PERJANTAI 18.04.08
1. IDF TIETÄÄ TARKALLEEN, mitä sen tulisi tehdä Gazan kaistalla, mutta poliittisen johdon vastustuksen vuoksi ei voi toteuttaa sitä, sanoo Likudin puheenjohtaja ja oppositiojohtaja Binyamin Netanyahu Jpostin Pessah haastattelussa. Netanyahu vakuuttaa, että Hamasin hallitus on mahdollista kaataa miehittämättä koko kaistaa. IDF sanoo laatineensa useita suunnitelmia Gazan operaatiota varten, mutta ne on jouduttu siirtämään poliittisten näkökohtien vuoksi. Tällä kertaa siirron myöhempään aikaan aiheuttaa Israelin 60-vuotisjuhlallisuudet, joihin saapuu runsaasti ulkomaisia vieraita USA:n presidentti Bushista lähtien. Tämä tarkoittaa ainakin runsaan kuukauden siirtoa, jona aikana Hamas saa kaikessa rauhassa jatkaa aseistautumistaan ja varustautumistaan tulevaa yhteenottoa varten IDF:n kanssa.
NETANYAHU varoitti katkaisemasta välttämättömyystarvikkeiden toimituksia Gazan asukkaille, vaikka se olisikin populistinen, koska se ei ole paras mahdollinen keino.
NETANYAJU heitti haasteen Olmertin hallitukselle, että jos se ei tiedä, miten lopettaa toistuvat hyökkäykset Gazasta Israelin siviilikohteisiin, hänen hallituksensa tulee erota ja antaa tietä uudelle hallitukselle ja johtajalle, joka tietää, mitä ja miten tulee toimia.
Netanyahu kritisoi ankarasti Olmertin tunnustusta, että koska mahdollista ”rauhansopimusta”, josta hänen hallituksensa neuvottelee kovalla kiireellä, ei voida toteuttaa ennen kuin olosuhteet Gazassa ovat siihen suosiolliset, allekirjoitettu sopimus hyllytetään viideksi tai seitsemäksi vuodeksi odottamaan olosuhteiden muuttumista. Netanyahu sanoi suoraan, että hänen hallituksensa ei tule tunnustamaan sellaista sopimusta eikä usko, että USA vaatii sitä.
ISRAELIN JOHTO ei näytä tajuavan, että palestiinalaiset vetävät neuvotteluissa hylkäämänsä myönnytykset esiin tulevissa neuvotteluissa vedoten siihen, että näin Israel lupautui tekemään. PA:n neuvottelijat viittaavat jopa YK:n yleiskokouksen 1947 tekemään Palestiinan jakosuunnitelmaan, vaikka arabimaat palestiinalaisten kanssa yksimielisesti hylkäsivät sen Khartumin kokouksessaan kolmella ei-lausunnolla: ei Israelin tunnustamista, ei rauhanneuvotteluja, ei rauhansopimusta Israelin kanssa.
NETANYAHU sanoi vastustavansa Olmertin hallituksen politiikkaa useimmissa kohdin – turvallisuus-, talous- ja opetuspolitiikassa - , mutta tukee sitä sen Irania koskevissa kohdissa. Turvallisuuspolitiikassa hän kritisoi rajusti Olmertin hallituksen tapaa antaa Iranin johtaman terrorismin pesäkkeiden voimistua Libanonissa ja Gazassa. Surkeasti hoidetun Libanonin kakkossodan seurauksen Hizbullah on entistä vahvempi, sen joukot suuremmat ja paremmin koulutettuja ja sen ohjus- ja rakettivarastot kaksi ja puolikertaiset verraten tilanteeseen ennen Libanonin sotaa. Samalla tavoin yksipuolinen vetäytyminen Gazasta vahvisti Hamasia antaen sille mahdollisuuden kaapata valta ja muodostaa sinne Iranin toinen tukiasema Libanonin lisäksi. Kolmas Iranin tukiasema on Netanyahun mukaan muotoutumassa Juudeaan ja Samariaan amerikkalaisten avustuksella. Olmertin neuvotteleman ”rauhansopimuksen” tilalle Netanyahu tarjoaa ”taloudellista rauhaa”, joka todella hyödyttäisi sekä palestiinalaisia että Israelia. Hän viittasi Mubarakin lausuntoon, että Gazan kehityksen myötä Egyptillä on nyt yhteinen raja Iranin kanssa lisäten, että Kairo on 200 km:n päässä rajasta, Israelin kaupungit ovat sen välittömässä läheisyydessä Gazan ja Olmertin ehdottaman Palestiinan valtion rajoilla. (JP)
2. IRAN SALAKULJETTAA Gazan kaistalle aseita monia teitä pitkin. IDF:n upseeri paljastaa Jpostin toimittajille Y Katz ja H Keinon, että Iran on nopeuttanut ponnistelujaan aseiden kuljettamiseksi Hamasille Gazan kaistalle. Perinteinen tapa on ollut viedä ne Siinaille ja sieltä salakuljetustunneleiden kautta Gazaan. Jotkut aseet ovat liian suuria tunneleihin.
