PERJANTAI 25.04.08
1. HAMAS ILMOITTI Egyptin tiedustelujohtajalle Omar Suleimanille, että se on valmis hyväksymään asteittaisen tulitauon Israelin kanssa kuudeksi kuukaudeksi. Tarkkailijat katsovat tämän tarkoittavan, että Hamasin jäykkä asenne on pehmentynyt. Hamas esittää sopimuksen ehdoksi sen, että tulitauko ulotetaan myöhemmin koskemaan myös Juudeaa ja Samariaa (Länsirantaa). Hamasin edustaja sanoo, että järjestö suostuu vapauttamaan kaappaamansa IDF:n sotilaan Gilad Shalitin ”luodakseen paremman ilmapiirin sopimuksen solmimiseksi”.
ISRAELIN viranomaiset sanovat, ettei Hamasin kanta tullut yllätyksenä, mutta että Israel tarvitsee muutaman päivän määritelläkseen oman kantansa. Israel edellyttää ehtona suostumukselleen, että Egyptin pystyy lopettamaan aseitten salakuljetuksen Siinailta Gazan kaistalle. Toinen ehto on kaiken raketti- ja kranaattitulen lopettaminen Gazasta Israeliin.
ISRAELISSA uskotaan, että puolustusministeri Ehud Barak on valmis hyväksymään tulitaukosopimuksen, koska hän vastustaa laajamittaista hyökkäystä Gazan kaistalle. Samoin uskotaan, että ne turvallisuusviranomaiset ja poliitikot, jotka vastustavat hyökkäystä Gazan kaistalle, suosittelevat tulitaukosopimusta Hamasin kanssa.
Israelin turvallisuusviranomaiset varoittavat, että jos IDF ei voi partioida Länsirannalla eikä suorittaa tarkastuksia ja valvontaa teillä ja kaupungeissa siellä, on vain ajan kysymys, koska Hamas kaappaa vallan siellä kuten se teki Gazassa. (JP)
2. IDF TIUKENTAA turvallisuusvalvontaansa Jordanjoen laaksossa peläten al-Qaidan ja kansainvälisen terrorismin terroristien yrittävän kidnapata israelilaisia. Kohteina voisivat olla maanviljelijät, jotka työskentelevät pelloillaan Israelin puolella rajaa, mutta joitten pelloista osa on turva-aidan takana, sekä sotilaat. Uusien sääntöjen mukaan maanviljelijöiden tulee aina koordinoida turva-aidan ylittäminen IDF:n kanssa, joka toimii läheisessä yhteistyössä Jordanian rajaviranomaisten ja –valvojien kanssa. IDF:n sotilaat partioivat raja-alueella jatkuvasti ja asettavat väijytyksiä, mutta Jordania luottaa tähystystorneihin rajavalvonnassaan.
AL-QAIDAN tiedetään toimivan Jordanian alueella. Sen ryhmä ampui Katjusha-raketteja Jordaniasta Eilatiin v. 2005 ja sen terroristit hyökkäsivät jordanialaista lomanviettopaikkaa vastaan viime vuonna Ein Gevin kibbutsin lähellä. Kansainvälinen Jihad oli vastuussa vuosina 2004 ja 2005 hyökkäyksiin Tabaa ja Sharm el-Sheikkiä vastaan Siinailla.
JORDANJOEN laakson asukkaat sanovat tottuneensa jatkuvaan uhkaan, ja tässä juuri piilee vaara, koska rutiinitoimet voivat helposti jättää huomiotta varovaisuustoimet. (JP)
3. USA:N PRESIDENTTI George W Bush tapasi eilen Washingtonissa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin pyrkien puhaltamaan uusia liekkejä hiipuvaan ”rauhankeskustelu” hiillokseen. Bush vakuutti edelleen olevansa varma, että sopimus Israelin ja PA:n kanssa on mahdollista rutistaa valmiiksi tänä vuonna. Bush sanaili: ”Uskon, että on Israelin intressien mukaista ja Palestiinan kansan etujen mukaista, että heillä on johtajat, jotka haluavat työskennellä tämän valtion perustamiseksi. Ihmiset, jotka pystyvät siihen, toteuttamaan tämän näyn, valtion, Palestiinan kansalle, istuvat juuri tässä munanmuotoisessa toimistossa (oval office) presidentin johdolla. Olen vakuuttunut, että me pystymme saavuttamaan valtion toteutumisen. Olen myös vakuuttunut, että se vaatii kovaa työtä.”
