SUNNUNTAI 06.04.08
1. HIZBULLAH voi yrittää lähettää kostoksi Imaad Mughniyehin salamurhasta, josta se syyttää Israelia, miehittämättömiä, pommilla lastattuja pienkoneita (UAV) rajan yli Israeliin.
Tätä pelkäävät Israelin puolustusviranomaiset.
VIRANOMAISET kertovat, että Iran on toimittanut Hizbullahille ainakin tusinan verran Mohajer-4 UAV koneita. Iranilla on useita näitä Mohajer- ja Ababil-tyypin UAV-koneita. Syyrialla on tiettävästi useita venäläisvalmisteisia Tupolev DR-3 UAV-koneita. Puolustusviranomaiset toteavat, että nämä pienkoneet mahtuvat kuljetuskontteihin, joten niitä on helppo toimittaa poissa tunkeilevien tarkkailijoitten silmiltä.
HIZBULLAH käytti UAV-koneita Libanonin kakkossodan aikana. Yhden pudotti F-16 koneesta ammuttu Python-5 ilmasta ilmaan ohjus, yksi hajosi heti lähtönsä jälkeen, yksi putosi mereen.
VIRANOMAISET ovat vakuutelleet, että jännityksestä huolimatta välitöntä konfliktia ei ole näköpiirissä, mutta toisaalta he tunnustavat, että jännitys voi kasvaa lähestyvän juutalaisten pääsisäisen (pessah) aikana ja jatkua jopa vuoden loppuun saakka. Hizbullah voi iskeä joko Israelin alueelle tai missä tahansa maailmalla juutalaisia ja israelilaisia kohteita vastaan.
Israelin johto on lähettänyt tyynnytteleviä viestejä YK:n Libanonissa ja Syyriassa toimivien virkailijoitten kautta.
ISRAELIN 60-vuotisjuhlallisuudet toukokuun 14. päivänä on tietenkin yksi merkkipäivä, jolloin arabit voivat yrittää kostaa kokemansa katastrofin (naqba), kuten he sitä nimittävät. Israelin tiedustelujoukot, Mossad ja IDF:n sotilastiedustelun virkailijat pitävät säännöllisiä kokouksia, joissa seurataan tilanteen kehitystä. (JP)
2. SISÄISEN TURVALLISUUSDEN MINISTERI Avi Dichter oli Kanadan juutalaisten mukana Gazan rajan läheisyydessä olevalla kukkulalla, kun palestiinalainen tarkka-ampuja aloitti summittaisen tulituksen ryhmää kohti. Tulituksessa haavoittui Dichterin henkivartija, mutta haava ei ole vaarallinen. HAMASIN edustaja Abu Obeidi väitti, että ampujan kohteena oli Dichter, mutta tämä tuskin pitää paikkaansa. Ryhmän jäsenet heittäytyivät maahan ja heidät evakuoitiin paikalta 20 minuutin kuluessa. IDF:n sotilaat aloittivat tulituksen ampujaa kohti minuutin sisällä karkottaen hänet.
RYHMÄSSÄ mukana olleet kanadalaiset vannovat, ettei ala-ammunta vaikuta heidän ohjelmaansa, vaan he tulevat jatkamaan sitä suunnitelman mukaan. Mitään paniikkia ei myöskään syntynyt tulituksen aikana, vaikka tilanne olikin vaarallinen. (JP)
3. ISRAELISSA ALKAA tänään suurin koskaan järjestetty yleinen hätätilanteen harjoittelu. Maa on jonkin asteisessa pysähtyneessä tilassa tänään ja seuraavat viisi päivää. Harjoitusten suunnittelijana ja valvojana toimii äskettäin perustettu kansallinen hätätilahallinto; vastuuhenkilönä toimii apulaispuolustusministeri Matan Vilnai. Tänään ja huomenna myös Olmertin hallitus on mukana harjoituksissa toimimalla maanalaisissa pomminkestävissä suojissa. Tiistaina sireenit soivat koko maassa, jonka aikana ihmisiä pyydetään etsiytymään lähimpään pommisuojaan tai muuhun suojattuun tilaan.
