MAANANTAI 26.05.08
1. HAMASIN AMPUMAT raketit yltävät pian Asdodiin ja Kiryat Gatiin, varoittaa Shin Betin johtaja Yuval Diskin. Ashdodissa on 200 000 asukasta, se on n. 25 km Gazan rajalta pohjoiseen. Kiryat Gatissa on 50 000 asukasta, se on n. 19 km Gazan rajalta koilliseen. Diskin kertoi varoituksensa eilen sunnuntaina hallituksen istunnossa. Diskin kertoi, että Hamas kartuttaa kaiken aikaa asearsenaaliaan. Tämä asettaa Israelin kahden vaihtoehdon eteen: Joko väkivallan voimakkaaseen kasvuun tai tilapäiseen rauhalliseen kauteen, jonka aikana rauhan tasapaino on horjuva (low chances on stability). Diskin varoitti, että Hamas on jo saanut raketteja, joilla se yltää Ashkelonin yli kohti Ashdodia, ja että ellei salakuljetusta saada loppumaan, on vain ajan kysymys, koska niitä käytetään. Hamasilla on jo sadoittain raketteja, joilla se yltää 20 km:n päähän rajasta, hän kertoi. Se pystyi salakuljettamaan näitä raketteja Rafahin kautta rajan ollessa auki useita päiviä.
YUVAL DISKIN ei ole optimistinen rauhan mahdollisuuteen Hamasin kanssa varoittaen, että tulitauon aikanakin rauha voi olla kovin hauras. Hän olettaa, ettei Hamas usko sopimus-keskustelujen onnistuvan Israelin kanssa, mutta se haluaa rauhallista aikaa voidakseen lisätä aseistustaan ja kouluttaa asevoimiaan. Egypti haluaa keskustelujen onnistuvan, koska sen huolena on mahdollisten rauhattomuuksien Gazassa leviävän Siinaille ja kiihottavan sen omaa muslimiveljeskuntaa yhdistämään voimiaan Hamasin kanssa. Hamas haluaa Gazan saarron loppuvan ja siksi haluaa, että Rafahin terminaali avataan joka tapauksessa.
HAMAS VAATII, että tulitaukosopimukseen liitetään päivämäärä, jolloin tulitauko ulotetaan koskemaan myös Juudeaa ja Samariaa, ja ettei Hamasia pakoteta pidättämään muita terrorijärjestöjä Gazassa väkivallan käytöstä. Israel ei voi hyväksyä näitä vaatimuksia. (JP)
2. VARAPÄÄMINISTERI Haim Ramon, joka tunnetaan ”rauhankyyhkysenä”, on yllättäen
vaatimassa Hamasin hallituksen kaatamista Gazassa ja vastustaa tulitaukosopimusta sen kanssa. Hän perustelee kantaansa selittäen, että sopimus Israelin ja Hamasin välillä antaa Euroopan valtioille moraalisen oikeutuksen aloittaa keskustelut ja yhteydet Hamasin kanssa.
Israelin neuvottelija tulitaukokeskusteluissa Kairossa Amos Gilad matkustaa Kairoon ensi viikolla keskustelujen jatkamiseksi, ellei mitään yllättävää tapahdu ennen sitä. Keskusteluja seuraavat viranomaiset toteavat, että keskustelut ovat vaikeita siksikin, etteivät Israelin ja Hamasin edustajat voi istua nenäkkäin, vaan ehdotuksia tehdään yksipuolisesti, jotka sitten annetaan Egyptin välityksellä toiselle osapuolelle harkittavaksi. Vaikka sopimukset solmittaisiinkin, viranomaiset varoittavat, että niiden toteuttaminen käytännössä kestää viikkoja. He myös varoittavat, että jos keskustelut epäonnistuvat, IDF:n kauan markkinoima suuri operaatio Gazan kaistalle nousee ainoaksi vaihtoehdoksi. Olmert pelkää, että suuri operaatio Gazassa keskeyttäisi rauhankeskustelut PA:n kanssa.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ehdotti viime viikolla kaksivaiheista sopimusta. Sen mukaan ensin lopetetaan väkivalta molemmin puolin, ja sen jälkeen – jos rauhantila säilyy – Israel avaa kaikki Gazaan johtavat terminaalit vastapainona sille, että keskustelut Gilad Shalitin vapauttamiseksi saadaan käyntiin. Israel vaatii myös, että Egypti pystyy lopettamaan kaiken salakuljetuksen Siinailta Gazan kaistalle. Hamas kuitenkin hylkäsi nämä Barakin esittämät vaatimukset. Hamas ei halua kytkeä Shalitin vapauttamista tulitaukoon, koska vaatimalla hänen vapauttamisestaan lukuisia Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien vapauttaminen ehtona Shalitista kasvattaisi sen omaa kansansuosiota. (JP)
www.debkafile.com kertoo, että Hamas-johtaja Khaled Mashaal tapasi lauantaina salaisella Teheranin vierailullaan Iranin vallankumousarmeijan komentajan Gassem Soleimanin, joka tarjosi Hamasille Iranin kehittämiä tienvarsipommeja (explosively-formed penetrators, EFP), joita USA:n sotilaita vastaan sotivat pyssymiehet käyttävät Irakissa suurella menestyksellä. Ne pystyvät tunkeutumaan useimpien panssarien läpi, minkä johdosta USA joutui lisäämään panssarisuojauksia ajoneuvoihinsa niiden aiheuttaman uhriluvun noustessa 5 %:iin.
