edustajan Tony Blairin esitykset ovat olleet näkyvimmin esillä. Blair uskoo vahvasti, että amerikkalaisten kouluttamat poliisit pystyvät valvomaan turvallisuutta ja järjestystä alueella, jonne heitä sijoitetaan. Hän myös uskoo, että ne on paremmin koulutettu kuin ne, jotka surkeasti luovuttivat vallan Gazassa useimmiten ilman taistelua Hamasille.
Ulkoministeri Tzipi Livni kävi samaan aikaan Bushin vierailun aikana keskusteluja USA:n ulkoministeri Ricen kanssa. Niistä ei juuri ole kertomista. Livni muistuttaa kaiken aikaa, että Israelin tulee luovuttaa maata palestiinalaisille rauhaa vastaan, ja että yhtenä päivänä he eivät enää sure naqbaa, katastrofia, jonka he väittävät kohdanneensa 1948 Israelin itsenäistyessä. Hyvin moni Israelissa toivoo, ettei hänestä koskaan tulisi pääministeriä.
OLMERTIA VASTAAN nostettujen epäilysten tutkimukset jatkuvat. Uusia dokumentteja on koottu myös Jerusalemin kaupungin arkistoista, ja kuulusteluja on jatkettu niitten kanssa, jotka ovat olleet saavutettavissa. Liikemies Talansky näyttää nousevan syytettyjen joukkoon, mutta Olmertin entinen liikekumppani Messer lienee halukas suostumaan valtion todistajaksi. Tämä säästäisi häntä monilta syytöksiltä ja epäilyksiltä.
OLMERT jatkaa toimiaan kuin mitään ei olisi tapahtunut tai tapahtumassa. Nousee epäilys, että joko hän on epätavallisen kovanahkainen tai sitten hänellä on vaikutusvaltaisia tukijoita, jotka ovat vakuuttaneet hänen selviytyvän satoi tai paistoi. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019