IRAN ON havainnut, että ehkä tehokkain tapa on kääriä aseet ja ammukset vedenpitäviin koteloihin, jotka pudotetaan mereen Gazan rannikon ulkopuolella. Koska aallokko useimmiten kulkee lännestä itään, kotelot ajautuvat Gazan rannikolle, josta kalastajat poimivat ne merestä ja vievät satamaan. Israelin laivasto tekee voitavansa estääkseen tällaisen salakuljetuksen, ja se on pystynyt takavarikoimaan useita lähetyksiä, mutta osa pääsee läpi huomaamatta.
IDF ON havainnut Gazasta pyssymiehiltä saamistaan aseista ja kranaatin ja ammusten sirpaleista, että iranilaisten aseitten ja ammusten määrä on lisääntynyt. Iran toimittaa Hamasille kranaatteja, joista 120 mm:n kantomatka on 10 km, toisten kuusi km. Puolustusviranomaisten mukaan Hamasilla on tuhansittain Iranista salakuljetettuja kranaatteja. Osa aseista kulkee Iranista Syyrian kautta, joista ne toimitetaan edelleen Siinaille.
ASEITTEN LISÄKSI Iran kouluttaa Hamasin ja Islamic Jihadin terroristeja. Iranin Quds-armeija vastaa Iranin ulkopuolisista asioista kuten terroristien koulutuksesta ja aseistamisesta. Koulutus tapahtuu joko Syyriassa tai Iranissa, joskus Libanonin palestiinalaisleireissä. (JP)
3. EILEN TORSTAINA Hamasin terroristit yrittivät ylittää turva-aidan Gazasta Israelin puolelle. Kolme aseistettua miestä lähestyi Kerem Shalomin terminaalia, jonka kautta kulkee suurin osa Gazan tarvitsemista elintarpeista ja lääkintämateriaalista. Terminaalin lähellä toimiva beduiinien erämaapataljoona havaitsi miesten lähestymisen, Syntyneessä tulitaistelussa yksi miehistä sai surmansa, toinen haavoittui kolmannen päästessä pakoon. Yritys rajan ylittämiseksi tapahtui pian edellisen iskun jälkeen, jossa murhattiin kaksi siviilityöntekijää Nahal Oz terminaalissa ja sen seurauksena IDF:n rankaisuoperaatio, jossa sai surmansa parikymmentä palestiinalaista.
AIEMMIN TORSTAINA kaksi palestiinalaista sai surmansa tulitaistelussa sotilaitten kanssa Kabatiyassa lähellä Jeniniä. Sotilaat piirittivät talon, jossa miehet piileskelivät ja vaativat heitä antautumaan. Taistelun jatkuessa molemmat miehet saivat surmansa. He kuuluivat Islamic Jihadin al-Quds prikaatiin. (JP)
4. PERJANTAIAAMUNA sotilaat piirittivät talon Balatan pakolaisleirissä lähellä Nablusia. Syntyneen kiivaan tulituksen aikana al-Aksan Prikaatien tunnettu johtaja Hani Kaabeh sai surmansa ja hänen apulaisensa haavoittui. Hänet ja kolmas mies pidätettiin.
