PERJANTAI 04.04.08
1. ISRAELIN POLIITTINEN JA SOTILAALLINEN johto on pyrkinyt rauhoittelemaan torstaipäivän herättämiä pelkoja välittömästä konfliktista Syyrian kanssa. IAF kertoo, että sen koneet ovat jonkin verran lisänneet lentojaan pohjoisrajan tuntumaan peläten yksittäisiä yrityksiä rajan yli Israelin puolelle, mutta vakuuttaa, ettei Syyria ole tehnyt mitään uhkaavia eleitä. PUOLUSTUSVIRANOMAISET kertovat tiedostavansa Syyrian armeijan liikkeet, mutta selittävät niiden ilmaisevan Syyrian hermostuneisuutta IDF:n keväisten sotaharjoitusten vuoksi sekä siksi, että se pelkää Hizbullahin yrittävän kostoiskua Israeliin komentajansa salamurhan vuoksi. Syyrian joukkojen siirrot ovat IDF:n havaintojen mukaan puolustuksellisia.
ULKOMINISTERIÖN pääsihteeri Aharon Abramovich on neuvottelumatkalla Turkissa, jossa hän keskustelee virkaveljiensä kanssa strategisesta yhteistyöstä maitten välillä, Iranin ydinasehaaveista, Hizbullahin vahvistumisesta sekä tilanteesta Gazan kaistalla. Viranomaiset eivät osanneet kertoa, lähettikö Abramovich viestiä Turkin kautta Syyriaan.
USA:N ULKOMINISTERIÖ kieltäytyi antamasta lausuntoa tilanteesta Israelin ja Syyrian rajalla. Ministeriön edustaja Tom Casey kertoi torstaina, ettei sillä ole vahvistettuja tietoja Syyrian reservien kutsumisesta palvelukseen tai erikoistoimista rajan tuntumassa. Hänen analyysinsa mukaan sotilaallinen toiminta ei johdu mistään poliittisesta erimielisyydestä. (JP)
2. IDF POISTI 10 tiesulkua Juudeassa ja Samariassa, mutta kuten saattaa arvata, sekä PA:n että USA:n ulkoministeriön edustajat pitävät toimenpidettä liian köykäisenä, ja vaativat, että Barakin lupaamat 50 tiesulkua on poistettava välittömästi. Tiesulkuja poistettiin Ramallahin, Nablusin, Tulkarmin ja Kalkiliyan läheisyydessä.
JP:N kolumnisti Tovah Lazarov kertoo asiaa tarkastelevassa artikkelissaan, että Betselem painostusryhmän (NGO) edustajalta Anat Barsellalta saamiensa tietojen mukaan IDF oli käännyttänyt Itä Jerusalemin Israelin henkilökorteilla varustettuja ja Israelissa rekisteröityjä autoja ajavia asukkaita Mizmoriyan tarkastuspisteessä lähellä Har Homan lähiötä. Tarkastuspiste sijaitsee tiellä, jonka kautta pääsee Tokeaan ja Nokdimiin. Tätä Zaatarin ohitustiellä tunnettua reittiä Itä Jerusalemin asukkaat käyttävät matkalla Betlehemiin ja kyliin Jerusalemin ulkopuolella. Tämän tien kautta on mahdollista ohittaa tarkastuspiste no 300, jossa tarkastus on paljon tunnollisempaa ja aikaa vievää. Barsella kertoo järjestönsä olevan hyvin huolissaan tästä kehityksestä, koska tämä ”uusi käytäntö” estää Nuamanin kylän 60-70 asukasta käyttämästä tätä oikotietä. Barsella kertoo lähettäneensä järjestön kenttätyöntekijän kokeilemaan uutta käytäntöä ja hänet käännytettiin tiesululta takaisin. IDF sanoo, ettei käytäntö ole uusi, vaan edustaa aiempaa käytäntöä. Tapaus on esimerkkitapaus tilanteesta, joita useimmiten ulkomaisen tuen varassa toimivat painostusryhmät aiheuttavat ja liioittelevat jatkuvilla hankauksilla tiesuluilla ja tarkastuspisteissä toimivien sotilaitten ja rajapoliisien kanssa. (JP)