HARJOITUSTEN yhtenä tarkoituksena on testata Libanonin kakkossodan opetusten sekä maata uhkaavien uusien uhkatekijöitten seurauksena poliisin, kotirintaman ja muiden armeijan haarojen, kaikkien maan sairaaloitten, Davidin punaisen kilven (Punaisen ristin paikallinen osasto) sekä muitten pelastuspalvelujen toimintaa todellisen hätätilanteen varalta.
ERIKOISHARJOITUKSIA pidetään simuloiden tilannetta, jossa maa on joutunut bio-. kemian- tai ydinhyökkäyksen kohteeksi. Tarkoitus on kokeilla pelastustoimia tällaista tilannetta varten, sekä sairaaloiden ja muitten lääkintäpalvelujen kykyä hoitaa tuhansien potilaitten tulvaa, joista osa voi olla ydiniskun pahoin polttamia ja saastuttamia tai saanut hengenvaarallisia vammoja ihoonsa tai hengityselimiinsä. (JP)
4. IRAN KIELTÄYTYY EU:n tarjoamasta palkkiopaketista keskeyttääkseen ydinsuunnitelmansa toteuttamisen. EU:n ulkomaanasioitten johtaja Javier Solana kertoi viime kuussa, että hänen osastonsa on edelleen valmis keskustelemaan Iranin kanssa voidakseen purkaa lukkiutuneet yhteydet sen kanssa. Hän ei kertonut, mitä EU tarjosi paketissaan.
”Iran ei käy kauppaa oikeuksistaan palkkioiden toivossa”, kertoo Iranin hallituksen edustaja Gholam Hossein Elham journalisteille. ”Islamilainen tasavalta ei tarvitse Euroopan palkkioita käyttääkseen oikeuksiaan”, hän selitti. EU:n pakkaus, jota US, venäjä, Kiina, Englanti, Ranska sekä Saksa kannattavat, sisältää poliittisia, turvallisuuspoliittisia sekä taloudellisia etuisuuksia uraanin rikastamisen keskeyttämistä vastaan.
IRAN TOTEAA, että IAEA:n raportti helmikuussa vahvistaa Iranin toimittaneen sille kaikki tarvittavat tiedot sen ydinsuunnitelmista. IAEA:n pääsihteeri Mohammed ElBaradei kertoo 11-sivuisessa raportissaan, että kaikki aiemmat ongelmat Iranin ydinsuunnitelmista on ratkottu eikä siten ole olemassa avoimia kysymyksiä Iranin ja IAEA:n välillä.
DIPLOMAATIT Viinissä kertoivat AP:n journalisteille torstaina, että Iran on asentanut uusia kehittyneitä moottoreita ilmeisenä tarkoituksenaan kiihdyttää rikastustoimia. Iran on tiettävästi asentanut yli 300 sentrifugia kahteen erilliseen osastoon ja kolmas on asennusvaiheessa Iranin maanalaisessa ydinlaitoksessa. Tiedon mukaan nämä sentrifugat ovat kehittyneempiä kuin tuhannet aiemmin asennetut. Natanzin ydinlaitoksen maanpäälliset osat ovat koelaitoksia; maanalaisiin tiloihin sijoitetut laitteet rikastavat uraania.