Hani Kaabeh johti terrorisolua, joka suunnitteli myrkytysyrityksen runsas viikko sitten Ramat Ganin ”Grill Express” ravintolassa. Talosta löydettiin kaksi kivääriä, revolveri ja suojaliivejä. Palestiinalaiset kertovat, että Kaabeh kuului al-Aksan kapinalisiin, jotka hylkäsivät Israelin tarjoaman armahduksen, jos he luopuvat terrorismista ja luovuttavat aseensa PA:n poliisille. Kaabeh suunnitteli teloitusyrityksen Nablusin kuvernööriä vastaan viime viikolla tämän vieraillessa pakolaisleirissä. Silloin PA:n poliisit ja Kaabehin miehet tulittivat toisiaan tunnin ajan.
AL-AKSA johtaja Jeninissä Zakaria Zubeidi syyttää PA:n poliisia liittoutumisesta Israelin kanssa Palestiinan kansaa vastaan. Hän esitti kritiikkinsä PA:n poliisien pidätettyä al-Aksan jäseniä Israelin kanssa tekemänsä sopimuksen mukaan. (JP, Ynet)
5. USA:N ENTINEN presidentti Jimmy Carter jatkoi Israelista matkaansa Egyptiin, jossa hän tapasi Hamasin Gazan johtajia. Hän kertoi tapaamisen jälkeen, että aseellisen ylivoimansa turvin IDF surmaa 30 – 40 palestiinalaista jokaista surmansa saanutta sotilasta kohti.
Puhuessaan Kairon Amerikkalaisessa yliopistossa hän kertoi kuulijoille, että Israel näännyttää Gazan asukkaita nälkään, että sen toimet sitä vastaan ovat rikollisia ja että gazalaisten ruoka-annokset henkeä kohti ovat alemmat kuin köyhimmän Afrikan valtion. Hänen mielestään Israelin toimet Gazan kansaa vastaan ovat ”kauhistus ja rikollinen kansanmurha” (abomination, criminal atrocity). Carter sanoi toivovansa, että toiset USA:n johdossa seuraisivat hänen esimerkkiään ja puhuisivat terroriryhmille kuten Hamas. Hän kuitenkin vaati rakettitulen lopettamista.
Tänään perjantaina Carter tavannee Damaskoksessa Hamasin poliittisen toimiston johtajan Khaled Meshaalin. Häntä pyydettiin vaikuttamaan Hamasin johtoon IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi Hamasin panttivankeudesta.
KONGRESSIN EDUSTAJA Joe Khollenberg (Rep.Mi) vaati Carterin valtiontuen lopettamista vastalauseeksi hänen yhteyksistään terrorijärjestöjen kanssa. (Ynet)
6. UUTISOTSIKOITA
- Talonrakennusministeriö julkaisi tarjouspyynnöt sadalle uudelle asunnolle Arieliin ja Elkanaan Samariassa. (Ynet)
- Juutalainen matkustaja poistettiin henkilökunnan toimesta koneesta sen ollessa valmis lennolle JFK:n kentällä USA:ssa, koska hän ei suostunut istumaan alas pyydettäessä. Hän rukoili rukousta, jota ei saa lopettaa kesken rukousta.(Ynet)
- Saksalaiset parlamentin jäsenet otettiin vastaan ivahuudoin ja kirouksin Hebronin juutalaisasukkaitten toimesta, jotka vastustivat heidän matkaansa siellä. (Ynet)
- USA:n ulkoministeri Rice on varma, että Syyria on sekaantunut Pohjois-Korean kanssa ydinasekiellon rikkomiseen, viitaten IAF:n iskuun syyskuussa Syyrian oletettua rakenteilla olevaa ydinlaitosta vastaan. (Haaretz)
- OIKEUS määräsi Wisconsinin kaupungissa Tomah alueen kouluja muuttamaan välittömästi politiikkaansa, joka sallii hinduistiset, buddistiset ja saatanalliset symbolit taiteellisissa teoksissa, mutta kieltää kristilliset. (WND)
- USA:n presidenttiehdokas Baruk Hussein Obama sanoo olevansa mielissään, että Hamasin edustaja vertaa häntä J F Kennedyyn, vaikka ei halua suoria yhteyksiä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021