TORSTAI 10.04.08
1. TERRORISTIT iskivät eilen keskiviikkona Nahal Oz terminaaliin, jonka kautta viedään
polttoaineita Gazan kaistalle. Neljän miehen terroristiryhmä ajoi huomaamatta aivan terminaalin viereen. Neljä aseistettua terroristia leikkasi aukon panssariaitaan ja tuli terminaaliaukiolle. He ampuivat kylmästi kaksi siellä työskentelevää siviiliä vetäytyen sitten vahingoittumattomina takaisin Gazan puolella turva-aitaa odottavaan autoon.
Tapaus herätti kirpeän keskustelun, kuka valvoo terminaalin turvallisuutta. IDF sanoo, että se turvaa terminaalia sen joutuessa hyökkäyksen kohteeksi. Terminaalin öljynvälitystä Gazaan hoitava yhtiö väittää, että IDF:n tulee vastata paikan kokonaisturvallisuudesta.
EILISESSÄ terrori-iskussa sotilaat tulivat paikalle iskun jälkeen, mutta terroristit olivat jo ehtineet omalle puolelleen. IDF:n panssarit ajoivat terroristeja takaa ja siihen yhtyi IAF:n helikopteri. Yksi auto tuhottiin vastaiskussa, mutta palestiinalaiset väittävät, että kaikki neljä terroristia palasivat turvallisesti asemapaikkaansa. Islamic Jihad, PRC ja Mujahideen Prikaatit ilmoittivat olevansa vastuussa iskusta. WND kertoo artikkelissaan, että kaksi terroristia kuului al-Aksa Prikaatiin. WND:n saamien tietojen mukaan Fatahin alaiset al-Aksa Gazassa ja Länsirannalla toimivat yhteisymmärryksessä ja että aseelliset iskut tehdään yhteisen suunnitelman mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että Israelin kumppani ”rauhankeskusteluissa” osallistuu Israelin vastaisiin terrori-iskuihin, aivan kuten tapahtui Jasser Arafatin aikana.
IDF:N TAHOLTA kerrotaan, että sotilaat surmasivat kaksi neljästä Nahal Oz terminaalin luona tehtyyn iskuun osallistuneista terroristista, ja että kaksi muuta surmattiin taloon tehdyssä iskussa Gazan kaupungin alueella. Siinä iskussa kuoli terroristien lisäksi kolmas henkilö. Tämän tiedon mukaan IDF surmasi kaikkiaan yhdeksän ihmistä terrori-iskun seurauksena, joista ainakin kuusi oli aseistettuja ja suoraan osallisia terrorihyökkäykseen.
TERRORISTIT pääsivät Nahal Oz terminaalin luo kiivaan kranaattitulen suojassa. He ampuivat ainakin 30 kranaattia Israelin puolelle operaation aikana ja sen jälkeen. Lisäksi he ampuivat kaksi Kassam-rakettia Eshkolin alueelle, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Kranaattituli Gazasta Israelin puolelle Nahal Oz ja Alumimin alueille jatkui myöhään illalla. (JP, INN, WND)
2. HAMAS UHKAA, että se tulee murtautumaan uudelleen Gazan ja Siinain välisen muurin läpi Egyptin puolelle. Tällä kertaa se uhkaa, että murtautuminen tapahtuu koko aidan pituudelta. Egyptin viranomaiset ovat ottaneet uhkaukset todesta ja tuoneet runsaasti vahvistuksia raja-alueelle. Egyptiläiset sotilaat ja turvallisuusmiehet ovat asemissa rajan lähellä aseet valmiina. Egyptin viranomaiset ovat varoittaneet Hamasia, että rajan yli luvatta tunkeutuneet ”ammutaan kuin koirat”. Tammikuun 23. päivänä satoja tuhansia Gazan asukkaita tulvi Egyptin puolelle raja-aitaa Hamasin pyssymiesten räjäytettyä Israelin rakentamiin korkeisiin betonimuureihin useita aukkoja. Silloin Egyptin rajapoliisit katselivat sivusta ihmisten rynnätessä Egyptin puolelle ja jatkaessa Rafahin kaupunkiin, jonka kauppiaat kokivat ennen näkemättömän asiakastulvan. EGYPTIN VIRANOMAISET ilmoittivat silloin hämmentyneinä, että ”nälkiintyneitten Gazan asukkaitten sallittiin päästä Egyptin puolelle täydentämään ruoka- ym. varastojaan”. Pian kuitenkin havaittiin, että suuri osa gazalaisista jatkoi syvemmälle Egyptiin pyrkien El-Arishiin ja Kairoon. Niiden joukossa egyptiläiset epäilivät olevan terroristeja, jotka pyrkivät siirtymään Siinain sisäosiin, josta he voisivat tehdä hyökkäyksiä Egyptin lomanviettokohteissa majailevia israelilaisia turisteja vastaan. Tämä herätti kiireisen ajojahdin Siinain sisällä näiden ottamiseksi kiinni. Satoja palestiinalaisia pidätettiin, joista osa lienee vieläkin kuulusteltavina. Osia on vapautettu, ja he kertovat joutuneensa raakaan pahoinpitelyyn kuulustelujen aikana.