ABBAS ESITTI vaatimuksen Bushille, että USA:n tulee painostaa Israelia lopettamaan ”setlementtien” laajentaminen Juudeassa ja Samariassa, koska hän pitää sitä pahimpana esteenä ”rauhankeskustelujen” etenemiselle. Abbas vakuutti, että Palestiinan johto tekee kaikkensa saavuttaakseen rauhan, joka olisi hyväksyttävissä sekä palestiinalaisille että Israelille, mutta varoitti, ettei tie ole ”ruusuilla silattu”.
RAUHANKESKUSTELIJAT ovat alkaneet puhua raamisopimuksesta enemmän kuin valmiista rauhansopimuksesta, jonka runnominen kuluvan vuoden aikana näyttää toivottamalta. Toisaalta Abbas ja hänen neuvonantajansa ja pääneuvottelijansa vakuuttavat, että sopimuksessa tulee olla selkeät aikataulut. Vaikka Abbas viittaa toistuvasti ”setlementtien” rakentamisen muodostavan pahimman esteen, paljon sitä suurempia ovat pakolaisongelma, rajat ja Jerusalemin kysymys, ja siinä ennen kaikkea Temppelivuori.
BUSH OLI TOIVONUT, että hänen Israelin matkansa yhteydessä ensi kuun alkupuolella olisi voitu järjestää huipputapaaminen Sharm el-Sheikissä, mutta se ei näytä toteutuvan.
4. CIA ESITTELI eilen USA:n kongressille sen, mitä se on saanut tietoonsa koskien IAF:n tuhoamaa rakennusta Syyriassa syyskuun 6. päivänä viime vuonna. Israel toimitti USA:n viranomaisille valokuvia, joita se oli saanut hankittua lähes valmiista rakennuksesta, joka Israelin tiedustelun mukaan oli Pohjois-Korean asiantuntijain opastuksella rakennettu plutonium-ydinlaitokseksi. CIA havainnoi, että tuhottu rakennelma muistutti suuresti Pohjois-Koreassa olevaa Yongbyon voimalaa, joka valmisti pieniä määriä plutoniumia ja jonka Pohjois-Korea on suostunut purkamaan. Syyrian kohteesta ei ole löydetty merkkejä ydinaineista. Israelin viranomaiset sanovat, etteivät USA:n havainnot muuta Israelin kantaa asiaan. Sen sijaan Israelin huolena on, että kongressin esittelyn aikana paljastuu Israelille tärkeitä ja salaisia asioita, jotka voivat vuotaa lehdistölle.
SYYRIAN LÄHETTILÄS USA:ssa Imad Moustapha kielsi maansa rikkoneen allekirjoittamiaan sopimuksia, jotka kieltävät sitä levittämästä ydintietoutta ja heitti pienen herjan USA:n viranomaisille kehottaessaan heitä olemaan tarkkaavaisempia kuin Irakin joukkotuhoaseita metsästäessään, joita ei sitten löytynyt. Hän sanoi odottavansa, että USA esittää videon YK:n turvallisuusneuvostolle, jossa selvästi osoitetaan Irakista löydetyt joukkotuhoaseet.
USA:N KONGRESSIN jäsenet ovat kritisoineet hallitustaan siitä, ettei se informoinut kongressia Syyrian oletetusta ydinlaitoksesta aiemmin ja kyselevät, miksi juuri nyt.
5. ”PALESTIINALAISTEN asema Gazassa on verrattavissa keskitysleireihin, joita Natsi Saksa rakensi juutalaisten tuhoamiseksi”, kertoi Libyan YK:n apulaislähetti Ibrahim Dabbashi YK:n turvallisuusneuvostolle pitkän puheensa lopuksi. Tilaisuus oli järjestetty yksityisesti keskiviikkoiltana Lähi Idän tilannetta käsittelevän tilaisuuden jälkeen.
Tämän johdosta Länsi Euroopan edustajat, kuultuaan Libyan edustajan mainitsevan keskistysleirit, Ranskan lähettiläs Jean –Maurice Ripert, USA:n apulaislähettiläs Karen Pierce, Belgian lähettiläs Johan Verebeke ja Costa Rican apulaislähettiläs marssivat pois salista. Tilaisuutta johtanut Etelä Afrikan lähettiläs Dumisani Kumalo lopetti istunnon siihen. Kumalo ei kuitenkaan katsonut, että ulosmarssi aiheutti tilaisuuden lopettamisen, koska lähettiläät tulevat ja menevät kokousten aikana.
