MAANANTAI 19.05.08
1. ”HALUAN OMAN ARMEIJAN”, vaatii PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia, terroristi-aikanaan tunnettu nimellä Abu Ala. ”Mikä se sellainen valtio on, jolla ei ole omaa armeijaa puolustamassa maata ulkoista uhkaa vastaan?”, hän kyselee ja vakuuttaa, ettei sitä käytetä Israelia vastaan. Ensiksikin tämä on vastoin kaikkia Israelin vaatimuksia ja sopimuksia tai niiden luonnoksia, joita on tehty PA:n kanssa. Toiseksi mistä se ulkoinen uhka tulisi, ellei Israelista? Kaikki Israelin rajanaapurit ja kauempanakin asuvat muslimivaltiot varustautuvat taisteluun nimenomaan Israelia vastaan. Egyptin kaikissa sotaharjoituksissa vihollinen on Israel, vaikka sodanuhka on suurempi Egyptin ja Sudanin välillä niiden kiistellessä Niilin alkulähteiden veden käytöstä. Kolmanneksi voidaan vedota kokemuksiin ns. Palestiinan poliiseista, joita USA ja Israel ovat kouluttaneet ja varustaneet. Ne ovat toistuvasti osallistuneet aseellisiin hyökkäyksiin Israelin siviilejä ja sotilaita vastaan. Niiden tehokkuus ja osumatarkkuus vain on parantunut koulutuksen ja uusien aseiden myötä.
ISRAELIN pääneuvottelija ulkoministeri Tzipi Livni lienee viitannut tähän Qureian vaatimukseen, kun hän äskettäin selvitti, ettei riitä vain rajojen määrittäminen, vaan täytyy tietää, mitä siellä rajan takana on. ”Olemme puhuneet aseistamattomasta valtiosta emmekä halua sinne terrorivaltiota tai ääri-islamilaista yhteisöä. On olemassa ehtoja, jotka tulee täyttää. En halua vain heittää avaimet rajan yli ja toivoa parasta. Emme saa aikaan mitään sopimusta tulevasta alueesta, jos emme saa tyydyttäviä vakuuksia sen luonteesta”, Livni selitti asiaa Israelin näkökulmasta. (Ynet)
2. ORTODOKSI-PUOLUE Shasin lausunnoissa vakuutetaan toistamiseen, että puolue eroaa hallituksesta heti, kun Jerusalem nostetaan ”rauhankeskustelujen” pöydälle. Shasin puheenjohtaja lisäsi tähän myöhemmin Juudean ja Samarian alueitten luovutuksen PA:lle, ja vielä myöhemmin lapsilisien korottaminen suurperheille, joka koskee varsinkin Shasin kannattajia, heillä kun perheitten lapsiluku vaihtelee kymmenen kahta puolta.
KETÄ PITÄNEE uskoa Israelin omituisessa poliittisessa ympäristössä? Olmert vakuuttaa – ehkä vain pitääkseen Shasin hallituksessa ja siten pääministerin pallinsa – että Jerusalemista keskustellaan ja sovitaan vasta aivan viimeisenä, kun kaikki muut asiat on sovittu. Tämä sotii sitä Israelin neuvottelutiimin asettamaa kriteeriä vastaan, ettei mikään neuvotteluasia ole sitova ennen kuin kaikki asiat on sovittu. Toiseksi Tzipi Livni toistelee medialla, että kaikista asioista, myös Jerusalemista, keskustellaan ja on keskusteltu alusta lähtien.
PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Abu Ala valittaa al-Quds lehden haastattelussa Itä Jerusalemissa, että neuvoteltavat asiat ovat vaikeita ja ne sisältävät kaikki keskeiset kysymykset: Jerusalem, pakolaisten tulevaisuus – arabit, jotka lähtivät Israelista 1948 ja 1967 sekä heidän miljoonat jälkeläisensä -, rajat, juutalaiskaupungit Juudeassa ja Samariassa sekä turvallisuus-kysymykset. Abu Ala vakuuttaa, ettei hänen tiedossaan ole salaisia pimeitten takahuoneitten keskusteluja. Livni myönsi ulkomaisille reporttereille helmikuun alussa, että Jerusalem on mukana keskusteluissa ja myönsi samalla, että Olmert puhui pehmosia väittäessään muuta.
