SUNNUNTAI 13.04.08
1. POLTTOAINEIDEN PUUTE Gazan kaistalla on kokonaan Hamasin masinoima veruke, jolla se pyrkii kiinnittämään maailman median kriisiin Gazassa, jota ei ole olemassa. IDF:n yhteistoiminta- ja yhteyshallinnon johtaja eversti Nir Press kertoo, että Israel on jatkuvasti toimittanut polttoaineita Gazaan. Nahal Ozin Gazan puolelle on varastoitu 188 000 litraa bensiiniä ja 800 000 dieselöljyä, mutta niitä ei ole toimitettu eteenpäin jakeluportaisiin. Press arvioi, että Hamas tarkoituksellisesti provosoi bensiiniasemia sulkemaan hanansa väittäen syyksi polttoaineen loppumista. Hamas pyrkii tällä luomaan sopivaa mielialaa kansan kiihottamiseksi mielenosoituksiin. Press kertoi, että Israel toimittaa Gazan voima-asemalle joka viikko 2.2 miljoonaa litraa diesel- ja polttoöljyä. Lisäksi joka viikko Gazaan toimitetaan 800 000 litraa dieselöljyä ja 75 000 litraa bensiiniä. Dieselöljy ja bensiini on ensisijaisesti tarkoitettu ambulansseihin, vesipumppuihin, viemärivesien puhdistusjärjestelmiin sekä sairaaloiden koulujen, terveysklinikoiden, maatalousajoneuvojen, kouluajeluitten, ruuanjakeluautojen ja jätteiden keräilyautojen tarpeisiin.
KESKIVIIKON TERRORI-ISKU Nahal Oz terminaaliin, jossa terroristit murhasivat kaksi aseetonta työntekijää, oli kyyninen tapa vahingoittaa Gazan asukkaitten hyvinvointia ja aiheuttaa tahallinen välttämättömyystarvikkeiden toimitusten keskeyttäminen. Polttoaineiden jakelu Nahal Oz terminaalin kautta keskeytettiin pariksi päiväksi, mutta ne jatkuvat muuten edelleen normaalisti.(JP)
2. EGYPTIN VIRANOMAISET valmistautuvat Hamasin uhkaamaan Egyptin Gazan ja Siinain
välillä uudelleen rakentaman rajamuurin murtamiseen. Se on vahvistanut rajavartijoitaan ja antanut heille yksiselitteiset ohjeet ampua laittomasti rajan yli pyrkiviä kovilla panoksilla, kuin ”koirat”, kuten he ilmoittivat. Egypti on kieltänyt tukkukauppiaita toimittamasta ylimääräisiä tavaraeriä El Arishiin ja muihin Siinain kaupunkeihin. Kauppiaat ovat pyrkineet täydentämään tavaravarastoja toivoen samantapaista asiakastulvaa kuin edellisen muurin murtamisen yhteydessä. Egyptin viranomaiset toivovat, että nämä toimenpiteet riittäisivät Hamasin johtoa yrittämästä provosoida uutta muurinmurto-operaatiota.
Talousasiantuntijat ovat arvioineet, että Gazan asukkaat ostivat silloin 250 miljoonan USD edestä kaikenlaisia tavaroita, joista Gazassa oli puutetta. Tämä aiheutti myös sen, että tavaroiden hinnat nousivat Siinain kaupungeissa ärsyttäen paikallisia asukkaita.