Iranin edustaja Elham lupaili ”hyviä uutisia kansalle” huhtikuun 8. päivänä, jota hän kutsui ”ydinteknologian kansallispäiväksi”. Huhtikuun 8. vuonna 2006 rikastettiin ensimmäinen uraanierä Natanzin ydinlaitoksessa. (JP)
5. IDF ESITTELI äskettäin ensimmäisen puhtaasti ”kosherin” (seremoniallisesti puhtaan) tiedustelujoukon (Sayeret) armeijan historiassa, kertoo Y Katz JP:n artikkelissaan. Armeijan parhaat kouluttajat, oppaat ja kaupunkitaistelun asiantuntijat Golani prikaatin vastaavista joukoista ovat jakaneet kaiken sen tiedon, mitä heillä on ollut annettavanaan tälle joukolle. Heillä on päässään suuret samettiset kalotit (yarmulka, kipa) ja heillä on liehuvat sivukiharat. Joukko-osasto on osa Nahal-haredi pataljoonaa, joka yhdeksän vuotta sitten koottiin yhden joukkueen vahvuisena. Tätä pataljoonaa kutsutaan nimellä Nettzah Yehuda. Se koostuu kolmesta komppaniasta, ja se on suoraan pataljoonan komentajan everstiluutnantti Itzik Gain alainen. Pataljoona kuuluu Kfir pataljoonaan, ja se on sijoitettu Jordanjoen laaksoon. Suurin osa sen seitsemästä sadasta miehestä tulee haredi- tai kansallisesta uskontotaustasta. Osallistuttuaan kahden vuoden koulutukseen heille tarjotaan apua ylioppilastutkinnon ja opistoon valmistelevien opintojen suorittamisessa.
UUSI ELIITTIOSASTO, johon kuuluu 20 miestä, valittiin niistä, jotka olivat suorittaneet perus- ja jatkokoulutuksen. Heidät koulutetaan kaupunkitaistelua varten, heidän joukossaan on pioneereja, sala-ampujia ja lääkintähenkilöitä – periaatteessa kaikki, mitä osasto voi joutua tarvitsemaan. Terrorinvastainen yksikkö aloittaa väijytyksiä ja operaatioita, jotka on suoritettava minuuttien aikana. He ovat aina hälytysvalmiudessa. Haredi-pataljoonasta saadut myönteiset kokemukset ovat antaneet aiheen koota toinen vastaava pataljoona vastaavilla periaatteilla. Nahal haredi-organisaation johtaja rabbi Zvi Klebanov kehuu osastoa, että sen eliittisotilaat ovat Israelin ylpeys jatkaessaan haredi elämäntyyliään ja samalla palvellen maataan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- JERUSALEMIN piirioikeus päätti perjantaina, että Temppelivuoren uskolliset saavat uhrata lampaan sunnuntaina harjoituksena pääsiäisajan uhraamista varten. Muinoin Egyptissä jokainen juutalaisperhe uhrasi lampaan ennen pakoaan maasta ja siveli sen verellä oven pihtipielet merkiksi enkeleille, etteivät he tappaneet perheen esikoista. Toimitus on osa konferenssia, jossa tutkitaan mahdollisuuksia aloittaa ”korban pessah” uhrit uudelleen. Eläinrääkkäystä vastaavat järjestöt ovat nostaneet kovan vastalauseen, vaikka uhritoimitus ei teknisesti poikkea muusta normaalista teurastuksesta. Konferenssi pidetään Yeshivat Hakotel´issa puoli kymmenen ja puoli seitsemän välillä lähellä Temppelivuorta. (INN)
- IDF:N sotilaat löysivät putkipommin ja yhden toisen pommin Jeninin alueelta rutiinioperaationa aikana, Pommit laukaistiin turvallisesti. (INN)
- PA:N SISÄLLÄ kuohuu, josta joitain viitteitä tulee julkisuuteen. Nuori polvi on puuhaamassa nykyisten homepartojen syrjäyttämistä. Israelin vankilassa viittä elinkautista + muutamia lisävuosia kärsivä Marwan Barghouti on yhä selvemmin nousemassa Abbasin tilalle. Hän kertoi italialaiselle La Stampa lehdelle, että hän asettuu ehdokkaaksi seuraavissa vaaleissa heti, kun Abbas ilmoittaa erostaan. Barghouti on saanut tukea Binyamin Ben-Eliezeriltä (Labour), joka vakuuttaa, että tämä mies on ainoa, joka voi estää Hamasin valtaanpääsyn Juudeassa ja Samariassa. PA:n pääministeri Salam Fayad toyeaa, ettei Hamasin raketti-iskuja pysty mitenkään lopettamaan. (JP, INN)
- Israeliin ennustetaan lämpöaaltoa ja hiekkapölyä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019