3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoo JP:n artikkelin mukaan, ettei rauha
Israelin kanssa ole välttämättä Syyrian tärkeimpien asioitten listalla. Syyria kuitenkin haluaa jatkaa keskusteluja, koska ne ovat jo alkuasteellaan saaneet aikaan myönteistä kehitystä Syyrian suhteissa ulkovaltoihin. Ranska on ehkä myönteisin Euroopan valtioista, jotka tunnustelevat suhteitten asteittaista lämmittämistä Syyrian paariana pidetyn johtajan Bashar Assadin hallituksen kanssa. Barak kuitenkin arvioi, että Syyrialla on toinen agenda niihin kuin Israelilla. Assadin suurin huoli on hänen hallituksensa pysyminen vallassa, mitä ovat uhanneet kansainväliset tutkimukset ja oikeuskäsittelyn vaatimukset Rafik Haririn murhasyytösten vuoksi. Syyria on lisäksi paljon enemmän kiinnostunut Libanonista ja suhteista siihen kuin Golanin ylängöstä, jota se tuskin kehitti mitenkään niinä vuosikymmeninä, jolloin se oli Syyrian hallinnassa. Syyrian johto uskoo, että Libanonin sekavan tilanteen alkaessa selkiintyä uuden presidentin valinnan myötä, länsivallat ja ennen muuta USA hyväksyvät Assadin hallituksen rauhalliset aikeet. Libanonin uusi presidentti Michel Suleiman, joka vannoi virkavalansa eilen, on vahvasti syyrialaismielinen.
ISRAELIN JOHDON usko vetää Syyria pois Iranin vaikutuspiiristä tuskin on reaalinen. Kumpikin maa ovat vakuuttaneet, että ”veljellinen yhteys” Syyrian ja Iranin välillä pysyy, vaikka keskusteluja Israelin kanssa käytäisiinkin.
OLMERT JA BARAK ovat Golanin luovuttamisen kannalla. Olmertin kanssa yhteistyötä viime päivinä kasvattanut Shaul Mofaz sen sijaan kannattaa keskusteluja Syyrian kanssa, mutta ei halua luopua Golanista, tai ainakin se pitäisi vuokrata Israelille vuosikymmeniksi.
TARKKAILIJAT ovat nähneet Mofazin tavassa lähestyä Olmertia tämän vaikeassa kriisissä Mofazin suunnitelmat periä pääministerin paikka, jos Olmert joutuu siirtymään syrjään. Olmert ei voi sietää Tzipi Livniä, joka nykyisen periaatteen vallitessa astuisi Olmertin paikalle, ja siksi hän suunnitellee puolueen puheenjohtajavaalien ajankohtaa siten, että se suosisi Mofazia. Hänellä on kuitenkin kaksi muuta vakavaa kilpailijaa, Avi Dichter ja Meir Sheetrit. (JP)
4. POLIITTISET tarkkailijat ovat seuranneet huolestuneina Turkin viime aikaista kehittymistä. Sitä ei ehkä nähdä sen tavassa hoitaa rutiininomaisia asioitaan, mutta se näkyy sisäpolitiikassa ja uskonnollisen sektorin nousussa. Turkin perustuslain mukaan maa ei ole uskonnollinen eikä sitä saa johtaa uskonnollisten periaatteitten mukaan, mutta tämä periaate on väistymässä, eikä armeija puutu enää yhtä aktiivisesti tähän kehitykseen kuten ennen. Perustuslain mukaan armeija toimii erotuomarina varmistamassa, että sitä noudatetaan.