HAMASIN EDUSTAJAT sekä Gazassa että sen ulkopuolella ovat vakuuttaneet, ettei tarkoitus ole uhkailla ketään, mutta toteavat räjähdyspisteen lähestyvän minä hetkenä tahansa. He totesivat aiemmin, että saarron murtaminen koskee kaikkia rajoja, myös Israelin vastaisia. Israelin viranomaiset ovatkin arvioineet, että keskiviikon Nahal Oz terminaaliin tehty terrori-isku oli kokeilu Israelin valmiuden testaamiseksi sekä ennakoi todellista murtautumista ulos. (JP)
3. HEBRONIN ISLAMILAINEN YLIOPISTO jouduttiin sulkemaan opiskelijajärjestöjen välisten mellakoiden takia. Yliopiston hallintoviranomaiset päättivät sulkea yliopiston lauantaina ilman määräaikaa. Hamasia edustavat opiskelijat kertoivat, että he järjestivät rauhallisen mielenosoituksen esittääkseen vastalauseen Abbasin hallitukselle siksi, että sen turvallisuusjoukot olivat pidättäneet neljä Hamasin opiskelijaa. Hamasin opiskelijoitten mukaan Fatahia edustavat opiskelijat kiihottivat mielenosoituksen väkivaltaiseksi. He kertoivat, että Fatahin opiskelijat olivat kutsuneet paikalle PA:n turvallisuusjoukkoja estääkseen taistelujen jatkumisen osapuolten välillä. Mielenosoituksissa oli särjetty huonekaluja ja laitteistoja.
PA:N ASETTAMA HEBRONIN kuvernööri Hussein al-A´raj komensi PA:n turvallisuusjoukot pois yliopistoalueelta pelätessään turvallisuusjoukkojen läsnäolon kiihdyttävän opiskelijajärjestöjen keskinäistä vastakohtaisuutta.
SAMANTAPAISIA mielenosoituksia Hamasin ja Fatahin kannattajien välillä on tapahtunut useissa muissakin yliopistoissa ja oppilaitoksissa ja toinen Hebronin islamilaisessa yliopistossa muutaman viimeisen kuukauden aikana.
Viime viikolla oppitunnit peruutettiin Al-Azhar Yliopistossa Gazan kaupungissa väkivaltaisten mielenosoitusten vuoksi. Silloin Hamasia syytettiin mellakoitten aloittajaksi. Yliopistoa pidetään yhtenä viimeisenä Fatahin tukikohdista Gazan kaistalla. (JP)
4. LABOUR-PUOLUEEN virkailija vahvistaa, että Labour ja päähallituspuolue Kadima ovat käyneet salaisia keskusteluja joko yhdentymisestä tai läheisestä yhteistyöstä. Tämän liikehdinnän on saanut aikaan Binyamin Netanyahun pelko. Sekä Labour että varsinkin Kadima ovat jatkuvasti vaikeuksissa saada kansan suosiota toiminnalleen, ja siellä pelätään, että seuraavissa vaaleissa Likud-puolue tulee kahmaisemaan eniten kansanedustajia ja sen puheenjohtaja Netanyahu tulee muodostamaan seuraavan hallituksen. Tämä myös tarkoittaisi vasemmiston aloittaman ja Kadiman omaksuman ja jatkaman ”rauhanprosessin” joutumista arvaamattomien vaarojen alaiseksi, sillä Likudin parissa nykyisen Olmertin hallituksen myönnytyspolitiikkaa koetaan maalle vahingollisena ja sen turvallisuudelle vaarallisena.
MA´ARIV-LEHDEN julkistamien tietojen mukaan keskusteluissa tutkitaan mahdollisuuksia johtajien vuorottelujärjestelmästä samaan tapaan kuin 1980-luvulla poliittiset oppositiopuolueita edustavat Shimon Peres ja Yitzhak Shamir vuorottelivat pääministerinä. Neuvotteluja ovat käyneet Histadrutin johtaja Ofer Eini ja Teollisuusinstituutin johtaja Shraga Brosh. He kuitenkin kieltävät keskustelevansa puolueitten yhdistymisestä, vaan tarkoituksena on vakauttaa maan hallitus. (JP)
5. SHAS-PUOLUE uhkaa aiheuttaa hallituskriisin, ellei oikeuden päätöstä sallia happamen leivän myyntiä kaupoissa ennen pääsiäistä kumota. Shas esitti uhkauksena siksi, että hallituksen sihteeri Ovat Yehezkel päätti perjantaina olla ottamatta happamen (chamez) myyntiä koskevaa lakialoitetta hallituksen käsittelyyn sunnuntaina. Shas oli toivonut, että lakialoite käsitellään hallituksessa sunnuntaina ja Knessetissä maanantaina, jolloin se olisi ehtinyt ennen pääsiäistä.
