PERJANTAI 11.04.08
1. ”LUPAAN TEILLE, että vastaus Hamasille tulee olemaan sellainen, ettei se enää pysty jatkamaan hyökkäyksiään Israelin siviilejä vastaan”, uhkaili pääministeri Ehud Olmert Kadima-puolueen aktivistien pääsiäistä edeltävässä maljannostotilaisuudessa. Hän lisäsi, ettei hän halua puhua siitä enempää, mutta totesi sanojensa vaativan Israelia toimimaan ja lupasi, että ne tullaan toteuttamaan kunnolla. Olmertin puhe oli vastauksena keskiviikkona tapahtuneeseen terroristi-iskuun Nahal Oz terminaalia vastaan, jossa terroristit kylmästi murhasivat kaksi siviilityöntekijää. Kummallakaan työntekijällä ei ollut asetta eikä suojaliivejä.
ISRAELIN JOHTO syyttää terrori-iskusta Hamasia, vaikka sen pyssymiehiä ei ollut mukana iskussa. Israelissa katsotaan, ettei Gazassa tapahdu mitään ilman Hamasin suostumista, koska se valvoo siellä kaikkea. Sekä Israelin että PA:n johto sanoo, että Hamas takavarikoi puolet kaikista öljytoimituksista Gazan kaistalle käyttäen sitä omiin tarkoituksiinsa. Sen sijaan al-Aksan osallistuminen terrorihyökkäykseen varmistuu. Tämä asettaa Mahmoud Abbasin aseman entistäkin oudompaan valoon, koska al-Aksa on Fatahin alaosasto, joka toimii Juudeassa ja Samariassa yhteisymmärryksessä sen kanssa. Al-Aksan pyssymiehiä toimii PA:n poliisi- ja turvallisuusjoukoissa palvellen niitä päivisin ja liittyen al-Aksan pyssymiehiin iltaisin.
NAHAL OZ:n terminaalin turvallisuudesta ei huolehtinut kukaan. IDF syyttää öljytoimituksista vastaavaa yritystä, ettei se kustannussyistä asettanut aseellisia vartijoita terminaalialueelle. Yhtiö puolestaan väittää, että turvallisuusvastuu Israelin rajoilla kuuluu armeijalle ja turvallisuus-joukoille. Olkoon syyllinen kumpi tahansa, kaksi uskollista siviilityöntekijää murhattiin heidän työskennellessään öljytoimitusten toimittamiseksi Gazaan, jonka väitetään kärsivän pulaa polttoaineista ja muista välttämättömyystarvikkeista. (JP)
2. OLMERT PALJASTI maljannostotilaisuudessa eilen, että vaikka hänen hallituksellaan on kaikki mahdollisuudet saavuttaa rauhansopimus PA:n kanssa kuluvan vuoden aikana, sen toteuttaminen ei onnistu lähiaikoina. Olmert kertoi, että hallitus tulee vaatimaan, että PA toteuttaa kaikki sille ”tiekartassa rauhaan” asetetut vaatimukset, joihin kuuluu ennen kaikkea terrorismin lopettaminen, ehtona rauhansopimuksen toteuttamiselle.
JP:N ASIAA KOSKEVAN artikkelin kirjoittaja Gil Hoffman viittaa Ynetin eiliseen artikkeliin, jonka mukaan ulkoministeri Tzipi Livnin ja PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia harkitsevat ehdotusta Jerusalemin ja pakolaisten asemaa koskevien lopullisen tilanteen sopimuskohtien toteuttamisen siirtämistä viidellä vuodella eteenpäin. Ynetin artikkelin mukaan tämä sopimus olisi tilapäinen viiden vuoden ajaksi, jonka kuluessa PA saisi jonkinasteista itsemääräämisoikeutta pääkaupungissa sekä järjestämään tiettyjä palveluksia kaupungin arabiasukkaille.
Sekä Olmertin että Livnin edustajat kieltäytyivät kommentoimasta Ynetin uutista. (JP)
3. BAR ILAN YLIOPISTON suorittaman mielipidetiedustelun mukaan, jonka se suoritti ennen tiistaina pidettävää symposiumia Jerusalemin tulevaisuudesta, 59 % tiedusteluun osallistuneista uskoo, että Jerusalemin asiasta neuvotellaan vastoin Olmertin päinvastaisia väitteitä. Tiedustelun mukaan 71 % israelilaisista vastustaa Jerusalemin vanhankaupungin ja Temppelivuoren valvonnan antamista PA:lle, vaikka se olisi edellytyksenä täydelliselle rauhalle.
SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai osallistuu symposiumiin pyrkien selittämään, miksi Shas roikkuu edelleen Olmertin hallituksessa, mikä takaa sille mahdollisuuden jatkaa neuvottelujaan PA:n kanssa Jerusalemin sekä Juudean ja Samarian jakamisesta. Virallisesti Shasin johto ilmoittaa, että se eroaa hallituksesta heti, kun Jerusalemin asia on neuvottelupöydällä.
TILAISUUTEN osallistunut Eläkeläispuolueen jäsen Elhanan Glazer kielsi huhut, että hän ja kaksi muuta puolueen kapinallista kansanedustajaa ovat menossa Arkadi Gaydamakin Sosiaaliseen Oikeuspuolueeseen. Knessetin puheenjohtaja Dalia Yitzik ylisti Olmertia, kuten myös tilaisuuteen kutsuttu lasten kuoro Petah Tikvasta, jonka yksi musiikkikappale oli hassidi-laulu, jonka kertosäkeissä toistuu sanat Moshiah, Moshiah, Moshiah (Messias). (JP)
4. HAMASIN SOTILAALLINEN VAHVUUS on Tiedustelun ja Terrorismin Tiedotuskeskuksen
laatiman raportin aiheena. JP:n toimittaja Yaakov Katz tarkastelee raporttia artikkelissaan, josta esittelen otteita. Raportti esittää, että Gazan kaistalta poistumisen jälkeen kesäkuussa 2005, Hamas on rakentanut merkittävän sotilasyksikön, jossa on 20 000 miestä. Niitä on koulutettu sekä Iranissa että Libanonissa. Raportissa esitellään Hamasin sotilasvoiman eri prikaatien komentajat sekä aseet, joita ne ovat saaneet hankittua. Hamasin sotilaallinen voima rakentuu sen ”sotilaallisen siiven” Izzadim Kassam Prikaatien ympärille, joka on vastannut terrori-iskuista Israelia vastaan.
RAPORTISSA todetaan, että jos IDF tekee laajan hyökkäyksen Gazan kaistalle, Hamasin joukot välttävät suoraa taistelua niitä vastaan, vaan sen sijaan pyrkivät ohjaamaan yhteenotot tiheästi asutuille alueille. Tässä se pyrkii noudattamaan Hizbullahin saamia opetuksia Libanonin kakkossodan aikana. Toinen opetus on havainto vahvan sotilaallisen voiman tarpeellisuudesta, joka pystyy vastustamaan ja säilymään hengissä ylivoimaista vihollista vastaan.
10 000 MIEHEN Kassam-prikaatien johtaja on Ahmed Ja´abri, joka otti komentajan vastuun Muhammad Daeifin haavoituttua vaikeasti heinäkuussa 2006 teloitusyrityksessä häntä vastaan.
HAMASIN TOIMENPIDEJOUKKOIHIN kuuluu 10 000 miestä, sekä lisäksi Islamic Jihadilla ja PFLP:llä on 3 000 – 4 000 miestä, jotka luultavasti liittyisivät taisteluihin Israelia vastaan.
HAMASIN POHJOISTA prikaatia johtaa Ahmed Ghandour; Gazan kahta prikaatia johtaa Ja´abri, Gazan keskiosan prikaatia johtaa Ayman Nawtal, joka on tiettävästi pidätettynä Egyptissä; kaksi prikaatia toimii Gazan eteläosassa, jossa Khan Younisin prikaatia johtaa Muhammad Sinwar ja Rafahin prikaatia Ra´ed al-Atar. Hamas saa aseensa kolmesta lähteestä: Iranilta, Syyrialta sekä asekauppiailta itsensä valmistamien aseitten lisäksi.
HAMASIN rakettivarastoon kuuluu useita satoja omavalmisteisia 90 – 115 mm Kassam-raketteja, joiden kantomatka on 13 km:iin saakka. Se on valmistanut useita pitkänmatkan raketteja 19 km:n kantosäteellä. Lisäksi sillä on tusinoittain Grad-tyyppisiä 122 mm:n raketteja 20.4 km:n kantosäteellä. Niitä salakuljetettiin Gazaan tai saatiin kesäkuussa 2007 vallatuista Fatahin varastoista. Hamasilla on myös tuntematon määrä pitkänmatkan kranaatteja.