HAMAS ILMOITTI, että massoittain gazalaisia pyrkii kaikkien rajojen yli, myös Israelin puolelle, vastalauseena jatkuvalle Gazan kaistan saartotoimille. (JP)
3. www.worldnetdaily.com kertoo Jerusalemin toimistonsa johtajan Aron Kleinin artikkelissa,
että USA on valmistellut suunnitelmaa, jonka mukaan tärkeitä Itä Jerusalemin lähiöitä siirretään PA:n täyteen omistukseen. Lisäksi tämän asteittain toteutettavan suunnitelman mukaan myös Temppelivuori tai ainakin osa siitä annetaan PA:n yksinomaiseen hallintaan. Suunnitelman mukaan tällaisia lähiöitä ovat Jebel Mukabar, Beit Hanina, Shoafat, Abu Dis ja Abu Tor. Artikkelin mukaan Israel ja PA sopivat viime kädessä keskenään, mitä kaupunginosia siirto koskee.
Artikkelissa kerrotaan, että PA saa perustaa Itä Jerusalemiin ”presidentin” kanslian, talous- ja ulkoministeriöt sekä muita instituutteja ja toimistoja. Shoafatin lähiön arabitalot on rakennettu Juutalaisen Kansallisrahaston (JNF) omistamalle maalle. Miten ne ovat saaneet rakennusluvan, on mysteeri, johon ei kukaan osanne vastata. Suuri osa lähiöstä rakennettiin nykyisen pääministeri Olmertin ollessa Jerusalemin pormestarina. Olmertin käskystä hävitettiin tiedot sadoista laittomasti rakennetuista palestiinalaistaloista Jerusalemin itäosassa.
WND KERTOO artikkelissaan, että USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice esitteli suunnitelmaa viimeisen Israelin vierailunsa aikana. Tämä osoittaa USA:n voimakkaan osallistumisen Israelin ja PA:n väliseen rauhanprosessiin. Bush ja Rice näyttävät päättäneen, että Bushin suunnitelma rauhansopimuksen solmimiseksi Israelin ja PA:n kesken pakotetaan Israelin kurkusta alas kuin pahanmakuinen lääkeannos, josta ei kukaan tiedä, parantaako vai tappaako se potilaan.
Omituisinta tässä kaikessa on Israelin nykyisen hallituksen ja sen pääministerin pelkuruus ja epärehellisyys. Miksi Olmert ei voisi varapääministerinsä Haim Ramonin tapaan reilusti ilmoittaa kansalle, mistä neuvotellaan ja mitä hän on valmis omalta puoleltaan antamaan PA:lle sen sijaan, että hän vastoin ulkoministerinsä ja PA:n johdon ilmoituksia puhuu palturia kansalle, ettei Jerusalemia jaeta eikä juutalaisia yhteisöjä Juudean ja Samarian sisällä tuhota eikä edes neuvotteluja niistä ole käyty. (WND, JP)
4. AMERIKAN KRISTITTYJEN parissa tehdyn mielipidetiedustelun mukaan 82 % katsoo raamatulliseksi ja moraaliseksi velvollisuudekseen tukea Israelia. Puolet kyselyyn vastanneista vastustaa Jerusalemin jakamista, vain 17 % kannattaa. 33 % ei osaa sanoa. Evankeliset kristityt ovat selvästi varauksettomimpia Israelin kannattajia, vaikka voimakas Israel-myönteisyys esiintyy kaikissa valtasuunnissa. Tiedustelun teki Washingtonissa toimiva Joshua Rahasto.
10 % vastustaa Israelia, 8 % ei osannut sanoa. Protestanteista 84 % kannattaa Israelia, katolisista 76 %. Evankelisten parissa Israel-myönteisyys oli 89 %.