SHASIN EDUSTAJAT olivat kiihdyksissään Yehezkelin päätöksestä ja uhkasivat erota hallituksesta, mikä kaataisi Olmertin hallituksen. Toisena vaihtoehtona on Shasilla kieltäytyä tukemasta hallituksen esityksiä Knessetissä, mikä vaikeuttaisi sen toimintaa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- HALLITUS ei käsitellyt lakia, jolla olisi kielletty happamen myynti pääsiäisen aikaan. Shasin puheenjohtaja Eli Yishai uhkaa aloittaa hallituksen boikotoinnin Knessetissä, mutta ei eroa hallituksesta.
- TURVALLISUUSJOUKOT löysivät operaatioissaan Juudeassa ja Samariassa pommintekoaineita, mm. lannoitteita, jotka sopivat siihen tarkoitukseen. He takavarikoivat sunnuntaina 375 kg natrium potassiumia. IDF on kieltänyt sellaisten aineitten myymisen Juudean ja Samarian palestiinalaisalueille.
- KOLME HAMASIN jäsentä kuoli ja seitsemän muuta haavoittui, kaikki saman perheen jäseniä, räjähdyksessä, joka ilmeisesti aiheutui ”työtapaturmasta”. Räjähdyksestä syytettiin ensin Israelia, mutta pian tunnustettiin, että tapaus oli ”sisäinen juttu”, eikä IDF:llä ollut mitään osuutta siihen.
- IDF:N eteläisen lohkon komentaja kenraali Yoav Galant oli vähällä joutua palestiinalaisten terroristien kranaattitulen uhriksi ollessaan seurueineen tarkastusmatkalla Gazan alueen lähellä. Kranaatit räjähtivät vain parinkymmenen metrin päässä seurueesta, mutta kukaan ei haavoittunut.
- OLMERT JA ABBAS tapaavat tänään ennen Abbasin Washingtonin matkaa, jossa hän tapaa mm. presidentti Bushin.
- USA:N ENTINEN presidentti Jimmy Carter on vakaasti päättänyt tavata Syyriassa Hamasin siellä tukikohtaansa pitävän ulkoasioitten toimiston johtajan Khaled Mashaalin. Carter on saanut paljon arvostelua sekä Israelissa että myös USA:ssa päätöksensä vuoksi. Ulkoministeri Rice arvosteli Garterin päätöstä. Sekä pääministeri Olmert että pääoppositiojohtaja Netanyahu ovat kieltäytyneet tapaamasta Carteria, mutta presidentti Peres tapaa hänet.
- ISRAELIN HALLITUS päätti sunnuntain istunnossaan sallia 5000 uuden palestiinalaisen työntekijän Israelin puolelle niiden 14 200 lisäksi, joilla jo on työlupa. Sen lisäksi heitä on Israelissa luvatta tuhansia.
- PA AIKOO rakentaa 30 000 uutta asuntoa setlementteihinsä Juudeassa ja Samariassa. Eikä varmaan vastalauseita tule miltään suunnalta, ei ainakaan ulkoministeri Godoleezza Ricen taholta.
- TUTKIJAT ovat arvioineet, että arabimaista Israelin itsenäisyystaistelun 1948 jälkeen karkotetut juutalaiset ovat joutuneet kärsimään paljon enemmän sekä fyysistä että taloudellista ahdinkoa kuin palestiinalaiset, jotka eri syistä jättivät kotinsa ja asuinpaikkansa sodan aikana ja sen jälkeen.
- HAMASIN JOHTAJA Khaled Mashaal kehotti tytärtään tuottamaan uuden sukupolven vapautuksen kannattajia. Hän apinoi tässä Jasser Arafatia, joka kutsui naisten kohtua salaiseksi aseekseen.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019