3. ARABIKANSANEDUSTAJA Ahmed Tibi (United Arablist-Taal) vähätteli keskiviikkoista puolen tunnin pysähdystään, kuten hän sanoi, Beirutin lentokentällä lisäten, että hän matkustaa tulevaisuudessakin Libanoniin aina niin halutessaan. Libanon kuuluu niihin ”vihollisvaltioihin”, joihin matkustaminen vaatii Israelin kansalaisilta ulkoministeriön erikoisluvan. Raportin mukaan Tibi oli matkalla kolmen israelilaisen arabijournalistin kanssa, jotka olivat matkustaneet hänen kanssaan Jemenissä. Ei tiedetä, puhuiko Tibi kentällä kenenkään kanssa. Beirutista hän lensi Ammaniin. Asian tultua julkisuuteen jotkut kansanedustajat puuttuivat tapahtuneeseen todeten, että samalla viikolla Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunta oli hyväksynyt lain, joka poistaa olevan tai tulevan kansanedustajan edustusoikeuden, jos hän matkustaa vihollismaahan ilman asianmukaista lupaa. Tipi on yksi kapinallisista arabiedustajista, jotka toistuvasti ja tarkoituksella uhmaavat asetettuja sääntöjä, ja häntä on kuulusteltu aiemmista samanlaisista matkoista. Tibi totesi lain hyväksymiskeskustelujen yhteydessä, että ”jos hänet kutsutaan ”vihollismaahan”, hän matkustaa sinne laista välittämättä ja on valmis vastaamaan seurauksista vaikka vankilatuomioon saakka osoittaakseen julkisen huomion tähän epäoikeudenmukaisuuteen”. Laki katsottiin tarpeelliseksi kansanedustaja Azmi Bisharan toistuvien laittomien matkojen vuoksi Libanoniin ja Syyriaan. Bisharaa syytetään vakoilusta Hizbullahin hyväksi Libanonin kakkossodan aikana. Peläten poliisikuulusteluja ja oikeudentuomiota Bishara pakeni ulkomaille. (JP)
4. SEITSEMÄSTOISTA KNESSET lopettaa talvi-istuntokautensa tällä viikolla. Rebecca Anna Stoil kuvaa JP:n etusivun artikkelissaan Knessetiä ”häpeän saliksi”, joksi sitä nimitetään. Ainakin kahdeksan kansanedustajaa ovat poliisitutkimusten alaisina tai vakavampien oikeus- toimien alaisina. Artikkelissa nämä ”häpeämättömät” esitellään kuvan kanssa. Heistä ensimmäisenä on Benizri (Shas), jota syytetään neljästä korruptiotapauksesta; Avraham-Balila teki matkan ulkomaille suuren maatalousfirman kustantamana; Edriä odottaa syytös luottamuksen pettämisestä sekä lahjuksen vastaanottamisesta; Hanegbi epäiltynä useista rikoksista, mukana petos ja vaalivilppi; Hirchson varojen pihistämisestä Kansalliselta Työntekijäin Yhdistykseltä; Lieberman jatkuvien poliisitutkimusten alainen; Olmertia ainakin neljä poliisitutkimusta, joista kaksi jatkuu ja yksi aiemmin tehty; Ziv häntä syytetään puoluetoverinsa pahoinpitelemisestä. Laadukas Hallitus järjestön (Quality Government) puheenjohtaja Shuki Levanon sanoo varoittaneensa Naomi Blumenthalin korruptiotuomion yhteydessä, että Knesset on kehittymässä rikollisten suojapaikaksi. ”Todella paha, että tämä ilmiö on kasvamassa.” Levanon selittää, että jos tätä tapahtuu yksilöllisellä tasolla henkilöille, joiden odotetaan näyttävän esimerkkiä kansalaisille, silloin heillä ei ole paljon sanottavaa. (JP)
5. PALESTIINAN MEDIATARKKAILU (Palestine Media Watch, PMW) syyttää Hollantia ja Tanskaa, että ne rahoittavat Palestiinan uutistoimistoa (Maan News Agency), joka ylistää terroristeja, käyttää syrjivää kieltä ja edistää vihaa Israelia vastaan. PMW:n johtavat työntekijät Itamar Marcus ja Crook tarkkailevat uutistoimistojen sekä englanninkielisistä että arabiankielistä uutisraportointia. He havaitsivat Maan uutistoimiston viimeisten terrori-iskujen raportoinnissa, että siinä säännöllisesti kunnioitetaan murhaajia ”marttyyreina” ja viitataan ennen 1967 sotaa vallinneiden rajojen sisällä olevaan Israelin maahan nimellä ”miehitetty Palestiina”. He myös havaitsivat, että uutistoimisto käyttää voimakkaampia Israelin vastaisia termejä arabiankielisissä artikkeleissaan.
MARCUS JA CROOK toteavat raportissaan, että Hollannin ja Tanskan hallitukset jatkavat tätä ”vihajournalismin” tukemista vaatimatta muutosta.