53 % protestanteista kannatti yhtenäistä Jerusalemia, katolisista 44 %. Evankelisista jakamatonta Jerusalemia kannatti 62 %, sitä vastusti 11 %.
VAIN 24 % vastanneista uskoo, että mahdollinen Palestiinan valtio olisi rauhaa rakastava demokratia; 32 % uskoo, että se tulee olemaan terrorivaltio; 44 % ei osaa sanoa, tulisiko se olemaan rauhallinen demokratia vaiko terrorivaltio.
USKO PALESTIINAN VALTION kehittymisestä terrorivaltioksi oli vahvinta republikaanien ja evankelisten kristittyjen parissa. 49 % vastanneista oli halukas vierailemaan Israelissa; 47 % ei tuntenut halua vierailla Israelissa. USA:ssa on 50 – 60 miljoonaa evankelista kristittyä.
Kaksi kolmasosaa vastanneista uskoo, että jos Iran saa ydinaseen, se käyttää sitä Israelia vastaan; 13 % ei usko; 23 % ei osannut sanoa.
45 % ilmoitti kannattavansa presidenttiehdokasta, joka suojaa Amerikkaa islamin terrorismilta ja Israelia Iranin ydinaseelta; vastustaa Jerusalemin jakamista sekä kieltäytyy painostamasta Israelia tekemään valtiolle vaarallisia myönnytyksiä; 29 % ei pitänyt niitä tärkeinä; 9 % sanoi, etteivät he kannattaisi sellaista presidenttiehdokasta. (JP, E Lefkovits)
5. RUOTSIN ULKOMINISTERI puolestaan esittää kokonaan toisen laidan näkökohtia. Ruotsalaiselle radioyhtiölle antamassaan haastattelussa Ruotsin ulkoministeri Karl Bild kertoi keskiviikkona suunnilleen tähän tapaan: ”On mahdollista tehdä rauhaa ilman Hamasia aivan samalla tavoin, kuin on mahdollista tehdä rauhaa ilman Netanyahua Israelin puolella.” Ruotsin ulkoministerin lausunto aiheutti ärtyneitä vastalauseita Israelin diplomaattipiireissä. Netanyahu ei kannata Olmertin hallituksen myönnytyspolitiikkaa palestiinalaisten kanssa, mutta se ei oikeuta vertaamaan häntä terrorijärjestö Hamasiin, he sanovat. Israelin diplomaatit toteavat, että Karl Bild tunnetaan ennestään voimallisesta palestiinalais-myönteisyydestään ja Israelin vastaisuudestaan.
” Se on kauhistuttava ja typerä lausunto, joka ilmaisee tekijänsä täydellisen tietämättömyyden Lähi Idästä. Hän ei selvästikään ymmärrä eroa Israelin poliittisen puolueen ja ryhmän johtajien välillä, joka on korviaan myöten terrorismissa uhaten sekä Israelia että Eurooppaa,” kertoo Israelin ulkoministeriön virkailija Jerusalemissa. (JP, G Hoffman)
6. UUTISOTSIKOITA
USA:N entinen presidentti Jimmy Carter aikoo mennä tapaamaan Hamasin johtajaa Khaled Mashaalia Damaskoon. Vierailupäivää ei ole määrätty, mutta se tapahtuisi vielä kuluvan kuun aikana. Jimmy Carter on eläkepäivillään esittänyt useita mielipiteitä ja kirjoittanut kirjan, joissa hän voimallisesti tukee palestiinalaisia ja pitää Israelin toimia tuomittavina. (WND)
PRESIDENTTI BUSH aikoo seuraavan Israelin vierailunsa yhteydessä järjestää huipputapaamisen Sharm el-Sheikissä. Hän odottaa sinne ainakin Israelin, Jordanian ja Egyptin johtajia Abbasin lisäksi, sekä yrittänee houkutella muitakin arabijohtajia. Tapaaminen järjestettäisiin Israelin 60-vuotissynttärien jälkeen toukokuussa.
YK:N IHMISOIKEUKSIEN tutkija professori Falk samaistaa Gazan saarron siihen, miten natsit kohtelivat juutalaisia. Israel aikoo estää hänen tutkimusmatkansa Israeliin, ellei hän sisällytä niihin palestiinalaisten tekemät ihmisoikeuksien vastaiset rikokset. (BBC)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021