RAPORTISSA VAROITETAAN, että hiljaiselo taistelurintamalla sallii Hamasin täydentää IDF:n Hot Winter operaatiossa menettämiään aseita ja rakentaa uudelleen asemiaan. Hamasin armeijan rakentaminen lopulliseen kuntoon vienee useita vuosia. (JP)
5. KAKSI RAMAT GANIN ravintolassa laittomasti työskentelevää arabia Aham Rial ja Anas Salum suunnittelivat myrkyttävänsä suuren joukon ravintolan asiakkaita sotkemalla ruoka-annoksiin valkoista ja mautonta ainetta, jota he saivat ohjaajaltaan Nablusissa. Turvallisuusjoukot pidättivät heidät, molemmat 21-vuotiaita, 19. maaliskuuta muutamaa päivää ennen kuin he ehtivät toteuttaa suunnitelmansa. Miehet kuuluvat al-Aksan Marttyyreihin Nablusissa, mutta operaation rahoitti Hamas. Myrkyllinen aine olisi nautittuna vaikuttanut uhreissaan neljän tunnin kuluttua. Miehiä oli pyydetty murhasuunnitelman lisäksi auttamaan itsemurhapommittajan kuljettamiseksi Israeliin. Ramat Ganin ravintolan omistaja kertoi poliisille tienneensä, ettei arabeilla ollut työlupaa ja että he olivat laittomasti Israelissa. Häntä odottaa syyte. Israelissa työskentelee kymmeniä tuhansia palestiinalaisia laittomasti ilman työlupaa. Poliisi pidättää heitä toistuvasti ja lähettää heidät takaisin koteihinsa.
VUONNA 2003 Jerusalemin Hamasin kanssa yhteyksissä olevat arabit tuomittiin 5-10 vuoden vankeusrangaistuksiin heidän suunnitelmansa vuoksi myrkyttää Cafe Rimonin ravintolan asiakkaat. He kertoivat suunnitelleensa käyttää hajutonta ja mautonta myrkkyä, joka vaikuttaa 15 tunnin sisällä aiheuttaen sydänkohtauksen tapaisia oireita. (JP)
6. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak aikoo pyytää hallitukselta, että se sallisi lisää palestiinalaisia Juudeasta ja Samariasta töihin Israelissa. Tämä on yksi niistä myönnytyksistä ja hyvän tahdon eleistä, joita Barak esitteli ulkoministeri Ricelle 35 kohdan listassaan. Barak aikoo pyytää hallitukselta, että se antaisi luvan päästää palestiinalaisia rakennustöihin 14 000 – 20 000. Tämä nostaisi Israelin puolella työskentelevien palestiinalaisten luvun lähelle 25 000. Puolustusviranomaiset viittaavat Nahal Ozin terrori-iskuun selittäen, että se tapahtui Gazan alueelta, ja että Juudea ja Samaria ovat asia erikseen. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- IAF:N KONEET tekivät kaksi ohjusiskua Khan Younisin alueelle Gazan kaistalla aikaisin perjantaiaamuna terroristeja vastaan. Iskuissa kuoli kaksi terroristia ja 7 muuta haavoittui palestiinalaislähteen mukaan. Palestiinalaiset kertoivat lisäksi, että IDF:n panssarit olivat tunkeutuneet Gazan kaistalle ja vaihtaneet laukauksia terroristien kanssa. (Haaretz)
- OLMERT kehotti tavatessaan armeijan komentajia ajattelemaan mielessään niiden palestiinalaisten tunteita, jotka joutuvat riisuutumaan tutkimuksia varten ja myös niitä, jotka odottelevat tiesuluilla. Olmert huolehtii heidän tunteistaan aikana, jolloin israelilaiset surevat useita palestiinalaisten murhaamia omaisiaan. Haaretzin mielipidetiedustelun mukaan Olmertin kannatus on hieman noussut, Barakin vastaavasti hieman laskenut helmikuusta. (Haaretz)
- MAKKABI TEL AVIV koripallijoukkue raivasi tiensä neljän parhaan joukkoon Euroopassa kukistamalla Barcelonan eilen 86-75.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019