”KIIHOTTAMINEN VIHAAN, mukaan lukien Israelin olemassaolon kieltäminen ja terrorismin kunnioittaminen, on yleisesti hyväksytty palestiinalaisten jatkuvan terrorismin perussyyksi. Nämä hallitukset yhdessä niiden hallitusten kanssa, jotka sokeasti ovat rahoittaneet Palestiinan (juutalaisia häpäiseviä ja halventavia ja Israelin olemassaoloa kieltäviä) koulukirjoja, ovat suoraan moraalisessa vastuussa jatkuvasta vihasta, jota iskostetaan palestiinalaisten tulevien sukupolvien mieleen, sekä ovat moraalisessa vastuussa terrorismista ja sen uhreista,” ne toteavat.
TANSKAN edustaja Frans Makken, jonka toimipaikka on Ramallahissa, sanoo, että tällaiset ilmiöt ovat harvinaisia, ja että hänen toimistonsa puuttuu niihin ottamalla yhteyttä Maan uutistoimistoon. Hän kuitenkin selitti, että useimmiten on kysymys väärästä terminologiasta, mutta että kääntäjien ammattitaito kasvaa kaiken aikaa. Hän ei suostu tunnustamaan, että tahallisia virheitä tapahtuisi, - ehkä johtuen osaksi asemapaikkansa arkaluonteisuudesta – ja väitti, että tämä oli vasta toinen syytös hänen edustamiaan valtioita vastaan. Hän kertoo, että ensimmäinen tapahtui 2007 tammikuussa, jolloin itsemurhaterroristia kutsuttiin ”marttyyriksi”, mutta se ei ollut tahallinen.
MARCUS JA CROOK kertovat raportissaan, että Maan uutistoimisto ylisti palestiinalaista, joka äskettäin murhasi 8 Mercaz Harav seminaarin opiskelijaa ja haavoitti yhdeksää; helmikuun Dimonan itsemurhaajaa; kahden israelilaisen vaeltajan murhaajia sekä terroristeja, jotka hyökkäsivät poikien yläkoulun oppilaita vastaan, antaen näille murhaajille islamin korkeimman asteen tunnustuksen, nostamalla heidät Shahidin luokkaan – ”Allahin marttyyreiksi”. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- USKONNOLLISET johtajat ja kansanedustajat hyökkäävät kiivaasti oikeuden päätöstä vastaan, jonka perusteella hapanta leipää voidaan myydä Jerusalemin kaupoissa pessahina, jos sitä ei aseteta julkisesti näytteille. Päärabbi Yona Metzger kutsuu päätöstä hyökkäykseksi Israelin Toraa vastaan. Oikeuden tuomari Tamar Bar-Asher perusti päätöksensä tulkinnalleen termistä ”julkinen” esittäen epämääräisiä esimerkkitapauksia. Israelissa näyttää olevan tapana, että ei-uskonnolliset tahot hyökkäävät uskonnollisten arvoja vastaan sekä kriittisin lehdistöartikkelein että kyseenalaistamalla heidän uskonsa perusteet, tämä aina juutalaisten suurten juhlien aikana.(JP)
- IAF TULEE seuraavien viikkojen aikana tekemään kokeita, joissa pyritään selvittämään, pystyykö Rafaelin kehittämä Green Pine Tutka – joka on oleellinen osa Arrow-3 ohjustentorjuntaohjuksen toimintaa – tunnistamaan Rafaelin kehittämän malliohjuksen kolme erillistä kärkeä. Malliohjus on nimeltään Black Sparrow (musta varpunen) ja se on tehty esittämään Iranin kehittämää Shihab-3 ballistista ohjusta. Musta varpunen ammutaan lentokoneesta Välimeren yläpuolella, ja Green Pine tutka pyrkii tunnistamaan sen kolme kärkeä, joissa on tutkaa harhauttava mekanismi. Tutkamiehistö välittää tiedot Arrow-ohjuksen patteristoon, mutta vastaohjusta ei laukaista kokeen aikana. (JP)
- SISÄISEN TURVALLISUUDEN MINISTERI Avi Dichterin autosaattue joutui sala-ampujan tähtäimeen Ni Am kibbutsin lähellä etelässä. Dichterin avustaja haavoittui. Terroristi tulitti HaShloshan kibbutsin työntekijöitä, kukaan ei haavoittunut. (Ynet)
- JERUSALEMIN arabilähiön Silwanin mukhtar Hussein Siyam kertoo, että saksalaiset journalistit maksavat palestiinalaisille nuorille, jotta nämä osoittaisivat mieltään kylässä tapahtuvia arkeologisia kaivauksia vastaan. (Ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019