TARKKAILIJAT ovat kiinnittäneet huomionsa Turkin ja Syyrian suhteitten kehittymiseen. Tämä tuo mukanaan suhteitten solmimisen myös Turkin ja Iranin välillä Syyrian kautta.
Turkilla on hyvät suhteet Israelin kanssa, mutta myös arabi- ja islamilaisiin maihin. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan avasi äskettäin Syyrian-Turkin business-forumin Damaskoksessa. Turkilla on siten hyvät mahdollisuudet toimia Israelin ja Syyrian välittäjänä.
USKONNOLLISELTA kannalta jotkut teologit ovat pohtineet, mikä osa Turkilla on tulevan maailmanjohtajan Antikristuksen aikana. Jotkut jopa olettavat, että hän voisi tulla Turkista, koska sekin kuului muinaisen Rooman valtakuntaan. Näistä voi lukea osoitteesta:
http://www.joelstrumpet.com/?p=1266#more-1266 Myös sen yleisökirjoitukset kiinnostavat.
Tuo edellinen teksti on englanninkielinen. Tätä asiaa tarkastellaan myös osoitteessa:
http://israelupdate.achlak.net/?page_id=102
5. OLMERTIN rauhankeskustelijat PA:n kanssa ovat tiettävästi esittäneet kartan, jonka mukaan Israel pidättää itsellään 8.5 % Juudeasta ja Samariasta ja luovuttaa loput PA:lle. Jokin aika sitten esitetyissä kartoissa luvattiin 12 % PA:lle. Näihin lukuihin eivät sisälly Jerusalemin uudet lähiöt, jotka rakennettiin maalle, jotka Israel vapautti 1967 sodassa Jordanian vallasta. Lisäksi osa noista Israelin itselleen varaamista alueista korvattaisiin muualta Israelin maasta, luultavasti Hebronin ja Jerusalemin välillä tai Hebronin ja Gazan kaistan välillä, jonne kaavaillaan suojattua maayhteyttä Länsirannan ja Gazan välille.
PA:N JOHTO ilmoittaa yksiselitteisesti, ettei se hyväksy näitä Olmertin hallituksen tarjouksia. PA vaatii 100 % Juudeasta ja Samariasta. Tämä näyttäisi edellyttävän, että myös Jordanjoenlaakso annetaan kokonaan PA:n hallintaan. Israel on toistuvasti vaatinut, että sen tulee voida valvoa tätä strategisesti tärkeää aluetta. Jordania on vastustanut myös laakson luovuttamista PA:lle, koska se toisi palestiinalaiset Jordanian rajalle mahdollisine siirtolaisineen Jordaniaan, jonka väestöstä ennestään arviolta 65-70 % on palestiinalaisten jälkeläisiä.
PA:N TAHOLTA painotetaan toistuvasti, etteivät ”rauhankeskustelut” Israelin kanssa edisty ollenkaan, ja viime aikoina vain Olmert edelleen jaksaa uskoa niiden onnistumiseen. Palestiinalaisten johto pelkää, että sekä neuvottelut Hamasin että Syyrian kanssa voivat entisestään työntää keskustelut Juudeasta ja Samariasta sivummalle.
6. UUTISOTSIKOITA
- IRANIN juutalainen on pidätettynä vakoilusta Iranin hyväksi. Hänen tiedetään tavanneen Iranin edustajia Turkissa useaan kertaan. Iran näyttää olevan suuresti huolissaan mahdollisuudesta, että Israel voi iskeä sen ydinlaitoksiin, ja siksi kerää kaikin voimin tiedonpalasia Israelista.
- USA:n entinen presidentti Jimmy Carter sanoo Gazan saartoa ihmiskunnan suurimmaksi rikokseksi ja vaatii sen purkamista.
- LIBANONIN uusi presidentti Michel Suleiman haluaa kiinteyttää maansa suhteita Syyrian kanssa, mutta haluaisi riisua Hizbullahin aseista.
SYDÄMELLINEN KIITOS kaikille Teille, jotka tuette työtämme Israelissa rukouksin ja taloudellisin uhrein. Gavriel

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019