3. PARLAMENTAARIKOT ovat yhä pontevammin ja laajemmalla sektorilla alkaneet vaatia, että Olmertin tulee mennä kotiinsa. Meretzin puheenjohtaja Jossi Beilin epäilee Olmertrin kykyä hallita tällaisessa tilanteessa. Pontevimmat erovaatimukset tulevat tietenkin pääoppositiopuolueen Likudin taholta. Yleisesti keskustellaan uusien vaalien ajankohdasta. Knesset aloittaa kevätkautensa istunnot maanantaina, mikä aktivoi puolueet valmistelemaan lakiehdotuksia tulevaa kautta varten. Poliitikot arvelevat, että epävarma poliittinen ilmapiiri ja hallitusyhteistyön repeileminen voi antaa mahdollisuuksia saada hyväksytettyä lakiesityksiä, joita ei saisi läpi normaalioloissa. Samalla hallituksen esityksillä on vaikeuksia saada riittävää tukea Knessetissä.
PUOLUEITTEN edustajat kaavailevat, että uudet vaalit tuskin voivat olla ennen sukkotia, lehtimajanjuhlia, mikä tarkoittaa lokakuun loppua tai marraskuun alkua.
ZEVULUN ORLEV (NU/NRP) sanoo pelkäävänsä demokratian puolesta nykyisessä epäselvässä tilanteessa, jossa pääministeri Olmertin päähuoli on asemansa säilyttäminen keskittymällä häntä vastaan nostettujen rikostutkimusten jarruttamiseen ja oikeuskäsittelyn siirtämiseen kuukausiksi eteenpäin. Tämän johdosta Israel elää poliittisessa tyhjiössä, jossa nopeita ja harkittuja päätöksiä vaativien asioitten käsittely vaarantuu tai peräti estyy. Toiseksi on pelättävissä, että Olmert voi tietoisesti antautua esim. suureen hyökkäykseen Gazan kaistalle, koska se tehokkaasti siirtäisi huomion pois hänestä. Kolmanneksi pelätään, että Olmert voi asemaansa käyttäen luvata PA:lle suuria ja Israelin kannalta vaarallisia myönnytyksiä ja alueluovutuksia kansansuosionsa kasvattamiseksi, mistä on jo viitteitä nähty Olmertin vastuuttomissa lausunnoissa.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak (Labour) ennusteli, että Knessetin kevätkaudesta tulee myrskyisä. Hän pahoitteli, ettei Olmert eronnut Libanonin kakkossotaa käsittelevän Wino-raportin ilmestymisen jälkeen, mutta hänen tulisi tehdä se nyt. Hän myös otaksui vaalien olevan vuoden vaihteessa. Labour ei ole erikoisen kiinnostunut vaaleista nyt sen kannatuksen luvatessa vasta kolmatta sijaa Likudin ja Kadiman jälkeen.
KADIMAN kansanedustajia kokoontui Isaac Ben-Israelin kotona tutkiakseen keskuudessaan poliittista tilannetta ja ennenaikaisten vaalien mahdollisuutta. (JP)
4. OLMERT JA BARAK ovat www.debka.com mukaan päättäneet suostua Egyptin neuvottelemaan kuuden kuukauden tulitaukoon Hamasin kanssa ehdolla, että Gilad Shalin on mukana sopimuksessa. Toisena vaihtoehtona heillä oli suuri hyökkäysoperaatio Gazan kaistalle, jonka aiheuttamia suuria uhrilukuja molemmin puolin he pelkäävät.
HAMAS tarttui hanakasti tilaisuuteen ja lisäsi vaatimuksia Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien vapautettavien terroristien lukumäärään. Hamas vaati alun perin 270 vankia vapautettaviksi, joilla on ”verta käsissään”, eli jotka ovat murhanneet israelilaisia. Israelin tarjous tällaisista vangeista on 72. Debkafilen mukaan toinen avoin kysymys on: Milloin ja miten Israel poistaa Gazan alueen saartotoimet, eli avaa kaikki Gazaan johtavat terminaalit.
Debkafile arvioi, että lisätäkseen omaa suosiotaan Barak antanee Hosni Mubarakille myönteisen vastauksen Egyptin esittämään tulitaukoon Hamasin kanssa.
5. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että toukokuun 11. päivänä Israelin hallituksen triumviraatti, Olmert, Barak ja Livni, saivat USA:lta luvan puuttua Hizbullahin etenemiseen kohti Beirutia, jossa se viikossa miehitti suuren osan kaupungin länsiosaa ja keskeytti Haririn omistaman TV-yhtiön lähetykset. Debkafilen mukaan presidentti Bush lupasi, ettei Israelin puuttuminen Libanonin tilanteeseen peruuttaisi hänen matkaansa Israeliin 14.05., vaikka taistelut Libanonissa vielä silloin jatkuisivatkin. USA:n asiantuntijat arvioivat, että Hizbullah vastaisi IDF:n hyökkäykseen ampumalla 600 rakettia päivässä Israelin puolelle. USA:n asiantuntijat havaitsivat, että Hizbullah oli todennut omiin tiedusteluihinsa perustuen, ettei IDF reagoinut mitenkään Libanonin tilanteeseen, ei siirtänyt tankkejaan tai sotilaitaan pohjoiseen, mikä vakuutti Hizbullahin ottamaan harkitun riskin siirtämällä 5000 pyssymiestään etelästä tukemaan Beirutin osittaista miehittämistä. Tämä olisi antanut IDF:lle mahdollisuuden iskeä yllättävästi Hizbullahin kohteisiin Libanonissa sen joukkojen ollessa liikkeellä pohjoiseen. USA:n esittämän suunnitelman mukaan IDF:n panssaroidut joukot olisivat tunkeutuneet kahtena kolonnana Libanoniin ja kohti Beirutia. Tämä olisi antanut tarvittavan tuen kristittyjen ja druusien asevoimille niiden pyrkiessä vastustamaan Hizbullahin operaatioita. Samaan aikaan Israelin ilmavoimat olisivat pommittaneet Hizbullahin kohteita etelässä sekä Beirutin länsi- ja eteläosassa.
OLMERT SOITTI sunnuntaiaamuna Libanonin pääministeri Fuad Sanioralle, druusien johtaja Walid Jumblatille sekä kristittyjen joukkojen komentajalle Samir Geagealle, ettei Israel puutu tilanteeseen. Tämä romautti länsivaltain tukemat aseelliset ryhmittymät Libanonissa antaen näin Hizbullahille avoimen valtakirjan Beirutin miehittämiseen ja valtansa vakiinnuttamiseen.
DEBKAFILE kertoo edelleen, että Olmertin ja Bushin kilistellessä grogilaseja USA:n ulkoministeri Rice ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Stephen Hadley pitivät kokousta puolustusministeri Barakin ja ulkoministeri Livnin kanssa, kertoen israelilaisille selvin sanoi, että Israel menetti kultaisen tilaisuuden katkaista Hizbullahin voitonmarssi Beirutiin ja samalla estää Iranin ja Syyrian vaikutusvallan kasvu Libanonissa. Varsinkin Hadleyn kritiikki oli Debkafilen mukaan suorasanainen ja osoitti USA:n pettymyksen Israelin saamattomuudesta. He kritisoivat Israelia, miten se antoi Hizbullahin kasvattaa sotilaallista voimaansa kaksi vuotta tekemättä asialle mitään, mikä toistuu Gazassa Hamasin kanssa, joka saa jatkaa aseistautumistaan ja päivittäistä Israelin siviilikohteiden terrorisoimista lähes ilman IDF:n puuttumista tilanteeseen. Debkafile kertoo, että neuvotteluissa mukana olleitten IDF:n kenraalien mukaan he eivät koskaan aiemmin olleet nähneet USA:n edustajia niin vihaisina.
6. UUTISOTSIKOITA
- ABBAS ilmoittaa eroavansa, ellei rauhansopimusta Israelin kanssa saada solmittua kuuden kuukauden kuluessa. Abbasin kanslia kieltää tiedon. (JP)
- GAZAN kaistalta karkotetut perheet elävät edelleen lähes 3 vuodenjälkeen tilapäisissä tiloissa, koska heille ei ole annettu uutta talonpaikkaa. 40.2 % odottaa edelleen hallituksen toimenpiteitä, vaikka rahaa on satsattu yli kuusi miljardia NIS. (JP)
- OLMERT joutuu selittämään uuden 300 000 NIS lahjuksen, jonka hän sai toimiessaan ministerinä Sharonin hallituksessa. (INN)
- Ashkelonin terrori-iskussa haavoittunut Avital Afjn pyytää rukoilemaan samassa iskussa haavoittuneen tyttärensä puolesta leikkauksen vuoksi tänään. Molemmat haavoittuivat sirpaleista eri puolille, myös päähän.(INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021