SYYRIAN LÄHETTILÄS Bashar Ja´afari, joka ei ole turvallisuusneuvoston jäsen, kertoi medialle myöhemmin, että hän yhtyi Libyan lähettilään vertaukseen. Hän vakuutti hallituksensa useaan kertaan verranneen tilannetta Palestiinan territorioissa siihen, mikä vallitsi Länsi Euroopassa toisen maailmansodan aikana. Hän kertoi, että ”ne, jotka valittavat joutuneensa jonkinlaisen kansanmurhan uhreiksi toistavat samaa kansanmurhaa Palestiinan kansaa kohtaan”. Syyrian ulkoministeri Manouchehr Mottaki toisteli samoja syytöksiä Israelia kohtaan YK:n pääsihteerille lähettämässään kirjeessä, jossa hän väitti, että ”ilman epäilystä kansanmurha ja todellinen holokausti tulee muodostamaan vaaralliset seuraukset rauhalle, tasapainolle, jatkuvuudelle ja turvallisuudelle Lähi Idän tulenaralla alueella ja koko maailmalle”. – Venäjän eroava presidentti Vladimir Putin päätti torstaina kaksipäiväisen Libyan vierailunsa, jonka aikana hän antoi anteeksi Libyan 4.6 miljardin USD velat Venäjälle, saaden vastalahjaksi useiden miljardien USD tilaukset Venäjän yhtiöille Libyaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- GIL-ELÄKELÄISTEN puolueesta eroavat kapinalliset muodostanevat oman parlamenttiryhmänsä nimeltä ”Oikeutta eläkeläisille”. Hanketta ajaa Moshe Sharoni eläkeläisten puolueesta. Puolueella on 7 kansanedustajaa, sen puheenjohtaja Rafi Eitan on hallituksen jäsen. Sharoni lähetti vihaisen kirjeen Eitanille ja parlamentti-ryhmän puheenjohtajalle Yitzkah Galantille siksi, ettei Olmert tue eläkeläisten vaatimuksia eläkkeitten nostamiseksi. Lähipäivinä nähtäneen, liittyvätkö kapinalliset toiseen puolueeseen. Varsinkin Arkadi Gaydamak kalastelee heitä perustamansa Sosiaalinen Oikeus puolueeseen.
- OLMERT HARKITSEE, lähteekö hän tukemaan lakia, jonka perusteella valtio maksaa korvauksia niille Juudeassa ja Samariassa asuville, jotka vapaa-ehtoisesti muuttamat pois kodeistaan. Tarjous koskisi enempää kuin 70 000 asukasta Juudeassa ja Samariassa, jotka asuvat turva-aidan itäpuolella. Juudeassa ja Samariassa asuu 1967 sodassa vapautetuilla Juutalaisten kotialueilla yhteensä n. 175 000 asukasta, ja heidän lukumääränsä kasvaa vuosittain ennätysvauhtia. Mikäli Olmert lähtee mukaan Golanin ylängön luovutushankkeisiin, joita hän on elätellyt lähettäen useita kirjeitä Syyrian presidentti Bashar Assadille, kodeistaan karkotettujen juutalaisten lukumäärä kasvaa entisestään. Golanin asukkaat ovat pitäneet hätäkokouksia, joissa he ovat vakuuttaneet, ettei heitä koskaan ajeta pois kodeistaan. (JP)
- IRAN varoittelee Syyriaa, että sen on syytä pysytellä Iranin johtamassa liittymässä eikä kuunnella USA:n seireeninlauluja. Iran on rahoittanut Syyrian asehankintoja ja diplomaattisesti tukenut sitä, joten Syyria harkinnee kaksi kertaa, ennen kuin se luopuu siitä, mitä se on saanut. (JP)
- LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtaja Ehud Barak kärsii Olmertin aloitettua kosiskella julkisesti Syyrian mammaa. Tämä siksi, että Olmertin asenne palestiinalaisiin on ollut Barakin asenteen vasemmalla puolella, mutta neutraali Syyrian suhteen. Nyt Olmert menee siinäkin Barakin vasemmalle puolelle.(JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019